352 találat a(z) egyesület cimkére

Alanyi mentességre áttérő egyesület Kérdés

Egyszeres könyvvezetésű, azaz pénzforgalmi szemléletű egyesület eddig normál áfás, negyedéves bevalló volt. 2019-től alanyi mentességet választ. Kérdéseim: - 2018. IV. negyedévről 2019. január 20-án ugyanúgy ad bevallást, mint eddig? - A még 2018-ban kiállított, áfát tartalmazó kimenő számláink ellenértéke januárban, illetve februárban folyik majd be. Ezek áfa-tartalmát bizonyára be kell vallani és fizetni. Mikor? - Ténylegesen 2018-as teljesítésről januárban kiállított számláink tartalmazzanak-e áfát? Ha igen, akkor azt mikor valljuk és fizetjük be? - Korábban beszerzett tárgyi eszköz levont áfája 5 év alatt egyenlő részletekben visszafizetendő. Ezt hogy lehet bevallani és mikor? - A változással változik az adószám egy karaktere. Erről értesít a NAV? Köszönettel: Rostás Ilona

Egyesület az áfában és társasági adóban Kérdés

Egyesületünk alapszabályában rögzített tevékenységével kapcsolatos és cél szerinti tevékenységének megfelelő feladatra kapott felkérést egy másik egyesülettől. A pályázati keretből megvalósuló felkérés éven átnyúló, nyolc programból álló programsorozatra épül. Ezeken a rendezvényeken a felkérő egyesület, egyesületünk és egy harmadik egyesület közösen szervez beszélgetőköröket, konfliktuskezelő foglalkozásokat és olyan szemléletformáló előadásokat, amelyek célközönsége és témája megfelel egyesületünk alapszabály szerinti tevékenységének. Amennyiben egyesületünk számlát állít ki olyan költségeiről, amelyek a rendezvények anyag- és eszközköltségeit, technikai feltételeit, a rendezvény szervezésének díját, önkéntesek beszervezését, igénybevett szakértői szolgáltatást, alapanyagokat az étkeztetéshez tartalmazza – a következő kérdések merülnek fel: 1. Áfa: jelenleg egyesületünk alanyi mentes áfa státuszú. Ezen számla kiállításával eléri a jelenleg érvényes 8 millió forintos értékhatárt. kérdés, hogy az áfatörvény 85. § értelmében definiálható-e a tevékenység áfamentes tevékenységnek, illetve egyesületünk közszolgáltatónak – egyben a számlát a 8 millió forintos értékhatár számításában figyelembe kell-e venni? 2. Társasági adó tekintetében a számla kibocsátásával elért bevétele megfelel-e az alaptevékenység fogalmának, és ez alapján mentesül a társasági adó megfizetése alól vagy vállalkozási bevétel alapján kezelendő, a közhasznú vállalkozási bevétel számítási módjai szerint.

Egyesületnél uniós szolgáltatás igénybevétele áfaköteles-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy egyesület, mely az alapító okiratban megfogalmazott céljai megvalósítása során uniós tagállamban is vesz igénybe különféle szolgáltatásokat. Az egyesület közhasznú szolgáltatásait áfakörön kívüliként végzi. Az uniós tagállamban igénybe vett szolgáltatások után keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége az egyesületnek? Köszönettel: Juhász Mária

Támogatás Kérdés

Egy közhasznú besorolással még nem rendelkező egyesület, mely vállalkozási tevékenységet nem végez, célszerinti tevékenységéhez támogatást gyűjtene. Erről igazolást ad ki egy kft-nek. Kérdésem, hogy a kft. a társasági adóban elszámolhatja-e költségként? Van-e korlát a társasági adóban, hogy mekkora összeggel támogathat nonprofit szervezetet egy kft.?

Cégkapu Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen kedves a következőben segíteni nekem. Az lenne a kérdésem, hogy lakásszövetkezetek, egyesületek és társasházak számára is kötelező a cégkapu regisztráció? A válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel, Anga Nikoletta

Cégautóadó – egyesület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesület Suzuki Vitara gépjárművet nyert pályázati úton. A hipatörvény alapján úgy értelmezem, nem kell súlyautóadót fizetnie, cégautóadót viszont igen. Jól értelmezem a törvényt? Kell-e cégautóadót fizetni vagy van-e rá mentesség?

Alanyi mentes határ Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy horgász egyesület, amely vállalkozási tevékenységet is folytat (napijegyes horgászat). Eddig áfakörös volt, mert az előnyösebb volt, a vásárolt halak áfája magasabb volt, mint a vállalkozási bevétel áfája. Az egyesület bevételei – 5 millió tagdíjbevétel és 5 millió napijegybevétel. A kérdés, hogy az alanyi mentességi bevételi határba beszámít-e a tagdíjbevétel, illetve hogy egyáltalán választhat-e az egyesület a jövő évre áfa alanyi mentességet? Köszönettel!

Egyesület adószámot kérne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület megalakult, végzés is megérkezett róla. Pontosan hogyan tudok adószámot igényelni hozzá? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Egyesület, vadászgörények Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr/Asszony! Egyesület kizárólag közcélú tevékenységet végez, melynek keretében vadászgörényeket fogad be (gazdátlan – a gondozója által a továbbiakban nem kívánt állatok – gondozása, tartása), melyeket olyan gazdikhoz helyez el, akik gondját viselik az állatoknak, illetve ellátja azokat a rehabilitációt megelőzően. Az egyesület egyszeres könyvviteli elszámolású. A befogadott állatokról számszerűsített nyilvántartást vezet. Kérdéseim: 1. A nyilvántartás szerinti állatokat szerepeltetnie kell-e a mérlegben a készletek között, ha igen, milyen értékben? Amennyiben valamely értékben szerepeltetni kell az állatokat (szokásos piaci érték?), akkor az eredménykimutatásban a pénzbevételt nem jelentő bevételként kell megjeleníteni? 2. Az alapító okiratban szerepel a befogadott állatok rehabilitációja, megfelelő gazdikhoz történő elhelyezés. Amennyiben ellenértéket fogadnak el, az vállalkozási tevékenységnek minősül-e esetleg önként befizethetnek-e valamely összeget támogatásként? Kell-e erről bizonylatot kiállítani (bevételi pénztárbizonylat, nyugta, egyéb csak számviteli nyilvántartás). Válaszukat előre is köszönöm, Molnár Ilona

Egyesület – szja 1 százaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A törvényi előírásoknak megfelelő közhasznú tevékenységet folytató, de nem közhasznú státuszú egyesület jogosult az szja 1 százalékára? Az egyesület regisztrációval rendelkezik, de 2017-ben elvesztette a közhasznú státuszát. Válaszukat előre is köszönöm!

Egyszeres könyvvitel térítés nélküli átvétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület magánszemély tagjaitól és más magánszemélyektől eszközöket kap adományba. Az eszközök között van kisértékű és van 100 ezer forint feletti értékű is. Az egyesület egyszeres könyvvitel vezet. Hogyan kell könyvelni a tárgyi eszközök átvételét, azok további értékcsökkenését, hiszen az egyszeres könyvvitelben nincs időbeli elhatárolás? Mikor mutatom ki bevételként és költségként? Az eszközök között nincs például gépkocsi, ezek testépítő eszközök. Van-e valamilyen adó, illetékfizetési kötelezettsége ezután a tagnak vagy az egyesületnek? Köszönöm!

Egyesületi tagok részére GDPR minta vásárlása Kérdés

Háziorvosokból álló egyesület szeretné a tagjai részére megvásárolni GDPR szabályzatot.Az egyesület céljai között szerepel, hogy segíti és támogatja a tagokat. Kérdésem: az egyesület megvásárolhatja tagjai részére az egyénre szabottan kidolgozott mintát? Elszámolható költségként? Nem minősül természetbeni juttatásnak?

Tombola Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyesület, mely jótékonysági bált szeretne szervezni. A tervek szerint egy vacsorával és tombolával egybekötött estet szeretnének. A bál menete a következő lenne: az egyesület jegyet árulna, mely tartalmazná a vacsora árát is. A vacsorát külső szolgáltatótól rendelné meg. A tombolát 300 Ft egységáron szeretné értékesíteni. A bálból fennmaradt összeget télapóra gyerekeknek készített ajándékra fordítaná. Az egyesület alapszabály szerint a hagyományőrzés az egyesület céljai között szerepel. Mi a helyes eljárás az alábbi esetben? Milyen nyilvántartásokat kell vezeti? Milyen bizonylatot kell kiállítani a jegyről, tomboláról? A megvásárolt vacsora és a tombolatárgyak elszámolhatók költségként? Egyáltalán jogosult az egyesület bált szervezni? Köszönöm segítségét, tisztelettel: JT

Egyesület által magánszemélynek átadott eszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző kérdésemre az alábbi kérdések érkeztek: 1. Milyen gépet ajándékozott az egyesület a magánszemélynek és milyen célból? 2. A közösségi és társadalmi tevékenység a konkrét esetben mit takar? Válaszok: 1. Fafaragó részére egy kb. 2,5 millió forint értékű famegmunkáló gépet. 2. A cél szerinti tevékenysége: hagyományőrzés, épített és természeti környezet védelme, kerekasztal beszélgetések tartása. Kérdésem a következő volt: Nem közhasznú egyesület pályázatból vásárolt (több millió forint értékű) gépet ajándékozhat-e egy magánszemélynek? Van-e adóvonzata az egyesületnél, illetve magánszemélynél? (az egyesület főtevékenysége: egyéb közösségi, társadalmi tevékenység)

Egyesület által magánszemélynek átadott eszköz Kérdés

Nem közhasznú egyesület pályázatból vásárolt (több milliós értékű) gépet ajándékozhat-e egy magánszemélynek? Van-e adóvonzata az egyesületnél, illetve magánszemélynél? (az egyesület főtevékenysége: egyéb közösségi, társadalmi tevékenység)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Csalásból eredő kár könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Catering szolgáltatás adó és járulék vonzata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kismama munkaviszonyának megszüntetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs