8 találat a(z) egyeneságbeli rokon cimkére

Őstermelők, őstermelők családi gazdasága: nyilvántartásba vétel után lehet működni Cikk

Január 1-jétől mezőgazdasági őstermelőként őstermelői tevékenység a nyilvántartásba vételt követően végezhető. A nyilvántartásba vétel iránti kérelemről a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara dönt.

Ingyenes átadás Kérdés

Tulajdonrész ajándékozása egyeneságbeli rokonnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni annak eldöntésében, hogy ügyfelem és gyermeke hogyan jönnek ki az alábbi helyzetből a legpraktikusabban. Kft. két tulajdonossal. Az egyik tulajdonos már nyugdíjas, szeretné az üzletrészét ajándékba adni vér szerinti gyermekének. Illeték és adó szempontjából mi a legkedvezőbb számukra, az ajándékozás vagy a piaci értéken történő eladás? Megtisztelő válaszát köszönöm. V.Mária

Örökösödési illeték Kérdés

Üdvözlöm, az alábbi kérdésben várom válaszukat, segítségüket: Az elhunytnak szülei nem élnek, két testvére van. Az egyik testvér ún. féltestvér, anyai ágon. Az elhunyttól ingatlant örököl a két testvér. Egyenesági örökösöknek minősülnek vagy nem? Ha nem, akkor illetéket kell fizetniük? Válaszukat előre is köszönöm.

Értékpapír-átruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy özvegy szülő pénzintézetnél, saját nevére szóló értékpapírszámlán vezetett állampapírjait átvezetteti egyetlen gyermeke ugyanezen pénzintézetnél vezetett értékpapírszámlájára, majd a saját értékpapírszámláját megszünteti. A tranzakciónál a szülő és a gyermeke személyesen jelen vannak. A tranzakció ellenszolgáltatás-mentesen történik, de ajándékozási szerződés írásban nem készül. Az ügylet értéke több mint egymillió forint. A következőket szeretném megkérdezni: – Minek minősíthető ez a jogügylet, ajándékozásnak? – A két félnek milyen bejelentési, bevallási, adó- és/vagy járulék, illetve illetékfizetési kötelezettsége keletkezik. Köszönettel: László

Vasárnapi és ünnepnapi munka Kérdés

Be kell-e jelenteni, dokumentálni a vasárnapi és ünnepnapi munkát akkor, ha a kft.-tulajdonos házastársa (aki a kft. alkalmazottja) vagy a gyermeke (aki szintén a kft. alkalmazotta) dolgozik? Ha igen, mi a teendő?

Itt a lista: vasárnaponként ezek az üzletek, és így lehetnek nyitva Cikk

Március 15-e óta az üzletek – meghatározott kivételektől eltekintve – vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tartanak. Cikkünkben részletezzük, mely üzletek, és milyen megkötések mellett tarthatnak nyitva a hét utolsó napján.

Kft.-üzletrész ajándékozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 500 ezer forintos törzstőkével alapított (még nem lett megemelve 3 millió forintra a tőke) egyszemélyes kft. ügyvezető tagja ingyenesen édesanyjának ajándékozza üzletrészét. A kft.-ben nincs ingatlan, az eddigi felhalmozott eredménytartalék összege 6 millió forint. Üzletrész-ajándékozással a korábbi ügyvezető tagi és ügyvezetői státusza is megszűnik. Az ajándékozottnak egyeneságbeli rokoni kapcsolat miatt keletkezik-e illetékfizetési kötelezettsége, valamint lesz-e fizetendő szja- és/vagy egyéb járulékfizetési kötelezettség az ügylet kapcsán, és jól gondolom-e, hogy csak a társasági szerződést kell módosítani, más okiratra nincs szükség? (Az új tagnak megfizeti a cégbírósági változásbejegyzés miatti előrehozott törzstőkeemelést.) Előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai

Pölöskei Pálné

adószakértő

Öregségi nyugdíjas alkalmazása (efo)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs