339 találat a(z) egyesület cimkére

Így adózik a vadásztársaság Cikk

Milyen bevallási kötelezettsége van a vadásztársaságnak? Társaságiadó-bevallásra, illetve beszámolókészítésre kötelezett-e? Kettős könyvvitelt vagy egyszereset kell vezetnie? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szarvas Imréné könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő válaszolt.

Egyesületi tagdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy az egyesületi tagdíjat (vadásztársaságról van szó) ki kell-e számlázni? Ha kell róla számát kiállítani, akkor azt mikor kell megtenni? A tagdíj-hozzájárulás az alapszabály szerint havonta esedékes. A másik kérdésem a tagdíj-hozzájárulás és a vadgazdálkodási hozzájárulás könyveléséhez kapcsolódna (kettős könyvvezetésben könyvelünk): 91-es vagy 96-os számlaosztályba könyveljük a fentebb említett tételeket? Előre is köszönöm a válaszukat!

Közművelődési kerekasztal, mint jogi személy Kérdés

Tisztelt Szakértő! A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83. § (1)-(11) bekezdése alapján a kerekasztal jogosítványa: – véleményt nyilváníthat, és javaslatot tehet a település közművelődési tevékenységével kapcsolatos valamennyi kérdésben, – az önkormányzat által közművelődési célra biztosított pénzügyi támogatás felhasználását és a vagyoni eszközök célszerű használatát a vonatkozó döntések, illetve az éves önkormányzati költségvetési tervezet és a zárszámadás alapján figyelemmel kíséri, véleményezi. Egyesületünk megalakította a kerekasztalt. A kérdésem az lenne, hogy hol működik ilyen kerekasztal, illetve kérem, szíveskedjenek tájékoztatni az egyesületeket arról, hogy van ilyen jogi lehetőség is, mivel nagyon sok helyen semmilyen kommunikáció nincs a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek között. Nálunk a jegyző közel egyéves huzavona alapján fogadta el a kerekasztal működését! Köszönettel.

Vadásztársaság könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vadásztársaság egyesület formába került bejegyzésre cél szerinti besorolása szabadidős és hobbi tevékenység. Bevétele a kilőtt vadak húsának értékesítéséből származik, bejelentkezéskor áfaalanyiságot választott, egyszeres könyvvezetéssel. A társasági adó alanya, de mi tartozik bele a társasági adó alapjába?

Civil szervezet, egyesület képviselete Kérdés

Egyesület elnökének mandátuma lejár 2018 márciusában. Amennyiben új elnököt választanak, úgy az új elnök hivatalos cégbejegyzéséig a régi elnök képviselheti-e az egyesületet, például, ha az egyesület tagja egy országos szerveződésű egyesületnek, annak a közgyűlésén a régi elnök képviselheti-e az egyesületét, ha a cégbíróság még nem jegyezte be az új elnököt?

Egyesület rendezvényének adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértők! Átolvasva a korábbi ehhez a témához kapcsolódó kérdés-válaszokat, ránk vonatkozóan egy kicsit konkrétabban fogalmaznám meg a kérdésünket. Nem közhasznú egyesület saját tagjainak (megyei intézmények, nem magánszemélyek) rendezvényt tart évente több alkalommal az alapszabályában konkrét célnak megfogalmazottak szerint. Mivel az ország több pontjáról érkeznek a megyei tagszervezetek által delegált magánszemélyek, ezért az étkezés mellett szállásköltség is felmerül. A rendezvénnyel kapcsolatos minden felmerült költséget az egyesület áll, vagyis nem téríttet meg semmit a tagszervezetekkel, amelyek ezt a szolgáltatást kvázi a tagdíjuk fejében kapják. A rendezvény megvalósítása egy pályázat keretén belül történne, így az a legfőbb kérdés, hogy a pályázat költségei között szerepeltessük-e a reprezentáció adóját (szja, eho), illetve felmerül-e egyáltalán, hogy adóköteles az étkezés és a szállás díja az egyesületnél? Az összes ráfordítás 10 százalékát bőven meghaladja ez az összeg, mivel ebben az évben ezeken a rendezvényeken kívül más költség nem nagyon fog felmerülni az egyesületnél. Üdvözlettel Nagy Szabolcs

Nevezési díj tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségüket. Amatőr futóegyesület versenyt szervez. Ez a tevékenység szerepel az egyesület alapszabályában. A nevezési díj tartalmaz egy müzliszeletet, ami a nevezési csomagban van és tartalmazza a futás közbeni italfrissítéseket, amiket önkéntesek műanyag pohárban adnak a futóknak. Ebben az esetben ezeket anyagköltségként kell elszámolni? Van valamilyen adózási vonzata az étel, italnak ebben a formában? Köszönettel.

Támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk egy külső személyt támogatott külföldi konferencián való részvételen. A támogatás nem fedezte a teljes részvételi díját. Támogatási megállapodást írtak alá. Kérdésem, hogy a támogatás számviteli elszámolásához elegendő-e ez a bizonylat, vagy más bizonylattal is alá kell támasztani a felhasználást? Kérem, hogy vizsgálja a kérdést olyan szempontból is, ha a támogatott személy az egyesület tagja! Segítségüket megköszönöm.

Pénzbeli adomány gyűjtése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület (2019-től szeretne közhasznú lenni) adományt szeretne gyűjteni és ezt egy helyi, 90 százalékban látássérült fiatalembernek szeretné átadni. Hogyan járjunk el, hogy ez szabályos legyen. Nyisson az egyesület alszámlát, és arra folyik be a pénz és hogyan juttassuk el a célhoz? Ennek milyen könyvelési formája van. Válaszukat előre is köszönöm! Krivikné Horváth Marianna

Nonprofit társaság áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem áfa-visszaigényléssel kapcsolatos. Egyesületünk 100 százalékos tulajdonában van egy nonprofit kft. A nonprofit kft. 2018. évtől kezdődően termékeket kíván értékesíteni. Terveink szerint a nonprofit kft. és az egyesület megállapodásban rögzíti az alábbiakat: • az egyesület felhatalmazza a nonprofit kft.-t, hogy az értékesítheti az általa tulajdonolt védjeggyel ellátott termékeket; • az egyesület megbízza a nonprofit kft.-t a termékek értékesítésével; • az egyesület szerzi be a termékek értékesítéséhez szükséges termékek és szolgáltatások egy részét, majd azokat a beszerzési áron továbbértékesíti a nonprofit kft. részére. A fenti helyzettel kapcsolatos kérdéseim a következő: 1.) Az egyesület visszaigényelheti-e az áfa összegét a beszerzett termékek és szolgáltatások után? A beszerzett termékek a később védjeggyel elátott, brandingelt termékek, a szolgáltatások a termékek eladásához kapcsolódnak, azt közvetlenül segítik elő (például termékek dizájnja). 2.) A nonprofit kft. visszaigényelheti-e az áfát a termékek értékesítését követően az azok érdekében igénybe vett szolgáltatásokkal és termékekkel kapcsolatosan (attól függetlenül, hogy a szolgáltatást/termékeket az egyesülettől vagy egyéb külső partnertől szerezte be)? Válaszukat előre is köszönöm.

Súlyozott mérleg Kérdés

Egyszeres könyvelést végző egyesület mi alapján és hogyan készíthet súlyozott mérleget, vagy készíthet-e?

Egyesület adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015-ben bejegyeztek egy egyesületet, azonban se adószáma, se bankszámlája nincs. Az egyesület jogállása nem közhasznú. Tevékenységet nem végzett azóta sem. Szeretném megkérdezni, hogy adószámot kötelező-e neki kérni, és kell-e nyitnia bankszámlát? Ha nem készült beszámoló az egyesületnek, milyen típusú beszámolót kell készítenie és közzétennie? Adószám hiányában el lehet-e készíteni a korábbi beszámolókat? Köszönöm.

Külső céggel végeztetett szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Nonprofit egyesület alapszabály szerinti tevékenysége többek között szakmai konferenciák szervezése. Az egyesület elnyerte egy nemzetközi orvosi szakmai konferencia megrendezésének lehetőségét. A feladat volumene miatt az egyesület szerződést kötött egy konferenciaszervező céggel a megszervezés teljes ellátására, lebonyolítására, beleértve a regisztrációs költségek kiszámlázását, annak beszedését és a konferenciával kapcsolatos költségek rendezését is. Ezt a megbízott cég a saját nevében számlázta, intézte (a számlákon a megbízott cég feltüntette, hogy a számla közvetített szolgáltatást tartalmaz). Kérdésem a következő: ha a megbízott cég elkészíti az elszámolást, és megküldi felénk, az elszámolás alapján kimutatott eredményt milyen címen kell könyvelnünk, van-e utána számlakiállítási, áfa- vagy egyéb adóbevallási, -fizetési kötelezettségünk? Köszönettel: Erdélyi Jánosné

Egyesület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségüket kérem a következő témában: egy 2014-ben alapított egyesület láthatóan nem működik, adószámmal nem rendelkezik, pénzügyi mozgás, számlázás nem történt. Megszüntetni nem akarják, mert szerintük működnek, de mivel nem fizetnek tagdíjat, mindenki maga állja a költségeket. A Fővárosi Törvényszék felszólította őket, hogy igazolják a mérlegbeszámolók beadását. Kérdésem, hogy ha kiváltjuk is az adószámot, ami mostantól lenne élő, milyen igazolást fogad el a törvényszék, mit tudunk tenni? Üdvözlettel: Szederkényiné

Egyesület – alanyi adómentes értékhatár Kérdés

Kerékpáros egyesület sportrendezvényeket szervez támogatásokból, nevezési díjakból, tagdíjakból. 1. Kérdés: amennyiben a rendezvényen akár több százan vesznek részt, a részvételi díjat a résztvevők előre utalják, azt minden esetben ki kell számlázni, minden résztvevőnek utólag? Ha helyben, a rendezvény helyszínén fizetnek készpénzzel, elég a nyugta? 2. Eddig az egyesület alanyi adómentes volt, bevétele 8 millió forint alatti. Jövőre viszont előreláthatóan meghaladja majd a 8 millió forintot a bevétele. Jól gondolom, hogy mivel az egyesület, mint közszolgáltató, amely az alapszabályban megjelölt tevékenység szerint sportolással kapcsolatos tevékenységet végez, rendezvényt szervez, tárgyi mentes tevékenységet végez (áfatörvény 85. paragrafus)? Emiatt nem válik áfafizetésre kötelezetté az alanyi adómentességi bevételi értékhatár átlépése esetén sem? Mit kell a számlára írnia: TM, vagy AM, ha meghaladja a 8 millió forintot a bevétele? Egyesületnél az alanyi adómentességi bevételi értékhatár megállapításánál mely bevételeket kell figyelembe venni: nevezési díj, tagdíj, rendezvényszervezés bevétele, támogatás? Ha így átlépné az egyesület az alanyi adómentes értékhatárt, azt be kell jelenteni a NAV-nak? Köszönettel: Királyné Anikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Ifa külföldi gyakornok után

Szipszer Tamás

adószakértő

VISSZADÓ

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs