2350 találat a(z) egyéni vállalkozó cimkére

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

2019.01.01-től kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, ha igen, melyik jogviszony alapján? – saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó, valamint a saját kft.-jében az ügyvezetői teendőket a társasági szerződésben rögzítettek alapján megbízási díj ellenében látja el, de juttatást ezért nem kap. – saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó, aki a saját kft.-jében heti 36 órában munkaviszonyba dolgozik és e munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői teendőket is. köszönettel

Személyi jövedelemadó Kérdés

Tisztelt Válaszadó! 1. Lehetséges-e, ha valaki egyéni vállalkozó és ugyanazt a tevékenységet, amire az egyéni vállalkozói igazolványát kiváltotta, munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban is végezze (az egyéni vállalkozói tevékenységét nem szüntetné meg)? 2. Ha valaki vásárol egy lakást, amit átalakít és három lakásra bont, amiket külön albetétként jegyeznek be, majd ezeket eladja öt éven belül, akkor mi a megszerzés idöpontja? Illetve mi a megszerzéskori vételár? Az eredeti ingatlan vételára, amit haromfelé oszt jelen esetben? Köszönöm válaszát!

Tevékenységbővítés? Kérdés

Tisztelt Szakértő, egyéni vállalkozó hr területen tart képzéseket, tanácsadásokat. A tevékenységei között a 702203 Humánpolitikai, üzletviteli tanácsadás szerepel. A jövőben szeretne kiadni egy online letölthető tanfolyamot. Ehhez milyen tevékenységet kell felvennie? Szolgáltatásnak, esetleg elektronikus szolgáltatásnak minősül? Alanyi adómentesként ennek milyen áfavonzatai vannak? További kérdés, hogy youtube videókat is szeretne készíteni, ahonnan a videók közötti reklámokból bevétele lenne. Ehhez kell tevékenységet bővítenie? Köszönöm.

Helyi iparűzési adó megosztása Kérdés

36 órát meghaladó munkaviszony melletti egyéni vállalkozó iparűzési adó megosztásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A székhelye Szegeden van, a telephelye Izsákon. Megosztásnál sem a személyi jellegű ráfordítással arányos, sem pedig az eszközarányos módszert nem tudom alkalmazni, mivel nincs vállalkozói kivét és nincsenek tárgyi eszközei. Ebben az esetben hogyan kell megosztani a helyi iparűzési adót a két település között? Válaszukat előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó csed alatti bevétele II. Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! Válaszát köszönettel megkaptuk. Az egyéni vállalkozónak folyamatosan termelnek az alatta lévő MLM-tagok, így a csed alatt is, tehát a csed alatt is ki kell állítania számlát. Így azt gondoljuk, akkor (hiába nincs) mégis van munkavégzés, és talán vissza kellene mondani a csedet a gyed folyósításáig. Ilyenkor a csed helyett is az első 6 hónapra gyest kellene igényelni, és onnan vissza lehet lépni gyedre, majd a gyermek 2 éves kora után újra gyesre? Köszönjük szépen a segítségét! :)

Fizetővendéglátó tevékenység magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású egyéni vállalkozónak, aki a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozik, van-e lehetősége szálláshely-szolgáltatás tevékenység felvételére tételes átalányadó választásával, mint magánszemély? Ergo van-e mód arra, hogy a kozmetikus egyéni vállalkozói főtevékenység mellett, ahol 50 ezer forint havi tételes adót fizet, év közben, magánszemélyként felvegye a 19T101E jelű nyomtatványon az 552001 ÖVTJ-kódú tevékenységet tételes átalányadó választásával egyidejűleg? Szíves válaszát előre köszönöm!

Egyéni vállalkozó csed alatti bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott egy főállású katás egyéni vállalkozó, akinek megszületett a kisbabája. Megigényelte a csedet. De a vállalkozására még jönnének bevételek, mert MLM rendszerben dolgozott, így az alatta lévők utáni jutalékot (kvázi munkavégzés nélkül) leszámlázhatná. Mi lenne a megoldás az ő részére? - ne számlázzon, várja meg a gyedet és majd akkor egyben? - számlázzon, mondja vissza a csedet és legyen gyesen a gyedig? Mi lenne a jó megoldás? Mert nyilván csedet nem kaphat(na), ha közben számlát is állt ki az egyéni vállalkozásából! Köszönjük szépen a segítséget!

Szünetelő egyéni vállalkozó – költségek Kérdés

Van egy szünetelő egyéni vállalkozó, aki a szünetelés időtartama alatt különféle anyagokat szerzett be. A szünetelést megszüntette, s újra aktiválta a vállalkozását. Kérdésem, hogy a vállalkozói bevétellel szemben költségként elszámolható-e a szünetelés alatt beszerzett alapanyag költsége (névre szóló számlával rendelkezik).

Családi gazdaság létrehozása Kérdés

Tisztelt szakértő ! Segítséget szeretnék kérni családi vállalkozás alapításához. Jelenleg 1 fő egyéni vállalkozásban dolgozik. Két fő a családból őstermelőként végzi tevékenységét. Ők hárman szeretnének családi gazdaságot alapítani. Kérdésem konkréten arra irányul, hogy az egyéni vállalkozást meg kell-e szüntetni ahhoz, hogy utána alakítsák ki a családi gazdaságot, vagy az egyéni vállalkozás bevihető-e a családi gazdaságba, oly módon, hogy ne veszítse el az őstermelői adókedvezményeket, tehát a továbbiakban ne az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint, hanem az őstermelőkre vonatkozó szabályok szerint adózhasson? Milyen formában lenne ez lehetséges? Melyik a legkedvezőbb időpont az átalakításra? Köszönöm szíves válaszukat! Tisztelettel: Bényi Józsefné

Támogatások elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egyéni vállalkozó 2018.04.27-től vette vissza a szüneteltetős egyéni vállalkozását. 2018.01.01-04.27. időszak alatt látom az Mvh lekérdezésből hogy kapott támogatásokat: területalapú, zöldesítés, fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatást. Ha volt eddig őstermelőije, akkor ott bevétel, mert az egyéniben szüeteltetett. 2. 2018.04.27 után már egyéni vállalkozó. Jól gondolom, hogy bevételben annyit állítok, amennyit elköltött a támogatásokból? 3. A támogatások csoportositásával is van gondom. Területalapú a folyósítás évében bevétel az stimm. 4. Hol tudom megnézni, hogy a támogatások melyik csoportba tartoznak? (Zöldesítés, fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott, agrár környezetgazdálkodás, pénzügyi fegyelem stb.) Konkrétan azt szeretném megtudni hogy a kapott támogatásokat mi alapján csoportosítom az elszámolhatóság ideje tekintetében, vagyis mennyi idő után kell bevételkénnt vallanom, ha nem költi el az őstermelő vagy a vállalkozó? Jogszabályi hivatkozást nem találtam . Köszönöm.

Egyéni vállalkozó üzemanyag-elszámolása Cikk

Elszámolhatja-e költségként az üzemanyagot és visszaigényelheti-e a gázolaj áfáját a vállalkozó, ha magáncélra is használja a lízingelt autót? – kérdezte az Adózóna olvasója. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt

Egyéni vállalkozó – ingatlan felújítása, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem személyi jövedelemadó és általános forgalmi adó témához is kapcsolódik. Egyéni vállalkozó jelenleg (áfában általános szabályok alapján adóalany, de az ingatlan-bérbeadásra adókötelezettséget választott) ingatlannal rendelkezik, mely üzletként van nyilvántartva, és azt bérbeadja az egyéni vállalkozás keretein belül. A közelmúltban a vállalkozó újabb ingatlant vásárolt, mely lakóházként szerepel az ingatlan-nyilvántartásban. Ezt nem vállalkozóként, hanem magánszemélyként vásárolta. Tervei szerint az ingatlant üzletté alakítja és minősítteti, majd az egyéni vállalkozása keretein belül bérbeadás útján hasznosítja. 1. Lehetősége van az ingatlant a vállalkozás tárgyi eszközei között nyilvántartásba venni, és arra értékcsökkenést elszámolni, figyelembe véve, hogy nem vállalkozóként vásárolta? 2. Az ingatlan felújítása során felmerülő költségek összegét elszámolhatja-e az ingatlan felújítási költségei között? Ezek a ráfordítások minősülhetnek-e költségnek, vagy az ingatlan értékét növelve amortizációként érvényesítheti? 3. Az ingatlan felújításával kapcsolatos kiadások áfaösszegét levonhatja-e, tekintve, hogy adóköteles tevékenységéhez kívánja majd hasznosítani? 4. Amíg az ingatlan üzletté nyilvánítása nem történik meg, a felújítás áfaösszege levonható-e, tekintve a lakóingatlannal kapcsolatos áfalevonási tilalomra?

Egyéni vállalkozó közösségi ügylete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Német magánszemély 2019. június 1-jétől Magyarországra települ és egyéni vállalkozást indít. Korábban Németországban folytatott tevékenységét szeretné Magyarországon folytatni. (Németországi vállalkozását megszünteti.) Németországi cégtől ("A") fog alkatrészeket beszerezni, amelyeket németországi és olaszországi vállalkozásoknak értékesít. Az áru közvetlenül az "A" cégtől a végső német vagy olasz vevőhöz kerül kiszállításra. A fuvarozást az egyéni vállalkozó szervezi. Kérdések: kell-e az egyéni vállalkozónak német adószámmal, illetve közösségi adószámmal rendelkeznie? Áfabevallásban kell-e szerepeltetnie? Közösségi adatszolgáltatásra kötelezett-e? A Magyarországon ehhez a tevékenységhez igénybevett szolgáltatások számláinak áfatartalmát visszaigényelheti-e, amennyiben Magyarországon áfaalanyként bejelentkezik és nem alanyi adómentességet választ?

Őstermelő áfafizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági vállalkozóval kapcsolatban szeretnék egy általános forgalmi adóval kapcsolatos kérdést feltenni. Az egyéni vállalkozó mint családi gazdálkodó hosszabb ideje folytatta már a tevékenységét. Mivel jelentős árbevétele volt, így természetesen bejelentkezett áfaalanyként, és ebben a tekintetben a mezőgazdasági kompenzációs rendszer helyett áfakötelezettségét az általános szabályok szerint állapította meg. A 2017-es és 2018-as évben a földjei, valamint az eszközei jelentős részét eladta. Ezért azt gondolta, hogy mivel az árbevétele jelentősen lecsökkent (tagonként beleférnek a 4 millió forintos határba), ezért a továbbiaknak nincs szükség az egyéni vállalkozásra, és mint őstermelő folytatja a tevékenységét továbbra is mint családi gazdálkodó. Azt a tanácsot kapta, hogy mivel azonos tevékenységről van szó, először meg kell szüntetni az egyéni vállalkozást, és csak utána lehet bejelentkezni őstermelőnek. Ezért 2019. március 11-én megszüntette az egyéni vállalkozását, majd március 12-én kiváltotta az őstermelői igazolványát. Áfa tekintetében a NAV-hoz ugyanazt az áfaelszámolási módot jelentette be, mint ahogy az egyéni vállalkozása volt. A kérdés tulajdonképpen az áfa elszámolására vonatkozik. Az őstermelésre vonatkozó adószámát még nem kapta meg, de a NAV-tól kapott tájékoztatás szerint új adószámot fog kapni. Ebben a tekintetben az áfáról külön záró bevallást kell tenni az egyéni vállalkozásról, és külön az új őstermelői adószámról? Az igazi problémát tulajdonképpen az jelenti, hogy az eszközeiből megtartott egy traktort, amit továbbra is a családi gazdálkodás keretén belül kíván használni. Ezt a traktort a 2018-as évben szerezte be. Ennek a traktornak az áfáját most be kell fizetnie? Ha igen, meg lehet-e valamilyen formában oldani, hogy ezt mint őstermelő visszakapja? Mi ebben a helyzetben számára a legkedvezőbb megoldás? Válaszukat megköszönve: Lovász János

Ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném a véleményét: egyéni vállalkozó vásárolt egy ingatlant 1995-ben magánszemélyként. 2008-ban bérbeadással bővítette a tevékenységét, és azóta az ingatlant bérbe adta egy vállalkozásnak. Most értékesítené az ingatlant. Milyen minőségben adhatja el: mint vállalkozó vagy mint magánszemély? Egyáltalán nem mindegy az adózás szempontjából. Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Selejtezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Külföldről származó osztalék adója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close