111 találat a(z) engedély cimkére

Kevesebb lakás épült az első félévben Cikk

2019 I. félévében 6472 új lakás épült, 0,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18 227 volt, 0,9 százalékkal több, mint 2018 azonos időszakában.

Frissített tájékoztató az öntözési szabályokról Cikk

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a hatályos jogszabályoknak megfelelően aktualizálta az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárásokat összefoglaló útmutatóját. A NAK az öntözni kívánó termelők számára így átláthatóbbá teszi az engedélyhez szükséges alapvető lépéseket.

Ezért vontak be taxis rendszámokat az ellenőrök Cikk

Május óta harmincöt taxi rendszámát vonta be a fokozott ellenőrzéseket végző hatóság – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.

Felfüggesztette egy növénykondicionáló engedélyét a Nébih Cikk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felfüggesztette az olasz gyártású, Boundary elnevezésű növénykondicionáló készítmény engedélyét, továbbá zárolta a raktáron lévő tételeket. A hatósági intézkedésekre azért került sor, mert a hazai laborvizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a készítmény – az Európai Unióban nem engedélyezett rovarölőszer-hatóanyagot – ivermektint tartalmaz.

Vízjogi engedély nélkül is díjmentesen öntözhetnek a gazdák Cikk

Vízjogi létesítési engedély nélkül is díjmentesen öntözhetnek a gazdák a tavaszi szárazság okozta nehézségek mérséklése érdekében, a rendkívüli öntözési célú vízhasználat részeként – mondta Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatornán.

Élelmiszerimport engedélyeztetése Cikk

Kft. harmadik országból szeretne terméket behozni. Savanyúság forgalomba hozatalához milyen engedélyek kellenek nem EU-s, hanem jelölt országból (Macedónia)? A termék 100 százalékos, természetes, semmilyen adalékot nem tartalmaz. Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Illegális fémtelepet számolt fel a NAV Cikk

Több mint öt tonna fémhulladékot foglaltak le egy engedély nélkül működő telepen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Kecskemét közelében – tájékoztatta a NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense szerdán az MTI-t.

Engedélyek Kérdés

Kft. harmadik országból szeretne terméket behozni. Savanyúság forgalomba hozatalához milyen engedélyek kellenek nem EU-s, hanem jelölt országból (Macedónia)? A termék 100%-os, természetes, semmilyen adalékot nem tartalmaz.

Taxis iparűzési adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni az alábbi témában. Adott egy dunakeszi székhellyel rendelkező katás egyéni vállalkozó taxis, aki a Fővárosi Önkormányzathoz is be van jelentkezve, mivel az engedélyét csak Budapestre és Pest Megye bizonyos településeire kapta meg. Dunakeszi nincs köztük, ott a taxiórát nem is kapcsolhatja be. Budapesten megfizeti az évi 50 ezer forint tételes katát, de ugyanezt Dunakeszi is kéri tőle. Ez így jogos? Milyen törvényre hivatkozva? Sajnos hosszas utánaolvasás után sem találtam erre vonatkozóan semmit, az Dunakeszi Önkormányzatnál pedig a válasz a "csak, mert így van." Nagyon köszönöm segítségüket! Üdvözlettel Kelemenné Takács Henrietta

Biztosítási díj továbbszámlázása Kérdés

Az alábbi kérdésben kérném segítségüket: sportszövetség által kiadott versenyzői engedély tartalmazta a kockázati biztosítást is. A 2019-es jogszabályok szerint az ilyen biztosítások már nem adómentesek. Helyesen jár-e el a szövetség, ha a biztosítási díjat külön feltünteti a számlán mint továbbszámlázott tétel, hogy ne keletkezzen neki egyéb fizetési kötelezettsége? Felmerült a kérdés, hogy engedélyhez kötött-e ez esetben a biztosítással kapcsolatos számla kiállítása.

Engedély nélküli madárszállítmányt fogtak Nagylaknál Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei 40 élő madarat találtak egy kisbuszban, Nagylaknál.

Engedély nélküli végzett tevékenységért bírságolt az MNB Cikk

Jogosulatlanul végzett portfóliókezelési és függő ügynöki tevékenységet az Y-Gen Financial Kft. – állapította meg az MNB, amely eltiltotta a társaságot a jogosulatlan tevékenység végzésétől, s összesen 6,5 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott. Az ügy kapcsán a jegybank már 2017-ben figyelmeztette a fogyasztókat, büntetőfeljelentést tett, illetve az adatvédelmi hatóság eljárását is kezdeményezte.

Engedély nélkül végeztek ügynöki tevékenységet, lekapcsolta őket az MNB Cikk

Azonnali hatállyal megtiltotta két magánszemélynek a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet, így különösen portfóliókezelést és függő ügynöki tevékenységet végezzenek. A jegybank a magánszemélyekkel szemben piacfelügyeleti eljárást folytat.

5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Építkezéssel kapcsolatos kérdésem lenne. Ami biztosnak tűnik: A 2019. 12. 31-éig befejezett kivitelezésre alkalmazható az 5 százalék áfakulcs. Amennyiben az építési engedély vagy az egyszerűsített építési dokumentáció, készenlétbe helyezés/e-napló nyitás, 2018. november 1-éig rendelkezésre állt, akkor 2023. december 31-éig használható az 5 százalékos áfa. Kérdés: Ez akkor is így van, ha az engedélyek magánszemély nevére szólnak, és az e-naplót ő nyitotta meg? Mi van akkor, ha az e-napló november 1-éig meg lett nyitva magánszemélyként, a kivitelezés megkezdődött, de időközben egy "új" magánszemély vásárolja meg a terveket, és vállalja át/ köt generálkivitelezői szerződést a megkezdett kivitelezés befejezésére?Ilyen esetben alkalmazható az 5 százalékos áfakulcs? Illetve elegendő-e, ha 2019. december 31-éig befejeződik az építkezés, és akkor 5 százalék? Amennyiben 2019. december 31-éig "szerkezetkész " az épület, akkor az értékesítés során az 5 százalékos áfakulcs alkalmazandó? Válaszát előre is köszönöm! Üdv, HFN

Vám- és áfaügyek a Brexit után Cikk

A Brexittel összefüggő vámkérdésekben hasznos – magyar nyelvű – tájékoztatókra hívja fel a figyelmet honlapján az állami adóhatóság.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pályázat kertében kifizetett pénznyeremény

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Gyed melletti munka

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close