276 találat a(z) családi pótlék cimkére

Családi adókedvezmény kettő egygyermekes szülő házassága esetén Kérdés

Kettő egy-egy saját gyermeket nevelő szülő 2016-ban összeházasodott, és mindketten jogosultak családi pótlékra. (A kétgyermekes családipótlék-igényüket visszautasították!) Kérdésem: a családi adókedvezményre egy vagy kettő kedvezményezett gyermek után jogosultak?

Családi pótlék és családi kedvezmény közös felügyelet esetén Kérdés

Tisztelt Címzett! A kérdésem, hogy elvált szülők közös felügyelete esetén milyen formában illeti meg a szülőket a családi pótlék és a családi kedvezmény? Jelen esetben az a szülő kapja mind a két juttatást, akinél a gyermekek elhelyezésre kerültek. A másik szülő igényt tartana a két juttatás 50-50 százalékra (rendszeres láthatási jog mellett, a gyermekek nem laknak nála). Jogosult igénybe venni? Milyen módon teheti meg (egy tájékoztatás szerint fél évig egyik, fél évig másik szülő veheti igénybe a juttatást). Válaszukat előre is köszönöm.

Angliában nappali tagozaton tanuló – családi kedvezmény Kérdés

Szeretnék érdeklődni, hogy Angliában nappali tagozaton tanuló, 17 éves magyar diák után itthon igénybevehető-e a családi kedvezmény, illetve jár-e családi potlék, mert tudomásom szerint csak családi pótlékot kapó gyermek után vehető igénybe a kedvezmény.

Többes jogviszony külföldi munkavállalásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár, magyarországi állandó lakóhellyel Ausztriában havi 72 órás munkaviszonnyal rendelkezik, jelenleg ott biztosított, családi pótlékot is Ausztriából kapja teljes összegben. Magyarországon szeretne egy havi 16 órás részmunkaidős állást vállalni (az ebből származó bére az összes bevételének a 25 százalékát nem éri el). Kérdésem, hogy ez az új munkaviszony befolyásolja e az osztrák biztosítási jogviszonyát, illetve családipótlék-jogosultságát? Ha nem, akkor milyen járulékokat és adót kell megfizetni a magyarországi munkaviszonyából származó bére után, és azt milyen módon kell bevallani, bejelenteni? Előre is köszönöm válaszuk: Üdvözlettel: Szabó Kinga

Bér- és családipótlék-emelés, nyugdíjkorrekció: ezeket ígéri a DK Cikk

A Demokratikus Koalíció elnöke 12 intézkedés megvalósítását ígérte egy esetleges kormányváltás utáni első napon.

Családi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi adókedvezmény kapcsán szeretném segítségét kérni családi pótlékkal kapcsolatban. Szerb állampolgárságú apa Magyarországon dolgozik, itt biztosított is, 40 órás munkaviszonyban. Állandó lakcíme Szerbiában van, Magyarországon albérletben lakik. Három gyermeke van, Szerbiában élnek, iskolába járnak, nincs magyar lakcímük. A fenti esetben az apa jogosult-e Magyarországon családi pótlékra vagy sem (hogy érvényesíteni tudja a családi adókedvezményt az szja-ból)? Köszönöm!

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! A fenti tárgyban feltett kérdéseimre a mai napon válasz érkezett Öntől. Válaszában – többek között – azt írta, hogy "a gyes alatti foglalkoztatás esetén igénybe vehető szociális hozzájárulási adókedvezményhez szükséges a kormányhivatal családtámogatási ügyekben eljáró járási/fővárosi kerületi szervének az igazolása arról, hogy az adott munkavállaló gyesben részesül. Az igazolást a munkavállalónak kell megigényelnie, a foglalkoztató ezen igazolás birtokában élhet a kedvezménnyel". Kérem válaszának kiegészítését arra vonatkozóan, hogy amennyiben a gyesen lévő munkavállaló egyetlen gyermeke után a családi pótlékot nem a gyesen lévő munkavállaló, hanem a házastársa kapja, akkor is jogosult-e a gyesen lévő munkavállaló munkáltatója a kedvezményre, illetve egyáltalán szükséges-e családipótlék-igazolás, ha a munkáltató csak a gyesen lévő munkavállaló egyetlen gyermeke után szeretne szochokedvezményt érvényesíteni? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

A magyar–osztrák családipótlék-vitára reagált az uniós főbiztos Cikk

Ahol a járulékot fizeti valaki, ott jogosult az ellátásra – ezzel utasította el az Európai Bizottság szociális és munkaügyért felelős tagja az új bécsi kormánynak azt a javaslatát, hogy az Ausztriában dolgozó kelet-közép-európaiak saját országukban élő gyerekeinek alacsonyabb családi pótlékot biztosítsanak. Maryanne Thyssen budapesti tárgyalásait követően elmondta: ilyen típusú indexálás nem szerepel az Európai Bizottság javaslatai között sem – írja a hvg.hu.

Családi kedvezmény Kérdés

A férj külföldön, Franciaországban dolgozik, ott kapja a családi pótlékot. A feleség Magyarországon dolgozik. Év végén a feleség igénybe veheti-e a családi adókedvezményt?

Családi pótlék Kérdés

Mit lehet tudni a családi pótlékról, ha külföldön él az apuka, az anyuka+gyerek pedig itthon?

Adatszolgáltatás Esemény

2018. január 5.

Korábban fizetik a januári családi pótlékot, a gyest és a gyedet Cikk

Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozási segélyt (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyed) – jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár.

Milyen formában vállalhat munkát az ilyen helyzetű ember? Kérdés

Egy ismerősöm felnőtt korú, de egészségi állapota miatt gyermekkorúnak lett minősítve. Árva is. Idősebb testvére a gyámja. Az államtól családi pótlékban és árvaellátásban is részesül. Egyik folyósítást sem szeretné elveszíteni. Akadna vállalkozás, ahol betanított munkásként felvennék dolgozni. Válaszukat előre is köszönöm.

Felváltva gondozott gyermek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elvált házaspár a két gyermekét felváltva gondozza. Egy hét anyánál, egy hét apánál. A családi pótlékot a volt feleség kapja, teljes egészében. Szóba jöhet-e ebben az esetben, hogy a családi kedvezményt fele-fele arányban vegyék igénybe, "Felváltva gondozott gyermek" jogcímen: Köszönöm a segítséget! Emília

Késhet a gyes és a családi pótlék Cikk

Mindenszentek ünnepe miatt sok család csak november 2. hetében kapja kézhez a különböző családtámogatási juttatásokat – írja a penzcentrum.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs