433 találat a(z) előleg cimkére

Ingatlanértékesítés tulajdonjog-fenntartással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk a tulajdonában lévő ingatlant értékesíti. Az ügylet fordított adózású (használt ingatlan, adókötelessé tétel, adóalanyok a felek). A vételár kifizetése szerződés szerint az alábbiak szerint történik: – A szerződés megkötésekor előleg utalása az eladó bankszámlaszámára. – Majd további két részletben, szintén az eladó bankszámlaszámára 2017.12.29-ig kell kiegyenlíteni a teljes vételárat. A foglaló után fizetett két vételárrészlet nincs nevesítve a szerződésben, és az sem, hogy az előleg vagy vételárrészletnek minősül-e. A birtokba adás, illetve a tulajdonjog-bejegyzés nem történt meg, az alábbiak szerint fogalmaz a szerződés: "Eladó a szerződés aláírásával ahhoz járul hozzá, hogy a jelen adásvételi szerződés benyújtásával az Inytv. 47/A § (1) bek. b) pontja alapján a Földhivatal az eljárást vegye nyilvántartásba, és tartsa függőben az Eladói Bejegyzési engedély benyújtásáig, de legfeljebb 2018.01.17. napjáig. Eladó a teljes vételár kiegyenlítésével egyidejűleg külön nyilatkozatban köteles feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulását adni ahhoz, hogy Vevő tulajdonjoga az ingatlan-nyilvántartásba vétel jogcímén minden további megkérdezés nélkül bejegyzésre kerüljön. (Bejegyzési engedély)." Kérdéseim a következők: 1. Az ingatlanértékesítés számlázása mikor, milyen dátumokkal kell, hogy megtörténjen? Áfa szempontjából mi a teljesítés napja? 2. Foglalóról/előlegről/részletről kell számlát kiállítani? 3. Sztv. szempontból mi az ingatlan kikerülésének napja?

Részszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a szerződés úgy szól egy építési beruházásra, hogy több részszámla kerül kibocsátásra egy-egy részfeladat elvégzésekor, és majd a 100%-os készültségnél végszámlát adnak ki, ebben az esetben mi a helyes könyvelési megoldás? Előleg vagy beruházás? Köszönettel.

IPA-előleg kiegészítése (feltöltés) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni: Társaságiadó-feltöltésre kötelezett az adózó, amennyiben az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta a 100 millió forintot. IPA feltöltés Art. szerint: a társasági adó előlegének az adóévi várható fizetendő adó összegére történő kiegészítésére kötelezett vállalkozónak az iparűzési adóelőleget a várható éves fizetendő adó összegére az adóév december 20. napjáig kell kiegészítenie. E szerint kivát választó társaságnak (az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta a 100 millió forintot) nem kell IPA előlegkiegészítést bevallania és megfizetnie? Válaszát előre is köszönöm

Vissza nem térítendő támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2017. évben benyújtott pályázat keretében vissza nem térítendő támogatásra jogosult. A tárgyévben támogatási előleg került kifizetésre. A projekt fizikai befejezése 2018. A támogatási előleg számviteli elszámolása hogyan történik, rövid lejáratú kötelezettségek között kell kimutatni a mérlegben? Mikor kell átvezetni az egyéb bevételek közé, illetve elhatárolni azt? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Közösségen belüli értékesítés előlegfizetéssel Kérdés

Közösségen belüli értékesítésre előleget kaptunk előző bevallási időszakban devizában. A számla értéke nagyobb, mint a fizetett előleg. A teljesítés időszakának áfabevallásában milyen árfolyamon kell szerepeltetni a számlát?

Szálláshelyszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem szálláshelyszolgáltatást végezne. Nyaralóháza van 8 szoba, közös konyha. Kérdésem, hogy milyen TEÁOR számra jelenthetem be? Bookingon keresztül is kiadná a szobákat, elsősorban rövid távra, idényjellegűen. Pénztárgép használatra kötelezett-e? Hogyan fogja kezelni azokat a számlákat, melyekre a bérbevevők előleget utalnak, és a különbözetet készpénzben fizetik ki? Válaszukat előre is köszönöm!

Öregséginyugdíj-előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék kérni állásfoglalást: egy kft. főfoglalkozású társas vállalkozója részére öregséginyugdíj-előleg került megállapításra. Az igénylő az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati időt megszerezte, de az összeg megállapításához szükséges adatok nem állnak teljes mértékben rendelkezésre a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére. Véleményem szerint addig, amíg az öregségi nyugdíj megállapításáról nem kap határozatot, nem minősül kiegészítő tevékenységű társas vállalkozónak. Helyes-e a feltevésem? Válaszát előre is köszönöm!

Mostantól ezt a bevallást is küldheti a NAV-hoz Cikk

2017. november 1-jétől az adózóknak a helyi iparűzési adóbevallási kötelezettségen túl, az adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallást is lehetőségük van az állami adó- és vámhatóságon (továbbiakban: NAV) keresztül, elektronikusan teljesíteni.

De minimis számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy melyik az az időpont, amitől számítani kell egy elnyert támogatás csekély összegű értékét? Amikor a támogatási szerződés aláírásra kerül vagy a fizikai befejezés dátumát kell alapul venni? Esetleg a tényleges kifizetés kelte a mérvadó? Ha van lehívva előleg, akkor annak folyósítása már beleszámít? Mivel három év a figyelési időszak, nem mindegy, hogy egy támogatást beleszámítunk vagy sem a 200 000 euróba. A támogatások benyújtása és elbírálása között elég sok idő telik el, sőt a benyújtás után már el lehet kezdeni a projektet. A fizikai befejezésre is adnak 12-18 hónapot, majd a pénzügyi elszámolás is elhúzódhat 1-3 hónapig is. Egy támogatás benyújtásától a tényleges kifizetésig el is telhet 2 év. Válaszát előre is köszönöm!

Devizás előleg elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. megrendelt 1050 euró értékben Hollandiából egy új utánfutót, melyre 500 euró előleget fizetett. Mindkét fél rendelkezik közösségi adószámmal, így nettóban történt a számlázás. Megjött a végszámla, melyen fel lett tüntetve a teljes érték 1050 euró, levonva az 500 euró előleget, a fizetendő végösszeg 550 euró. A kft. az MNB-árfolyam szerinti elszámolást választotta. Kérném segítségét a helyes számviteli elszámolásban, könyvelésben, az árfolyam meghatározásában, illetve az áfabevallásban történő helyes besorolásban. Köszönettel.

Előre fizetés, esedékesség, előleg az áfa rendszerében Cikk

Az áfatörvény eltérő jogszabályhelyeken eltérő, a fizetéshez kapcsolódó fogalmakat használ, így pénzforgalmi elszámolás esetében az ellenérték jóváírása, kézhezvétele bír jelentőséggel, az időszaki elszámolásnál a fizetési esedékesség meghatározása szükséges a teljesítési időpont meghatározásához, előleg esetében pedig az előleg megfizetése, jóváírása az irányadó. Cikkünkben ezen fogalmakat tekintjük át.

Személygépkocsi bérleti díj áfájának levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi társaság(kft.) személygépkocsit fog üzemeltetni tartós bérlet formájában. Levonható-e a bérleti díj előlegének áfája annak ellenére, hogy az autó átvétele még nem történt meg? A használatba vételt követően 100 százalékban levonható-e az áfa abban az esetben, ha az útnyilvántartásból megállapított magáncélú használatot áfával növelten kiszámlázzuk a magánszemély részére? Válaszukat előre is köszönöm.

Előlegszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavaly decemberben kiállított proformához, majd előlegszámlához (az átutalt pénzről) tartozóan a mai napig nem történt teljesítés. Kérdéseim: van-e időbeli korlát arra vonatkozóan, hogy meddig "lóghat" előlegként? Mi a helyzet akkor, ha szerződésben nincs szabályozva, hogy meddig kell megtörténnie a teljesítésnek, vagy meg van határozva, de az előleget nyújtó fél nem kéri csak két év múlva a teljesítést. Akár évekbe is telhet, hogy lesz hozzá teljesítés, és majd csak akkor készül el a végszámla?

Vadászati többlethasználati díj adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Földtulajdonosok vadászati közössége magánszemély tagjának vadászati többlethasználati díjat szeretne fizetni. Hogyan adózik a vadászati többlethasználati díj? A Földtulajdonosok Vadászati Közössége (adószámmal rendelkező Földtulajdonosi Közösség!)kifizetőnek minősül-e a többlethasználati díj kifizetésekor, azaz a magánszemély tekintetében terheli-e e személyi jövedelemadó/adóelőleg- esetleg eho-kötelezettség. Várom válaszát. Tisztelettel: B.B É.

Előleg számlázása és áfaelszámolása Cikk

Internetes kereskedelemmel foglalkozó családi vállalkozás vevői többnyire magánszemélyek, és a teljes vételárat előre kell megfizetniük. A terméket ezt követően körülbelül két hét múlva postázzák, futárszolgálattal. Hogyan kell számlázni a kapott előleget, és milyen áfafizetési szabályokkal kell tisztában lennie a vállalkozásnak? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs