27 találat a(z) elvárt béremelés cimkére

Nyugdíjas munkabér alsó határa Kérdés

Tisztelt Szakértő! NAV-ellenőrzésem van, és a revizor szerint a nyugdíjas munkavállalónak is kötelező a minimálbér megfizetése. Szerintem nincs ilyen. A másik kérdésem, hogy 2012-ben a nyugdíjasnak nem emelt a cég annyi bért, mint a többi dolgozónak (csak ez az egy nyugdíjas nem kapta meg az elvárt béremelést). Elveszíti-e a vállalkozás az igénybevett szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt visszamenőleg? Kérem mielőbbi válaszát. Köszönettel: Jeszenszky Lászlóné

Szocho kedvezmény Kérdés

Ügyvezetőnk heti 20 órás főállású munkaviszonyban dolgozik évek óta. Ő az egyetlen alkalmazott. Tavaly igénybe vettük az elvárt béremelés miatti kedvezményt, az emelést végrehajtottuk. Ebben az évben, mivel a minimálbér felét meghaladja a múlt évi bruttó bére, nem emelünk. 2013-ban a részmunkaidős foglalkoztatás és az elvárt béremelés kedvezményét is igénybe vehetjük?

A bérkompenzációt 195 ezer cég veszi igénybe Cikk

Az adóhivatal adatai szerint júliusban mintegy 170 ezer cég vette igénybe az elvárt béremelés után járó szociális hozzájárulási kedvezményt, további 25 ezer vállalkozás pedig más kedvezménnyel együtt tette ezt - írja kedden a Napi Gazdaság.

Elvárt bér esetén hogyan lehet visszaigényelni adókedvezményt? Kérdés

Jelentkeztünk az elvárt bér teljesítésére, 2012. év első hónapjaiben a 1208 nyomtatványon nem alkalmaztuk, nem ismertük teljes körűen hogyan lehet érvényesíteni a Szociális hozzájárulási adó kedvezményt. Visszamenőleg hogyan az elmaradt hónapokra visszaigényelni? Önellenőrzéssel megtehetjük-e? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Balogh László Conto - Fit Kft Budapest

Elvárt béremelés és kompenzáció Kérdés

T.Szerkesztőség!Kérem, hogy az alábbi kérdésemet megválaszolni szíveskedjenek. A kft 2011. évi átlagos statisztikai létszáma 10 fő volt.2012. évben végrehajtotta az elvárt béremelést minden folyamatosan foglalkoztatott munkavállalója esetén, a kompenzációt is igénybe vette minden hónapban.2012. július hónapban egy fő kilépett (felmondás a munkavállaló részéről). 2012. augusztus hónapban, ha nem vesznek fel új munkavállalót, tehát csökkenő létszámra is igénybe vehetik-e a kompenzációt?Vannak-e, illetve milyen következményekkel jár a létszámcsökkenés?Válaszukat előre is köszönöm.Tisztelettel:Árvainé [email protected]

Elvárt béremelés teljesülése Kérdés

Tisztelt Szakértő!A 299/2011. rendelet 3.§. 6. pontja szerint amennyiben az elvárt béremelés végrehajtását követően a munkavállaló rendszeres bérpótlékainak mértéke a munkavállaló számára hátrányosan megváltozik, akkor a változás időpontjától az elvárt béremelés nem teljesültnek minősül. Számításaim szerint az új Mt. alapján járó 30 %-os éjszakai pótlék az eddigi 20 és 40 %-os műszakpótlék helyett (megszakítás nélküli munkarendben) a pótlék mértékének csökkenését eredményezik. Jól értelmezem, tehát, hogy ezzel nem teljesül az elvárt béremelés? Ha a 22-06 közötti időszakra továbbra is 40 %-ot számolunk, akkor igénybe vehetjük az adókedvezményt? (A 14-18 óra közötti időszak kiesését talán ellensúlyozza a 18-22 közöttinek az emelkedése)

Elvárt béremelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni az elvárt béremelés témakörében. Adott egy cég, amelynek munkavállalói minimálbérrel vannak, ill. a korábbi években is így voltak foglalkoztatva, ezen felül ha az adott hónapban az általuk értékesített dolog (újság, hírdetési felület újságban) árbevétele a 200 000 forintot meghaladja, 10% jutalékot kapnak a bevételből. Ha 2011-ben 12 hónapon keresztül a munkavállaló személyi alapbére 78 000 forint, az éves szinten 936 ezer forintot jelent, és az év folyamán 868 200 forint jutalékot (mozgóbért) kapott akkor a bérforma időbér részét és az időszakban kifizetett jutalék együttes összegét átszámolva egész havi bérré 150 350 forint havi átlagot kapok. A 299/2011 Kormányrendelet 1. számú mellékletében található táblázat szerint a bérét 11 ezer forinttal kellett megemelnem, hogy az elvárt béremelés megvalósuljon. 2011. évben a jutalékos rendszer sávos volt: 200 ezer és 749 999 forint értékesítés között az árbevétel 10 %-a volt a jutalék 750 ezer forint fölötti értékesítés esetén 15 % volt a jutalék. A magasabb, 15 %-os sáv 2012. január 1-től megszűnt. A kérdésem az lenne, hogy mindent egybevetve megvalósult-e az elvárt béremelés, ha a személyi alapbért megemeltük a kötelező minimálbér összegére? (Vagyis a személyi alapbére 15 ezer forinttal nőtt). A szociális hozzájárulási adó kedvezményt nem vettük igénybe, viszont a pályázatok szempontjából fontos lenne tudni, hogy megvalósítottuk-e az elvárt béremelést, vagy sem. Segítségüket előre is köszönöm!

Elvárt béremelés 2012-ben - bérkompenzáció táblázat Cikk

Az elvárt béremelés mértékét a a 299/2011. (XII.22.) Korm.rendelet 1. melléklete tartalmazza.

Kötelező-e alkalmazni az elvárt béremelést? Cikk

Máig sok, nehezen megválaszolható kérdés van az elvárt bérememeléssel, bérkompenzációval kapcsolatban.

Tolerancia szabály: megúszhatjuk-e a szankciót, ha nincs adóhiány? Cikk

Az adótörvények zárószavazása után egy hónappal még módosították az elvárt béremelés nem teljesítésének utólagos szankciójára vonatkozó szabályozást. Ez a 2011. december 22-én a 157. Magyar Közlönyben jelent meg a „A civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról” szóló törvényben. Beiktatták a szociális hozzájárulási adóról (szocho) szóló törvénybe egy 464/A. és egy 464/B. paragrafust. Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Átalakulhat a bérkompenzáció rendszere Cikk

A kormány a bérkompenzációs rendszer átalakítására készül az index.hu értesülése szerint. A lap birtokába jutott előterjesztés megszüntetné azt a 21 milliárdos bérkompenzációs keretet, amire az idei adóváltozások vesztesei közvetlenül pályázhattak, a pénzt a cégek bérpótlásának támogatásához csoportosítják át.

Nem elég az adókedvezményhez a minimálbér és a bérminimum emelése Cikk

Vannak olyan cégek, amelyek januárban még nem hajtották végre az elvárt béremelést, hiába emelték a minimálbért és a bérminimumot. Mit kell tenniük az adókedvezmény igénybevételéhez?

Tévhitek a bérkompenzációval kapcsolatban Cikk

Miközben a hazai vállalkozások jelentős része (a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábbi becslése szerint mintegy fele) nem tudja az elvárt bérkompenzációt biztosítani alkalmazottai számára, az erre képes munkaadók számára is sokszor komoly fejtörést okoz a bérkompenzációval kapcsolatos kötelezettségek pontos értelmezése. Számos elterjedt tévhittel találkozhatunk, melyek közül az öt legjellemzőbbet mutatja be a BDO alábbi összegzése.

Bérkompenzáció: mekkora a cégek mozgástere? Cikk

A magyarországi cégek többsége megértette, hogy érdemes teljesíteni az elvárt béremelést, az idei bérkompenzáció végrehajtásánál ugyanakkor a munkahelyek megtartását tekintik elsődleges szempontnak - derült ki cégek és szervezetek válaszaiból, amelyet az MTI azon kérdésére adtak, hogy miként alakulnak a bérek az idén.

Az MNV-hez fordul a bérkompenzáció miatt az Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége Cikk

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., vezérigazgatójához fordult a Volános munkavállalók bérkompenzációja miatt a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) - tájékoztatta a szövetség közleményében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéb bérjellegű jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close