98 találat a(z) egészségügyi hozzájárulás cimkére

Eho önellenőrzése Kérdés

Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó az osztalék után fizetendő 14 százalék egészségügyi hozzájárulásnál több éven keresztül nem vette figyelembe a társas vállalkozás által megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulék összegét. Az szja-bevallások önellenőrzésével visszaigényelhetők-e a 2014-2017 éveket érintő összegek?

Biztosítási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségüket kérni: Unokámat felvették a Széchenyi István Egyetem közlekedésmérnöki szakára. Tanulmányait TÁVOKTATÁS keretében folytatja szeptember 1-jétől. Kérdéseim: az egészségbiztosítási jogviszonya milyen formában érvényesíthető a felsőfokú tanulmányi időszakára (7 félév)? Magánszemélyként kell-e a 7320 forint/hó díjat fizetni, vagy egyéb módon érvényesíthető? Milyen dokumentumokat (igazolásokat) kell beszerezni és hová kell benyújtani? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Ehofizetési kötelezettség II. Kérdés

Azonos című, nemrégiben megválaszolt kérdésemmel kapcsolatban további kérdésem lenne, hogy ha a szakértő által javasolt javítást megcsinálom, önrevízió címén, akkor a 16-01 lap 7. sorába a kötelezettség alapjához 0-t kell írnom, a kötelezettségváltozáshoz pedig mínusz 450 000-et?

Egészségügyi hozzájárulás 2018 Kérdés

2018.01.01-től megszűnt az ingatlan-bérbeadás után fizetendő 14 százalékos eho. Kérdésem, hogy terheli-e a magánszemély által bérbeadott ingatlanból származó bevételt az általános, 19,5%-os egészségügyi hozzájárulás? Vagyis összevont jövedelembe beszámítandó az ingatlan-bérbeadás bevétele?

Nem érvényesített betétlap, őstermelő adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érvényes az őstermelői igazolványom, azonban egy félreértés kapcsán nem érvényesítettem a betétlapot 2017. évre. Beadtam őstermelőként a bevallásomat, melyben az árbevételem 8 millió forint alatt van – a támogatások nélkül. A NAV javítást kér, most már tudom, joggal. Önálló tevékenységből származó jövedelemként kell adóznom (17SZAJ-A lap 7. sor), a bevételekből levonva az elszámolható költségeket. Ebben az esetben érvényesíthetem-e a 100 ezer forint őstermelői adókedvezményt, az őstermelői igazolványom érvényes, a nettó adóalap után úgy kell adóznom, mint az egyéni vállalkozók, ha nem, akkor az szja-alap a nettó bevétel. Milyen mértékű egészségügyi hozzájárulási kötelezettségem keletkezik. Őstermelésből vagyok biztosított, nem volt érvényes betétlapom, csak igazolványom 2017. évre. Módosítanom kell-e a bevallásaimat, ha igen, hogyan kell adóznom, elég-e havi egészségügyi szolgáltatási járulékot utólag megfizetnem? Köszönöm válaszát.

Mire jogosít a 450 000 Ft-ban maximalizált százalékos egészségügyi hozzájárulás? Kérdés

Egy magánszemély a 2016. és 2017. években megfizette a 450 000 Ft egészségügyi hozzájárulást. Ezzel biztosítottá vált? Vagyis teljes egészségügyi ellátásra jogosult lett ?

Őstermelői költségek és kedvezmények az adóelőlegnél Cikk

2018. január 12-éig kell teljesíteniük az őstermelői tevékenységet folytató magánszemélyeknek a 2017. negyedik negyedévi adóelőleg-fizetési kötelezettségüket.

Egészségügyi hozzájárulás (egészségbiztosítási járulék) tag kilépésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egészségügyi hozzájárulás (egészségbiztosítási járulék) felső határát melyik évre kell számolni utólagos, bírósági ítélet alapján történő tagi elszámoláskor? Kkt.-ből kilépett az egyik tag 2016. február hóban. Az elszámolás megtörtént, és a részére járó összeg kifizetésre került 2016. május hóban. Ekkor már megfizette az egészségügyi hozzájárulást, 450 000 Ft-ig. Az elszámolás összegszerűségét vitatta, bírósághoz fordult, majd a bíróság 2017. október hóban még ítélt meg számára összeget. Kérdésem: egészségügyi hozzájárulás 450 000 forintos felső határát melyik évvel kell számolnom, 2016. évre, vagy 2017. évre? (a 2016. évre már megfizette a 450 000 Ft-ot, 2017. évben még nem érte el a 450 000 határt.) Köszönettel: Prajczer Ildikó

Ehofizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyeden lévő kismama, mint adószámos magánszemély végez tevékenységet. Jövedelme után terheli-e 22 százalékos egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség? Köszönöm a válaszát.

Terhek 2018-ban csökkenő szocho és növekvő minimálbér mellett Cikk

Csökkenjen 2018-ban a szocho és az eho mértéke, nőjön a főállású katások ellátási alapja: ezt indítványozza Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a T/17776. számon beterjesztett törvényjavaslatában. A jövőre jócskán növekvő minimálbér és garantált bérminimum mellett hogyan alakulnak a vállalkozók terhei? Kiszámoltuk.

Kifizetői eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi egy szerzői jogvédő iroda vagyunk. Minden esetben a színháztól megkapott jegybevétel után számoljuk ki az örökösök és szerzők díját, amit az szja levonása után utalunk nekik és be is valljuk. Kérdés merült fel, mert az eho-fizetési terhet mi kiszámlázzuk a színháznak, aki részünkre megfizeti, mi pedig bevalljuk és elutaljuk a NAV felé a szerzők, örökösök után. Most egy színház azt mondta nekünk, hogy ezt nem nekik kell fizetni. Szerintem ebben az esetben ők a kifizetők és nekik kell fizetni, mert mi csak közvetítők vagyunk. Kérdésem: kinek van igaza, hogyan kell eljárni? Köszönöm

Osztalékelőleg ehója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az osztalékelőleg osztalékká történő válása után az egészségügyi hozzájárulást kinek kell bevallania és megfizetnie (a magánszemély tagnak vagy az osztalék/előleg kifizetőjének, a társaságnak)?

NAV-összefoglaló az egészségügyi hozzájárulás szabályainak változásáról Cikk

Tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján az egészségügyi hozzájárulás szabályainak változásáról.

Lakáskiadók, óraadók, szálláshely-szolgáltatók: adóelőleget kell fizetni! Cikk

Ha az adóelőleg megfizetésére a magánszemély a kötelezett, akkor azt a negyedévet követő hó 12-éig kell megfizetni. Ez az időpont a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozóan 2017. január 12.

Eho: sokaknak már nem kell fizetni, másoknál csökken a mérték januártól Cikk

2017. január 1-jétől kevesebbeknek kell majd egészségügyi hozzájárulást fizetniük, másoknál csökken az eho mértéke. Ismertetjük az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi CXXV. törvényben múlt héten kihirdetett módosításokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas osztaléka

Széles Imre

tb-szakértő

Kft.-tagok munkavégzése fizetés nélkül

Széles Imre

tb-szakértő

Tb-ellátás – tajszám

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close