9 találat a(z) ehokötelezettség cimkére

Norvég állampolgár egyéb szálláshely-szolgáltató Kérdés

Tisztelt Adózóna! Norvég adóilletőségű és állampolgárságú magánszemély budapesti lakását turistáknak adná bérbe. Választhatja-e az átalányadózást (32 ezer forint/szoba)? Ha később a tételes költségelszámolásra térne át, mennyi idő után teheti ezt meg? Kell-e ehót fizetnie? Köszönettel: Komáromy Erika

Magánszemély elengedett követelés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk alkalmazásában állt egy magánszemély, akinek a jogviszonya több évvel ezelőtt megszűnt. Volt a társaság felé fennálló tartozása, melyet csak részben egyenlített ki, a fennáló követelést többszöri felszólításra sem fizette meg. Az ügyvezetés döntése értelmében a társaság a követelést elengedi. Az szja-törvény 4. §-a alapján ez a magánszemélynél az összevonandó jövedelmek közé tartozó egyéb bevételenek minősül. Erről társaságunk a magánszemély részére jövedelemigazolást fog kiállítani. Kérdéseim: 1. Az ehotörvény 3. §-a alapján a magánszemély köteles-e a 27 százalékos ehót megfizetni? 2. Társaságunknak a 08-as bevallásban hova kell beállítania az elengedett összeget? Kell-e M-es lapot is kitölteni? 3. Az illetéktörvény 17. § c) pont alapján ez a tranzakció, mivel szja-köteles, mentes az illeték alól. Mivel a követelés elengedése magánszemély részére történik, a tásasági adó alapját sem kell ezzel az összeggel megnövelnünk. Van-e a társaságunknak bármi más vonatkozásban kötelezettsége ezzel a tranzakcióval kapcsolatban? Tisztelettel: Szilassy Szilvia

Magánszemély osztalék-elengedésének adóvonzata Kérdés

Kérném szíves válaszukat: a magánszemély részére előírt osztalékot a vállalkozás (kft.) javára elengedné. Kérdés, hogy az elengedett osztalék szja- és ehokötelezett lesz a magánszemély részéről, vagy a vállalkozást terheli-e más adó a társasági adón kívül az elengedés kapcsán? Várom szíves válaszukat.

Tagi kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! A 2014. 06. 27-ei , ugyanezen témában kérdező kérdésében volt egy momentum, amin elidőztem. " Nem tagi jogviszonyos ügyvezetője " .. azaz akkor nem tag ? ... majd zárójelben " ( úgynevezett tagi kölcsön ) .. " Azaz mégis tag. Ez a kérdés engem is foglalkoztat, mivel társaságunknál egyik tag, aki egyben ügyvezető is, adott kamatfizetési kötelezettséggel tagi kölcsönt. Az ügyvezetői feladatok személyes közreműködéssel járnak, de díjazást nem vesz fel az ügyvezetői feladatokért, azaz a személyes közreműködésért. Kérdésem lenne, hogy ilyen viszonylatban is 27 % eho van, és ha igen, akkor a 450 ezer forint éves maximum vonatkozik-e? Vagy ebben az esetben szocho és egyéb járulék merül fel? Köszönöm válaszát!

Bérbe adja ingatlanát? Pórul járhat, ha így saccolja meg a költségeit Cikk

Magánszemély ingatlanát bérbe adja, tételes költségelszámolást választott, meghatározott bevétel esetén mikor keletkezik egészségügyi hozzájárulás (eho) fizetési kötelezettsége? – érdeklődött kérdésében olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Külföldi tulajdonos osztaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. külföldi tulajdonosa (nyugdíjas) az osztalékot kéri átutalni. Az lenne a kérdésem, hogyan kell a tulajdonosnak adóznia a felvett osztalék után? Magyarországon vagy külföldön adóköteles? (Van kettős adóztatást elkerülő egyezmény a két ország között.) Válaszát előre is köszönöm!

Telefon magáncélú használat levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a telefon-magánhasználatot a bruttó számla 20 százalékában vélelmezi. A dolgozókkal születik egy éves megállapodás ennek a bérből történő levonásáról. Kérdésem az, hogy a megállapodás elég bizonylat-e, vagy szükséges-e áfás számla kiállítása? A levonással a cég ugye mentesül az szja-, illetve ehofizetés alól?

Ehofizetés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Olvastam a cikket a többes jogviszonyú vállalkozók járuléka, szochója, tételes adójáról. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó személyes közreműködése alapján kifizetett jövedelme után kell-e 27 százalékoos eho-t fizetni? Köszönettel. Filip Emese

Ingatlanbérlés Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Nem egyéni vállalkozóként működik, hanem magánszemélyként, ezért volt furcsa nekünk is. Korábbi kérdésem: Egy ingatlant bérlünk magánszemélytől, eddig áfamentesen számlázott, és fizettük az szja-t és az ehót is helyette. Januártól azonban áfásan állította ki a számlát. Ilyenkor ugyanúgy kellene fizetni utána az szja-t és az ehót? Vagy hogyan tudunk jogszerűen eljárni? Az Ön válasza: A pontos válaszhoz tisztázni kellene, hogy mi az oka a bérbeadó áfás számlájának. Lehetséges, hogy ezen túl egyéni vállalkozóként folytatja a bérbeadási tevékenységet?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nem pénzbeli juttatás, jogviszonyváltozás esetén

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Kétéves szabály az innovációs járuléknál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kiva-kedvezmény munkaerőpiacra lépő után

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs