8 találat a(z) egyeneságbeli rokon cimkére

Őstermelők, őstermelők családi gazdasága: nyilvántartásba vétel után lehet működni Cikk

Január 1-jétől mezőgazdasági őstermelőként őstermelői tevékenység a nyilvántartásba vételt követően végezhető. A nyilvántartásba vétel iránti kérelemről a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara dönt.

Ingyenes átadás Kérdés

Tulajdonrész ajándékozása egyeneságbeli rokonnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni annak eldöntésében, hogy ügyfelem és gyermeke hogyan jönnek ki az alábbi helyzetből a legpraktikusabban. Kft. két tulajdonossal. Az egyik tulajdonos már nyugdíjas, szeretné az üzletrészét ajándékba adni vér szerinti gyermekének. Illeték és adó szempontjából mi a legkedvezőbb számukra, az ajándékozás vagy a piaci értéken történő eladás? Megtisztelő válaszát köszönöm. V.Mária

Örökösödési illeték Kérdés

Üdvözlöm, az alábbi kérdésben várom válaszukat, segítségüket: Az elhunytnak szülei nem élnek, két testvére van. Az egyik testvér ún. féltestvér, anyai ágon. Az elhunyttól ingatlant örököl a két testvér. Egyenesági örökösöknek minősülnek vagy nem? Ha nem, akkor illetéket kell fizetniük? Válaszukat előre is köszönöm.

Értékpapír-átruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy özvegy szülő pénzintézetnél, saját nevére szóló értékpapírszámlán vezetett állampapírjait átvezetteti egyetlen gyermeke ugyanezen pénzintézetnél vezetett értékpapírszámlájára, majd a saját értékpapírszámláját megszünteti. A tranzakciónál a szülő és a gyermeke személyesen jelen vannak. A tranzakció ellenszolgáltatás-mentesen történik, de ajándékozási szerződés írásban nem készül. Az ügylet értéke több mint egymillió forint. A következőket szeretném megkérdezni: – Minek minősíthető ez a jogügylet, ajándékozásnak? – A két félnek milyen bejelentési, bevallási, adó- és/vagy járulék, illetve illetékfizetési kötelezettsége keletkezik. Köszönettel: László

Vasárnapi és ünnepnapi munka Kérdés

Be kell-e jelenteni, dokumentálni a vasárnapi és ünnepnapi munkát akkor, ha a kft.-tulajdonos házastársa (aki a kft. alkalmazottja) vagy a gyermeke (aki szintén a kft. alkalmazotta) dolgozik? Ha igen, mi a teendő?

Itt a lista: vasárnaponként ezek az üzletek, és így lehetnek nyitva Cikk

Március 15-e óta az üzletek – meghatározott kivételektől eltekintve – vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tartanak. Cikkünkben részletezzük, mely üzletek, és milyen megkötések mellett tarthatnak nyitva a hét utolsó napján.

Kft.-üzletrész ajándékozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 500 ezer forintos törzstőkével alapított (még nem lett megemelve 3 millió forintra a tőke) egyszemélyes kft. ügyvezető tagja ingyenesen édesanyjának ajándékozza üzletrészét. A kft.-ben nincs ingatlan, az eddigi felhalmozott eredménytartalék összege 6 millió forint. Üzletrész-ajándékozással a korábbi ügyvezető tagi és ügyvezetői státusza is megszűnik. Az ajándékozottnak egyeneságbeli rokoni kapcsolat miatt keletkezik-e illetékfizetési kötelezettsége, valamint lesz-e fizetendő szja- és/vagy egyéb járulékfizetési kötelezettség az ügylet kapcsán, és jól gondolom-e, hogy csak a társasági szerződést kell módosítani, más okiratra nincs szükség? (Az új tagnak megfizeti a cégbírósági változásbejegyzés miatti előrehozott törzstőkeemelést.) Előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close