2401 találat a(z) egyéni vállalkozó cimkére

Szociálishozzájárulás-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó munkabér és önálló tevékenység összevont jövedelme 8617 ezer forint, a kifizetők befizették a szociális hozzájárulási adóját.Vállalkozói kivét 5500 ezer forint, amely után ő maga befizette az 1050 ezer forint szociális hozzájárulási adót. Keletkezett 1662 ezer forint vállalkozói osztalékalap, amely után szociális hozzájárulást kell fizetni. Kérdés kell-e fizetnie az osztalékalap után szociális hozzájárulást, vagy az 1050 ezer forint befizetett szociális hozzájárulás fedezi a fizetendő szociális hozzájárulást, vagy még vissza is igényelhető a maximált hozzájárulás feletti rész? Köszönettel: Benke Tamásné

Kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó szünetelés utáni hipa kötelezettség bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozásomat 2018. október 01. – 2019. július 31. időszak alatt szüneteltettem. Hipa tekintetében a tételes adózást választottam. A szünetelés végét az önkormányzatnál bejelentettem. Más adatomban változás nem történt. Az ügyintéző szerint a szünetelés vége bejelentéssel egy időben ismételten be kellett volna jelentenem a kata szerinti adózást. Úgy gondolom, hogy csak a változást kell közölni, mivel továbbra is az eredeti választásom szerint kívánok adózni. Elbizonytalanodtam, lehet, hogy elkerülte a figyelmemet ez a kötelezettség. Szeretném megkérdezni, hogy helyes-e az ügyintéző eljárása. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Egyéni vállalkozásból kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozás (bolt) szeretne kft.-vé átalakulni. Kérdésem, hogy a kft. bejegyzésének napja előtt kell-e záró szja-bevallást készíteni az egyéni vállalkozóra vonatkozóan. Illetve, ha van árukészlete, akkor az szja tekintetében növelő tényező-e, és áfa tekintetében értékesítésnek számít-e, és meg kell-e fizetni az áfát? Válaszukat előre is köszönöm.

Megváltozott munkaképességű egyéni vállalkozó kata-fizetési kötelezettsége Kérdés

T. Szakértő! https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Megvaltozott_munkakepessegu_munkavallalok_v_6PUS0B#utm_source=adozona.hu& utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201903_adozonauser A megváltozott munkaképességű, kata szerint adózó egyéni vállalkozónak 50 ezer Ft-ot vagy 25 ezer Ft-ot kell fizetnie? Köszönöm válaszát: Baji Erika könyvelő

Egyéni vállalkozás átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Éttermet és szálláshelyet működtető, engedélyekkel rendelkező egyéni vállalkozó szeretné átadni 30 éve működő vállalkozását fiának. A szálláshely üzemeltetése az egyéni vállalkozó saját épületében van. Egyik kérdés: hogyan adható át az egyéni vállalkozás a fiúnak? Engedélyekkel neki is kell majd rendelkeznie logikus feltételezésem szerint. Második kérdésem, hogy ha az ingatlan a vállalkozás tulajdonában van, de ez a földhivatalban nincs feltüntetve, ennek van jelentősége? (Tehát a földhivatalban a tulajdonos személye van feltüntetve az ingatlannál, de az, hogy ez vállalkozásba be van vonva, az nincs.) Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó kft.-vé alakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó kft. alapítás miatt szűnik meg. Követeléseit és kötelezettségeit a kft.-be beviszi. Az szja-törvény nem tartalmaz erre az esetre külön rendelkezést, azaz meglátásom szerint az egyéni vállalkozó a megszűnésekor a kft.-be bevitt követeléseit és kötelezettségeit nem veszi figyelembe bevételként és ráfordításként – megjegyzem, hogy ez szöges ellentétben állna az szja-rendszer pénzforgalmi szemléletével. A későbbiekben a kft.-hez folyik be a követelés bevételként, és a kft. fizeti ki a kötelezettséget. A kft. azonban már teljesítés szemléletben gondolkodik, így nála nem lesz bevétel a befolyt követelés, és nem lesz költség a megfizetett kötelezettség. Az nyilván lehetetlen, hogy a bevételt és a költséget sem a megszűnő egyéni vállalkozó sem a kft. nem veszi figyelembe. Mi lesz a megoldás erre a teljesen hétköznapi esetre? Köszönettel: Nagy Péter

Katás vállalkozó – ingatlan-bérbeadás Kérdés

Katás egyéni vállalkozó magánszemélyként a saját tulajdonában lévő ingatlant szeretné bérbe adni. Kérdésem, hogy miként tehet ennek jogszabálykövetően eleget? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozó, szünetelés 2 éve letelt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelem 2018. 01.01-től szünetelteti a vállalkozását. Most vettem csak észre,hogy letelt a 2 év, ameddig lehetőség van a vállalkozás szüneteltetésére. Ha időben észreveszem, akkor 1 hónapra visszaállítottuk volna a vállalkozást, de sajnos átsiklottam a 2 éves dátum felett. A NAV törzsadataiban még élő vállalkozásként szerepel. Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendőm. Vagy lehet, hogy most már automatikusan törli a NAV a vállalkozást? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Adott előleg egyéni vállalkozónál Kérdés

Egyéni vállalkozó előleget adott tehergépjármű-beszerzéshez december hónapban. A jármű új, körülbelül a következő év május hónapjában lesz átvehető, és akkor kell a maradék vételárrészt megfizetni. Mi a teendője, hogy kezelje az egyéni vállalkozó az adott előleget az év végi adóbevallásában? Kérdésem abból indul ki, hogy a kapott előleg bevétel adott évben, de mi a helyzet az adott előleggel? Köszönöm válaszukat!

Ingatlanáfa-korrekció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó a vállalkozási céljai és bérbeadási tevékenység érdekében gazdasági ingatlant vásárolt magánszemélytől 2009-ben. Az ingatlan bérbeadással kapcsolatban élt áfakötelessé tételi jogával. Ezt követő években 2009–2015 között az ingatlanon felújítást végzett, és ezzel kapcsolatban felmerült előzetes forgalmi adót levonásba helyezte. A beszerzés évétől az ingatlan folyamatosan szolgálja a vállalkozási tevékenységet. A személyi jövedelemadó egyéni vállalkozásokra vonatkozó költségelszámolási szabályai szerint a 2011–2015 években történt felújítási ráfordításokat választása szerint költségként elszámolta, azzal nem növelte az ingatlan nyilvántartási értékét, de a 2010. évi felújítást beruházásként a tárgyi eszköz értékének növelésével számolta el. Kérdésem az áfatörvény 135. §-ban meghatározott 240 hónapos ingatlannal kapcsolatos levont előzetesen felszámolt adó "figyelésével" kapcsolatos. Bevonandó-e a 240 hónapos "figyelési időszakba" a költségként elszámolt, és nem tárgyi eszközként nyilvántartott felújítási termékek, szolgáltatások áfatartalma? A fentiektől függetlenül még két kérdésem lenne a témában: Amennyiben szükséges a 135. §-ban foglaltak szerint a levont áfa korrekciója, ezt a gyakorlatban hogyan kell megtenni? Adott év utolsó időszaki áfabevallásban az adott évre vonatkozó 1/20nyi korrekciót kell beállítani az áfabevallásba, a bevallás melyik sorába? Hogyan történik a bevallás, ha a vállalkozás megszűnik?

Egyéni vállalkozó rokkantsági ellátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk táppénzjogosultsága pár héten belül lejár. Állapota miatt rokkantsági ellátásra, esetleg rehabilitációs ellátásra lesz jogosult. A feltételekből azt a következtetést vontuk le, hogy a megállapítás időpontjában kereső tevékenységet nem folytathat. Egyéni vállalkozásában jövedelmet nem vesz ki, 36 órás munkaviszony mellett végzi jelenleg a tevékenységet. Az 58-as bevallást rendszeresen küldjük, részére e jogviszony alapján táppénz megállapítására is sor került. Munkaviszonyát főállásában a foglalkoztató az OEP által közölt időpontban megszünteti. Az egyértelmű, hogy mindkét ellátás mellett csak úgynevezett főállású vállalkozó lehet, a jövedelmi korlátokat is számításba véve. Kérdésünk a következő: Megállapítható-e részére bármelyik ellátás úgy, hogy az egyéni vállalkozói jogviszonya a kérelem benyújtásakor fennáll? Ha nem, akkor milyen lehetőségei vannak ebben az esetben? Köszönettel: Mlinár Jánosné

Fejlesztési tartalék feloldása támogatásból megvalósult beruházásra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasággal foglalkozó egyéni vállalkozó a takarmánytároló épületét felújíttatta, korszerűsíttette. A felújítás 2019-ben megtörtént. A felújításra az egyéni vállalkozó támogatást igényelt, a támogatás összegét viszont csak 2020-ban kapta meg. A támogatástartalom a beruházási érték 50 százaléka. A vállalkozó 2016-ban fejlesztési tartalékot képzett. Kérdésem, hogy feloldható-e a fejlesztési tartalék erre a beruházásra? Ha igen, melyik évben és milyen mértékben? Válaszukat előre is köszönöm!

Önálló tevékenységet folytat? A minimálbér így hat a kedvezményekre Cikk

A minimálbér összege 149 ezer forintról 161 ezer forintra emelkedett január elsejétől, és ezt az összeget kell alkalmazni az önálló tevékenységet folytatók esetében is egyes kedvezmények érvényesítésénél. A kedvezmények tekintetében két adózói kör érintett, az egyik az őstermelők, a másik az szja-törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók.

Befizetési határidő Esemény

Őstermelő és egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van arra lehetőség, hogy mezőgazdasági tevékenységet végző magánszemély a növénytermesztésre az őstermelői átalányadózást, az állattenyésztésre egyéni vállalkozóként a katázást adózást alkalmazza?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close