98 találat a(z) egészségügyi hozzájárulás cimkére

Lakáskiadás: feljelentők és NAV-ellenőrzés Cikk

Tömegesen érkeznek közérdekű bejelentések a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, amelyekben ingatlan adózatlan bérbeadására hívják fel a figyelmet. Sokszor elég egy zajos albérlők által feldühített szomszéd, vagy a bérlő és a bérbeadó közötti elszámolási vita, és a feketéző bérbeadó máris az adóhivatal célkeresztjében találhatja magát. Ez pedig sokba kerülhet. Akár milliós ráfizetést is eredményezhet, ha valaki eltitkolja a lakáskiadásból származó jövedelmét, míg a befizetendő adó összege egy átlagos lakás esetén, éves szinten, pár tízezer forint - hívja fel a figyelmet a NAV.

Sarcra sarc Cikk

Bő egy hónapja új teher rakódik a kamatjövedelemre. Azóta 6 százalék egészségügyi hozzájárulást is fizetni kell a 16 százalék személyi jövedelemadón felül az ilyen jövedelmek után. Vannak azonban eho alól mentesített kamatok és meghatározott esetben az eho is visszaigényelhető.

Ezt teheti befektetéseivel augusztus 1. előtt Cikk

Augusztus elejétől egy sor adózási változással kell számolnunk, többek között egy kiegészítő „kamatadó”, az egészségügyi hozzájárulás (eho) lép hatályba, ami újabb 6 százalékos elvonást jelent a kamatjövedelmekre, így már az utolsó héten járunk, amikor még kialakíthatjuk a közép távú megtakarítások értékmegőrző stratégiáját. Ez különösen fontos lehet egy olyan időszakban, amikor a jegybanki kamatláb-csökkentési ciklus végét 3 százalék körül jelölik meg és a 16 plusz 6 százalék adóelvonás kérdésessé teszi, hogy sikerül-e megtakarításaink reálhozamát megtartani. A következőkben azt a kérdést járjuk körül, hogy mit is lehet tenni még az utolsó napokban.

Bővülhet az eho-kulcsok köre Cikk

Amennyiben az országgyűlés elfogadja az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról szóló T/11563. számú törvényjavaslatot – az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LVI. törvény módosítása révén – az EHO alapot képező jövedelmek, illetve az eho-kulcsok köre tovább bővül.

Adócunami: kamat után ehózni is kell Cikk

Az adócunami legújabb hulláma – nem kímélve az állampapírok hozamát sem – átcsap a kamatjövedelmeken is. Hogy a jogalkotók nyaralását ne zavarja a billegő hiánycél tartása, az Országgyűlés sürgős tárgyalással vette tárgysorozatba az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról szóló T/11563 számú törvényjavaslatot, amely egyebek között a megtakarítások, befektetési jegyek, állampapírok, biztosítói kifizetések, szövetkezeti tagi kölcsönök kamatai, hozamai után a 16 százalék személyi jövedelemadón túl, 6 százalék egészségügyi hozzájárulás (eho) fizetését is előírja augusztus 1-jétől. Így a kamatnak már több mint ötödrésze lesz közteher.

Államkötvények kamatjövedelme után nem kellene ehót fizetni Cikk

Az államkötvényekből származó kamatjövedelem mentesül a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) fizetési kötelezettség alól; a mentesítés pedig nemcsak a magyar állam, hanem bármely EGT-állam által kibocsátott államkötvényre vonatkozik, ha a parlament elfogadja a gazdasági bizottság erre vonatkozó, kedden benyújtott módosító javaslatát.

Egészségügyi hozzájárulás: változások a szabályozásában Szakértői Kommentár

Cikksorozatunkban példák bemutatásával hívjuk fel a figyelmet az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény magánszemélyeket és kifizetőket egyaránt érintő, január 1-jétől hatályos változásaira. Az első részben a magánszemélyeket, a másodikban pedig a kifizetőket érintő változásokat mutatjuk majd be.

Adótörvények 2013: így változik az eho, a szocho és a nyugdíjjárulék Cikk

Az Országgyűlés 2012. november 19-én elfogadta az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényt. Az alábbiakban a törvény társadalombiztosítási járulékokra, a szociális hozzájárulási adóra és az egészségügyi hozzájárulásra vonatkozó módosításait foglaljuk össze.

Eho és járulékfizetés: újabb módosítók - mi várhat ránk? Cikk

A költségvetési bizottság 2012. november 8-án 19 módosító javaslatot nyújtott az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvényjavaslathoz. Ezen módosításra vonatkozó indítványok kiterjednek az egészségügyi hozzájárulásra és a társadalombiztosítási egyéni járulékokra is. Az alábbiakban ezen javaslatokat ismertetjük.

Matolcsy: nő a cafetéria adókulcsa,változik a hipa számítása Cikk

Tizenhét százalékkal nő az eho kulcsa ésmásképp kellmajd számítani az eho-t..

Az egészségügyi hozzájárulás Esemény

Egyéni százalékos eho: mikor kell fizetni? Szakértői Kommentár

Az szja-bevallással kapcsolatban kevesen gondolnak arra, hogy ezzel összefüggésben olyan kötelezettségük is lehet, amire eddig nem is gondoltak.

PwC: drágultak a béren kívüli juttatások januártól Cikk

Az idén drágultak a béren kívüli juttatások, január 1-től ugyanis meg kell fizetni utánuk a 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást, és bár a juttatási elemek bővültek, a válság miatt nehezen lehet élni az új lehetőségekkel a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég szerint.

Eho: mi után kell fizetni 2012-ben? Szakértői Kommentár

Az egészségügyi hozzájárulással kapcsolatos jogszabályhoz is hozzányúlt jogalkotó. A módosításokat vesszük sorra.

Eho befizetése Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tb-ellátás – tajszám

Széles Imre

tb-szakértő

Ügyvezetés 08-as bevallás

Széles Imre

tb-szakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close