447 találat a(z) családi kedvezmény cimkére

Családi kedvezmény igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezmény igénybevételében kérném a segítségét. Elvált a házaspár, az édesanyánál helyezték el a gyerekeket, közös szülői felügyelettel. A gyerekek lakcímkártya szerint az anyukánál élnek, és ő veszi igénybe a családi pótlékot is. Mivel az édesanyának 2016-ban nem volt jövedelme, ezért a gyerekek édesapja (aki lakcímkártya szerint nem a gyerekekkel él) igénybe veheti-e a családi kedvezményt? Előre is köszönöm válaszát!

Szja-kedvezmények: gyakori kérdésekre válaszol a NAV Cikk

A személyijövedelemadó-kedvezmények igénybe vételével kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokból közölt összefoglalót az adóhatóság.

Családi adókedvezmény 3 gyerek után 2017-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy három gyermeket nevelő házaspár 2 gyermek után családi pótlékra jogosult (középiskolai tanulók), a harmadik egyetemista, tehát nem jár utána családi pótlék. Az a kérdésem, hogy mennyivel csökkenthető a szülők jövedelemadó-alapja (440 000 vagy 660000 Ft/hó)? Köszönettel: Vadoba József

Családi kedvezmény külföldön élő gyerekek után Kérdés

Kedves Szakértők! Ügyfelek körében felmerült kérdés, hogy a Magyarországon dolgozó, bejelentett jövedelemmel rendelkező apuka igénybe veheti-e a külföldön (jelen esetben Romániában) élő gyermekei után a családi kedvezményt, anélkül is, hogy itt kapná utánuk a családi pótlékot? Ezt a szövegrészletet az szja bevallás kitöltési útmutatójából másoltam: "Családi kedvezmény jár annak is, aki bármely külföldi állam jogszabálya alapján családi pótlékra, rokkantsági járadékra, vagy más hasonló ellátásra jogosult. Amennyiben a magánszemély azért érvényesíthet családi kedvezményt, mert külföldi állam jogszabálya alapján ott jogosult családi pótlékra, rokkantsági járadékra, vagy más hasonló ellátásra, kedvezményezett eltartottként azt a magánszemélyt (gyermeket) veheti figyelembe, akire tekintettel a családi pótlékra való jogosultsága megállapítható lenne. Eltartottnak ebben az esetben az a magánszemély (gyermek) tekinthető, akit más magánszemély (gyermek) után járó családi pótlék megállapításánál figyelembe lehetne venni." Mi a teendő az ügy érdekében? S lehet ezt esetleg önellenőrzéssel a korábbi évekre is érvényesíteni? Romániában nincs családi adókedvezmény, csak úgynevezett "gyerekpénz", ami a mi családi pótlékunknak felel meg. Köszönettel

Családi kedvezmény 2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV honlapja szerint bővült a családi kedvezményre jogosultak köre. ,,A családi pótlékra saját jogán jogosult gyermekre tekintettel a családi kedvezményre nemcsak a gyermek és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egyikük, hanem a vele közös háztartásban élő, a gyermek szülőjének a hozzátartozója is." Nem tudom, hogy jól értelmezem-e, de ha közös háztartásban él nagyapa, nagymama, a lányuk és az ő gyermeke, akkor a nagyszülő is igénybeveheti a családi kedvezményt, mivel a lányuk nem dolgozik? Köszönettel

Rokkantsági járadék utáni családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott egy négytagú család, szülők és két kiskorú gyermek. Az apa rokkantsági járadékot kap. Kérdésem: a családi kedvezmény számításánál ebben az esetben a rokkantsági járadékban részesülő apára tekintettel 3 fő eltartott után lehet-e 220 000 Ft/fő kedvezményt igénybe venni? A szülők (maga az apa is) meg is oszthatják ennek alapján a három eltartott utáni családi kedvezményt? Köszönettel: Dominek Aranka

Családi kedvezmény 2016 Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016-ban 3 gyermek után vettük igénybe a családi kedvezményt, úgy, hogy 3.gyermekem júniusig részesült családi pótlékban. Ezután a két gyermek után emelt családi pótlékot folyósítottak. A kérdésem az lenne, hogy az szja-bevallásban a 3. gyermek után mint eltartott (kedvezménybe beszámítható) vagy eltartott (kedvezménybe nem beszámítható) kódot használhatjuk? Egyébként gyermekeit egyedül nevelő apáról van szó. És a kérdés természetesen a júniust követő időszakra vonatkozik.

Családi kedvezmény tartósan beteg testvér után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Testvérem tartósan beteg és saját jogán családi pótlékra jogosult. A két saját gyermekem mellett igénybe vehetem-e utána is a családi adókedvezményt és milyen összegben, ha a kedvezményt más nem tudja igénybe venni? Szükséges ebben az esetben, hogy közös lakásban, házban éljünk, vagy a közös háztartás meglétét, a költségek közös viselését egyéb módon is lehet igazolni? Válaszát előre is köszönöm!

Családi kedvezmény három gyermeknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A testvérem élettársa már kitöltötte a családi kedvezmény nyilatkozatot. A probléma az, hogy nem összeget írt be, hanem azt, hogy mindhárom gyermek után igénybe kívánja venni a kedvezményt. A bruttó jövedelme viszont havonta csak 190 000 forint, tehát még járulékokkal együtt sem tudja a teljes adóalapcsökkentő összeget igénybe venni. A húgom is szeretné érvényesíteni a családi kedvezményt, az ő fizetése lényegesen magasabb, kb. 250 000 forint. A nyilatkozatnál ő az a) pontot töltené ki, vagyis azt, hogy az adóalapját havonta 220 000 Ft-tal csökkentsék. Mivel az élettárs (közös háztartásban élnek) mindhárom gyermek után kérte a kedvezményt, ezt a munkahelyén már le is adta, azt már nem tudja változtatni (természetesen a húgom is aláírta). Ezt nyilván elmondta a munkahelyén is, így az ő nyilatkozatát, amelyben összeget szerepeltet, nem akarják elfogadni. Olvastam (azt hiszem, itt az Adózónában), hogy a munkáltató ebbe nem szólhat bele, hiszen a többlet adó-visszaigénylés kizárólag a munkavállaló felelőssége: amennyiben többet igényel, azt 12%-kal növelten kell visszafizetnie. Mivel kettőjük jövedelme a járulékalapokkal sem éri el a 660 000 Ft-ot, ebből szerintem nem lehet baj. Szeretném kérdezni, hogy ilyen formában lehet-e érvényesíteni a három gyermek után járó kedvezményt, valamint van-e joga a munkáltatónak visszautasítani a húgom által kitöltött nyilatkozatot. Tisztelettel és köszönettel várom válaszát: Anderlik István Gyuláné

Kft., minimális járulékok és családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja az ügyvezetői tevékenységet társas vállalkozói jogviszonyban látja el – máshol nincs heti 36 órát elérő munkaviszonya. Jövedelmet nem vesz ki sem az ügyvezetői tevékenység, sem pedig az egyéb közreműködés után. A járulékokat a garantált bérminimum alapján – a minimális tb-alapok után – fizeti meg, illetve fizeti utána a cég idéntől a 22%-os szociális hozzájárulási adót. Ezzel kapcsolatosan a kérdéseim: – Jól értem-e, hogy amennyiben nem vesz ki jövedelmet, akkor nincs szja-fizetési kötelezettsége? – A fizetendő minimális járulékokra vonatkozóan így, hogy a jövedelme nulla, érvényesíthet-e családi járulékkedvezményt? – Amennyiben az előző kérdésre a válasz nem, akkor mekkora minimális jövedelmet kellene kivennie a cégből, hogy jogosult legyen a családi kedvezményre és járulékkedvezményre? Köszönöm válaszát előre is.

Családi kedvezmény 2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezménnyel kapcsolatban lenne kérdésem az alábbi esetben: egy családban három gyermek él, ebből kettő kiskorú, egy pedig 19 éves, nappali tagozatos egyetemista. Az egyetemista gyermeknek az egyetem mellett van egy háromórás munkaviszonya, havi rendszeres 52 ezer forint nettó jövedelemmel. A kérdésem, hogy ebben az esetben mennyi családi kedvezményre jogosultak a szülők a három gyermek után?

Gyermekkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a magánszemély részére mennyi gyermekkedvezmény jár, ha egy kiskorú gyermek van, aki emelt összegű családi pótlékban részesül, és van egy 20. életévét betöltött gyermek, aki OKJ-képzésben vesz részt. Köszönöm.

Egyéni vállalkozók, itt az adóelőleg-fizetés határideje! Cikk

A vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozóknak és az átalányadózást választóknak is 2017. január 12-éig kell megfizetniük a 2016. évi negyedik negyedévi adóelőleget. Cikkünkben összefoglaljuk az előlegszámításra vonatkozó szabályokat.

Családi kedvezmény, családi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezményt venne igénybe egy középiskolás gyermek után Magyarországon dolgozó anya. A gyermek vér szerinti apja elhunyt, ezért az anya árvaellátást kap. Férje osztrák munkáltatónál dolgozik, s Ausztriában kapja a gyermekre tekintettel a családi pótlékot, tehát nem a MÁK-tól. Az anya nyilatkozhat-e most úgy, hogy 2017-re a családi adókedvezményt igénybe veszi a jelenlegi munkaviszonyában? Előre is köszönöm a választ.

Családi kedvezmény 2017-ben Cikk

A családi kedvezmény továbbra is az összevont adóalapot csökkentő kedvezmény, amelyet a jogosult – jogosultsági hónaponként – az eltartottak számától függően a kedvezményezett eltartottak után érvényesíthet. Ugyanakkor nőtt a két eltartott utáni kedvezmény. A NAV összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Költség-továbbszámlázás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Jogdíj továbbhárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üdülő áfalevonási jog

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink