2402 találat a(z) egyéni vállalkozó cimkére

Elhunyt egyéni vállalkozó vállalkozásának öröklése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az egyik egyéni vállalkozó ügyfelünk, akinek eddig könyveltünk, sajnos elhunyt. A fia az apja haláláig heti 40 órás munkaviszonyban állt az édesapja vállalkozásában. Mivel a nyugdíjas édesapa már igencsak betegeskedett, az utóbbi időben szintén kizárólag az édesfia dolgozott a vállalkozásban. Az illetőnek – tudomásunk szerint – két örököse van. A fiú szeretné örökösödés útján átvenni az apja vállalkozását, és ezt változatlan formában (változatlan adószámmal és tevékenységi körrel) tovább folytatni. A másik örökös lemondana az örökség ezen saját részéről testvére javára. A NAV az édesapa halála után törölte mind az illető adóazonosítóját (az ügyfélkapujával egyetemben), mind a vállalkozáshoz kötődő minden hozzáférést (a mi hozzáférésünket is beleértve). Ezzel kapcsolatban lenne jó néhány kérdésem: • Jól értelmezem-e a dolgot, hogy az örökösnek (ha még nem az) egyéni vállalkozónak kell lennie, ha most még nem az, akkor azonnal indítsa el, vagy a dolog ráér 90 napon belül? • Mi a helyzet az elhalálozástól számított 90 napos határidővel? Jogvesztő? Azt olvastam ki néhány rendelkezésből, hogy az ezzel kapcsolatos ügyintézés csak személyesen a kormányablakon keresztül lehetséges? Szükséges okmányok: halotti anyakönyvi kivonat, hagyatéki végzés? Az egyik anyag arra hivatkozik, hogy ehhez ki kell tölteni egy vállalkozói kérdőívet, de eddig ilyenre nem bukkantam, hol találom? Lehet, hogy Ügysegédnél található kérdőív, ami csak on-line létezik?

Állásidő Kérdés

Vállalkozó fogorvos vagyok. Kérdésem arra vonatkozik, hogy a vészhelyzet miatt a 10/2020 EMMI rendelet korlátozza a fogorvosi ellátást, csak sürgősségi ellátást lehet nyújtani, így az esetszám függvényében a sürgősségi beavatkozásokat jelenleg heti 2 órában tudjuk ellátni. Ebben az esetben hogyan kell az alkalmazott (fogászati asszisztensnő) munkaidejét és állásidejét lejelenteni a NAV felé?

Óraadók, bérbeadók, egyéni vállalkozók: újból itt az adóelőleg-fizetési határidő Cikk

A 2020. évre vonatkozó – első negyedévi adóelőleget a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó magánszemélyeknek 2020. április 14-éig kell megfizetniük (április 12-e és 13-a húsvét ünnepe). Ide sorolhatók az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok a magánszemélyek, akik nem tartoznak az előzőek szerinti körbe, de jogszabály esetükben adóelőlegfizetési-kötelezettséget ír elő, mert például nem kifizetőtől származik az összevonandó jövedelem (bérbeadás).

Egyéni vállalkozás megszüntetése, szüneteltetése Kérdés

Tisztelt válaszadó! Nyugdíjas korúvá vált egyéni vállalkozó szeretné megszüntetni egyéni vállalkozását. Azonban több évtized alatt felgyarapodtak vagyontárgyai, aminek sorsát rendezni kell a lehető legkevesebb költséggel. Üzlethelyiséget épített 2008 évben, áfát igényelt vissza, értékcsökkenést számolt el, a jelenlegi nyilvántartási értéke csupán 17,5 Ft. Értékesítés esetén 85 Ft a kikiáltási ár. Piaci értéket nehéz megállapítani, mert a városunkban hasonló jellegű ingatlanteladás nem történt évek óta. Ezen ingatlanhoz kapcsolódik raktárhelyiség, s annak felújítási költsége, ami fejlesztési tartalék feloldásaként szerepel. (2013) Új irodahelyiség épült 2003 évben szinten áfát igényelt vissza, költséget számolt el, nettó értéke csak 2,7 millió Ft. piaci értéke kb. 15 millió Ft. Problémás még a fejlesztési tartalék feloldásaként vásárolt autó 2018 végén. 2020 I. hónapban eladásra került. Nyugdijas vállalkozó tagja a családi kft.-nek is, apportálná ezeket az eszközöket, amennyiben ez kedvező lenne anyagilag. Jelenleg bérbeadja a kft.-nek. Kérdés, hogy melyik megoldás lenne kedvező számára, ha értékesítené az eszközöket, magánszemélyként venné birtokba ezeket az eszközöket, vagy apportálná a kft.-be ezeket a vagyontárgyakat, esetleg szüneteltesse a vállalkozást, az elévülési idők lejártáig, ingatlan-bérbeadással foglalkozzon vállalkozása? Válaszukat előre is köszönöm.

NAV végrehajtás, árverés során ki vehet részt az árverésen Kérdés

Egyéni vállalkozó vagyok. Az egyéni vállalkozáson kivül 50 százalékban tulajdonos vagyok egy kft.-ben. A kft. másik tulajdonosa és ügyvezetője a fiam. A NAV ellenőrzése nagyobb összegü áfahiányt állapított meg a kft.-nél. A kft. pénzügyi forrásai nem fedezik a megállapított adóhiány és bírság összegét. Várhatóan végrahajtásra, árverésre kerül sor a kft. eszközeinek, vagyontárgyainak, gépeinek vonatkozásában. Kérdésem: mint a kft.-ben 50 százalékban tulajdonos az egyéni vállalkozásom a végrehajtás során az árveresen részt vehetek-e, megvásárolhatom-e a kft. tulajdonát képező gépeket, berendezési tárgyakat, telephelyet. Várom mielőbbi szives válaszukat! Tisztelettel: egy egyéni vállalkozó

Kata emelt összeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katafizetés-mentesség időszaka alatt egyéni vállalkozó választhatja-e az emelt összegű katát, ha áprilisra szeretné. Mi a bejelntés végső határideje? Köszönöm!

Katás egyéni vállalkozó kedvezménye akkor is jár, ha van bevétele? Kérdés

A munkáltatóknak akkor is jár a kedvezmény, ha van bevétele a cégnek? Ugyanez a kérdésem a katás egyéni vállalkozóra is.

Nem árt ellenőrizni a NAV által készített bevallástervezeteket Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint érdemes az szja-bevallási tervezet átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal és szükség esetén módosítani, majd beküldeni, a tervezetek már két hete elérhetőek a webes felületen – közölte az adóhivatal szerdán az MTI-vel.

Kedvezményszabály csed/gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2020. január 1-jétől átlépett kata adózásba. 2018 decemberében született első gyermeke, 2020 szeptemberében pedig a második babát várja.A kedvezményszabály él attól, hogy adózási módot váltott? Ez nincsen rá kihatással? Időközben semmilyen járulékot nem fizetett, a második gyermek csed/gyed ellátása az lesz, amit az első gyermeknél megállapítottak? Segítségüket köszönöm.

Ellentmondást érzek Kérdés

Egy korábbi kérdésre (Dolgozhat-e katás kedvezményt igénybe vevő egyéni vállalkozó az igénybevétele ideje alatt) azt a választ kaptam, hogy természetesen igen! Ugyanakkor csak egy nappal előbb az a vélemény hangzott el maguknál, hogy az igénybe vett katakedvezmény ideje (hónapja) csökkenti a 12 millió forintos kata-keretet. Nincs ellentmondás a két vélemény között között? Mind a két állítás egyszerre igaz? Nem elképzelhetetlen ....

Koronavírussal járó kedvezmények Kérdés

Élelmiszer, vegyiáru boltot (471101) üzemeltető 69 éves egyéni vállalkozó vagyok egy alkalmazottal. Az élelmiszerkereskedés mellett kiegészítő tevékenységként a fizikai közérzetjavító tevékenységet (96 04 049) is végez alkalmazottam az eladói munka mellett. Mivel én a veszélyeztetett korban vagyok április 1-jével bezárok bizonytalan időre, ebben az esetben igénybe tudok-e venni járulékfizetési kedvezményt, vagy fizetéskiegészítést kaphatok-e, amit a munkavállalómnak át is adnék.

Szünetelő egyéni vállalkozó alkalmazottal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (katás), akinek van egy alkalmazottja, a vállalkozása szüneteltetését tervezi. Kérdésem az lenne, hogy mi a helyzet az alkalmazottjával? Továbbra is állományban lehet (fizetett szabadságon, majd fizetés nélküli szabadságon lenne)? Ha úgy alakul, mert van rá igény, akkor az alkalmazott dolgozhat az egyéni vállalkozó szüneteltetése alatt? Ha az alkalmazott munkavégzése folytán bevétel keletkezik, akkor az éves 12 millió összeget a szünetelés hónapjaival csökkentve kell megállapítani, mivel az egyéni vállalkozó szünetel? Köszönettel: Bognárné

Egyéni vállalkozó kisvállalkozó kedvezménye Kérdés

Egyéni vállalkozó 2019. évben összesen 6 041 ezer Ft értékben aktivált több üzemi berendezést, és 8 174 ezer Ft értékben kisteherautót. Mindegyik új eszköz beszerzése volt. Ezt az összesen 14 215 ezer Ft-ot kisvállalkozói kedvezményként a 1953-13-03 lapon bevétel csökkentő tételként figyelembe lehet-e venni? 2019. évre ezekre az eszközökre 2 015 ezer Ft értékcsökkenésként el lett számolva, mely a bevallás megfelelő sorába költségként el lett számolva. Ezeken felül, az eszközök nettó értékét, 12 200 ezer Ft-ot el lehet-e számolni osztalékalap-csökkentő tételként a bevallás 1953-13-05 lapon? Ha igen, ennek van-e valami következménye a következő évekre ha nem szűnik meg, és nem adja térítés nélkül át. Válaszukat köszönöm.

Katamentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó fő tevékenységi köre 8230, vagyis rendezvényszervezés. Az elmúlt hónapokban bevétel nem volt, mivel Balaton-parti vállalkozó, főleg itt a környéken tevékenykedik, és majdnem minden évben a szezon beindulásával van megrendelése és árbevétele is. Így van ez ebben az évben is. Tevékenységét nem szünetelteti, egész évben ettől függetlenül folyamatosan működik. Kérdésem az, hogy jelen esetben az 51/2020. kormányrendeletben megjelent mentességet ő alkalmazhatja-e a 03-06. hónapokra? Köszönöm válaszát. Üdv: Fazekasné

Egyéni vállalkozó – fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy egyéni vállalkozás esetén önellenőrzéssel kell helyesbíteni a 2017. adóévet? Utólagosan önellenőrzés keretein belül képezhető fejlesztési tartalék a 2017. évben?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó szülése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Munkaerő-közvetítés áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close