283 találat a(z) elszámolás cimkére

Munkába járás Kérdés

T. Adózóna! ha a d. pontot vennénk igénybe, akkor kell-e igazolás az intézménytől, ha igen, akkor milyen, és mi az elszámolás menete? Köszönettel

Motorkerékpár vételára egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Juhász Tibor Adószakértő! Több kérdést válaszolt már meg céges motorkerékpár költségével kapcsolatosan, de azok társas vállalkozásra vonatkoztak. Egy oktatással foglalkozó egyéni vállalkozó motorkerékpárt szeretne vásárolni. Elszámolható-e a motorkerékpár vételára elismert költségként, amennyiben a nyilvántartásai alapján egyértelműen üzemi célt szolgálna? Milyen más költséget számolhat még el az üzemeltetéssel kapcsolatban (üzemanyag, javítási költség, biztosítás stb.)? Várom válaszát!

Kiva elszámolás Kérdés

2017. január 1-jétől beléptünk a kiva hatálya alá. Az elszámoláskor levonhatom-e a 2017. évi nyitó házipénztárkészletet, mely 1 millió 954 ezer forint, vagy csak egy részét?

Bolti lopás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk alkalmazottja kb. 2 millió forint bolti lopást követett el elmondása szerint, amit elismert. Sajnos nem történt feljelentés, hanem egymás között megegyeztek, hogy ahogy tudja, törlesztgeti. Kérdésem, hogy ennek mi a számviteli elszámolása, ugyanis ügyfelünk ezzel a készletét szeretné csökkenteni (hivatalos bizonylat nélkül). Az adózási vonzatára is szeretnénk rákérdezni. Válaszát előre is köszönöm Pásztorné

Új nemzetközi útdíj-elszámoló rendszer segíti a fuvarozókat Cikk

Jelentősen csökkenthető a nemzetközi közúti fuvarozók adminisztrációs terhe és költsége az UTA német közúti szolgáltató új, digitális technológiával működő nemzetközi útdíj-elszámoló rendszerének használatával – közölte az üzemanyag- és szervizkártya szolgáltató cég. Az új fedélzeti egység megfelel az Európai Elektronikus Útdíj-fizetési Rendszer (EETS) irányelvnek.

Társasházépítés, telekelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk társasház építésbe kezdett. Ehhez megvásárolt egy raktárépületet, az ahhoz tartozó telekkel, az épületet lebontotta, és megkezdte az építkezést. Kérdésem: a megvásárolt raktárépület+telek beszerzési ára hova kerüljön elszámolásra? Több mint egy évig lesz a tulajdonunkban, de ha megépül a társasház, a lakásokkal együtt eladásra kerül. Kérem iránymutatásukat az előzőekkel kapcsolatban. Előre is köszönöm!

Munkaidőkeret-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy a munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozók esetében a munkaidőkeret végén képződött plusz órák esetében van-e lehetőség arra, hogy az órákat átvigyük a következő keretbe, ahol kompenzálásra kerül vagy mindenképpen el kell számolni, és a képződött plusz órákat a keret végén túlóraként ki kell fizetni? Köszönöm a válaszát,

Bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértö! Ügyfelem magánszemélyként egy lakást bérbead magánszemélynek, költség-elszámolással adózik. Most vett a Balatonnál egy ingatlant, s idény jelleggel üdülöknek bérbe ad, adózhat-e a balatoni ingatlannál szobánkénti átalánnyal? Tehát a bérbeadásnál .. alkalmazhat-e kétféle adózási módot, vagy a turizmus esetleg nem bérbeadás?

Bérbeadott ingatlan javítási költségeinek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Testvéremmel örököltünk egy családi házat, melyet bérbeadunk. A bérbeadás miatt kértünk adószámot, alanyi mentességet választottunk. A ház tetőszerkezete erősen felújításra szorul, a tulajdonba kerülés óta többször, több helyen is beázott. Ezért úgy döntöttünk, hogy felújítjuk a tetőt: a tartószerkezetet megtartva új borítás kerül rá, aminek a költsége mintegy 2 millió forint munkadíjjal együtt. A rossz állapotú tető ellehetetleníti a bérbeadást, kénytelenek vagyunk megcsináltatni. Ha az egész tetőt újra építtetnénk kb 6 millió forintba kerülne. Milyen jogcímen és milyen mértékben tudjuk elszámolni magánszemélyként a tetőjavítás költségeit? Van lehetőség 20 év helyett mondjuk 10 év alatt leírni?

Hibrid személygépkocsi költségeinek elszámolása Cikk

Egyéni vállalkozó hibrid személygépkocsit szeretne vásárolni. Erre a személygépkocsira milyen költséget számolhat el, mivel cégautóadót nem kell utána fizetnie (nem bérbeadás, csak a vállalkozás érdekében használná) – a beszerzés évében az szja-bevallásában elszámolható-e az értékcsökkenés, ami a bevétel 1 százaléka, maximum a vételár 10 százaléka? Elszámolhatók-e az üzemanyagszámlák és a javítás, karbantartás, illetve más felmerülő költségek? Olvasói kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Kiküldetés, munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiküldetés sajátos megvalósulásának munkajogi vonatkozásairól szeretnék kérdezni. A munkáltató civil szervezet egy nyertes pályázata kapcsán 7 fős delegációt küld másfél év alatt 6 alkalommal külföldre, illetve Magyarországra, négy szervezet együttműködésével megvalósuló, képzés jellegű projektben való részvételre. Ezek a kiküldetések 2-6 naposak, a résztvevők teljes ellátást kapnak, a kiutazás költségét is téríti a pályázat. De mi a helyzet a munkaidő elszámolásával ilyenkor? Példaként az első ilyen alkalom volt márciusban, ami egy szerdai (munka)napon 750 kilométernyi utazással kezdődött (11 óra), a kötelező programok csütörtöktől vasárnapig, naponta 6-8-10 órán keresztül tartottak, és hétfőn, 11 óra utazással, este értek véget. Távolléti díjat kell számítani? Mely napokra? A munkavállalók szívesen vettek részt a programban, amely fárasztó volt, de izgalmas, így a plusz ráfordításuk (utazás, hétvége) a szerzett élmények révén megtérült. De a munkaidővel hivatalosan is el kell számolni, ehhez kérném a szíves segítségüket! Üdvözlettel: Bencze Ágnes

Felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a tanácsát kérni. Egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég saját költségére a kölcsönbe vevő telephelyén belül a munkavállalói részére felújított egy öltöző- és vizesblokkrészleget. Azt szeretném kérdezni, hogy számvitelileg ezt hogyan lehet elszámolni a kölcsönző cégnél? Köszönöm.

Hibrid személygépkocsi Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném az alábbiakban: egyéni vállalkozó ügyfél hibrid személygépkocsit szeretne vásárolni. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy erre a személy gépkocsira milyen költséget számolhat el, mivel cégautóadót nem kell utána fizetnie (nem bérbeadás, csak a vállalkozás érdekében használná) - a beszerzés évében az szja-bevallásában elszámolhatom-e az értékcsökkenést, ami a bevétel 1%-a, max. a vételár 10%-a? - elszámolhatom-e az üzemanyagszámlákat? - a javítás, karbantartás költségét? - más felmerült költségeket? Válaszát várva köszönettel: Körmendiné

Gépkocsi költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. A tankolási számlákra kötelező-e ráíratni a benzinkúton a gépjármű rendszámát? Van-e erre vonatkozóan valamilyen jogszabályhely? 2. A menetlevekre rá kell-e vezetni a tankolási számla adatait? 3. Kötelező-e egyáltalán menetlevelet vezetni, előírja-e ezt konkrétan valamilyen jogszabály, vagy csak ajánlott, hogy a költségelszámolás alátámasztott legyen? Válaszát köszönöm. Némethné T.Krisztina

Ingatlanbérbeadás költségeinek elszámolása Kérdés

Egy magánszemély a tulajdonában lévő lakást évek óta bérbe adja. 2017. július hónapban a bérlője felmondta a bérlést. Augusztus hónaptól nem volt új bérlő. Ezekben a hónapokban az alapdíjak és a biztosítás elszámolható költségként? köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Passzív gyed bevallásban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs