41 találat a(z) családi gazdálkodás cimkére

Családi gazdálkodó tevékenysége Kérdés

A családi gazdaság 2 főből áll: anya és fia. Alma, zöldségfélék termesztésével foglalkoznak, amit ki szeretnének bővíteni lótenyészéssel, bértartással, lovagoltatással és még esetleg versenyeztetéssel. Lehetséges-e ez? Ha nem, milyen vállakozási formában kellene a lovakkal kapcsolatos tevékenységet végezni, és maradhat-e továbbra is a fiú a családi gazdaság tagja? Tisztelettel: Kutasi Gabriella

Ekáerszám igénylése Kérdés

Tisztelt szakértő! Szeretném az állásfoglalását kérni. Nem áfaalany családi gazdálkodásban megtermelt fokhagymát értékesít, amit megrendelőinek saját gépkocsival szállít. Több megrendelőnek külön-külön nem, de együttesen a szállított mennyiség meghaladja a 200 kilogrammot és az értéke a 250 ezer forintot. Kell-e igényelni ekáerszámot?

Családi gazdálkodás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdálkodó és 4 fő a családi gazdálkodásba bejegyzett családi gazdaság adózásával kapcsolatban szeretném kérdezni: ez a családi gazdálkodás 2017 folyamán több, a családi gazdálkodásában használt tárgyi eszközét értékesíteni kívánja. Az alábbi példában egy 2017-es tervet vezetek le, ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Bevételek: 1. Mg-i termék értékesítés árbevétele: 40 000 000 2. Támogatások / földalapú stb/ : 8 000 000 3. Tárgyi eszk. értékesítés bevétele : 100 000 000 Összes bevétele a gazdaságnak: 148 000 000 /29 600 e Ft/fő/ Költségek: 1. anyagbeszerzés: 32 000 000 2. egyéb: 6 000 000 3. értékesített tárgyi eszk. mar.értéke 19 600 000 4. kistermelői ktg átalány (bev. 40%-a) 59 200 000 Összes költség családi gazdálkodás 116 800 000 (23 360 e Ft/fő Jövedelem: 31 200 e Ft (6240 e Ft/fő) elhat.veszt. (38 000 e Ft), de 50% 15 600 e Ft (3120 e Ft/fő) Ezen 31 200 000 Ft/fő jövedelem után fizet mindenki: 15% szja-t és 27% ehót? Kérdésem, hogy helyes-e ez a levezetés? Különösképpen a kistermelői költségátalányra gondolok. A vázolt esetben figyelembe vehető-e a költségek között? Van-e eltérés abban az esetben ha a fő családi gazda egyéni vállalkozásban végzi ezt és évi kb: 300-500 e Ft közötti bevétele származik hóeltakarításból? Szíves válaszát előre is köszönöm: Hideghéty Blanka

Családi gazdálkodás létrehozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 12. 06-án jogerős határozattal a kormányhivatal nyilvántartásba vette családi gazdálkodásomat 3 fővel (én+élettársam+3 éves kislányunk). Szeretném megkérdezni, hogy a nyilvántartásba vételt követően milyen bejelentési kötelezettségem van az adóhatóság felé, ezt mennyi időn belül kell megtennem és melyik nyomtatványon? Hivatkozok itt az alább idézett, az adóhatóság által közzétett "Mezőgazdasági őstermelő magánszemély adózásának alapvető szabályai 2016" elnevezésű nyomtatványra: "Az azonos jövedelemszámítási kötelezettségre tekintettel, ha a családi gazdaság tagjai által választott adózási mód eltér a családi gazdaság nyilvántartásba vétele előtt választott adózási módtól, akkor ez olyan adókötelezettséget érintő változást jelent, amit be kell jelenteni az adóhatósághoz a családi gazdaság nyilvántartásba vételétől számított 15 napon belül." Valamint szeretném megkérdezni, hogy a családi gazdaságot 2016. 12. 06-án vették nyilvántartásba, de előzőleg a családi gazdálkodást érintő bevételeket és kiadásokat mint egyéni vállalkozó számoltam el. Ezeket visszamenőleg 2016. 01. 01-jétől áttehetem a családi gazdálkodásba? Idézem itt újra a fent már megjelölt kiadványt: "Így az év első napjától beérkezett valamennyi őstermelésből származó bevétel (a családi gazdaság nyilvántartásba vétele előtt megszerzett és a családi gazdaság által 1 főre felosztott) a megállapodás szerinti jövedelemszámításra vonatkozó szabályok szerint lesz adóköteles." Válaszát köszönöm!

Családi gazdálkodás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező őstermelő. Létszám: 2 fő. Év közben családi vállalkozást hoztak létre, melynek létszáma már 4 fő. A bevételt milyen módon kell megosztani? A közös őstermelői igazolvány időszakára meg kell állapítani a bevételt 2 főre számítva? A családi gazdálkodóként elért bevételt 4 főre számítjuk, és hozzáadjuk a közös őstermelői igazolvány időszakában elért bevételhez? Ezáltal 2 főnek magasabb összeg lesz a bevétele. Kérdésem lenne, hogy helyes-e így az elszámolás, vagy az éves összes bevételt 4 főre osztom?

Családi gazdálkodó – bérbeadás, bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem családi gazdálkodóra vonatkozik. Családi gazdaság a tulajdonában lévő traktort bérbe szeretné adni egy egyéni vállalkozónak, aki bérmunkát vállalna vele. Megteheti-e ezt, és ha igen, hogyan dokumentálják le? Mind a ketten alanyi mentes státuszban vannak áfa szempontjából. A családi gazdálkodó, ha nem adhatja bérbe a traktort, akkor ugyanezen traktorral végezhet-e bérmunkát másoknak, vagy sem? (Mezőgazdasági bérmunka lenne, betakarítás.) A családi gazdálkodó kompenzációs feláras és alanyi adómentes. Hogyan szabályszerű a bérmunkát lepapírozni (számlát állít ki vagy felvásárlási jegyet kap a családi gazdálkodó? Egyáltalán mi az, ami a bérmunka fogalomba beletartozhat? Válaszát előre is köszönöm.

BÉSZ-től kapott árbevétel utáni támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérném szíves segítségüket az alábbi probléma megoldásában: Családi gazdálkodás tagsága alapján beszerzési, értékesítő szövetkezettől (BÉSZ) kapott árbevétel utáni támogatást. A BÉSZ ezt információm szerint EU-s támogatásból kapja, és tagjai között osztja fel. A családi gazdálkodó a BÉSZ-től kapott összeget be kell hogy számítsa a bevételei közé, ez rendben. Az szja-bevallásában vajon egyéb támogatások között elszámolhatja-e azt, ami számára most a 8 milliós küszöb miatt nem lényegtelenen? Nem bónuszként viselkedik, hanem a BÉSZ a kapott pályázaton elnyert összeget osztja le a tagjai között, árbevétel alapján. Gyors visszajelzésüket előre is köszönöm!

Az '53-as bevallásban a részletfizetési kedvezmény, átalányadózás módosítása Kérdés

Az '53-as bevallás kitöltése során éltem a részletfizetési kedvezmény jelzésének lehetőségével. Adószámos, áfakörös családi gazdálkodást folytatunk, a bevallás benyújtási határideje február 25-e. A részletfizetésnél felhozza, hogy az első fizetési határidő május 20-a. Mi a helyes dátum az első részlet határidejére? Az átalányadózást meg szeretnénk változtatni, nem találok rá sehol útmutatót, hogy ezt milyen gyakorisággal tehetem meg. Az lenne a kérdésem, hogy milyen gyakorisággal változtathatom az adózás módját átalányadóról tételes költségelszámolásra?

Családi gazdálkodás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes családi gazdálkodás tételes költségelszámolást alkalmaz, az egy főre jutó jövedelem 10,5 millió forint (bevétel mínusz költség). Az egyik tag kiskorú, a másik pedig 36 órát meghaladó munkaviszonyban áll. Milyen adók terhelik a jövedelmet? Szja, eho, hipa...? Válaszukat köszönjük.

Családi gazdálkodás tagja lehet-e? Kérdés

1. Nyolcórás munkaviszony után az anyuka gyedre ment, jelenleg is – mivel a gyermek nincs egyéves – gyeden van. Lehet-e a családi gazdálkodás tagja, vagy mikor lehet tagja? Ha gyed mellett tagja lehet, akkor mennyi járulékot kell fizetni utána? Ezen felül az anyuka egy kft. 10 százalékos üzletrészével (tulajdonnal) rendelkezik. Ez kizáró ok-e ebben az esetben? 2. A családi gazdálkodást vezető testvérének gyermeke lehet-e a családi gazdálkodás tagja? 3. Ha a családi gazdálkodás létszáma 2 vagy 3 fő alá csökken, például 1 fő marad, vagy esetleg 2, lehet-e ebben az esetben szüneteltetni? Vagy meg kell szüntetni a családi gazdálkodást? (Haláleset volt.)

Családi gazdálkodás tagja lehet-e gyesen lévő anyuka? Kérdés

Lehet-e családi gazdálkodás tagja a gyeden vagy gyesen lévő kismama? A gyerekek 1 és 3 évesek. Ha igen, akkor hogyan kell utána fizetni?

Családi gazdálkodó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaságot kívánunk létrehozni. A családi gazdálkodás leendő vezetője egy egyéb tevékenységet folytató kft. ügyvezetője részmunkaidőben, egy másik, mezőgazdasággal foglalkozó kft.-ben pedig főállású alkalmazott, s ő lenne a 8 órás foglalkoztatott. Megteheti-e, hogy a családi gazdaságban 8 órás foglalkoztatás mellett részmunkaidőben marad a kft. ügyvezetője és a mezőgazdasági kft.-ben pedig részmunkaidős alkalmazott lesz? Az 50 százalékos arány számítása során a kistermelői költségátalányt, a 40 százalékot le kell-e vonni a bevételből a költségeken kívül, ha a bevétel a 8 millió forintot nem éri el, és tételes költségelszámolást választott a családi gazdaság minden tagja. Várom szíves válaszukat. Tisztelettel: Miklós Istvánné

Savanyúbb lesz a vadalma? Muszáj lesz adózniuk a gyűjtögetőknek is Cikk

Jövőre új szabály kötelezi a felvásárlókat, hogy az erdőn, mezőn gyűjtögető magánszemélyek által leadott szerzeményért fizetett ellenértékből forrásadót vonjanak.

Családi gazdálkodó kata adózó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodás tagja vagyok és nyugdíjas (nem én vagyok a fő gazdálkodó, nincs adószámom). Tételes adózással adózunk, 4 millió Ft/fő-ig 20 százalék költséghányad alkalmazásával. Szeretnék vállalkozást indítani kiegészítő tevékenységű kisadózó vállalkozóként. A vállalkozásom bevétele előreláthatólag ki fogja meríteni a havi 500 000 forintos keretet. A kérdésem az lenne, hogy a vállalkozásomból származó katás bevétel befolyásolja-e a családi gazdálkodásból származó bevételemet? Használhatom-e a családi gazdálkodásban a tételes adózást továbbra is? Válaszát előre is köszönöm!

Fiatal gazdák támogatása Kérdés

Egyik ügyfelem nyert a fiatal gazda pályázaton, s kiváltotta az egyéni vállalkozói igazolványt. Az igazolvány kiváltása után (még mielőtt a tényleges tevékenységét megkezdte volna) családi gazdaságot alapított, melynek ő lett a vezetője. (Az MVH-nál nem kizáró ok a családi gazdaság alapítása.) A pályázati pénzek elszámolásánál a problémám az, hogy hogyan kezeljem a támogatást: – az egész a családi gazdaságra vonatkozik, tehát a tagok a bevételekből és a kiadásokból egyenlő arányban részesednek, vagy – a támogatás felhasználása – bevételek között szerepeltetése és felhasználása – az egyéni vállalkozó tagnál történik? A vállalkozás és a családi gazdaság tevékenysége azonos. Ebben az esetben vállalkozói bevétel lesz, vagy mivel családi gazdálkodó, ezért őstermelőként adózik utána? A vállalkozás egyébként csak szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik, az egy főre jutó árbevétel 8 millió forint alatt van, így a 40 százalék kistermelői költségátalányt figyelembe vehetik. A támogatásból termőföld-vásárlás és gépbeszerzés történt. Ha jól tudom, ebben az esetben a termőföld vételárát berakhatom a költségek közé (APEH 2006.05.30), és ugyanekkora részt szerepeltetek a bevételeknél. A gépbeszerzést pedig egy összegben a költségek közé rakom, szintén ennek megfelelő támogatással szemben. Ebben is kérnék megerősítést. Segítségüket előre is köszönöm. Józsa Károlyné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close