325 találat a(z) előleg cimkére

Cafeteria-szabályzat és levonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cafeteria-szabályzattal kapcsolatban szeretnék kérdezni: 1. Ön szerint, ha a cafeteria-juttatás egy összegben lett kifizetve (például éves bérlet, többhavi kultúrautalvány), a munkavállaló pedig év közben távozik, alkalmazható-e az előlegnyújtás szabálya? Tehát hozzájárulás nélkül is levonható-e a kérdéses összeg? 2. Szabályzatban rögzíthető-e, hogy az előre befizetett többletközteher is (tehát nem csupán a nettó összeg) levonható tőle, szintén az előlegnyújtás szabályai alapján (tehát ha 6 havi van kifizetve, és 4 hónap után véget ér a munkaviszony, akkor a maradék 2 hónapra eső közteher)? Vagy ezt munkaszerződésben célszerű rögzíteni, esetleg akkor is jogszerűtlen, és az adóhatóságtól kellene visszaigényelni? Segítségét köszönöm! Tisztelettel:

Fontos tudnivalók a kiváról Cikk

A 2017-es évben sok vállalkozás választott új adónemet. A kivára való áttéréssel kapcsolatos olvasói kérdésekre Pölöskei Pálné adószakértő válaszol.

Tao adóalap-csökkentő 7. § zs) pont értelmezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét a tao tv. kis és középvállalkozás részére igénybe vehető beruházási adókedvezménnyel kapcsolatban (7. § zs) pont szerint). Társaságunk ingatlan-bérbeadás céljára egy új építésű apartmanlakást vásárol, amelynél a különböző elkészült építési szakaszok szerint kell a vételárat részletekben ütemezés szerint megfizetni, mint vételár előlegeket. Az építkezés három üzleti évre is elhúzódik, amely alatt folyamatosan fizetni kell részleteket mint előlegeket. Kérdésem, hogy mindhárom évben élhet a társaság a megfizetett vételárösszegek (előlegek) erejéig a társaságiadó-alap csökkentésének lehetőségével? Az egyéb feltételek (magánszemély tulajdonos stb.) fennállnak. Köszönöm válaszát, Papné Galba Márta

Kiva adózási kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság 2017. évben lép be a kiva alá, kérdéseim: 1. A társaság tao időszak alatt fejlesztési tartalékot képzett. A beruházás 2017. évben kiva időszak alatt történik. - bármilyen eszközökre le lehet vonni a fejlesztési tartalékot? - a kivából való kilépés esetén a 28. § 4a. pontjában meghatározott esetben erre az eszközre újra fejlesztési tartalékot kell képezni, ha kilép majd a cég a kiva alól? 2. A társaság tao időszak alatt fejlesztési tartalékot képzett, az új beruházás 2017. évben kiva időszak alatt történik. - ezzel az új beruházás értékével 2017. évben csökkentheti a személyi jellegű adó alapján a 20. § 7. pontja szerint, és a tao alatt keletkezett fejlesztési tartalékot is feloldhatja? 3. Ha a 20. § 7. pontja szerint új beruházás történik a kiva alatt és értéke nagyobb, mint a tárgyévi személyi jellegű kifizetések összege, akkor a különbözet csökkentheti a következő évek kiva alapját? 4. A társaság a kiva belépés előtt előleget fizetett egy beruházásra. A beruházás 2017. évben, a kiva időszak alatt valósul meg, akkor mivel lehet csökkentetni a 20. § 7. pontja alapján a személyi jellegű kifizetések összegét? A levonás függ attól, hogy a beruházást hitelből fizetik? 5. A társaság 2017. év folyamán lép be a kiva alá, akkor a 20. § 3/c. pontja értelmében a pénztár nyitó egyenlegének a 2016.12.31. mérlegben kimutatott értéket lehet figyelembe venni? Köszönöm. Krisztiánné

Áttérés katára a társasági adó hatálya alól Kérdés

Az a kérdésem, hogy a 2017.01.01-jével katára áttérő bt.-nek a tao negyedéves előlegfizetési kötelezettségét 2017. januárban, áprilisban és júliusban teljesítenie kell-e, vagy sem?

Tisztelt Szerkesztőség! Kérdés

Előlegre vonatkozóan szeretném a kérdésem feltenni, mezőgazdasági őstermelő, családi gazdálkodó és egyéni vállalkozóra vonatkozóan. A fentiekre vonatkozóan 2016. évben megérkezik a bankszámlára az MVH-tól a támogatás, ez minek minősül, adóalap-növelő tétel vagy sem? Ha pedig műtrágya vásárlására vonatkozóan csak előlegszámla áll rendelkezésre, és a teljesítés nem történik meg, abban az esetben adóalap-csökkentő tétel-e vagy pedig csak pénzátadás történt, amelyet áfa tekintetében levonásba helyezendő. Segítségüket köszönöm, Kellemes Ünnepeket. Üdv.Pné

Ha előlegről állít ki számlát, erről tudnia kell! Módosult a NAV válasza Cikk

Mit kell szerepeltetni a kód defínicióban, ha a számlán előlegről és nem előlegről szóló tételek is szerepelnek? Mint azt maga az adóhatóság közölte, módosult a NAV erre vonatkozó válasza.

