278 találat a(z) családi pótlék cimkére

Családi pótlék 20 éves korig Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a gyermek 2017 novemberében tölti be a 20. életévét, és tanulói jogviszonya van, mely előre láthatólag 2018. 06. hónapig áll majd fenn, akkor a mostani 2017. évi tanév végéig kaphat családi pótlékot (2017 június) vagy a 2018-as tanév végéig? Segítségét előre is köszönöm, Hegedűs Pálné

Családikedvezmény-nyilatkozat: érettségizők szüleinek módosítaniuk kell Cikk

Módosítaniuk kell az érettségiző gyermekek szüleinek a családi adókedvezményről a munkáltatójuknak adott nyilatkozatukat. A tanév befejeztével ugyanis az érintett gyermekek után nem jár adókedvezmény. Újraéled a kedvezmény, ha szeptembertől OKJ-s képzésen tanulnak tovább, de júliusra és augusztusra akkor is csak visszamenőlegesen jár utánuk. Ha az érettségizők egyetemen folytatják a tanulmányaikat, akkor csak beleszámítanak a gyermekszámba (kivéve, ha önálló jövedelemmel rendelkeznek, mert akkor egyáltalán nem lehet őket figyelembe venni).

Családi pótléknál figyelembe vehető létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónak két gyermeke van, az egyik 14 éves, a másik 1997. 04. 22-én született, aki középiskolába járt nappali tagozaton, de 2016. szeptembertől átment esti tagozatra. Hetente két alkalommal kell mennie oktatásra, a középiskola ugyanaz, ahol nappalin kezdett. Jövedelme nincs, tehát még most is eltartott. Tudomásunk szerint a családi pótléknál figyelembe vehető lett volna az eltartottak létszámánál a 2017. tanév végéig, amikor érettségizik. A kérdés az, hogy az esti tagozat iskola rendszerű képzésnek minősül-e, azaz az említett gyermek a létszámnál beszámítható-e? Köszönettel várom válaszukat

Rokkantsági járadék adókedvezmény megosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi adókedvezménnyel kapcsolatosan szeretnék kérdezni. Közös háztartásban él anya, apa, nem házastársak, csak élettársak. Anyának van egy korábbi kapcsolatából született rokkantsági járadékban részesülő gyermeke, aki után családi pótlékot nem kapnak, a gyermek részére folyósítják a rokkantsági járadékot. Valamint van egy közös gyermekük is az élettársával, aki után családi pótlékot is kapnak. Az anya 2016-ban nem dolgozott, így a családi kedvezményt nem tudta érvényesíteni. Az apa a közös gyermek után az egy gyerekes kedvezményt érvényesítette év közben. Év végén az éves bevallásban van-e lehetőség arra, hogy az anya megossza élettársával a fennmaradó kedvezményt a rokkantsági járadékban részesülő gyermekre tekintettel? Ha igen, abban az esetben az egy gyerekes vagy a két gyerekes kedvezmény jár-e a családnak? Válaszát előre is köszönöm.

Kiskorú munkavállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 15 éves fiatal focizik egy klubban, ahol szerződést ajánlottak fel neki. Munkaszerződést munkabérrel. Az Mt. szerint kiskorú, gyámhatósági engedéllyel foglalkoztatható. A fociakadémia iskolájába fog járni. Jár-e utána családi pótlék? Illetve a szülő jogosult lesz-e családi adókedvezményre?

Családi kedvezmény igénybevétele, rokkantjáradék Kérdés

Ki számítható be a létszámba, illetve hány fő kedvezményezettel számolhat az özvegy egyedülálló anya a családi kedvezmény igénybevételénél: 3 gyermek van. 1 fő középiskolás, 1 ikerpár fiú, ők ketten szellemi fogyatékosok, 30 évesek. Mindhármójuk az anyával együtt közös lakcímen szerepelnek. Az ikerpár rokkantsági járadékot kap. Az egyik fiú otthonban van elhelyezve állapota miatt. Az ő családi pótlékát az otthon vezetője kapja. Kérdésem lényege: számolhat-e az anya mint eltartó 2 fő kedvezményezettre a 220 000 Ft/kedvezményezett adóalap-csökkentéssel, vagy csak 100 000 Ft/kedvezményezett adóalap csökkentésre jogosult az anya? Magyarul az otthonban lévő fiú beszámítható-e a létszámba? Gondnoka az anya. Köszönettel: Hataláné Csáki Katalin

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elbizonytalanodtam az alábbi kérdésben: román állampolgárságú magánszemély évek óta hazánkban dolgozik, és Magyarországon lakik a teljes családjával, magyarországi lakcímmel rendelkeznek valamennyien. Igénybe veheti-e a családi adókedvezményt a két gyermeke után a tavalyi évre úgy, hogy itthon nem igényelte meg a családi pótlékot, mert a romániai családi pótlékot folyósítják részükre továbbra is, és ők úgy döntöttek, hogy inkább azt veszik igénybe? Elsőre azt gondolnám, hogy igénybe veheti, mert jogosult rá, de elbizonytalanodtam. Kérem segítségüket. Köszönettel.

