129 találat a(z) evás cimkére

Katás bt. végelszámolása Kérdés

Biztosítás adóvonzata 2 Kérdés

Átalányadózó egyéni vállalkozó 2020-ra Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Tavaly evás egyéni vállalkozó a 2020-as évre átalányadózó egyéni vállalkozói adózást választott. Tavaly ezt a 19T101E nyomtatványon jelentettem. Leegyeztettem a 2020.01.19-én megjelent cikkükkel (EVA megszűnése: áttérés átalányadózásra). Mindent úgy tettem ahogy oda le volt irva, szóról szóra. Most az szja-bevallásban is szerettem volna jelölni az átalányadózást, ahogy a cikkben irták, de hibaüzenet jelentkezik. Az egyéni vállalkozónak van munkaviszonyból származó jövedelme, ezt mint magánszemély beadja, ekkor nem jelenik meg a 13-01-es lap. Ha mint egyéni vállalkozó adja be nullásan, akkor megjelenik a 13-01 es lap és engedi a D-soron a jelölést 2020-ra átalányadózást, de rögtön küldi hibaüzenetnek, hogy az 1-es sor kitöltése kötelező. Az 1-es soron semmi nem illik rá. Ha esetleg jelöli az ember az 1-es kódot, akkor megint nem enged tovább. Beszéltem a NAV-val is, hogy egyrészt mit tartanak nyilván az adózóról, csak az van meg nekik, hogy áfamentes egyéni vállalkozó lett, tehát ennyit szűrtek le a beadott 101E adatlapról. Kérdeztem a véleményüket az szja-bevallásban való jelzésről és fogalmuk sincs. Nyilván a csökkentett létszám sem segít, hogy nincs benn ember, aki ehhez értene, de ez nem segíti az adózót sem, hogy mégis mit kell tenni pontosan. Kérem szépen, hogy a válasznál az szja-bevallás ellenőrzési funkcióját is alkalmazza, mert a bevallás küldi az újabb és újabb ötleteket, hogy hol kéne még adatot beirni, ami nem releváns az adózónál. Köszönettel

Volt evások bevallási határideje Cikk

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszűnésével idén elszámoló bevallást kell benyújtaniuk a volt eva-alanyoknak – figyelmeztet honlapján a NAV.

Fontos tudnivalók a katás egyéni vállalkozók bevallásáról Cikk

A tevékenységét folyamatosan végző katás egyéni vállalkozónak 2020. február 25-éig kell a bevallásadási kötelezettségét teljesítenie a 19KATA nyomtatványon. Adózónak a 2019-ben elért bevétel nagyságáról és a tételes adó fizetésével érintett hónapok számáról kell nyilatkoznia. A nyilatkozat a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minősül.

Volt evások, figyelem! Be kell jelenteni, hogyan akarnak áfázni Cikk

A volt evásoknak január 15-éig be kell jelenteniük az adóhatóságnak, ha alanyi adómentességet kívánnak választani, vagy az áfamegállapítás valamely különleges módját alkalmaznák. Ha ezt nem teszik meg, akkor az általános áfaszabályok vonatkoznak rájuk – hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Evás előtti időszak eredménytartaléka II. Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Az Öntől kapott választ köszönöm. Az alábbi cikket az Adózóna „ Osztalékfizetés evásoknál: megváltozott egy hátrányos szabály” címszó alatt találtam . Itt a cikkírónak más a véleménye . "„2015. július 4-ei hatállyal azonban módosult az Szt. 114. § (1) bekezdése, amely előírás az osztalék-megállapításról rendelkezik. A megváltozott szabály értelmében az osztalék a gazdálkodó tagjai részére az adózott eredmény felosztásáról szóló döntés alapján kifizetni elrendelt, az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék csökkenéseként elszámolt összeg. Ez azt jelenti, hogy a megváltozott szabályozás értelmében az osztalék elsődleges forrása a szabad eredménytartalék lett, amit az Szt. hatálya alá tartozó társaság kiegészíthet az előző üzleti évi adózott eredménnyel. Az Szt. módosult szabálya az Szt. hatálya alá tartozó evaalanyoknál azt jelentette, hogy amennyiben rendelkeztek az evaalanyiság időszakát megelőző időszakból származó eredménytartalékkal, abban az esetben első körben azt kellett felhasználniuk az osztalékfizetésre, tehát az adózó korábban biztosított választási lehetősége megszűnt; a tagok részére megállapított és kifizetett osztalék után minden esetben személyi jövedelemadót kellett fizetni." Kérem segítségét, 2013. évi eredménytartalékot nem kell elsődlegesen kiosztani? A mai napig az eredménytartalékban lehet? Tisztelettel: F.Á.

Evásból katássá vagy kivássá váló társas vállalkozás teendői Cikk

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvény 36. §-a és 87. §-ának (3) bekezdése 2020. január 1-jétől hatályon kívül helyezte az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvényt (evatörvény). A cikk az evás társas vállalkozások – megszűnéssel összefüggő – teendőit mutatja be, abban az esetben, ha az evaalany nem a társasági adó hatálya alá kíván visszatérni.

Segítséget kapnak az áttéréshez az evások Cikk

A Gazdaságvédelmi Akcióterv újabb, adórendszert egyszerűsítő pontja lép hatályba jövőre. 2020. január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozási adó (eva), a Pénzügyminisztérium eva-kalkulátorral is segíti a vállalkozókat új adózási formát választani helyette – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t szerdán.

Levelet kapnak az evások, készül a kalkulátor Cikk

Jövőre megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva). A Pénzügyminisztérium mintegy 17 ezer érintett vállalkozásnak segít a lehető legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában, az evások tájékoztatása a jövő héten indul – közölte Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.

Nem sietik el a döntést az evások Cikk

A nyár elején még evás vállalkozások alig több mint 3 százaléka, mindössze 570 jelentkezett ki mostanáig az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alól – írja az mfor.hu.

Beltag bérkivétje megszűnés előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Évek óta tevékenységet alig folytató bt. (kettős könyvvitelt folytató evaalany) szeretné megszüntetni a vállalkozását. A jelenleg is munkaviszonyban lévő nyugdíjas beltag a meglévő pénzkészlet erejéig kivehet-e bért? Az eva előtti időszakból van eredménytartalék. Köszönettel

Evás – osztalék utáni szocho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás kft. magánszemély tagja, ha jól tudom, az eredményét ha kiveszi, szja-t nem kell utána fizetni, mert azt az eva kiváltja. A kérdésem az lenne, hogy szochofizetési kötelezettséget kell-e vizsgálni nála ugyanúgy, mintha nem evás lenne, és úgy venne ki osztalékot? Köszönöm a választ.

Evás egyéni vállalkozó átmenne katába Kérdés

T. Szakértő! Egy 36 órás munkaviszony melletti, evás, áfás egyéni vállalkozó át szeretne menni a kata hatálya alá. Ezt megteheti év közben is? Katásként alanyi mentes szeretne lenni. Év közben is választhatja az alanyi mentességet? Köszönettel Fidler Gáborné

Evás bt. megszűnése Kérdés

T. Szakértő! Egy evás bt. meg szeretne szűnni. Úgy tudom, hogy először vissza kell mennie a számviteli tv. hatálya alá, és utána szűnhet meg. Ezeket lehet év közben is vagy csak év végén? Könyvvizsgáló kell-e? Köszönettel Fidler Gáborné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő közüzemi számla továbbszámlázása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő mezőgazdasági bérmunka

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő családi gazdaság traktor értékesítés

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs