2315 találat a(z) egyéni vállalkozó cimkére

Egyéni vállalkozó – beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfakörbe tartozó egyéni vállalkozó a székhelyén (ami egyben magánszemélyként a lakcíme is) műhelyet szeretne építeni, amit kizárólag a vállalkozási tevékenységéhez használna. Kérdésem az alábbi: egy meglévő melléképület kerülne átépítésre (a főfalak és az alap megvan), a tetőszerkezet viszont lecserélésre kerül. Kell építési engedélyt, illetve külön helyrajzi számot kell kérnie ahhoz, hogy a vállalkozásában beruházásként el tudja számolni, illetve a költségszámlák áfáját hogyan és milyen módon tudja levonásba helyezni? Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: Száldobágyi Mónika

Egyéni vállalkozónál érvényesíthető adókedvezmény Kérdés

Egyéni vállalkozó nagy értékű gépbeszerzést végzett 2019. évben. A gép gyári új, tehát nem használt. 2019. év folyamán használatba is vette, az értékcsökkenés elszámolását megkezdtük. Kérdésem: figyelembe veheti-e az új gép beszerzés árát kisvállalkozói kedvezményként, ezen felül figyelembe veheti-e ugyanezen gép nettó értékét mint adózás utáni vállalkozói jövedelmet csökkentő tételt? És ezen felül még elszámolhatja-e évente az értékcsökkenést ugyanezen gépre? Válaszukat előre is köszönöm!

Tárgyi eszköz eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2019-ben értékesítette a 2018-ban vásárolt tehergépkocsiját. A bevétele természetesen adóköteles lesz, de kérdésem, hogy az értékcsökkenés, hogy történik. 1. Csak a 2019-es évit lehet figyelembe venni? 2. A még hátramaradt 4 évnyi értékcsökkenés elszámolható most egyben? A 2018-as bevallásában a tehergépkocsi nettó értékével csökkentette az osztalékalapját (szja bevallás 97.sor), most az értékesítés miatt vissza kell-e növelni az osztalékalapot? Köszönettel!

Sorsjegy-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó megveszi a Szerencsejáték Zrt.-től a sorsjegyeket, amelyeket azonnal kifizet (NEM bizományos értékesítés). A Szerencsejáték Zrt. elszámolási bizonylattal átadja a sorsjegyeket, majd azonnal önszámlázás formájában számlázza a jutalékot, és az elszámolási bizonylat végén a sorsjegyek eladási árából levonva, megállapítja, hogy mennyi az egyéni vállalkozó által fizetendő összeg. Mit és hogyan kell az egyéni vállalkozónál könyvelni (az egyéni vállalkozó eredményébe számít-e a sorsjegyekből befolyt bevétel illetve kiadás)? A sorsjegy eladásakor az ellenértéket be kell ütni a pénztárgépbe? Amennyiben a vásárló nyer, akkor azt a pénztárgépben milyen jogcímű kifizetésként kell rögzíteni (csak 5000 forint alatti nyereményt fizethet ki az egyéni vállalkozó, a szemközti lottózóban váltható ki az efölötti nyertes összeg. Nap végén a lottózó által kifizetett összeget átadja az egyéni vállalkozónak.)? Hogyan könyvelendő? A kapott összeget szerepeltetni kell a pénztárgépben?

Járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Katás egyéni vállalkozás és kft. (egyszemélyes,és többszemélyes kft. esetében, de a katás vállalkozó tulajdonos a kft.-ben) járuléka. 1.Járulékfizetés szempontjából melyik az úgynevezett "erősebb". Muszáj-e minden esetben megfizetni a kft.-ben legalább a minimálbér után a járulékot abban az esetben is, ha a katás egyéni vállalkozásban 75 ezer forint katát fizet. 2. Egyéni vállalkozó (75 ezer forint katafizetés mellett) többszemélyes kft.-nél, ahol ő is tulajdonos, a feladatát részmunkaidős munkaviszonyban elláthatja-e? Köszönöm válaszát!

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó házi orvos vásárolt egy lakást magánszemélyként, tehát nem vállalkozóként 1999-ben 10 millió forintért. A lakást átminősítette rendelőnek és 2 millió forintot a vállalkozásban elszámolt mint bérelt ingatlanon végzett beruházást még ugyanebben az évben. A 2 millió forintra értékcsökkenést számolt el. Ingatlanértékesítésre nem választotta az áfafizetést, áfalevonás a beruházásnál nem történt. Az orvos 2020. évben szeretné eladni az ingatlant 30 millió forintért. Kérdés: - van-e szja-fizetési kötelezettsége, - jól gondolom-e hogy áfa nincs. Köszönöm válaszukat!

Egyéni vállalkozói osztalékalap-növelő, -csökkentő tételek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szja-bevallása során a 19SZJA13-05 lap 91 sorában – az Szja törvény 49/C (6) bek. a) pontjában leírtak alapján – a tárgyi eszközök értékcsökkenési leírásának megkezdésének évében (vásárlás évében) a tárgyi eszközök nettó értékével csökkentem a vállalkozói osztalékalapot. Ezen tárgyi eszközöknél van-e figyelési idő, és ha értékesítem, akkor abban az évben növelő tételként figyelembe kell-e venni? Ugyanezen paragrafus 49/C (2) bek. d) pontját hogyan kell értelmezni, ott mire vonatkozik a 4 év? Kérdésem még, hogy 49/C (2)bek c) pontját hogyan kell értelmezni, ezen paragrafus alapján mikor és mivel kell az osztalékalapot növelni, mire vonatkozik az "ezt az évet megelőző években a vállalkozói osztalékalapját csökkentette...stb."? Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Ingatlanfelújítás házastársak közös tulajdonában lévő ingatlanon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi adózási problémában szeretném segítségét kérni! Egy házaspár 2018-ban vásárolt egy ingatlant felújítási céllal, az ingatlan tulajdonjogát 2019-ben 1/2-1/2 arányban bejegyezték. A házaspár hölgy tagja egyéni vállalkozó, és a vállalkozása keretében szeretné felújítani az ingatlant, majd 2020-ban értékesíteni. Az eddigi költségekről a számlák 99 százaléka a vállalkozó nevére szól. Kérdéseim: 1. A 2019-ben felmerült költségszámlák, és az ingatlan vételára elszámolható-e költségként a vállalkozásban teljes egészében, vagy arányosítva, 50 százalékban lehet azokat figyelembe venni? 2. 2019-ben a magas kiadások miatt veszteséges lesz a vállalkozás. Az elhatárolt veszteség az ingatlan eladásakor a keletkező nyereségből levonható lesz-e? 3. A magánszemély házastárs a kiadások 50 százalékát költségként elszámolhatja majd értékesítéskor, ha felesége a vállalkozásában is a kiadások felét számolta el költségként? 4. A férj nevére kiállított számlákat csak a férj számolhatja el kiadásként az értékesítéssel szemben? 5. Ha teljesen tévúton járok, akkor mi a helyes elszámolás az szja-törvény alapján? Köszönöm válaszát!

Saját tulajdonú ingatlan bérleti díjának elszámolás egyéni vállalkozóként Kérdés

Három tulajdonosa van egy üres lakó ingatlannak, A, B és C. A tulajdonosok kötöttek egymással megállapodást arról, hogy az ingatlan hasznosítását, így esetleges bérbeadását átengedik az egyik tulajdonostársnak, A-nak. Úgy alakult, hogy egy másik tulajdonos (B) kibérelné az ingatlant, ott szeretne egyéni vállalkozói tevékenységet folytatni. Nem ingyen használná az ingatlant, hanem havi bérleti díjat és a felmerülő közüzemi díjakat és közös költségeket fizetné, eredeti megállapodásuk értelmében A tulajdonostárs részére. Megköthető-e ilyen szerződés a bérbeadó A és a bérlő B között, amely alapján a bérlő el tudja-e a bérleti díjat és rezsiköltségeket számolni egyéni vállalkozásában? Ha ez így nem működik, hogyan járjanak el?

Utazásszervezés, jegyértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssal kapcsolatosan kérném szíves tájékoztatását. Egy alanyi adómentes tevékenységet folytató egyéni vállalkozó bővíteni szeretné tevékenységi körét. Utazással kapcsolatos szolgáltatását szeretne végezni, ami azt foglalja magában, hogy magányszemélyektől az utazás, szállás, étkezés stb. szolgálatásért egy bizonyos pénzösszeget szed, átvételi elismervény alapján. Ebből az összegből fedezi az említett szolgáltatások összegét, és a beszedett összeg magában foglalja a saját jutalékát. A magánszemélyek felé nyilvántartással tételesen elszámol, illetve a szállás, utazás stb. költségekről a számla az egyéni vállalkozó nevére szólna. Helyes-e ez az eljárás, illetve az utasok részére kell-e számlát kiállítania, vagy elegendő a nyugta is? Hogyan bizonylatolja le szabályszerűen az ezzel a tevékenységgel kapcsolatos bevételeket, mivel a beszedett összeg nem az ő bevétele, csak annak egy része marad nála. Egyáltalán helyes-e ez az alképzelés, vagy vannak egyéb szabályok erre a tevékenységre? Katás adózási mód szóba jöhet-e, vagy célszerűbb a tételes költségelszámolás választása? Kérném mielőbbi szíves válaszukat, mivel néhány napon belül el kell indítani ezt a tevékenységet. Kérem, hogy részletes leírást szíveskedjenk adni, hogy egy kezdő egyéni vállalkozó is megértse, akinek egyébként művelődésszervezői szakképesítése van, de most olyan tevékenységi körökre gondol, amihez nem szükséges szakképesítés, mivel idegenforgalmi képesítése nincsen.

Közösségen belüli személygépkocsi bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi áfamentes egyéni vállalkozó személygépkocsit ad bérbe egy romániai cégnek. A bérleti díjat áfamentesen számlázza. Kérdésem az, hogy az A60-as bevallásban kell-e a számla összegét szerepeltetni? A havonta kiszámlázott összeg 90 000 forint. Az egyéni vállalkozó más tevékenységet nem folytat. Üdvözlettel: Kaszab Éva

Családi gazdaság, egyéni vállalkozó Kérdés

Volt egy családi gazdaság, melynek X volt a vezetője egyéni vállalkozóival, ezt a családi gazdaságot átadta fiának Z-nek, aki szintén kiváltotta a vállalkozóit. De X is benne maradt a családi gazdaságban mint adóazonosítóval rendelkező tag. X a vállalkozói igazolványát nem adta le, hanem a családi gazdaságtól függetlenül gyümölcstermesztéssel kíván foglalkozni. X mint a családi gazdaság tagja használja a családi gazdaság nyilvántartásában szereplő tehergépkocsit, ezen gépkocsi javitási számláját X nevére állitották ki, és X fizette a saját vállalkozói bankszámlájáról. Ki számolhatja el költségként és az áfát?

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni a következőket, mert konkrét választ még nem olvastam erről. Egyéni vállalkozó személygépkocsit bérel nyílt végű pénzügyi lízing keretében. Az egyértelmű, hogy a bevétel 1 százalékát költségként elszámolhatja a lízingdíjból. Útnyilvántartást vezet, a hivatali használatra elszámolhatja az üzemanyagot. Kérdésem a következő költségekre vonatkoznak, amelyek az üzembentartót terhelik: kötelező biztosítás, CASCO, súlyadó, cégautóadó. A felsorolt költségekből mennyit lehet elszámolni? Esetleg az éves hivatali célú használat arányában? Kérdés még a lízingdíj kamata, azt miként számolhatom el költségként, mert gondolom az nincs benne az 1 százalékban. Köszönöm a választ!

Webáruház EU-ba terjeszkedne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi jogeset kapcsán merültek fel kérdések, melyek tisztázásában kérem az Önök segítségét. Van egy magyar, webáruházat üzemeltető egyéni vállalkozó. Most Ausztriába is szeretne értékesíteni. (főként nem adóalanyok részére). Be kell-e jelentkeznie a tagállamba? Kell-e osztrák adószám ez esetben? 27 százalék áfát kell-e felszámítania értékesítései során? Köszönöm előre is részletes válaszukat!

Családi gazdaság, egyéni vállalkozó – áfa elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy családi gazdaság, benne 4 fővel, ebből egy főnek külön egyéni vállalkozói igazolványa van, mellyel szintén mezőgazdasági tevékenységet végez. Ezen személy a családi gazdaságban nyilvántartott tehergépkocsival közlekedik, melyet most javíttatott meg, és a számlát is a saját nevére kérte, az ellenértéket a saját vállalkozói számlájáról fizette ki. Elszámolható-e a költség ebben az esetben az egyéni vállalkozásban, és visszaigényelheti-e az áfát, vagy csakis a családi gazdaság számolhatja el, és igényelheti vissza az áfát?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkahelyteremtő bértámogatás – nettó létszámnövekedés

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Pénztárgéphasználat

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close