4 találat a(z) csoportmentesség cimkére

Csekély összegű támogatás: nehézségek a de minimis értelmezésében, alkalmazásában Cikk

Az adórendszeren belüli (közvetett) csekély összegű támogatások ellenőrzési tapasztalatairól tett közzé összefoglalót honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Őstermelők támogatásai: az adatszolgáltatási kötelezettségről Cikk

A mezőgazdasági őstermelőknek nemcsak a jövedelmükről kell bevallást benyújtaniuk, hanem bizonyos támogatásokról adatot is kell szolgáltatniuk. Az adatszolgáltatási kötelezettség oka az, hogy Magyarországnak is adatokat kell továbbítania az Európai Unió Bizottsága felé az állami támogatásokról.

De minimis és csoportmentességi szabályok fuvarozó cégnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi fuvarozó cég a kamionjaira nem vehet igénybe de minimis támogatást, de csoportmentességit igen. Jól gondolom, hogy az új kamionjainak beszerzési értéke (közvetlen támogatást nem kapott rá) ezen a címen 2017-ben az adózás előtti eredmény összegéig csökkenthető? Vagyis 300 millió forint adózás előtti eredmény és 200 millió forintos új kamion beszerzése esetén az adóalapja 100 millió forint lesz. (Mivel középvállalkozó, így az intenzitási hányada 10 százalék, vagyis 200x0,1=20 millió forint a plafonja, az igénybevett adókedvezmény pedig 200x0,09=18 millió forint, ami alatta van a plafonnak.) A pótkocsi-beszerzésre használható a de minimis, vagy erre is csak a csoportmentességi alapján vehető igénybe A csoportmentességinek mi a maximálisan igénybe vehető értéke? Amennyiben raktárt (közvetlenül a vállalkozást szolgálja) épít, úgy az milyen címen vehető igénybe? Döntés kérdése? Iroda helyiség célú beruházásra jól gondolom, hogy nem vehet igénybe? Tehát a tárgyévi új kamion, az új pótkocsi, a raktár és iroda beruházások érvényesítésnek pontos szabályára és korlátjára tekintetében kérnénk iránymutatásukat. Válaszát előre is köszönöm

Csoportmentességi rendelet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném állásfoglalását: ügyfelem mezőgazdasági termeléssel foglalkozó társaság. A társasági adóbevallás készítésekor felmerült a 22/A § szerinti adókedvezmény igénybevételének lehetősége. A kamatkedvezményt a törvény szerint a mezőgazdasági csoportmentességi rendelet előírásai szerint kell kezelnem. Kérdésem ehhez kapcsolódik: 2014. december 31-éig még a 400 ezer euró keretösszeget kellett figyelni, 3 éves göngyölítéses módszerrel. Ebbe a keretösszegbe milyen támogatási formákat kell belevennem? A társaságnál többféle mezőgazdasági támogatás fordul elő: területalapú támogatás, ÁTK-pályázathoz kapcsolódó támogatás, és közvetlen kamattámogatás is. Ha jól értem, csak azok a támogatások tartoznak ide, melyeket nem az EU finanszíroz, hanem állami forrásból származnak, vagy az adórendszeren keresztül nyújtják. Ha ez így van, akkor beleférnénk a keretösszegbe, és igénybe vehetnénk a társasági adókedvezményt. A másik érték, amit figyelnem kell, az a 40 százalékos támogatásintenzitás. Van olyan EMVA által kiírt pályázat, ahol már a közvetlen támogatási összeg ezt az értékhatárt eléri. Ebben az esetben figyelembe vehető-e még az ehhez a beruházáshoz felvett hitel kamatához adókedvezmény? Az adókedvezmény igénybevételét önellenőrzés benyújtásával megtehetem-e az adott esetben? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Cselyuszka Antalné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close