325 találat a(z) előleg cimkére

Számlázás – előleg/előre utalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfát az általános szabályok szerint megállapító egyéni vállalkozó webáruházból értékesít termékeket, a vevők előre átutalják a megvásárolt termék teljes összegét, és a vállalkozó ezután elküldi nekik a terméket futárszolgálattal. Ebben az esetben hogyan kell kiállítani a számlát az előre utaláskor megkapott összegről? A termék elküldésekor kell-e valamilyen számlát kiállítani? Köszönöm válaszukat.

Részvételi díj bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném a véleményüket kérni a következőkkel kapcsolatban: Egy vállalkozás (kft.) rendezvényt szervez, melyre várja mind magánszemély, mind nem magánszemély (vállalkozás) részvételét. A részvételi díjat még a rendezvény előtt kell megfizetniük vagy átutalással a szervező bankszámlájára, vagy ún. rózsaszín csekken, postai úton a szervező postacímére történő kézbesítés útján. A kérdésem, hogy a magánszemélyek által banki átutalással történő befizetés esetén minden egyes magánszemélynek külön-külön kell-e számlát kiállítani, vagy van lehetőség például adott napon beérkezett összegekre egy "összesítő" számlát kiállítani? A rózsaszín csekken magánszemélyek által történő befizetésnél lehet-e nyugtát kiállítani, tekinthető-e a csekken történő pénzfeladás készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel történő fizetésnek, vagy ebben az esetben is számlát kell kiállítani a nem adóalanyok részére is? Az adóalanyok által történő részvételidíj-befizetés előlegnek minősül-e, tekintettel arra, hogy még a rendezvény, tehát a teljesítés előtt jóváírják a szervező bankszámláján az átutalt díjat? Köszönöm válaszukat!

Figyelem, csalók kérnek előleget! Cikk

Visszaélésre hívja fel a figyelmet az építőanyag piacon tevékenykedő, elsősorban gipsz alapú termékeket, és alapanyagokat gyártó Rigips. A gyártó a közelmúltban értesült róla, hogy csalók hamis díjbekérőket küldenek a potenciális és meglévő partnereknek, és előleg átutalására biztatják őket, holott ez a vállalatnál nem gyakorlat. A Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy felhívja az érintettek figyelmét a szükséges óvatosságra.

Előre utalás Kérdés

Kedves Szakértő! Magánszemély és cég szerződést kötöttek egy családi ház építésére. Az anyag megvásárlására a magánszemély előre átutalna bizonyos összeget. Milyen lehetőség van az előre utalásnak, hogyan lehetne megoldani, hogy ne kelljen előlegszámlát kiállítani és áfát fizetni? Van-e erre valamilyen lehetőség? Köszönettel várjuk a választ.

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az innovációs járulékra vonatkozna. A cég 2013. 05. 06-tól kapcsolt vállalkozás. Kell-e neki a 2013-as évre (a teljes évre) innovációs járulékot számolnia, illetve melyik nyomtatványon tudom utólag teljesíteni: a 1329-es elszámoláson, vagy ebben az esetben is be kell adni a 1349-es előlegbevallást? Válaszát előre is köszönöm.

TÁMOP elszámolással kapcsolatban Kérdés

Köszönöm szépen válaszát, melyet a http://adozona.hu/kerdesek/2016_3_7_TAMOP_245_elszamolasa_ev_vegen_ion#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice helyen megkaptam. Engedjen meg még egy rövid kérdést: Egy összeget előlegként, a fennmaradó részt pedig részutalásként utalták (2015. és 2016. években). Kell-e emiatt különbséget tenni a jóváírt összegek könyvelésénél? Köszönöm szépen mégegyszer válaszát. Boskó Lászlóné

Előleg visszafizetése részletekben Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2012. évben technológiai eszközök eladására előleget kaptunk, amiről a banki jóváírás napjával áfát is tartalmazó előlegszámlát állítottunk ki. Időközben a szerződésben foglaltakat a partner nem teljesítette, így peres ügy lett belőle. 2014. évben a kapott előleg nettó (áfamentes) összegét ügyvédi letétbe helyeztük. 2016. február hónapban a felek peren kívüli megegyezés mellett döntöttek, és megállapodtak az előleg visszautalásában, viszont vitatták annak áfavonzatát, szerintük ilyen esetben áfamentes az előleg visszafizetése. Véleményünk szerint nem, ezért az ügyvéd által részükre utalt – felénk banki utalás igazolásával – „nettó” összeget úgy tekintettük, mint amely a fizetendő áfa arányos összegét is tartalmazza, vagyis résztörlesztésnek fogjuk fel. Ennek alapján állítottunk ki az átutalt összegről mínuszos előlegszámlát a banki utalás napjával (teljesítés dátuma, számlakiállítás és fizetés dátuma azonos.) A különbözet részünkről még nem került utalásra. Partnerünk álláspontja szerint helytelen a számla, mert csak úgy tudják befogadni, ha a teljes összeg visszautalása megtörtént. Tekintettel arra, hogy 2016. február hónapban bankszámlájukra a letéti összeg megérkezett, véleményünk szerint helyesen jártunk el az áfát is tartalmazó mínuszos számla kiállításával, majd a különbözet átutalásának napjával szintén kiállítjuk az áfát is tartalmazó mínuszos számlát. Várom megtisztelő válaszukat, hogy eljárásunk megfelel-e a törvényi előírásoknak.

Cégtelefon – előlegszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás a cégtelefon kapcsán 20 százalékos vélelmezett költséghányad alapján fizeti az adót. Hogyan, és mikor kell elszámolni a mobiltelefon-szolgáltatásról előlegként (szintén szj. 642013) kibocsátott számla utáni adókötelezettséget? Köszönettel.

Jutalékelőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég szolgáltatásai értékesítésére jutalékos szerződést kötött külső vállalkozókkal. A jutalék egy havi fix és egy százalékos részből tevődik össze. A százalékos jutalék elszámolására/véglegesítésére az év végén van lehetőség, amikor a cég az éves árbevételét látja. A kérdésem az, hogy a százalékos jutalékra lehet-e előleget fizetni? Köszönettel: Sz.E.

Civil szervezet – előlegként kapott támogatás számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesület 2015. 09 .01-jén aláírt egy támogatási szerződést, a vissza nem térítendő támogatási összeget pár napon belül kiutalták az egyesületnek. Szerződés szerint 100 százalékos előleg formájában utólagos elszámolási kötelezettség mellett biztosítja. A pályázatra vonatkozó szakmai beszámolót 2016. 04. 30-ig kell megküldeni. Kérdésem lenne ennek a helyes számviteli nyilvántartásokban való könyvelésére. Elfogadható-e az alábbi gyakorlat? 1. Szerződés aláírásának dátumával: T368 – K967 2. Pénzügyi teljesítéskor T3841 – K368, 3. év végén a 2015-re eső költségeket meghaladó pályázati összeg elhatárolása T967 – K 4821. Vagy az előlegként kapott támogatást csak az elszámoláskor tehetem az egyéb bevételek közé? De ebben az esetben a költségek egy része 2015. évi, amivel szemben nem lesz bevétel. Ebből adódóan a 2015. évi eredménye veszteség lesz, amivel elveszítheti a közhasznú státuszát. Válaszát köszönve, tisztelettel.

Előleg határozott idejű elszámolás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk havonkénti határozott idejű elszámolásban állapodott meg egyik partnerével. A szerződés értelmében tárgyhót (elszámolási időszakot) követő hó 5-éig kell kiállítani a számlát, a fizetési határidőt pedig a számla keltét követő 8. napban határozták meg. A februári időszakhoz kötődően egyszeri előlegfizetésről döntöttek január elején. Az utalás 2016. 01. 07-én meg is történt. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben, amikor esetenként, külön megállapodásban előleg fizetése történik, akkor az előlegszámlára az áfatörvény 59. §-át kell alkalmazni, vagy ebben az esetben is az 58. § az irányadó a számlázásnál? Kérem írják meg, hogy ebben a konkrét esetben mi lesz az előlegszámla teljesítési ideje. Köszönettel:

Használtautó-beszerzés EU-ból, előlegszámla, áfa könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy futárszolgálati tevékenységet végző kft. EU-ból vásárol használt autókat. A gépkocsik beszerzéséről előlegszámla került kiállításra. Az előleget a cég elutalta, azonban a gépjárművek csak 4 hónap múlva érkeznek meg. Az időközben esedékes áfabevallásban a beszerzéshez kapcsolódó áfakötelezettséget bevallottuk. Első kérdésem: ez helyesen történt-e? Mivel a személygépkocsi áfáját nem vonhatjuk le, ezért be is fizettük. A számla mint szállítói előleg került könyvelésre a szállító számlával szemben. Másik kérdésem, hogy amennyiben helyes volt a fizetendő áf beállítása, hogyan kell ezt a kötelezettséget lekönyvelni? Esetleg egy függő számlára könyvelem, majd a járművek megérkezésekor innen vezetem át a beruházási számlára? Köszönöm válaszát!

Kaució összegének beszámítása pénzügyi rendezés során Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk ingatlan-bérbeadással foglalkozik, melyre áfafizetési kötelezettséget választott. A bérlőtől kauciót kér, melyről számviteli bizonylat kerül kiállításra (áfa nélkül). A bérleti szerződés lejáratakor társaságunk jóváíró számviteli bizonylatot állít ki a befizetett kaucióról. Megteheti-e a társaság, hogy a pénzügyi rendezés során a bérlővel csak a visszafizetendő kaució összegével csökkentett különbözetet fizetteti meg, azaz az elszámolás pénzügyi rendezésnél kompenzálja a vevői követeléseit a kötelezettségével? Vagy ebben az esetben az áfatörvény 59. § (1) bekezdés szerinte előlegnek minősül a kaució? Válaszát előre is köszönöm!

12 kérdés a lakás áfájáról – válaszol a NAV Cikk

Telek, burkolás, garázs, 2015-ben fizetett előleg : megannyi talány az új lakásokra bevezetett 5 százalékos áfáról A NAV összegyűjtötte és megválaszolta az érintetteket leginkább érdeklő kérdéseket.

Foglaló vagy előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy (nem lakó-)ingatlannal rendelkező, áfás tevékenységet végző vállalkozás az ingalant értékesíteni kívánja és foglalót fogad el a vevőtől, akkor a számlát áfa nélkül kell kiállítania? Tekintettel arra, hogy a foglaló a Ptk. megítélése szerint nem előleg. A vállalkozás nem választotta az áfatörvény 86. § j) pontja szerinti áfakötelessé tételt ingatlan értékesítés esetében. Ha előlegben állapodnak meg a felek, akkor az előleg áfás vagy nem, osztja a mentes ingatlan értékesítésre vonatkozó szabályokat vagy nem? Ha pénzeszköz átvétele készpénzben történik, akkor a készpénzfizetési korlát vonatkozik a szóban forgó ügyletre is? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close