279 találat a(z) családi pótlék cimkére

Édesapának járó ellátások gyermek születése esetén Cikk

A gyermeket várók nagyrészt tisztában vannak azzal, milyen ellátást kaphat az édesanya a gyermeke születését követően. Az azonban már kevésbé ismert, hogy ezen ellátások közül mikor és melyekre lehet jogosult az édesapa. Az alábbi cikkben a gyermek születése kapcsán az édesapának nyújtható társadalombiztosítási és családtámogatási ellátásokat, és azok összegét ismertetjük.

Megduplázzák a családi pótlékot Romániában Cikk

A családi pótlék lépcsőzetes emeléséről döntött a román kormány, amelyet már alkotmánybírósági döntés is kötelez arra, hogy – a parlament által tavaly decemberben megszavazott törvény értelmében – megduplázza a juttatást.

Adózási határidők 2020. augusztus 3-9. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Anyasági támogatás, családi pótlék, gyes: kerülje el az igénylési buktatókat! Cikk

Gyermek születése után a legtöbb család anyasági támogatásban, családi pótlékban, gyermekgondozást segítő ellátás, vagyis gyesben részesülhet. Ismertetjük, hogyan igényelhetők ezek az ellátások, illetve milyen buktatókra kell figyelni.

Családi pótlék és családi adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozónk gyermeke most (májusban) érettségizett le. Meddig jár utána családi pótlék és családi kedvezmény?

Együttélés – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Első házasságból született gyermek után egyedülálló családi pótlékot kapott az anyuka 2019. 04. hóig, majd bejelentette, hogy kapcsolatban él, de nincsen regisztrálva az együttélés. Így viszont már nem kap egyedülállósági családi pótlékot. 2019. májusban a kapcsolatból közös gyermek is született, ebben az esetben az élettárs és az édesanya a 2019. évre mennyi mennyi szja-kedvezményt érvényesíthet? Köszönettel.

Alapjövedelem, dupla családi pótlék, szolidaritási járványadó – ellenzéki törvényjavaslat az Országgyűlés előtt Cikk

A koronavírus-járvány miatt kieső bérek pótlására úgynevezett alapjövedelem bevezetését javasolják minden magyarországi nagykorú személy számára a Párbeszéd országgyűlési képviselői. Egy másik javaslatuk szerint az 500 millió forint feletti vagyonnal rendelkezőkkel járványadót fizettetnének.

Adózási határidők 2020. április 6-12. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Válás, közös gyerekfelügyelet, új család: ki veheti igénybe a családi kedvezményt? Cikk

Magyarországon nem ritka, hogy egy házasság válással végződik, és a szülők új családot alapítanak. Az sem szokatlan, hogy a válás után a volt házastársak a gyerekek felett közös felügyeleti jogot gyakorolnak. Olvasónk estében azonban a gyerekek a közös felügyelet mellett a volt férjnél maradtak, ott laknak életvitelszerűen, míg a családi pótlékot a volt feleség veszi igénybe. Rendben van ez így, és mi a helyzet a családi kedvezménnyel? Olvasói kérdésre Surányi Erzsébet okleveles közgazda válaszolt.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi, számomra bonyolult helyzethez kérnék iránymutatást. Adott egy anyuka, akinek három gyermeke van. Kettő az előző házasságából, a harmadik 2019. 05. hóban született, az új férjtől, akivel szintén 2019. 05. hónapban köttetett a házasság. A válás után a bírósági határozat szerint a felügyeleti jogot közösen gyakorolják, és megállapodtak, hogy a gyerekek életvitelszerű lakhelye az apánál van. A családi pótlékot az anya veszi igénybe 100 százalékban, a családi kedvezményt a közös gyerekekre 50-50 százalékban érvényesítik. Melyik fél adóbevallását kell javítani, mert meglátásom szerint ez így nem szabályos? Köszönettel: Bajiné Tőzsér Viktória

3 gyermek után családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A lányom most 40 éves, három fiúgyermeke született, 1999.12. 22., 2010. 02. 17. és 2015. 05. 26-án. Sajnos a legnagyobb fiú elhunyt, agytörzsi tumor (nem műthető, nem gyógyítható) miatt. Élt 14 évet és 8 hónapot. A lányomat "valaki" úgy tájékoztatta, ha egy gyermek 12 éves kor után hal meg, akkor 18 éves koráig figyelembe vehető a családi adóalap-kedvezménynél, tehát a két testvérénél nem a havi 133 330 forint, hanem a havi 220 000 forint vehető figyelembe. Én ezzel kapcsolatban még nem találtam semmit, csak ennyit: "az, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető vagy figyelembe vehető lenne, akkor is, ha a kedvezményezett eltartott után nem családi pótlékot állapítanak meg, családi pótlékot nem állapítanak meg, vagy a családi pótlék összegét a gyermekek száma nem befolyásolja" Ez az 1998. évi LXXXIV törvényben szerepel. Átnéztem rengeteg választ, de ilyen jellegű kérdéssel még nem találkoztam. Tény azonban, hogy a lányomnak három fia van, csak sajnos gyógyíthatatlan betegsége miatt már nem lehet velünk, de ha élne, jogosult lenne a családi pótlékra. Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

Négygyermekes anyák szja-kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2020.0101-től hatályos, négygyermekes anyák szja-kedvezmény igénybevételéhez kell-e munkáltatónak igazolást bekérni a 12 éven keresztül fennálló családipótlék-jogosultságról? A munkavállaló már egy gyermek után sem jogosult családi pótlékra, hosszú évek óta. Válaszát előre is köszönöm.

Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye Cikk

2020. január 1-je óta új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a négy- vagy többgyermekes anyák. A kedvezmény felhasználásával kapcsolatban azonban még mindig sok a bizonytalanság a jogosultak körében, ezért a NAV honlapján közzétett információkkal segíti a témában tájékozódást.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemélynek, egyéni vállalkozónak GDPR-szabályzat

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Munkáltatói felmondás év végén

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs