293 találat a(z) elszámolás cimkére

Gépjármű kölcsönadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi esetben: intézményként vásároltunk egy a vezetővel együtt 9 személy szállítására alkalmas (a környező településekről iskolába bejáró gyermekek szállítására) gépjárművet .A sofőr menetlevelet vezet és az üzemanyagot a NAV által meghatározott üzemanyagnorma átalány alapján számoljuk el, az intézmény nevére szóló számlák alapján. A kérdés ahhoz kapcsolódik, mi a teendő abban az esetben, amennyiben a fenntartó és a fenntartó más intézményei kölcsön kérik ingyenesen a gépjárművet, nem az intézményhez kapcsolódó útra? Hogyan vezeti a sofőr a menetlevelet, az üzemanyag-elszámolás hogyan történik, ki tankol? Adózás szempontjából hogyan jár el helyesen az intézmény? köszönöm a segítséget.

Személygépkocsi üzemanyag-elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem (kft.) személygépkocsit bérel tartós bérlet konstrukcióban. A személygépkocsit az ügyvezető használja. A kapcsolódó üzemanyagot elszámolja számlák alapján. Kérdésem, hogy van-e arra lehetőség, hogy ne kérjen számlát a tankolásokról, és a NAV által közzétett üzemanyag-átalány és fogyasztási norma alapján számoljon el költséget az útnyilvántartással összhangban? Csak céges használatra használja a személygépkocsit. Illetve ha a fenti nem lehetséges, szükséges-e mindenképpen számlát kérnie a tankolásokról és elszámolnia költségként? Válaszukat előre is köszönöm

Kiva, kedvezményezett foglalkoztatottak Kérdés

A kiva is lehetőséget ad a szociális hozzájárulási adóhoz hasonlóan a foglalkoztatottak kedvezményének elszámolására. Ha a negyedéves előlegeknél a társaság nem élt ezzel a kedvezménnyel, az év végi elszámolásnál megteheti, hogy figyelembe veszi a kedvezményeket?

Kisokos a lakásbérbeadás költség-elszámolásáról, adójáról és ehójáról Cikk

Közös tulajdonú lakás bérbeadásáról, költségelszámolásáról, adójáról és egészségügyi hozzájárulásáról kérdezett olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Szlovákiai tankolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rendszeresen tankol egy cég teherautóival Szlovákiában. A kutaknál nem adnak cégnévre szóló számlákat. Mi az elszámolás módja? Kell e ezekről A60-as bevallást adni? Köszönettel Jeszenszky Lászlóné

Családi gazdaság alakulása, létszáma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném azt megkérdezni, hogy az év közben megalakuló családi gazdaság miként számol el év végén? A megalakulás előtti időszak bevételei, költségei hogyan vehetőek figyelembe akkor, ha külön-külön őstermelői igazolvánnyal rendelkeztek a tagok már az év elejétől kezdve? A december 31-ei családi gazdaság határozatában, nyilvántartásban szerepel egy év közben született gyermek, ő mikortól szerepelhet osztóként az év végi elszámolásnál? Köszönöm válaszát!

Tűzoltóegyesület támogatása Kérdés

Tisztelt Cím! A kft. a székhelye szerinti tűzoltóegyesületet 100 000 forinttal támogatja 2017-ben. A támogatás (szerződés szerint adomány) vissza nem térítendő. A támogatást a támogatott kizárólag tűzoltó gépjármű vásárlására fordítja. Hogyan számolható ez el könyvvitelileg? Ráfordításként? A teljes összeg elszámolható? Köszönöm.

Áfa átalányadózó egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy átalányadózó egyéni vállalkozó naplófőkönyvet vezet. A kimenő és bejövő számlák akkor kerülnek könyvelésre, amikor a pénzügyi teljesítés megtörténik. Az áfa ugyanekkor kerül elszámolásra. (Illetve amelyik kimenő számla 45 napon belül nincs kiegyenlítve, az megjelenik abban az áfa időszaknak az elszámolásában, ahol a 45 nap letelik a számlán megjelölt teljesítési időpontot követően.) Helyes-e ez az eljárás áfa szempontjából? Ehhez szükséges-e külön a pénzforgalmi áfa elszámolást bejelenteni az általános szabályok helyett?!

Általános személygépkocsi-normaköltség mértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! A saját (tulajdonú) személygépkocsi hivatalos célú használata esetén, igazolás nélkül elszámolható úgynevezett általános személygépkocsi-normaköltség mértéke 2017. január 1-jétől 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re emelkedett. A kérdésem, hogy a kifizető, egy erre vonatkozó belső szabályzat alapján rendelkezhet-e úgy, hogy 15 Ft/km-nél kevesebbet fizet, kötelező-e az igazolás nélkül elszámolható normaköltség maximumát adni? Az szja törvény ezzel kapcsolatban annyit mond ki, hogy igazolás nélkül 15 Ft/km számolható el, és egyértelműen rendelkezik, hogy az ezt meghaladó költségtérítés esetén adott jogviszonynak megfelelő jövedelme keletkezik a magánszemélynek. Az szja törvény 3./II./6. számú melléklete is – értelmezésem szerint – az elszámolható költségek maximumára tér ki; miközben a 3./IV./3. pont kizárólag a 15 Ft/km-t használja, nem utal arra, hogy ez minimum vagy maximum összeg. Kérem állásfoglalásukat a helyes értelmezéshez. Köszönöm!

Fiatal gazda elszámlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A " Fiatal gazda támogatást kapott – 2016.02.13." cikkhez kapcsolódóan szeretnék kérdezni. Az utolsó mondata a válasznak: "Hasonlóan kell kezelni a gép vásárlásához kapott támogatást is. Ha például a permetező 5 millió forint volt és 5 millió támogatást is kapott, akkor a permetező nullára íródott." Az én kérdésemben egy ültetvény kialakításával és a kerítésének költségével kapcsolatos. A fiatal gazda pályázat elszámolása során vívódom, hogy az szja bevallásban a felmerült költség áll-e a támogatással szemben? Azaz egy összegben elszámolom költségként! Köszönöm válaszát. Tisztelettel Feketéné Németh Anna

Családi gazdálkodó (előző évben még őstermelő) veszteségelszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Családi gazdálkodó – aki előző évben még őstermelő volt – őstermelésből származó előző évi veszteségeit elszámolhatja-e a családi gazdálkodás eredményéből? Ha igen, minden tagra vonatkozik-e a veszteség elszámolása?

Családi gazdaság kiválás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdaság tagjai elhatározták, hogy a gazdaságból 3 fő kiválik. A kiválásról szóló határozat októberben jogerőre emelkedett. A családi gazdaság tagjai a kiváláskor írásba foglalták, hogy a köztük lévő elszámolás végső határideje december 31-e lesz. Tehát a kiválás után keletkezett bevételeket és kiadásokat egyenlő arányban osztják el a családtagok között. Kérdésem, hogy ez a megállapodás jogszerű, szabályos-e?

Munkaidőkeret és bérlap Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató szeretné a bérfizetést korábban teljesíteni, ehhez azonban a hónapot korábban le kell zárnia. Létezhet olyan havi elszámolás, mely nem a hónap 1. napjától a hónap utolsó napjáig tart, hanem mondjuk a hónap 20. napjától a következő hónap 19-éig? Ennek van hatása a munkaidőkeretre, az azzal kapcsolatos elszámolásra? Gondolok különösen arra az esetre, mikor a túlóráért nem a keret végén kell fizetnie a cégnek. Úgy tudom, a keretnek nem feltétlenül kell hónap elején kezdődnie, de azt nem, hogy hét közben is kezdődhet-e? Illetve ilyen elszámolásnál (nem a munkaidőkeret "párjára" gondolok, hanem pl. a bérlapra) 30 naptári napot kell alapul venni, vagy annyit, ahány hónapos az adott (kezdő) hónap? 30 napnál szerintem nem jönne ki az év. Ha egy ilyen korábbi elszámolást előrehozunk, mire kell figyelni a későbbiekben? Nem csupán erre gondolok, de az első ilyen hónap törthónappá válhat, ilyenkor önrevíziót leszámítva mit lehet tenni, ami jogszerű? Segítségét köszönöm.

Egyéni vállalkozó - kata Kérdés

Átalányadózó egyéni vállalkozó katára való áttéréséhez milyen elszámolásra, nyomtatványra van szükség?

Fióktelep kapcsolt vállalkozással szembeni évvégi elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországi székhelyű vállalat magyarországi fióktelepénél az évzáráshoz kapcsolódóan az ugyanazon cégcsoporthoz tartozó vállalkozásokkal szembeni követelések, kötelezettségek elszámolását szeretném megtudni (csak az anyavállalat közös). A kérdés, hogy ugyanazzal a vállalkozással szemben meglévő vevőkövetelést és szállító tartozást külön-külön mutatom-e ki év végén a mérlegben avagy a vevőkövetelést a vevőkövetelések között, a szállító tartozást pedig a szállító tartozások között? Avagy egyik felvetés sem helyes, mert ezen tételeket egymással szemben össze kell vezetni és a különbözetet pénzügyi műveletek egyéb bevételeként, illetve pénzügyi műveletek egyéb ráfordításaként kell elszámolni? Előre is köszönöm a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag hatósági/piaci ár könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Földbérleti díj kifizetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs