77 találat a(z) elektromos autó cimkére

Elektromos személyautó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. Németországból elektromos személygépkocsit vásárol (Tesla-modell) saját használatra. az eladó és a vevő rendelkeznek közösségi adószámmal. Eladó áfa nélkül adja el a személygépkocsit. Kérdésem, hogy az áfabevallásban közösségi beszerzés miatt a fizetendő áfát bevallom, mivel személygépkocsiáfa-levonást nem érvényesíthetek. Az A60-as bevallásban jelentem a közösségi beszerzést. A le nem vonható áfarész az autó bekerülési értékét növeli. Megfelelő-e így a beszerzés áfájának elszámolása?

Állami támogatást kér a német autóipar Cikk

Segítséget kér a berlini vezetéstől a német autóipari szövetség (Verband der Automobilindustrie – VDA), az ágazat legnagyobb munkaadói érdekképviseletének szerdai állásfoglalása szerint legkevesebb tízmilliárd euró (3350 milliárd forint) állami támogatásra van szükség.

400 ezer munkahely szűnhet meg az elektromos autók gyártása miatt Németországban Cikk

Munkahelyek százezreit veszélyeztetheti a német autóiparban az átállás az elektromobilitásra – írta mai számában a Handelsblatt című német üzleti lap egy még nem nyilvános felmérésre hivatkozva.

Elektromos autó útnyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég tulajdonában álló elektromos személygépkocsi töltése töltőállomáson történik áfás számla ellenében. A kérdésem az, hogy a fogyasztás elszámolásához szükséges-e útnyilvántartás vezetése (tekintettel az esetleges magánhasználatra, mivel cégautóadót nem fizetünk)? Szíves válaszát megköszönve, tisztelettel: Kissné Gy. Erika

Megjelent az októberi VálaszAdó Cikk

A nyári adócsomag megszavazásával véglegessé vált, hogy 2020. január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva). A legkedvezőbb adózási lehetőség kiválasztásában segítenek az Adózóna kalkulátorai. Olvasói kérdés nyomán jutott tudomásunkra a múlt hét végén, hogy előzetes figyelemfelhívás nélkül szigorodott az ekáerbejelentés rendje: a fuvarozás megkezdésének dátumánál már az órát és a percet is meg kell jelölni.

Adókedvezmény elektromos autók beszerzése után – 2. rész Cikk

Cikkünk első felében az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének jogszabályi környezetét tekintettük át. Jelen írásunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy az említett adókedvezmény felhasználható-e elektromos személygépjármű beszerzése esetén.

Energiahatékonysági adókedvezmény elektromos autóknál Cikk

A Tao. tv. 22/E § (1) bekezdése értelmében az adózó adókedvezményt vehet igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén az üzembe helyezést követő adóévben – vagy döntése szerint az üzembe helyezés adóévében – és az azt követő öt adóévben.

Ezeket az autókat használják majd a tokiói olimpián Cikk

A sportolókat, dolgozókat, önkénteseket szállító gépjárműflotta 90 százaléka elektromos vagy hibrid meghajtású lesz a jövő évi, tokiói olimpián.

Megújult a Nemzeti Közművek e-autótöltő applikációja Cikk

Megújult a Nemzeti Közművek (NKM) e-autótöltő applikációja, az ügyfelek ezentúl Mobiliti néven találják meg az alkalmazást – közölte az NKM.

Elektromos autó támogatásának áfatartalma Kérdés

Egy cég nyílt végű pénzügyi lízingre elektromos személyautót vásárol 12 milló forint bruttó összegben, amire majd pár hónapon belül kap 1,5 millió támogatást. Mi a helyes könyvelési menet? 1) Első részletben kifizet bruttó 3 millió forintot, ami után visszaigényli az áfa 90 százalékát. (Csak 10% a magánhasználat, kilométernyilvántartást fog vezetni.) 2) Az első részletről megkapja a stornószámlát az eladótól a bruttó 3 millió forintról. 3) A bank kiállítja a számlát bruttó 4,5 millió forintról, ami fizetést nem igényel, mert már előlegként kifizette a 3 millió forintot a cég, és lesz rá 1,5 millió forint támogatás. Itt mennyi a visszaigényelhető áfa? Az 1,5 milló forint áfája visszaigényelhető? (Érdekes a kérdés, ugyanis az eladó cég azt mondta, olyan sok autóra vár támogatást, nem tudja megfinanszírozni, így a vevővel átutaltatta a 1,5 millió forintot is. Ezt fogja majd visszautalni, ha megérkezik a támogatás. Engedményezési szerződés van.) 4) A maradék, nettó 6 millió 299 ezer forintról a bank megküldi az ütemezést a nyílt végű lízinghez, amit 42 hónapon keresztül havonta fog kiszámlázni. A támogatásra eső áfa levonható? Milyen értéken kell aktiválni az autót? A le nem vonható áfát egyéb ráfordításként kell könyvelni? Előre is köszönöm.

Elektromos autókat gyártat Kínában a Renault Cikk

Elektromos autók fejlesztésére és gyártására hoz létre közös vállalatot a francia Renault a kínai Jiangling Motors (JMCG) vállalattal.

Egyelőre adómentes marad az elektromos autó Kínában Cikk

A kínai hatóságok úgy döntöttek, hogy 2020 december végéig meghosszabbítják az elektromos és hibrid autók (new energy vehicles, NEV) vásárlásakor az adómentességet, amit 2018 elején vezettek be.

Fizetős lesz az elektromos autók töltése Cikk

Fizetőssé válik az e-töltés – írja a Népszava az NKM Nemzeti Közművek közlésére hivatkozva.

Elektromos töltőállomások a Balatonnál Cikk

Több mint harminc elektromos töltőállomást alakított ki az e-Mobi Kft. a balatoni turisztikai régióban – jelentette be Ugron Gáspár Gábor, a 100 százalékban állami tulajdonban álló nonprofit kft. ügyvezető igazgatója ma Alsóörsön.

Elektromos töltőállomás számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk saját telephelyén saját elektromos autóinak töltéséhez töltőállomást létesít. Ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim: 1.) A töltőállomást a gépek/berendezések vagy az ingatlanok között kell kimutatni? Ha az utóbbi, a taotörvény hány százalékos leírási kulcsot ismer el erre vonatkozóan? 2.) A töltőállomás létesítésével kapcsolatban csatlakozási hozzájárulást kell fizetni az áramszolgáltatónak, mely megítélésem szerint ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog, és a töltőállomástól elkülönült eszközként kerül a könyvekben kimutatásra. A taotorvény 7. § (1) bekezdés l) pontja szempontjából tekinthető-e a hozzájárulás a töltőállomás bekerülési értéke részének? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kamarás Zsuzsanna

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs