433 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Fiatal munkavállaló Kérdés

Egy fagyizó 18 év alatti, de 16 év feletti "gyerekeket" alkalmaz egyszerűsített foglalkoztatottként a törvényben előírtak szerint. Az a kérdésem, hogy 18 év alatti személy a pénztárgépet kezelheti-e, elfogadhatja a fagyi ellenértékét és a visszajárót visszaadhatja-e önállóan? Kell-e ott tartózkodnia egy 18 évet betöltött személynek, aki a vállalkozás alkalmazottja vagy a tulajdonosnak személyesen?

Egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! A T1042E nyomtatványon az alkalmi munka, egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése megtörtént. A dolgozó nem jelent meg, de erről a törlő, T1042E nyomtatványt nem adta be a foglalkoztató. Ez esetben a közterhet meg kell fizetni. A 08-as nyomtatvány 700-715. sorainak egyikén szerepel az időszak a közteherrel. A kifizetett nettó munkabérösszegnél nulla forint szerepel. A dolgozó csak alkalmi munkásként volt foglalkoztatva. Ez esetben azon napok, amelyeken a dolgozó nem jelent meg a munkavégzés helyén, de a közterhet megfizették utána, beleszámítanak-e a havi maximum 15 nap foglalkoztatásba, illetve a magánszemély adójának kiszámításánál a keretösszeg kiszámításába? Köszönöm a válaszát.

Feketén, szürkén foglalkoztatják? Ellenőrizze, hogy ne járjon pórul! Cikk

Gyakori a munkaadók lebukása a feketefoglalkoztatás, a bejelentések elmulasztása, a zsebbe fizetés miatt. Később a dolgozó is ráfizethet, ha pillanatnyi előnyök miatt belemegy az ilyen kontraktusokba.

Munka ápolási díj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiemelt ápolási díjban részesülök, Édesanyámat ápolom (agyi infarktusos mozgáskorlátozott) beteg. Adódott egy lehetőség, bejárni egy ledes online bolt bemutatótermébe számlázni, csomagolni. A főnök azt szeretné, ha egyszerüsített foglalkoztatottként jelentene be, hétfő-szerda-pénteki napokra. Ez törvénybe ütköző? Mik a lehetőségeim? Van a tisztelt szakértőnek fogadóórája? Szeretnék még egy pár dolgot kérdezni az ápolási díjjal és szolgálati idővel kapcsolatosan. Hálásan köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás – munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló munkaviszonyban áll, de jelenleg a munkahelyén fizetés nélküli szabadságon van gyed miatt. Lehet-e egyszerűsített foglalkoztatással (alkalmi munkával) foglalkoztatni ebben az esetben a gyed mellett, a saját munkáltatójánál a munkavállalót, vagy a munkaviszonyban állása kizárja ezt? Ha lehet, mely törvényi hivatkozással támasztható alá esetleges ellenőrzéskor? Köszönöm szíves válaszát!

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Trafik üzemelhet vasárnap efós dolgozóval?

Alkalmi munkavállaló foglalkoztatása vasárnap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Élelmiszerbolt vasárnapi nyitva tartásával kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy egy 200 négyzetméter alatti üzletben alkalmi munkavállaló, egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatható-e? Ez a kis üzlet hétköznap kinyithat 4.30-kor vagy csak 6.00-tól lehet nyitva?

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített foglalkoztatás esetén kell-e munkaszerződés, vagy bármilyen formanyomtatvány, illetve az év elején el kell-e küldeni az összesített jövedelemigazolást? Vagy mindezt az adott havi bérjegyzék helyettesíti? Tudomásom szerint se munkaszerződés, se jövedelemigazolás nem kell, azonban mégis kaptam olyan tájékoztatást, hogy 5 napon túli bejelentés esetén kell munkaszerződés? Várom szíves válaszát! Előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatottak száma Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás január 1-jétől megváltozott. Jól értelmezem a törvényt, hogy az átlagos statisztikai létszámot kell nézni, és például 50 fő átlagos statisztikai létszámnál 10 főt alkalmazhatok?

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

2015-ben eladó munkakörben (nincs szakképzettsége) egyszerűsitett foglalkoztatásnál hány forintos órabért kell fizetni, és milyen jelenléti ívet kell alkalmazni? Mikor történjen a munkabér kifizetése?

Társasházi közös közös képviselő, megbízási szerződéssel Kérdés

Tisztelt szakértők! 6 lakásos társasházban - melynek egyik tulajdonosa is vagyok - közös képviselői tevékenységet látok el. A díjazás milyen formában lehetséges, megbízási szerződés alapján, vagy egyszerűsitett foglalkoztatásként? Én heti 40 órában máshol mint alkalmazott dolgozom, adószámmal rendelkezem. A havi díjazás 15 000 forint a közös képviseletért. Milyen különböző adót, járulékot kell megfizetni, a közös képviselőnek, illetve a társasháznak és ezt milyen formában teheti meg? Köszönöm válaszukat

Egyszerűsített foglalkoztatás kifizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy egyszerűsített foglalkoztatás esetén van-e bármilyen előírás arra vonatkozóan, hogy mikor kell kifizetni a bért az alábbi esetben: egy kft.-nél a magánszemély az adott naptári hónapban 15 napot dolgozik egyszerűsített foglalkoztatás keretében. A foglalkoztatás időtartama 3x5 munkanap kisebb szünetekkel. Kérdéses, hogy ki lehet-e fizetni egy összegben a juttatást a magánszemély részére a hónap végén, vagy minden egyes foglalkoztatási intervallum végén meg kell ezt tenni? Köszönettel:

Egyszerűsített foglalkoztatás és szociális hozzájárulás Kérdés

A mentesített keretösszeg fölé kerülő egysz. fogl. bér után szja-fizetési kötelezettség van. Minden ami szja-nak alapja, szocho-köteles. Az egysz. fogl-ról szóló törvényben ez van: "(3) Az (1) és (2) bekezdésben szabályozott közteher megfizetésével nem terheli a) a munkáltatót társadalombiztosítási járulék, szakképzési hozzájárulás, egészségügyi hozzájárulás és rehabilitációs hozzájárulás, valamint az Szja.tv.-ben a munkáltatóra előírt adóelőleg-levonási kötelezettség, b) a munkavállalót nyugdíjjárulék (tagdíj), egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékfizetési, egészségügyi hozzájárulás-fizetési és személyi jövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség." NAV szerint nem kell szochót fizetni. Melyik az igaz?

Egyszerűsített foglalkoztatás, százalékos eho Kérdés

Tisztelt Szakértő Jól értelmezem-e a törvényt, ha az egyszerűsített foglalkoztatottnak fizetett mentes feletti bér (szja-köteles) után 27 százalékos ehót számolok? Válaszát köszönöm. V. Mária

Közfoglalkoztatás melletti jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sport egyesület közfoglalkoztatásban alkalmaz egy munkavállalót ugyanezen egyesület ugyanezt a munkavállalót szeretné megbízási szerződéssel foglalkoztatni. A két jogviszony lehetséges-e? Sajnos a közfoglalkoztatási törvényben nem találtam erre vonatkozóan leírást. A munkaügyis ügyintézővel úgy gondoljuk hogy esetleg egyszerűsített foglalkoztatás lehetséges. Tisztelettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Noprofit bt. beszámolófajta

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló nonprofit bt.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Osztalék

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close