2349 találat a(z) egyéni vállalkozó cimkére

Szünetelő egyéni vállalkozó – új ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szipszer Úr! A https://adozona.hu/kerdesek/2019_4_24_Szunetelteto_KATAs_egyeni_vallalk_xiy linken olvasható válaszához kapcsolódva szeretném megkérdezni, hogy ha a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó egy új ingatlant (használatba vételt követő 2 éven belül) értékesít a vállalkozás szüneteltetésének időtartama alatt, akkor ezen értékesítése áfaköteles lesz-e? Az ingatlant nem a vállalkozása keretében szerezte be, nem hasznosította a vállalkozásában, és a vállalkozási tevékenysége független az ingatlantól, székhelyként, telephelyként sem hasznosította azt. Válaszát köszönöm.

Orvosi egyéni vállalkozó (kérdés kiigazítása) Kérdés

Orvos egyéni vállalkozó KATEGORIZÁLÁS ALATT Tisztelt Szakértő! Orvos egyéni vállalkozó az szja-törvény 49. § alapján tételes költségelszámoló. 1. 2019. évben vásárolt 6 M Ft-ért személygépkocsit vállalkozási célra. Mikor és milyen összegű amortizációt számolhat el? 2. Kisvállalkozói kedvezményként leírhatja-e a szgk-t bevételt csökkentő tételként? 3. A kisváll-i kedvezménnyel párhuzamosan az adózás utáni jövedelmét is csökkentheti a szgk. értékével ? (Szja-bevallás 13-05.lap 97.sorában?) 4. Cégautóadót kell-e fizetnie, amennyiben kizárólag körzeti orvosi alapellátást végez? Illetve a kisváll. kedvm. miatt egyébként is kell cégautóadó? 5. Ha az alapellátás mellett magánpraxist is folytat, ebben az esetben szükséges a cégautóadó fizetés? 6. A szgk után elszámolható az üzemeltetési költség (üzemanyag, alkatrész, javítás, casco, bizt. stb.)? 7. 2018. decemberben jelentette be, hogy kilép a kisadózásból és 2019.01.01-től az szja-törvény 49. § szerint tételes költségelszámolást választott. 2019.decemberben ismét bejelentheti, hogy 2020.01.01-től újra kisadózó lenne? 8. Az előző pont szerinti bejelentés miatt 2019. évre még igénybe veheti a szgk. után a 6 M Ft kisvállalkozói kedvezményt illetve 4 M Ft fejlesztési tartalékot? 9. A leírt kedvezmények miatt az átlépéskor szükséges-e adózási korrekciókat végezni? 10. A katás körzeti orvos egyéni vállalkozó a magánorvosi praxisát (bőrgyógyászat) bejelentheti-e a vállalkozása mellett mint magánszemélyként végezhető önálló tevékenység ?

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó tárgyi eszköz értékesítés Kérdés

2006. évben indítottam egyéni vállalkozásomat alanyi áfamentesként, azóta is az vagyok. 2008. évben magánszemélytől adásvételi szerződéssel vásároltam vállalkozásomba egy használt tárgyi eszközt, amit el szeretnék most adni. Azzal tisztában vagyok, hogy mivel vállalkozásomban használtam és költségként elszámoltam, értékesítéskor számlát kell kiállítanom. Első kérdésem az lenne, hogy áfásan kell-e a számlát kiállítanom attól függetlenül, hogy már a vásárláskor is alanyi mentes voltam és egyébként is magánszemélytől vásároltam használtan adásvételi szerződéssel áfamentesen? Ha áfás számlát kell kiállítanom, akkor ha bevallom a 65-ös áfabevallás nyomtatványon a fizetendő áfát, milyen időszakra kell elkészítenem (havi, negyedéves, éves), és a bevallás első oldalán be kell-e valamilyen pontban jelölnöm, hogy alanyi mentesként miért nyújtom be? Az adóalap és adó sora pedig ugyanaz, mint a normál értékesítésnél? A tárgyi eszközt a 855903 Nyelvi magánoktatás és 855908 Nyelvi képzés ÖVTJ kódok alatti tevékenységhez használta. Köszönöm válaszukat előre is.

Orvos egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Orvos egyéni vállalkozó az szja-törvény 49. § alapján tételes költségelszámoló. 1. 2019. évben vásárolt 6 M Ft-ért személygépkocsit vállalkozási célra. Mikor és milyen összegű amortizációt számolhat el? 2. Kisvállalkozói kedvezményként leírhatja-e a szgk-t bevételt csökkentő tételként? 3. A kisvállalkozói kedvezménnyel párhuzamosan az adózás utáni jövedelmét is csökkentheti a szgk. értékével ?(Az szja-bevallás 13-05. lap 97.sorában?) 4. Cégautóadót kell-e fizetnie, amennyiben kizárólag körzeti orvosi alapellátást végez? Illetve a kisvállalkozói kedvezmény miatt egyébként is kell cégautó dó? 5. Ha az alapellátás mellett magánpraxist is folytat, ebben az esetben szükséges a cégautóadó fizetése? 6. A szgk után elszámolható az üzemeltetési költség (üzemanyag, alkatrész, javítás, casco, bizt., stb.)? 7. 2018. decemberben jelentette be, hogy kilép a kisadózásból és 2019.01.01-től katásként adózik. 2019. decemberben ismét bejelentheti, hogy 2020.01.01-től újra kisadózó lenne? 8. Az előző pont szerinti bejelentés miatt 2019. évre még igénybe veheti a szgk. után a 6 M Ft kisvállalkozói kedvezményt, illetve 4 M Ft fejlesztési tartalékot? 9. A leírt kedvezmények miatt az átlépéskor szükséges-e adózási korrekciókat végezni? 10. A katás körzeti orvos egyéni vállalkozó a magánorvosi praxisát (bőrgyógyászat) bejelentheti-e a vállalkozása mellett mint magánszemélyként végezhető önálló tevékenység? A szíves válaszadást megköszönöm.

ÖVJT.732001 áfaköteles-e? Kérdés

Szeretném megtudni, hogy a 732001 ÖVJT áfakörös-e? Egyéni vállalkozó ügyfelem fel akarja venni a meglévő tevékenysége mellé, ami tárgyi adómentes. Köszönöm

Telephely-értékesítés válalkozás megszűnése esetén Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Nyugdíj mellett tevékenykedtem egyéni vállalkozóként. Vállalkozásomat megszüntetem és a tehermentes telephelyemet értékesíteni szeretném. Lehetséges, hogy még a vállalkozás megszűnése előtt sikerül eladni a telephelyet, de az is lehet, hogy csak a megszűnés után talál gazdára. Gyakorlatban hogyan alakul az ingatlanértékesítés adózása, az áfa, ha vállalkozóként sikerül még eladni a telephelyet számlával, illetve ha már a megszűnést követően sikerül értékesíteni a telephelyet már magánszemélyként?Mi lenne a gyakorlati teendő? Válaszát köszönettel várom!

Nyugdíjas kereseti korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjkorhatárt be nem töltött nyugdíjas esetén megszűnik-e a nyugdíj ellátása, ha katás egyéni vállalkozóként (25 ezer forint fizetése mellett) keletkezik katás jövedelme, illetve ha emellett még alkalmi munkásként is foglalkoztatják alkalmanként, vagyis a kereseti korlátot évi 18 * 149 ezer forintot meg fogja haladni a fenti két bevételi forrása. A fenti esetekben szükséges-e figyelni arra, hogy a fenti nyugdíjas közszférában vagy vállalkozói szférában dolgozik alkalmi munkásként vagy egyéni vállalkozóként? Válaszát köszönöm.

Egyéni vállalkozók a GDPR labirintusában Cikk

A GDPR követelményrendszere meglehetősen bonyolult, és számos értelmezési problémát vet fel különösképpen a kisebb adatkezelők számára. Fokozottan ez a helyzet az egyéni vállalkozók esetében, így érdemes áttekinteni, hogy vonatkozik-e rájuk bármiféle kivétel, illetve hogy milyen kötelezettségek terhelik az egyéni vállalkozókat, valamint azokat, akiknek ügyfelei között egyéni vállalkozók is vannak.

Alvállalkozó foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cég időskorúak gondozásával foglalkozik, bentlakással (háztartási alkalmazottakkal), azon gondolkozik kötne szerződést pár katás egyéni vállalkozóval is, ugyanilyen jellegű munkára. A családok fizetnének a cégnek, mert ő a fővállalkozó, kapcsolattartó, a katás egyéni vállalkozók pedig kiállítanák a számlát a cég felé az ő munkájukról, melyről a céggel megállapodtak. Ez így elvileg rendben van. Jól gondolom? Természetesen minden szerződésben rögzítve lenne. Ebben az esetben a külföldi biztosítást az egyéni vállalkozónak magának kell rendezni, igaz? Köszönöm Szilvia

Östermelő végezhet-e mezögazdasági gépi szolgáltatást? Kérdés

Egy őtermelő a mezőgazdasági gépi munkálatokhoz rendelkezik minden olyan géppel, ami a termeléshez, betakarításhoz szükséges..Ki szeretné váltani az egyéni vállkozást mezőgazdaságigép-szolgáltatási tevékenységre. Az lenne a kérdésem, hogy az östermeléshez vásárolt gépeket használhatja-e az egyéni vállalkozásban, ha igen, milyen nyílvántartást kell vezetnie, hogy a két tevékenység elszámolása biztosított legyen? Elöre is köszönöm a segítséget. Üdvözlettel Kutasi Gabriella

Vállalkozó megváltozott munkaképessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi problémára keresnénk megoldást: egyéni vállalkozó egyéves táppénze lejárt, de dolgozni továbbra sem tud, elindította a leszázalékoltatását. Most kapott egy elutasító határozatot, melyben állapotát D csoportba sorolták, egészségi állapotának mértéke 30%. Keresőtevékenység végzésére (vállalkozás) hivatkozással elutasították, illetve közölték, ha megszünteti a vállalkozást, akkor újra beadhatja az igényét. Ez a vállalkozó kisboltot üzemeltet alkalmazottakkal; tényleg meg kell szüntetni a vállalkozását, hogy járadékot kapjon? Köszönöm válaszát.

Egy étterem egyéni vállalkozóval kíván szerződést kötni szakács munkára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy szakács egyéni vállalkozó, akivel az egyik ügyfelem, egy kft., mely egy éttermet is üzemeltet, szeretne szerződést kötni munkavégzésre. Ez esetben ez az egyéni vállalkozó csak ennél a kft.-nél dolgozna mint szakács. Átminősíthetik-e ezt a munkavégzést bújtatott munkaviszonynak? Köszönettel: Kerékjártóné Irén

Gépkocsiköltség elszámolása egyéni vállalkozóknál, magánszemélyeknél Cikk

Ez a cikk azok számára ismerteti a szabályokat, akik önálló tevékenység keretében, egyéni vállalkozóként, vagy a jármű hivatali, üzleti használatáért kapott költségtérítéssel szemben kívánnak költséget elszámolni.

Bevallás Esemény

Átalakulás Kérdés

26 éve vagyok egyéni vállalkozó. Az árbevételem már nagyon megemelkedett, így adózási szempontból kedvezőbb lenne számomra a kiva. Most négy főt foglalkoztatok. Kérdésem: átalakulhatok egyéni céggé, hogy megspóroljam egy esetleges új cég létrehozásának minden gondját-baját, költségét?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Online számlázás és a PTGSZLAH

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Flottakezelő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close