98 találat a(z) egészségügyi hozzájárulás cimkére

Cégtelefonon ingyen beszélnek a családtagok? Nem lesz olcsó! Cikk

Ingyen beszélhet a cég két telefonján egymással a társaság tulajdonosa és házastársa. Hogyan számolható el a számla, és milyen közterheket kell fizetni a magáncélú használatért? Olvasónk kérdésére Sinka Júlia, az Adózóna adó és számviteli tanácsadó szakértője válaszolt.

Bérbeadás eho Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magánszemély ingatlanát bérbe adja havi 120 ezer forintért (bérleti díj+ rezsiköltség). Tételes költségelszámolást választott, így a bevétel 50 százaléka a költség. Kérdésem az, hogy az éves kiszámlázott 1 millió 440 ezer forint kell az ehót megfizetni, vagy nem keletkezik ehofizetési kötelezettség, mivel a költségekkel csökkentett jövedelem 720 ezer forint? Köszönöm!

Magánszemély által nyújtott kölcsön egyszemélyes kft.-nek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyújthat-e kölcsönt az egyszemélyes kft. munkaviszonyban álló, nem tulajdonos magánszemély (ügyvezető) a likviditási gondokkal küzdő vállalkozásnak? A megállapított kamat a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összege lenne. Második kérdésem, hogy a magánszemélynél a kamatból származó jövedelem milyen jövedelemnek felel meg, milyen adókat járulékokat, esetleg egészségügyi hozzájárulást kell utána fizetni? Válaszát előre is köszönöm.

Egészségügyi hozzájárulás elszámolás Kérdés

Az 1 millió forintot meghaladó ingatlan bérbeadásából származó jövedelem esetén fizetendő 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás nem számolható el költségként 2014-től, ezért kérdésem, hogyan, mivel szemben kell könyvelni az előírást?

Mezőgazdasági őstermelő? Erre is figyeljen adóbevallásnál! Cikk

Olvasói kérdések alapján úgy tűnik, nem mindenki számára egyértelmű, miként kell számítani az őstermelők egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségét. Cikkünkben ezeket a szabályokat ismertetjük, s a jobb érthetőség érdekében a szabályozást konkrét példán keresztül is bemutatjuk.

Jövedelmek, amelyek után nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni Cikk

A magyar adózási rendszer egyik állatorvosi lova a százalékos egészségügyi hozzájárulás. Még azt is külön szabályozza a törvény, hogy mely jövedelmek után nem kell százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni. Cikkünkben az eho-fizetési mentességre vonatkozó rendelkezéseket foglaljuk össze és mutatjuk be példákon keresztül.

Béren kívüli juttatás eho Kérdés

Egy munkáltató önkéntes egészségügyi pénztári hozzájárulást utalt alkalmazottjának 2013 decemberében. Az utalás összege 200 ezer forint, mely egész 2013. évre vonatkozó juttatás. Nem egyértelmű számomra, ez hogyan adózik? Utólag legfeljebb 3 hónapra lehet utalni, vagy csak a kedvezményes adózásnak a feltétele ez? A 2013.12. havi járulékbevallásban kell bevallani, de milyen eho-mértékkel? 219 ezer x 16 % és 219 ezer x 27 %? Köszönöm.

Adók, járulékok, hozzájárulások befizetése Esemény

Február 25.

Dupla sorompó az szja törvényben Cikk

Megszüntetne egy ellentmondást az az adócsomaghoz benyújtott képviselői indítvány, amely a mostani személyenkénti 500 ezer forintról 650 ezer forintra javasolja felemelni a 16 százalék szja mellett kedvezményes - 14 százalékos - egészségügyi hozzájárulással adható béren kívüli juttatás összegét.

Megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az, hogy ha a megbízási szerződés díjazása nem éri el havi szinten a minimálbér 30 százalékát, azaz nem válik biztosítottá a megbízott, akkor az szja-n kívül szochót, vagy ehót kell-e utána fizetnie a cégnek? Segítségét előre is köszönöm.

Egészségügyi hozzájárulás Kérdés

Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak - amennyiben ezzel egyidejűleg 36 órát elérő munkaviszonya is van, tehát ott is biztosított -, kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetnie havonta?

Kiadja a lakását? Erre nagyon figyelnie kell Cikk

Nem teljesen világos, mely esetben kell a magánszemélyeknek egészségügyi hozzájárulást fizetniük? Szakértőnk konkrét példán keresztül mutatja be, hogyan kell értelmezni a vonatkozó rendelkezéseket.

A védőital, az italautomata és az adó Cikk

Keletkezik-e adókötelezettség a cég által biztosított ingyenes ásványvíz-, üdítőital-, kávé-fogyasztás, a munkahelyen felállított ital-automata ingyenes használata miatt? Ez attól függ, hogy a munkahelyi körülmények és a fogyasztható italok megfelelnek-e a védőitalra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

Albérleti hozzájárulás Kérdés

Arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy jól értelmezem-e a következőt 2013. évre vonatkozóan. Munkáltató munkavállalójának albérleti hozzájárulást adna. A cég nevére kiállított bérleti díj számla alapján elszámolhatja a bérleti díjat a vállalkozás költségként. Ez a munkavállaló számára szja mentes az SZja tv. 1.sz.mell. 8.6.f pontja alapján. A munkáltató részéről ugyanakkor adó- és járulékvonzata lenne, a bérleti díj 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 27 százalék eho-t kellene fizetnie az éves bérleti díj nagyságától függetlenül. A munkáltató részéről vagyok bizonytalan, mivel az szja tv. 70-71. §-ban nem találok erre pontos információt. Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Hová tegyük megtakarításainkat? Szakértői Kommentár

Augusztusban tovább folytatódott a betéti pénzek befektetési alapokba való áramlása – egyébként már júliusban is 193 milliárd forintot vett ki a lakosság a betétekből. Ez több tényezővel magyarázható, de ebben szerepet játszanak a változó adószabályok és a csökkenő hozamok, illetve növekvő banki költségek is. Cikkünkben annak járunk utána, hogy az adóváltozások mire ösztönzik a lakosságot, s racionális-e a megtakarítók magatartása.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Áttérés, kataátalány

Szipszer Tamás

adószakértő

Kivás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close