434 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatott napi maximális munkaideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kormányhivatal foglalkoztatási főosztály munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési osztálya munkaügyi ellenőrzést végzett cégünknél. Cégünk vadriasztási feladatok ellátására hivatásos vadászokat alkalmaz, egyszerűsített foglalkoztatottként. A három vadász naponta váltja egymást. Naponta 0.00-24.00 között végzik a munkájukat. Az ellenőrzés napján – az időjárás és a szezonalitás miatt – éppen nem volt jelen ilyen dolgozó a cégnél, azonban az ellenőr szóban azt közölte az ügyvezetővel, ha 12 órát meghaladóan munkát végző személyt talál a cégnél, azt ő hazaküldi. (Sajnos jogszabályi hivatkozást nem említett.) Szeretnénk tudni, hogy valóban van-e joga ilyen intézkedést tenni, és ha igen, milyen jogszabály alapján. Tisztelettel: Szatmáriné

Dolgozhat-e kocsmában fiatalkorú, és lehet-e alkalmi munkás? Cikk

Tizennyolc év alatti munkavállaló dolgoztatható-e egyszerűsített foglalkoztatás keretében, illetve vállalhat-e munkát olyan vendéglátóhelyen, ahol alkoholt mérnek ki? Milyen korlátai vannak a munkavégzésnek (óraszám, pihenőidő, beosztott napok)? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Minden nap számít – mikortól jár a táppénz, csed, gyes? Cikk

Munkavállaló előző évben egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozott mintegy 120 napot részben alkalmi, részben mezőgazdasági idénymunkásként. Idén januártól dolgozik munkaviszonyban. November végén szül, szeptemberben szeretne táppénzen lenni, amikor már feltehetően megterhelő lesz a munkavégzés a babára nézve. Mi alapján számítható a táppénz? Jár-e neki csed, gyed, és mi alapján számítható? Olvasónk kérdésére Dr.Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszol.

Nők 40 nyugdíj: hogyan számít a kereseti korlátnál az alkalmi bér? Cikk

Figyelembe kell-e venni a kereseti korlátnál az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmet a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő munkavállaló esetében, s ha igen, akkor a teljes kifizetett összeget vagy csak a mentesített keretösszeg feletti részt? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Alkalmi munkavállaló – egy hónapon belül több munkáltató Kérdés

Tisztelt szakértő! Kérdésem a következő lenne: ha egy munkavállalót egy hónapon belül két munkáltató foglalkoztat, ilyen esetben havonta dolgozhat-e 15 napot az egyik, és 15 napot a másik munkáltatónál (5 naponta változtatva a munkáltatót), vagy a napjai összeadódnak, és így összesen dolgozhat a két munkáltatónál 15 napot egy hónapban? Válaszát köszönöm.

5 fontos dolog, amit az egyszerűsített foglalkoztatásról tudni kell Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavégzés speciális szabályainak a kialakításánál meghatározott szektorokban előforduló (mezőgazdaság, turizmus), tipikusan rövid ideig fennálló munkaviszonytípusra kívánt a jogalkotó kellően rugalmas, átlátható és könnyen betartható szabályrendszert alkotni. A hatályos szabályozás ezen elvek mentén eltérő előírásokat tartalmaz többek között a munkaviszony létrejöttére, bejelentésére, tartalmára, a minimális díjazás szintjére, a közteherfizetésre, valamint a munka és pihenőidő szabályaira is. A leglényegesebb eltérésekre az alábbiakban hívjuk fel a figyelmet.

Nők 40 nyugdíj – alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk mezőgazdasági idénymunkára szeretne alkalmazni egy hölgyet, aki a nők kedvezményes nyugdíjában részesül, és mellette még van egy 40 órás bejelentett munkaviszonya is (minimálbért kap). Kérdésünk, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmét figyelembe kell-e venni a kereseti korlátnál, és, ha igen, akkor a teljes kifizetett összeget vagy csak a mentesített keretösszeg feletti részt? Másik kérdésünk, hogy, ha ugyanezt a hölgyet az idénymunka keretében vasárnapra osztjuk be dolgozni, kell-e 50 százalékos vasárnapi pótlékot fizetni a részére? Válaszát előre is köszönjük.

Egyszerűsített foglalkoztatás ápolási díj mellett Kérdés

Nagyon szépen köszönöm Széles Imre szakértő úr válaszát az ápolási díj melletti katás egyéni vállalkozás témában. Azonban a hölgy havi jövedelme nem érné el a főállású katás vállalkozó által fizetedő 50 ezer forintot, ezért ez részére nem jelent megoldást. Szeretném megkérdezni, hogy egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozhat-e úgy, hogy mellette az ápolási díj megmarad? Ha napi 4 órát dolgozna gépjárműoktatóként, akkor a mentesített keretösszeg a garantált bérminimum 87 százaléka lenne, vagy annak a fele? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. Tiszteltettel: Bocskay Endréné

Alkalmi munkás szabadságának fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cikkeikben azt írják, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállalónak is jár a szabadság. Ezzel kapcsolatban szeretném az alábbiakat kérdezni. Egy boltban néhány alkalommal alkalmaznak eladót, 4-6-8 órában. Ilyenkor hogyan kell kiszámolni, hogy mennyi szabadság jár az illetőnek, és mikor kell elszámolni a szabadságot? Előre nem lehet tudni, hogy a következő héten lesz-e egyáltalán alkalmazva? Heti 2-3 napot dolgozik (de nem minden héten), így mikor kell a szabadságot kiadni, illetve kifizetni? Az év végén? Az sem világos teljesen, hogy pénzben kell-e megváltani, vagy ténylegesen a napokat kell kiadni? Ezekre a napokra az alkalmi munkást le kell jelenteni a NAV felé, és közterhet is kell fizetni? Milyen módon kell ezt bérszámfejteni, és miként veszi figyelembe ezt a munkavállaló az szja elszámolásában? Beleszámítódik ez nála a mentesített keretbe? Mindezt hogyan kell dokumentálni? Válaszukat előre is köszönöm.

Másodállás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Teljes munkaidős munkaviszonyban álló munkavállaló dolgozhat-e a szabadidejében (szombat, vasárnap) egyszerűsített foglalkoztatás keretében? A főállásban (pénzintézet) betöltött munkakör teljesen más, mint az alkalmi foglalkoztatásban (vendéglátás) lévő. Az egyszerűsített foglalkoztatást be kell-e jelentenie a munkavállalónak a pénzintézet felé? Köszönettel várom válaszát.

Egyszerűsített foglalkoztatás 18 év alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! 18 év alatti munkavállaló egyszerűsített foglalkoztatást vállalhat-e egyáltalán, illetve vállalhat-e olyan vendéglátóhelyen, ahol alkoholt mérnek ki?! Milyen korlátai vannak a munkavégzésnek (óraszám, pihenőidő, beosztott napok tekintetében)?

Napidíj alkalmi munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy, ha valakit egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztat egy szelmélyszállítást végző cég, 6 órát meghaladóan van távol belföldön és külföldön egyaránt, akkor neki fizethető-e 3000 forintos, illetve 60 eurós napidíj? Válaszát és munkáját előre is köszönöm!

Gyes mellett alkalmi munka Kérdés

Gyes mellett az anyuka hétvégenként egy cukrászdában, egyszerűsített foglalkoztatással alkalmi munkát vállalna. A cég foglalkoztathatja hétvégenként? Az OEP fele az anyukának vagy a cégnek van valamilyen bejelentési kötelezettsége? Köszönöm a válaszukat. Vasóczki Ildikó Adó-Tudor Kft.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni gépkocsivezető (3,5 tonna alatti autón) beugróban segít, egyszerűsített foglalkoztatással. Vasárnap éjszaka 23 órakor indul és hétfőn reggel 5 órakor érkezik haza. Szeretném megkérdezni, ezt hány nappal kellene bejelenteni? Éjszakai pótlékot természetesen 23-04 óráig kap. Segítségét előre is köszönöm .

Bérfizetés egyszerűsített munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk havonta általában 7-8 napon foglalkoztat alkalmi munkavállalókat. Kérdésünk az, hogy köthetünk-e velük olyan megállapodást, mely szerint az adott havi bérüket banki átutalással a hónap végén fizetjük ki? Túl sok adminisztrációval járna, ha minden egyes bejelentett nap után fizetnénk készpénzben? Megoldható tehát a hó végi egyösszegű bérfizetés? Köszönettel: KG

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close