Családi kedvezmény külföldön élő gyerekek után Kérdés

Kedves Szakértők! Ügyfelek körében felmerült kérdés, hogy a Magyarországon dolgozó, bejelentett jövedelemmel rendelkező apuka igénybe veheti-e a külföldön (jelen esetben Romániában) élő gyermekei után a családi kedvezményt, anélkül is, hogy itt kapná utánuk a családi pótlékot? Ezt a szövegrészletet az szja bevallás kitöltési útmutatójából másoltam: "Családi kedvezmény jár annak is, aki bármely külföldi állam jogszabálya alapján családi pótlékra, rokkantsági járadékra, vagy más hasonló ellátásra jogosult. Amennyiben a magánszemély azért érvényesíthet családi kedvezményt, mert külföldi állam jogszabálya alapján ott jogosult családi pótlékra, rokkantsági járadékra, vagy más hasonló ellátásra, kedvezményezett eltartottként azt a magánszemélyt (gyermeket) veheti figyelembe, akire tekintettel a családi pótlékra való jogosultsága megállapítható lenne. Eltartottnak ebben az esetben az a magánszemély (gyermek) tekinthető, akit más magánszemély (gyermek) után járó családi pótlék megállapításánál figyelembe lehetne venni." Mi a teendő az ügy érdekében? S lehet ezt esetleg önellenőrzéssel a korábbi évekre is érvényesíteni? Romániában nincs családi adókedvezmény, csak úgynevezett "gyerekpénz", ami a mi családi pótlékunknak felel meg. Köszönettel

Ausztriában dolgozó férj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ausztriában dolgozó férj kapja a családi pótlékot onnan, ebben az esetben a családi adókedvezményt Magyarországon dolgozó felesége érvényesítheti? A gyermek 23 év alatti egyetemista.

Gyermekkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a magánszemély részére mennyi gyermekkedvezmény jár, ha egy kiskorú gyermek van, aki emelt összegű családi pótlékban részesül, és van egy 20. életévét betöltött gyermek, aki OKJ-képzésben vesz részt. Köszönöm.

Családi kedvezmény, családi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezményt venne igénybe egy középiskolás gyermek után Magyarországon dolgozó anya. A gyermek vér szerinti apja elhunyt, ezért az anya árvaellátást kap. Férje osztrák munkáltatónál dolgozik, s Ausztriában kapja a gyermekre tekintettel a családi pótlékot, tehát nem a MÁK-tól. Az anya nyilatkozhat-e most úgy, hogy 2017-re a családi adókedvezményt igénybe veszi a jelenlegi munkaviszonyában? Előre is köszönöm a választ.

Szochokedvezmény Kérdés

Gyermeknevelési támogatás után foglalkoztatott 3 gyermek után igazoltan családi pótlékot kapott dolgozó esetén 3+2 évre járó szochokedvezményt (10-es kód) vettünk igénybe. Időközben a 4. évben változás, hogy már csak 2 gyerek után kap családi pótlékot (a nagyobb gyerek befejezte tanulmányait, 19 éves). Kérdés: továbbra is igénybe vehető-e az 5. év végéig a teljes kedvezmény?

Tb és munkanéküli ellátás külföldön: új szabályokon dolgozik az EU Cikk

Három helyett legalább hat hónapig jogosultak lennének a munkanélküli ellátásokra egy másik uniós tagállamban állást kereső munkavállalók, a gazdaságilag inaktív és tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldiektől viszont visszatarthatnák a fogadó országban a tb-ellátásokat. Többek között ezeket a rendelkezéseket tartalmazza Brüsszel új javaslata a társadalombiztosítási rendszerek összehangolására.

Családi adókedvezmény Kérdés

Tisztelt szakértő! Új munkavállalónk házastársa külföldön (nem uniós tagország) dolgozik. Családja eddig kint volt vele, ezért a gyermekük után járó "családi pótlékot" ott kapták. Most a gyermek az édesanyával haza költözött, míg házastársa kint maradt. Kérdésem az lenne, hogy szabályos-e, hogy továbbra is külföldön kapják a családi pótlékot, míg a gyermek itthon van, és hogy jól gondoljuk-e, hogy ebben az esetben itthon nem jár a családi adókedvezmény részére? Üdvozlettel: Fürjész Ramóna

Bekeményítettek az osztrákok: célkeresztben a magyar bevándorlók Cikk

Tüzetesen ellenőrzik az osztrák hatóságok, hogy a magyar munkavállalók Magyarországon is felvesznek-e családi pótlékot gyermekeik után.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs