98 találat a(z) diákmunka cimkére

Sokat nyerhet, ha így fizeti meg a diákok munkáját Cikk

Lehet-e tanulószerződéssel foglalkoztatott diákoknak étkezési jegy helyett pénzbeni természetbeni juttatást adni kedvezményes adóterhek mellett – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Adómentes és adóköteles diákjövedelmek Cikk

A tanulók, diákok megélhetését a családi források mellett számos adómentes juttatás biztosítja, a képzési költségek előteremtését pedig sok diák munkavállalással oldja meg. Összeszedtük a személyi jövedelemadóról szóló törvény idevágó rendelkezéseit.

Diákmunka utáni adózás Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! A lányom a tavalyi év nyarán kb. 15 napot dolgozott nyári diákmunkán. Bruttó 74400 Ft. jövedelemre tett szert, melyből 11 904 Ft adót levontak. Azt szeretném kérdezni, hogy mivel csak ilyen rövid ideig dolgozott, akkor is kell-e fizetnie adót? Úgy tudom, hogy 451 000 Ft jövedelemig (100 nap) adómentes. Köszönettel: Mansberger Mária

Nyári munka: hogyan marad a legtöbb pénz a diákok zsebében? Cikk

A nyári szünidőben sok fiatal szívesen vállal (vagy vállalna) munkát. A diákokat értelemszerűen az a kérdés foglalkoztatja leginkább, hogy ezért cserébe mennyi pénz marad a zsebükben?

A diákmunka közterhei Cikk

Pénteken befejeződik a tanév, és ismét sok tízezernyi diák igyekszik zsebpénzét valamilyen nyári munkával kiegészíteni. A munka jellegétől és időtartamától függően igen sokféle foglalkoztatási lehetőséggel élhetnek a cégek, melyekre igen eltérő jogszabályi előírások vonatkoznak. A BDO Magyarország e foglalkoztatási lehetőségekhez kapcsolódó főbb tudnivalókat foglalja össze.

Diákmunka: mikor adóköteles? Cikk

A tapasztalatok azt igazolják, hogy a diákmunkát végzők közül többen elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás benyújtását, pedig jellemzően az így szerzett jövedelem is adóköteles. A diákoknak is érdemes tehát odafigyelni a közelgő május 20-ai határidőre – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) facebook oldalán.

Diákmunka Kérdés

Egyéni vállalkozó Diákmunka Iskolaszövetkezettel kötött megbízási szerződés alapján foglalkoztat diákot. Milyen kötelezettségekkel jár az ilyen fajta foglalkoztatás? Be kell-e jelenteni a NAV-hoz és ha igen, akkor milyen nyomtatványon? Válaszát előre is köszönöm.

Fordított áfát javasolnak az atipikus foglalkoztatásra Cikk

A feketén foglalkoztató vállalkozások kiszűrésére és a munkaerőpiac tisztítására fordított áfára tett javaslatot az atipikus foglalkoztatásban érintett négy legnagyobb érdekképviseleti szervezet, amelyek a kormánynak is eljuttatták javaslataikat - közölte az MTI-vel a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ).

Vakáció: levelet küldött az iskoláknak a diákmunkáról a NAV Cikk

Pénteken az iskolákban megkezdődik a 11 hetes nyári szünet. A diákok és szüleik az idén is táborok sokasága közül választhatnak. A tanulók nyári munkavállalását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztató anyaggal segíti, amelyet minden iskolába eljuttattak.

Diákmunka: egyetemisták maradhatnak munka nélkül Cikk

Egymásnak ellentmondó jogszabály miatt eshet el a diákmunkától közel százezer, jogviszonyát szüneteltető felsőoktatási hallgató - írja a Napi Gazdaság.

Ingyenmunkaerőként kezelik a gyakornokokat Cikk

A diploma megszerzését követően ma is végig kell járni a szamárlétrát, s ennek során előfordulhat, hogy a tapasztalatlan álláskeresőt a későbbi felvétel reményében hónapokig, sőt, akár évekig szerződés, rosszabb esetben bérezés nélkül, úgymond gyakornokként alkalmazzák - írta hétfői számában a Magyar Hírlap.

Diákok egyszerűsített, alkalmi foglalkoztatása Cikk

A diákok, tanulók jellemzően csak a szünidőben, leginkább nyáron tudnak munkát vállalni. Szerencsére éppen akkor, amikor legtöbb az olyan munkalehetőség, amely adózási szempontból az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. (Efo) törvény alapján az általános szabályoknál jóval egyszerűbb munkaügyi előírások, és kedvezőbb közteher-kötelezettségek mellett teszi lehetővé a diákok idényjellegű vagy alkalmi foglalkoztatását is.

A diákmunka nem szünidei kaland Cikk

A diákok, tanulók életében a szünidei munkavállalás inkább csak egy jó kis szünidei kaland, zsebpénz-kiegészítés, általában nem tulajdonítanak jelentőséget a foglalkoztatással összefüggő kötelezettségeknek. Ugyanakkor a fiatalok számára munkavállalás elősegítheti a munkaügyi és adózási ismeretek bővülését is, ezért foglalkoztatóiknak, szüleiknek fokozottabban kell ügyelniük a kifizetéseket igazoló bizonylatok szabályos kiadására, megőrzésére, az adózásra vonatkozó tájékoztatásra. Cikksorozatunk emlékeztet a legfontosabb tudnivalókra.

Diákmunka adózása és munkajogi szabályozása Cikk

A munkát vállaló diák, tanuló a Munka Törvénykönyve szerint fiatal munkavállalónak számít, ha a tizennyolcadik életévét még nem töltötte be. A munkavállaó korának adózási szempontból ugyan nincs jelentősége, de munkajogi szempontból annál inkább. A diákmunka adózására vonatkozó szabályok mellett a fiatalkorúak foglalkoztatására vonatkozó munkajogi szabályokat szedtük össze.

Júliustól új szabályok diákmunkánál Cikk

Több munkáltató iskolaszövetkezet útján alkalmaz nyári munkára diákokat. A 2012. július 1-jétől hatályos új munka törvénykönyve külön fejezetben szól az iskolaszövetkezet és tagja közötti munkaviszonyról. Mielőtt 2012. július 1-jétől hatályos, iskolaszövetkezet keretében történő foglalkoztatást megismernénk, röviden ismertetjük a 18 év alatti diákok munkavállalásainak szabályait.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Visszadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Monitor előtti munkavégzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs