5 találat a(z) elévült cimkére

NAV szerint elévült Kérdés

Tisztelt Szakértő ! 2012. II. negyedévi áfabevallásában egy felszámolás alatt lévő kft. kérte az 1 millió Ft összegű, visszajáró áfa kiutalását. A NAV kiutalás előtti ellenőrzést végzett és a határozatában a kiutalást megtagadta, mivel a 2003. évi XCII. tv.(régi Art.) 43. § (5) bekezdése szerint erre csak a felszámolás végén, a záró bevallásban kerülhet sor. A felszámoló nem fellebbezett, így a határozat jogerős lett. Most, 2019-ben erre az 1 millió Ft áfára a NAV azt mondja, hogy elévült, mivel 2013. 06. 28-ától jogszabályi változás következtében a 43. § (5) bekezdése kikerült az Art.-ből és az áfa kiutalását 2013. 06. 28-ától lehetett volna kezdeményeznie a felszámolónak. A felszámoló szerint viszont a NAV-nak 2013.06.28-a után a korábbi jogerős határozatát módosítania kellett volna a kiutalással kapcsolatban és megküldeni a módosított határozatát a felszámolónak /a felszámoló a jogerős határozat miatt nem kérte újra az áfa összegének a felszámolás zárását megelőző kiutalását/. Így a felszámoló szerint a jogerős határozat jelenleg is érvényben van, így nem lehet szó elévülésről, az áfa kiutalása a felszámolási záró bevallásban kérhető legkorábban. Kérdésünk az, hogy a NAV-nak vagy a felszámolónak van igaza ? Válaszukat előre is köszönjük.

Elévült NAV-túlfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítvány adótúlfizetéseit az adószámlán 2018. 01. 01-jei dátummal elévülés miatt törölték, vagyis a visszaigénylést elmulasztottuk időben benyújtani. Kérdésem: hogyan könyvelhetem le az elévült követelést? Az elévülés beálltának napja szerint önellenőrzöm a könyvelést (különböző 2017. év előtti évekre esik az elévülés beálltának napja) és összesítetten és egy összegben mutatom ki a 2017. évi közhasznúsági beszámoló középső oszlopában, esetleg ráfordításként elszámolhatom 2017. évre a 2017. évi eredménykimutatásban. Az elévült adótúlfizetésből eredő követelés összege összesítetten sem éri el a számvitel politika szerint meghatározott jelentős összeget, illetve vissza kell menni az egyes évekre, amikor az elévülés napja bekövetkezett. Mi van akkor, ha a ráfordítás miatti önrevízió miatt módosulnak a közhasznúsági mutatók, illetve annak elszámolása nem érinti azokat? Válaszát előre is köszönöm: Molnár Ilona.

Elévült követelés leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésem lenne: A kft. könyveiben szerepel egy 2006. évi követelés egy céggel szemben. A vevőt időközben már felszámolták, de a követelés nem lett bejelentve mint, hitelezői követelés a felszámoló részére. A felszámoló már nem elérhető. Szeretnénk leírni ezt a követelést, ami időközben már el is évült. 1. kérdés: A tárgyévi mérlegben lehet szerepeltetni? 2. kérdés: Önrevízióval kell rendezni az elévülés miatt, és a nagyságrendje miatt a mérleg “középső” sorában feltüntetni? Előre is köszönöm válaszukat.

Elévült kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy civil szervezet (szövetség), mely vállalkozási tevékenységet nem végez, és a végelszámolását tervezi, hogyan tudja kivezetni az elévült kölcsönét? A szövetség 10 éve kapott kölcsönt egy másik civil szervezettől, de az eltelt időszakban sem fizetési felszólítást, sem semmilyen egyeztetőt nem kaptunk erről az összegről. Szeretnénk kivezetni a könyveinkből, mint elévült kötelezettséget. Kell-e erről megállapodás, vagy csak tájékoztatni kell a kölcsönadót? Hol jelenik meg a mérlegben és az eredménylevezetésben ez a tétel? Köszönöm.

Ami elévült, az nem behajthatatlan Cikk

Milyen fogalmat használnak az egyes törvények az elévült, illetve a behajthatatlan követelésekre? Megmutatjuk, hogyan kell ezeket alkalmazni az adózásban, s mire kell ügyelni az új Ptk. szabályai miatt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close