326 találat a(z) előleg cimkére

Jövedékiadó-előleg befizetése Esemény

Október 27.

Reklámadó-előleg: bevallás, befizetés, kinek, mennyit és mikor? Cikk

Közeledik az új adónem, a reklámadó bevallásával, megfizetésével kapcsolatos első kötelezettségek határideje.

Reklámadó: így néz majd ki a bevallás, közzétette a NAV Cikk

Tájékoztató jelleggel közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a reklámadó-előleg bevallási nyomtatvány tervezetét. Az új bevallás a jogszabály hatályba lépésének napjától, augusztus 15-étől nyújtható be.

Munkabér-előleg Kérdés

Tisztelt Cím! Dolgozóm munkabér-előleget kért. Meg is adnám neki, ezért szeretném tudni a munkabér-előleg 2014. évi szabályát. Válaszukat előre is köszönöm: Szekérné Ildikó

Jövedéki adó előlegének befizetése Esemény

Előlegszámla, végszámla: ez a szabály Cikk

Mit kell tenni, ha az adózó az előlegről szóló számla kiállításakor még alanyi áfamentes volt, a végszámla elkészítésének időpontjában pedig már áfaalany? Levezettük az általános forgalmi adóról szóló törvényből fakadó következtetést.

Pénztárgép előleg áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2013. évben áfaalany kft. új pénztárgép beszerzésére előleget fizetett ki, melynek az áfáját visszaigényelte. 2014-ben alanyi áfamentességet választott a cég. Ez évben kapta meg a pénztárgépet és a számlát a beszerzésről. Mivel az áfát visszaigényelte, ezért az adott előlegek között csak a nettó előleg összege szerepel. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy hová kell könyvelnem az előleg visszaigényelt áfáját? Mivel a pénztárgép értéke a tárgyi eszközök között az áfát is tartalmazza, ezért az értékcsökkenés elszámolásakor költségként jelentkezik. Jól gondolom, hogy bevételként szükséges könyvelni? Ha igen, akkor hová? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Bodolai Mariann

Előlegszámla áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik szállítónktól előleg számlát fogadtunk be. A rajta lévő teljes összeget nem tudjuk elutalni, csak az előleg számlából egy bizonyos összeget. Valószínűleg ez így nem szabályos a kibocsátó részéről, de az előleg számlát javítani nem akarja. Kérdésünk a következő: az előleg számlából teljesítünk egy bizonyos részösszeget, annak az áfája visszaigényelhető-e, vagy csak ha teljesítettük a teljes előlegszámla összegét nyílik meg az áfavisszaigénylési lehetőségünk?

Lezárt év módosítása Kérdés

2013., beszámolóval lezárt évben kiállítottunk egy számlát, melynek könyvelésével kapcsolatban az alábbi hibát vettem észre: a számla végösszegéből levonásra került egy korábban megkapott előleg. Könyvelésnél azonban - helytelenül - nem a számla teljes összege - előleg került könyvelésre, hanem csupán a maradék összeg. Vagyis az árbevételben a teljes összeg és előleg különbözete jelenik meg. A tv. változások értelmében leadott mérleget nem módosíthatunk. Most mi a teendőm? Egyszerűen lekönyvelem az előlegnek megfelelő összeget 2014. évi bevételként? Az áfánál nem jelentkezik eltérés, mivel az előleg után befizettük az áfát. Várom szíves válaszukat. Köszönettel: Boskó Lászlóné

Előleg elszámolása átalakulás után Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem bérbe ad egy ingatlant, melyre a vevő 8 millió forint + áfa előleget fizet. A megállapodás értelmében az előleget havi 400 ezer forinttal (+áfa) tudják be a havi bérleti díjba. A bérbeadás áfás. Ügyfelem az ingatlant kiválással másik társaságba helyezi át 2015-től, ahol áfamentesen számlázza majd a bérleti díjat. Hogyan kerül elszámolásra az átalakulás után az előleg áfája? A kiváláskor fennmaradó előlegrész 6,4 millió forint + áfa. Felmerült egy olyan megoldás is, hogy a bérlő előleg helyett 8 millió forint forint biztosítékot fizet (nem áfásan), ami nem jár neki vissza, ha idő előtt felmondja a szerződést. Viszont az áfamentes (kiválás utáni) időszakban a bérleti díjjal szemben havi 400 ezer forint biztosíték visszafizetésre ("betudásra") kerül. Van-e adókockázata ebben az esetben annak, hogy a NAV előleggé minősíti át a biztosítékot, és áfahiányt állapít meg? Előre is köszönöm a válaszukat.

Környezetterhelési díjelőleg befizetése Esemény

Bevallás környezetterhelési díjelőlegről Esemény

Jövedéki adó előlegének befizetése Esemény

Meghiúsult ügylet foglalója és előlege: Kúria kontra NAV Cikk

Történeti tényállás hiányában az elvárható eljárásra vonatkozó okfejtés csak az adóhatóság kötőerő nélküli tájékoztatása - állapította meg ítéletében a Kúria.

Ezt kell tennie az egyéni vállalkozónak, ha családi kedvezményt akar érvényesíteni Cikk

Hogyan érvényesítheti év közben a családi kedvezményt és a járulékkedvezményt az egyéni vállalkozó? Itt van a NAV tájékoztatója.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close