358 találat a(z) egyesület cimkére

Egyesület – szja 1 százaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A törvényi előírásoknak megfelelő közhasznú tevékenységet folytató, de nem közhasznú státuszú egyesület jogosult az szja 1 százalékára? Az egyesület regisztrációval rendelkezik, de 2017-ben elvesztette a közhasznú státuszát. Válaszukat előre is köszönöm!

Egyszeres könyvvitel térítés nélküli átvétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület magánszemély tagjaitól és más magánszemélyektől eszközöket kap adományba. Az eszközök között van kisértékű és van 100 ezer forint feletti értékű is. Az egyesület egyszeres könyvvitel vezet. Hogyan kell könyvelni a tárgyi eszközök átvételét, azok további értékcsökkenését, hiszen az egyszeres könyvvitelben nincs időbeli elhatárolás? Mikor mutatom ki bevételként és költségként? Az eszközök között nincs például gépkocsi, ezek testépítő eszközök. Van-e valamilyen adó, illetékfizetési kötelezettsége ezután a tagnak vagy az egyesületnek? Köszönöm!

Egyesületi tagok részére GDPR minta vásárlása Kérdés

Háziorvosokból álló egyesület szeretné a tagjai részére megvásárolni GDPR szabályzatot.Az egyesület céljai között szerepel, hogy segíti és támogatja a tagokat. Kérdésem: az egyesület megvásárolhatja tagjai részére az egyénre szabottan kidolgozott mintát? Elszámolható költségként? Nem minősül természetbeni juttatásnak?

Tombola Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyesület, mely jótékonysági bált szeretne szervezni. A tervek szerint egy vacsorával és tombolával egybekötött estet szeretnének. A bál menete a következő lenne: az egyesület jegyet árulna, mely tartalmazná a vacsora árát is. A vacsorát külső szolgáltatótól rendelné meg. A tombolát 300 Ft egységáron szeretné értékesíteni. A bálból fennmaradt összeget télapóra gyerekeknek készített ajándékra fordítaná. Az egyesület alapszabály szerint a hagyományőrzés az egyesület céljai között szerepel. Mi a helyes eljárás az alábbi esetben? Milyen nyilvántartásokat kell vezeti? Milyen bizonylatot kell kiállítani a jegyről, tomboláról? A megvásárolt vacsora és a tombolatárgyak elszámolhatók költségként? Egyáltalán jogosult az egyesület bált szervezni? Köszönöm segítségét, tisztelettel: JT

Egyesület által magánszemélynek átadott eszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző kérdésemre az alábbi kérdések érkeztek: 1. Milyen gépet ajándékozott az egyesület a magánszemélynek és milyen célból? 2. A közösségi és társadalmi tevékenység a konkrét esetben mit takar? Válaszok: 1. Fafaragó részére egy kb. 2,5 millió forint értékű famegmunkáló gépet. 2. A cél szerinti tevékenysége: hagyományőrzés, épített és természeti környezet védelme, kerekasztal beszélgetések tartása. Kérdésem a következő volt: Nem közhasznú egyesület pályázatból vásárolt (több millió forint értékű) gépet ajándékozhat-e egy magánszemélynek? Van-e adóvonzata az egyesületnél, illetve magánszemélynél? (az egyesület főtevékenysége: egyéb közösségi, társadalmi tevékenység)

Egyesület által magánszemélynek átadott eszköz Kérdés

Nem közhasznú egyesület pályázatból vásárolt (több milliós értékű) gépet ajándékozhat-e egy magánszemélynek? Van-e adóvonzata az egyesületnél, illetve magánszemélynél? (az egyesület főtevékenysége: egyéb közösségi, társadalmi tevékenység)

Haszonkölcsönbe kapott gépjármű Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk 5 évre szóló haszonkölcsön-szerződéssel személygépjárművet kapott ingyenesen. Üzembentartóként bejegyzésre került az egyesület. A könyvelésünkben kell-e szerepeltetnünk ezt a tételt, ha kell, akkor a befektetett eszközök melyik csoportjában? A tétel értékét kinek a feladata meghatározni?

Gyermekek napközbeni táboroztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk pályázott és nyert nyári szünidőben gyermekek táboroztatására. Az egyesület alapító tagjai a helyi önkormányzat, egyház, könyvtár, kultúrház, múzeum. Az egész napos foglalkozásokat szakértő személyek, tanárok tartják, a tagok tulajdonában álló épületben. A pályázat elszámolásához egyesületünknek a tevékenységével kapcsolatban számlát kell kiállítania, amelyen rendezvényszervezést, szünidei programok szervezését kell feltüntetnie (foglalkozások szervezése). Kérem szíves véleményét, a tevékenységről kiállított számla az sorolható-e a közérdekű jellegre való mentességre? Ha mentes, akkor milyen dokumentumokkal kell alátámasztani? A gyermekeknek múzeumi, hagyományőrző, vallási és helyi kulturális programokat szervezünk, foglalkozásaink ilyen jellegűek? Az egyesület bevétele alapcéljának megfelelő, ezért nem minősítjük vállalkozási tevékenységnek, csak összefogjuk a városunkban élő és itt működi helyi szervezeteket, jól gondolkozunk-e? A bevételünk várhatóan meghaladja a 8 000 000 Ft-ot. Az alanyi mentes értékhatár számításába ezen tevékenységet bele kell-e számítanunk? Köszönöm előre is a segítséget! Tisztelettel.

Iskolát támogató egyesület bevételeinek bizonylatolása Cikk

Egy iskola támogatására alapított egyesület a rendezvényein adományokból bevételre tesz szert. Hogyan kell ezt dokumentálnia? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Tiszteletdíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Alapítvány, egyesület, kamara tiszteletdíjként befogadhat-e más adószámos magánszemélytől, egyéni vállalkozótól, illetve kft.-től erre vonatkozóan számlát? Köszönöm szépen! Doró Noémi

Egyesület könyvelése Kérdés

Tisztelt Cím! Azt szeretném kérdezni, hogy milyen bevallásokat és beszámolót kell benyújtani egyesületünknek, ha 2017. november 11-én alakult meg, viszont jogerőre 2018. február 21-én emelkedett a bejegyző végzés? További kérdése az lenne az egyesületnek, hogy milyen bizonylatokkal kell dokumentálni egy olyan eseményt, hogy az egyesület egy iskola gyerekeiért jött létre, és ehhez úgy gyűjtenénk pénzt, hogy az iskolában egy bulit szerveznek a gyerekeknek, és a bulin egy vásár van, ahol a gyerekek üdítőt és süteményt tudnak vásárolni, amit a szülők ajánlanak fel. Tehát kiadása nincs ezzel az egyesületnek, minden felajánlás, és az így befolyt pénzt az "eladás" során hogyan kell bizonylatolni. Kell-e a vásáron a gyerekeknek nyugtát adni, vagy a befolyt összegről egy bevételi pénztárbizonylattal be lehet vételezni ezen összeget? Illetve év végén szokott lenni az iskolában gála műsor, és ott pedig szeretnénk kitenni egy adománygyűjtő dobozt, és az abban összegyűlt pénzt szintén elég egy bevételi pénztárbizonylattal bevételezni? Ha viszont belépődíjas lenne a rendezvény, akkor nyugtát állítsunk ki? Köszönöm szépen válaszukat előre is!

Változásbejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni. Egyesület 2018-ban megváltoztatta a székhelyét, melyet a bíróság jóvá is hagyott, határozatban rögzítette. Nem találom viszont a 18T201CSZ bevallásban azt a sort, ahol ezt le tudom módosítani. Kérnék ebben segítséget. Köszönöm

Egyesületi rendezvény elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Horgászegyesület rendez a tagjainak családi napot, ahol horgászverseny, majd azt követő ebéd is van. A helyezetteket díjazzuk ajándékkal is. Kérdésem, hogy az erre fordított összeg lehet-e reprezentáció, vagy ez természetbeni juttatás és adózni kell utána?

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy fővállalkozó, aki egy építésiengedély-köteles acélszerkezet elkészítését, felállítását vállalja. A megrendelő egy egyesület, aki alanyi adómentes. Így a fővállalkozó a részére áfával növelten állítja ki a számlát. A fővállalkozó a munkát kiadja egy alvállalkozónak, aki viszont belföldi adóalany, áfás vállalkozó. Az alvállalkozó az acélszerkezet gyártásával egy további vállalkozót bíz meg, aki szintén belföldi áfás vállalkozó, és csak a szerkezetet gyártja, annak felállítását az őt megbízó alvállalkozó végzi. 1. Az alvállalkozó fordított áfás számlát állít-e ki a fővállalkozó felé? 2. Acélszerkezetet saját telephelyén legyártó vállalkozó is fordított áfás számlát állít-e ki az őt megbízó alvállalkozó felé? Válaszát köszönöm. Némethné

Egyesület – ajándék Kérdés

Sportegyesület fogad támogatásokat magánszemélyektől. Akik adnak kisebb-nagyobb összeget, azoknak ad az egyesület pólót, bögrét. Milyen adóvonzata van ennek az egyesület és a megajándékozott oldalon?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített ipaalap, székhelyáthelyezés

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Dohánytermékek értékesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Elhatárolt veszteség

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs