12 találat a(z) egyéni vállakozó cimkére

Kapcsolt vállalkozási viszony Kérdés

Tisztel Adózóna! Kapcsolt vállalkozásnak számít-e az egyéni vállalkozó (férj) és az A kft.? Az A kft. szerkezete: 50-50 százalékban tulajdonos az egyéni vállalkozó felesége és a feleség édesanyja. Ügyvezető a feleség. Válaszukat előre is köszönöm! üdv. Bálint Eszter

Eva - átalányadó - ekho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás áfás egyéni vállalkozó 2020-tól az átalányadó választását fontolgatja. Ön javasolja-e ezt, mintgy 20 millió Ft-os nettó árbevétele van, szellemi tevékenységről lévén szó kevés áfás költsége van. Számításaink szerint még a magas tb-fizetési kötelezettség mellett is előnyösebb az átalányadó választása, mint a tételes költségelszámolás. A vállalkozónak ekhos bevételei is vannak, amit szeretne továbbra is ilyen módon leadózni. A 2019 teljesítésű számlákra evafizetési kötelezettségünk van annak ellenére, hogy 2020-ban fizetik ki a számlát? A számla keltének van-e jelentősége? Válaszukat előre is köszönöm.

Nappali tagozatos hallgató egyéni vállakozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. január hóban a nappali tagozatos hallgató egyéni vállalkozó lett. Nem vett ki kivétet, így nem volt járulékfizetési kötelezettsége. Most kiderült, hogy passzív jogon van, szeptemberben folytatja a tanulmányait. Kérdésem: ebben az esetben szeptemberig járulékot kell fizetnie az egyéni vállalkozásban, mert szünetel a tanulmánya vagy passzív jogon továbbra sincs járulékfizetése? Válaszát előre is megköszönöm.

Bérelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakártő! Kft. egyszemélyes tagjaként az ügyvezetést is ellátva és személyesen közreműködve milyen minimális adófizetési és bevallási kötelezettségem keletkezik, ha ezzel egyidejűleg katás egyéni vállalkozásom is van? Válaszát előre is köszönöm.

Mezőgazdasági vállalkozó afafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki kizárólag az áfatörvény 7. számú mellékletében felsorolt termékeket termel, mezőgazdasági tevékenységet folytatónak minősül? Áfafizetési módnak az általános szabályok szerinti adózást választotta. Értékesítéskor számlát kell kiállítania áfa (27 százalékos) felszámításával, és jogosult az előzetesen felszámított áfa levonásba helyezésére? Amennyiben a vállalkozó az általános áfafizetési mód mellett választotta a kompenzációs felár alkalmazását is, értékesítéskor az adószámmal rendelkező vevő állít ki felvásárlási jegyet, kompenzációs felárral? Számla kiállítása nem lehetséges, és az előzetesen felszámított áfa nem igényelhető vissza? Köszönöm válaszát!

Kata – százalékos adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés kapcsán kérem közreműködését. Amennyiben egy kata adózást választó egyéni vállalkozó naptári évben elért bevétele átlépi a jogszabályban meghatározott 1 millió forint/hó értékhatárt és ez alapján az értékhatárt meghaladó bevétel után százalékos adófizetési kötelezettsége keletkezik, terheli-e további adófizetési kötelezettség e bevételére tekintettel? Előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozó tehergépjármű-beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen kedves szakvéleményét adni az alábbi kérdésben. Egyéni vállalkozó, ha olyan teherautót vásárol, melynek egyébként levonható az áfája (tehát a vtsz száma megfelelő ehhez) akkor valóban le is vonhatja azt, ha egyébként a feltételek fennállnak? Azért teszem fel a kérdésem, mert egyrészt az áfatörvény úgy rendelkezik, hogy abból a beszerzésből nem vonható le az áfa, melyet a vállalkozás akár részben nem vállalkozási célra használ, és ez egy egyéni vállalkozónál nem tudom, mennyire jelenthető ki, hogy kizárólag céges céllal használ egy autót. Vagy ő kötelezett esetleg valamilyen nyilvántartás vezetésére ezzel kapcsolatban? Azért is aggaszt ez, mert az egyéni vállalkozónál a cégautó sem úgy értelmezhető (személygépjármű esetén), mint egy cégnél. Levonhatom-e a teherautó áfáját az egyéni vállalkozónál (ha az egyéb feltételek fennállnak), vagy sem, illetve köteles-e a vállalkozás emellett valamilyen nyilvántartást vezetni esetleg? Köszönöm válaszát előre is.

Egyéni vállalkozó üzemanyag-elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbiban. Adott egy kiskereskedelemmel foglalkozó, főfoglakozású egyéni vállalkozó. A benzin üzemű személygépjármű a házastársa tulajdona. Az egyéni vállalkozónak az árubeszerzéseihez az 500 km költségként történő elszámolása helyett milyen üzemanyagköltség-elszámolási lehetősége van, mikor kell cégautót fizetni, útnyilvántartást vezetni és jól gondolja-e hogy az áfa nem vonható le a benzinnél, csak a gázolajnál? Köszönöm a segítséget.

Gyed melletti vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyed-en lévő kismama munkaviszonyon kívül milyen formában dolgozhat, hogy a gyed folyósítása ne szűnjön meg? Egyéni vállalkozóként, katás egyéni vállalkozóként vagy bt. bel- vagy kültagjaként? Milyen jogviszonynak minősülnek ezek a formák? Főállású vagy mellékállású? Milyen járulékokat és mennyit kell fizetnie? Kérem a jogszabályhelyeket is legyen kedves megadni. Köszönöm.

Egyetemi nappali tagozatos egyéni vállalkozó járulék-bevallási és -fizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főiskolai tanulmányok mellett, közérdekű/speciális jellege miatt alanyi mentes tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak milyen határidővel, melyik nyomtatványon kell bevallania az általa fizetendő járulékokat? Egyáltalán kell-e járulékokat bevallania és fizetnie? A vállalkozói igazolvány kelte 2016. 05. 27. Még egy bevallást sem küldött be, járulékokat nem fizetett. Köszönettel

Egyéni vállakozó tartozása halál esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó felé kiállított számla hogyan érvényesíthető az egyéni vállalkozó halála esetén? A szolgáltatás elvégzésre került, a számla szabályosan ki lett állítva, de az egyéni vállalkozó meghalt, így a számlát nem fizette ki. Az örökösök kötelesek ilyen esetben helytállni? Milyen módon lehet érvényesíteni a követelést? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Apport Kérdés

Egyéni vállalkozó szeretne egy kft.-ben tag lenni. Vagyoni hozzájárulásként tárgyi eszközöket adna, ami a vállalkozásában szerepel. Az egyéni vállalkozása nem szűnne meg, tovább folytatná a tevékenységét. Ezt hogyan kell elszámolni az egyéni vállalkozásában, és milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close