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy társaságunk, amely adószámos magánszemélytől bérel ingatlant, ő bejelentkezett a NAV-hoz, hogy áfás lesz. A bérletidíjszámlát a cég áfásan kapja, ezzel nincs is gond. A kérdésünk az lenne, hogy az 15 százalékos szja-t mi után számoljuk? A bérleti díj havi 750 ezer forint vagy 750 ezer forint plusz áfa után? Illetve a számla helyes kiállítását szeretném még megkérdezni, hogy a levont előleget kötelező-e a számlán feltüntetni. Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm.

Munkabérelőleg törlesztése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy a munkabérelőleg visszatörlesztésénél van-e olyan kikötés, hogy mikor kell elkezdeni annak a visszavonását? Például, ha valaki december 2-án felveszi a megengedett limiten belüli összeget, akkor lehet-e úgy megállapodni, hogy csak a következő év január hóra járó béréből (február 10.) vonjuk az első részletet? Köszönettel.

Amikor vissza kell fizetni a táppénzt, baleseti táppénzt, csedet, gyedet Cikk

Előfordul, hogy jogalap nélkül kap a magánszemély táppénzt, baleseti táppénzt, csecsemőgondozási díjat (csed) vagy gyermekgondozási díjat (gyed). A vonatkozó törvény egyértelmű és pontosan megfogalmazza, hogy az ellátást megállapító szerv mennyi időn belül, milyen módon követelheti vissza az így kiutalt ellátást. Az alábbiakban ezeket a szabályokat részletezzük.

Beruházásra adott előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodóként tevékenységet folytató (szja-törvény szerint adózó) őstermelő az elkövetkező évben elkészülő beruházására ebben az évben előleget fizet. Kérdésem, hogy a kifizetett előleget költségként elszámolhatja-e? Ha igen, akkor az szja-bevallásban tekinthető-e ez az előleg úgy, mint tárgyi eszköz egyösszegű beszerzése? Családi gazdálkodóként ugyanis az adott év tárgyieszköz-beszerzési árát egy összegben elszámolhatja. Válaszát előre is köszönöm.

Részvényeladás után szja levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy zrt. el fogja adni a részvényeit névérték felett egy magyar cég részére. Van benne egy külföldi székhelyű (CIPRUS) cég és három magyar magánszemély tulajdonos is . Például XY tulajdonos (10%-ban) részvényének bekerülési értéke 3 millió forint 2016. évi rá eső ki nem vett eredmény, 1 millió forint részvény eladása névérték felett 8 millió forint. Azaz 12 millió forintot kap meg majd 2017-ben, ebből 3 millió forint mentes, mert adózott pénzből fizette be. Kell-e szja-előleget levonni az eladó zrt.-nek vagy a vevő részéről a maradék 9 millió forintra? Kell-e ehót levonnia a zrt,nek? A külföldi céget érinti-e bármilyen levonás? Válaszát előre is köszönöm.

Önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az idei könyvelés alkalmával derült ki, hogy egy külföldi partnerünknek még 2013-ban anyagelőleget számláztunk, amit ki is fizetett, de az akkori könyvelő ezt a tételt is exportbevételként könyvelte. Ebben az évben jutott el a termelésünk odáig, hogy ezt az előleget az idén teljesített értékesítésből levonjuk. Ha úgy könyvelem le, ahogyan az előleg visszavételezését kell, akkor a 453 főkönyvi szám T egyenlege megmarad, mert nincs meg az ellenpárja. Hogyan rendezzük ezt a helyzetet? Önrevíziózni kell a 2013. évi társasági adóbevallást (bevételként, akkor adóztunk utána) és három oszlopos mérleget kell készíteni a 2016. év beszámolójában? Vagy most a bevétel csökkenéseként számoljuk el a levont előleget? Válaszát előre is köszönöm!

Kata – kapott előleg Kérdés

Beszámít-e a katás vállalkozó bevételébe a kapott előleg?

Lízingszerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő a kérdésem. „A” cég előlegek kifizetése után, nyílt végű lízinggel gépjárműveket vásárolt. Cégcsoporton belüli struktúra változása miatt eladja/átadja eszközeit/lízingkötelezettségeit „B” cégnek. A kötelezettség értéke 4 millió forint. Ehhez kapcsolódó tárgyi eszközeinek nettó értéke 6 millió forint. A lízingkötelezettséget a bank átvezette „A” cégről „B” cégre. Jól gondoljuk-e, hogy a kivezetések eredményvonzatát (2 millió forint veszteség), mint a megfizetett előleg jogát adjuk el „B” cégnek? Ez a vevőkijelölési jog az alapja az áfás számlázásnak, azaz a 2 millió forint különbözet kiszámlázásával lesz „A” cég eredménysemleges, „B” cégnél pedig az eszköz értékét képezi a kiszámlázott tétel és az átkerült lízingkötelezettség értéke.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close