352 találat a(z) egyesület cimkére

Lehet-e egyesületből bért kifizetni? Kérdés

Egyesületi formában működik egy színjátszó csoport. Lehet-e részükre bért fizetni, ha igen, akkor alkalmazottként vagy tagként?

Az egyesület megújítása, tagok kizárása, új szabályzat Kérdés

Van egy működő egyesület, melynek meg szeretnénk változtatni a nevét, székhelyét, tagjait és a tevékenységét is részben. Mi ennek a folyamata és milyen nyomtatványokat kell beadni és hová?

Közgyűlés összehívása veszélyhelyzetben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk az elmúlt években nem működött, olyannyira, hogy a vezetőségi tagok megbízatása is lejárt. Szeretnénk újjáéleszteni a működést, ehhez közgyűlést kéne összehívni. Az alapszabályunk nem tartalmazza az elektronikus platformon összehívható közgyűlést, pedig ez most járható út lenne. Lehetséges-e, hogy az elnök összehívja a közgyűlést, amelyre természetesen a kijárási korlátozás miatt rajta kívül senki nem megy el, ezért az alapszabály szerint a meghívóban megjelöli a megismételt közgyűlés időpontját is, és az már határozatképes lesz a megjelentek számára tekintet nélkül? A megismételt közgyűlésen módosítja az alapszabályt úgy, hogy belekerül az elektronikus eszközön keresztül lebonyolítható közgyűlés szabályozása. Ezt követően írásban elküldi a tagoknak az új szabályozást, valamint a további működésre, vezetőségi tagokra, alapszabály-módosításra vonatkozó határozati javaslatokat, majd összehívja a közgyűlést a leírtak szerint, és pl. zoom vagy messenger kapcsolaton keresztül megtartjuk. A Törvényszékre pedig a két közgyűlés határozatait és az egységes szerkezetű alapszabályt, valamint a vezetőség módosítását egyszerre nyújtanánk be. Előre is köszönöm véleményét vagy javaslatát!

Főtevékenység esetén illeti meg a céget a járulékkedvezmény? Kérdés

A 45, 61, 68 kormányrendeletek elvolvasása után felmerült a kérdés: az egyesület főtevékenysége nem szállodaszolgáltatás, de van szállodája amelyet tagok és külső szállodavendégek is igénybe vesznek. Most már zárva van. 45 ember dolgozik ott egyébként. Kérdés: ebben az esetben is jár a járulékkedveszmény a munkavállalónak és a munkadónak is? Természetesen csak a szállodában dolgozó 45 főre gondolunk.

Egyesületnél belépési díj könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyesületnél alapszabály rögzíti, hogy egyszeri egyösszegű belépési díjat kell megfizetni az éves tagdíjon felül. A könyvelésben külön számlán kell-e könyvelni a tagdíjtól ezt, és a mérlegben is külön soron kell-e szerepeltetni az egyéb bevételeknél, mint alapítótól kapott befizetés? Köszönöm válaszát!

Támogatás közterhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíveskedjen az alábbi tények ismeretében állást foglalni a felmerült kérdéseinkre: Nem közhasznú egyesület alapszabályában, többek között az alábbiak foglaltatnak benne: 1. „Az egészséges életmód és szabadidősport gyakorlása, feltételeinek megteremtése, sportfinanszírozás, gyermek és ifjúsági sport, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, valamint a fogyatékosok sportjának támogatása a 2004. évi I. tv. 49. § (c-e) szerint. (Állami feladat.)” 2. „Sport, ifjúsági ügyek, a 2011. évi CLXXXIX. tv. Magyarország helyi önkormányzatairól 13. §. (1) 15. szerint. (A helyi közügyek/helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok.) Az egyesülettől független sportegyesületben judo sportágban készül fel olimpiai szereplésre egy 17-18 éves fiatal. A felkészülés támogatására egy cég felajánlott 2,4 millió forintot. A sportoló nem a sportegyesületén, hanem a jelzett nem közhasznú egyesületen keresztül kapná meg a támogatást 12 hónap alatt. (A felhasználás túlnyomórészt iskolai különórák igénybevételére terjed.) A megadott célok lehetőséget biztosítanak-e a támogatás cél szerinti bonyolítására? A támogatás pénzbeli kifizetése jár-e valamilyen járulék- vagy adóteherrel, ha igen, akkor az milyen közteher és kit terhel? Van-e jelentősége, hogy a civil szervezet alapítvány vagy egyesület, közhasznú vagy nem közhasznú? Amennyiben a pénzbeli támogatás közteherrel jár, akkor megoldás lehet-e az egyesület nevére szolgáló számlákkal elszámolni?

1 százalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk a 2019. évben kiutalt 1 százalékot cél szerinti tevékenységére használta fel. Ezt az összeget szeretném konkrétan egy számlához rendelni, munkaszámmal ellátni. Az adott számla tartalma szerint 2019. évi gazdasági eseményt tartalmaz, 2019. évre került könyvelésre, de a számla kiegyenlítése 2020. évben történt meg. Kérdésem, hogy probléma-e, hogy a számla kiegyenlítése nem történt meg 2019. december 31-éig? Elfogadható az 1 százalék elszámolása ezzel a számlával szemben? Válaszát előre is köszönöm!

Fotópályázati díj befizetéséről milyen dokumentumot szükséges kiállítani? Kérdés

Fotóköri egyesület fotópályázatokat szervez magánszemély pályázók részére. A pályázatnak pár ezer forint díja van, amelyet az egyesületi bankszámlára fizetnek be. Kérdésem, hogy szükséges-e külön bevételi bizonylatot, számlát, vagy számviteli bizonylatot kiállítani a pályázó részére? Ez a tevékenység az alapszabályban szereplő úgynevezett cél szerinti tevékenység.

Egyesület, alapítvány, nonprofit gazdasági társaság illetékkötelezettsége Cikk

Az eltérő jogállású alapítványok vagyonszerzési illetékkötelezettségének változása indokolja a címben felsorolt szervezetekre vonatkozó illetékszabályok számbavételét, különös tekintettel az alapítványok egyes típusaira.

Könyvvizsgálati kötelezettség Kérdés

Kérném a véleményüket az alábbiakban: alap- és vállalkozási tevékenységet is végző egyesület esetében a könyvvizsgálói kötelezettség 300 millió forintos éves nettó árbevételi határ mire vonatkozik? Csak a vállalkozási tevékenység árbevételére, vagy a vállalkozási és alaptevékenység bevételre összesen? Köszönettel.

Alanyi adómentes áfafizetési kötelezettsége Kérdés

Alanyi adómentes egyesület 72 hónappal ezelőtt idegen ingatlanon beruházást hajtott végre. A beruházás értékét az egyesület aktiválta, és amortizációt számolt el évente. Az ingatlan tulajdonosa értékesíteni kívánja az ingatlant. Az értékesítés kapcsán az egyesületnek kifizeti a beruházás értékét. A kérdés az, hogy az egyesület milyen számlát állítson ki a beruházás értékesítése kapcsán? Ingatlanról nem adhat számlát, mert nincs a tulajdonában ingatlannyilvántartásba bejegyzett ingatlan. Idegen ingatlanon végzett beruházás kapcsán, tárgyi eszköz értékesítés áfa felszámításával szóba jöhet-e – ha nincs a birtokában olyan eszköz amit el tudna adni? Vagy az a helyes, ha a szolgáltatásnyújtás kategóriában kerül a számla kiállításra (felújítási szolgáltatás megállapodás szerinti értéke), ebből adódóan erre az ügyletre alanyi áfamentesként áfa nélkül kell számláznia?

Egyesület beszámolójának javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Horgász egyesület beszámolója a Fővárosi Törvényszékre hibásan került beküldésre a 2016. évi beszámoló. Hogyan lehet ezt javítani, önellenőrizni? Köszönettel!

Egyesülettel (nonprofit) kapcsolatos kérdés Kérdés

2020. évben az egyesület bérleti dijakat szed be tárgyi adómentesen. Hogyan számlázza ki a közmü költségeket, ha a bérlőknek nincs saját mérőjük? Ugyanez az egyesület a székháza tetőterét be akarja épiteni, hogyan vonhatja le a beépitett anyagok áfáját?

Közhasznú alapítvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy iskolai egyesület, amely jelenleg nem közhasznú. Gondolkodik azon, hogy kéri a közhasznú besorolást. Tudna arról tájékoztatni, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak ez egyesületre nézve? Valamint milyen előnye származik a támogatónak abban az esetben, ha közhasznú szervezetnek fizet? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: JT

Rendezvényeken résztvevők jogállása Kérdés

Egyesület rendezvényeket szervez. Vannak rendezvények, melyekre van belépő, és vannak, amelyek mindenki által térítésmentesen megtekinthetők. A rendezvényeken szereplők nem minden esetben kérnek díjat a közreműködésükért. Gondolhatunk ez esetben zenészre, szervezésben segítőkre stb. Milyen keretek között lehet ezen embereket juttatás nélkül "foglalkoztatni", hogy senkinek ne legyen törvénybe ütköző?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs