61 találat a(z) csőd cimkére

Adóbűncselekmények: élen a költségvetési csalás és a csődbüntett Cikk

A Bűnügyi Főigazgatóság és az irányítása alatt álló nyomozó szervek 2014. évben 10 048 ismertté vált bűncselekmény gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást, ami 19,2 százalékkal kevesebb, mint a 2013. évi adat (12 440 bűncselekmény) – közölte a NAV.

Mi van a háttérben? Sorra dőlnek be a fuvarozó cégek Cikk

Idén rekordszámú felszámolási és kényszertörlési eljárás indult a szállítmányozási cégek ellen Magyarországon, közülük is a közúti fuvarozók állnak a legrosszabbul, derül ki az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből. A cég szerint a magas vevői kitettségű, sokszor a rosszul megválasztott devizahitel-konstrukciók érintette szektorban a következő években sem csökken jelentősen a kockázat szintje.

Társas vállalkozás tagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, szíveskedjen az alábbi esetre megnyugtató választ adni. A 2010-ben 3 taggal alakult (kereskedelmi tevékenységet folytató) kft. tönkrement, a megszüntetésről még nincs döntés. A társasági szerződés nem tesz említést a tagok személyes közreműködéséről. A tagok közül ketten ügyvezetők, amíg volt munka, ők végezték el. A harmadik tagnak volt és van is heti 36 órát meghaladó főállású munkaviszonya, a vállalkozásban nem tevékenykedett. „A” ügyvezető (és tag) már 1 éve külföldön vállalt munkát, jelenleg is ott dolgozik. „B” ügyvezető az alakulás óta munkaviszonyban látja el a cégben a feladatait, mely feladatok a valóságban már nincsenek, ő a vállalkozásból, mint tag, ki fog lépni. Üzletrészét „A” ügyvezető veszi át. Kérdésem: A történések után „A” ügyvezető (és tag) – aki magánszemélyként vállalt munkát Angliában – a Tbj. szerint biztos, hogy nem minősíthető társas vállalkozónak? A cég alapításával egy időben (2010. év) mindhárman tagi kölcsönt nyújtottak, hogy a vállalkozást be tudják indítani. Ez valós tagi hitel volt. A kilépni szándékozó „B” ügyvezetőnek (és tagnak) bennragad a vállalkozásban körülbelül 1 millió forintja. Ezzel mi a teendője a könyvelőnek? (Nyugdíjas vagyok, és már csak ezt az egy céget könyvelem.) Tisztelettel Sz. Zs. nyugdíjas

Egyéni vállalkozó 10 évig gyesen lévő alkalmazottja miatti terhei Kérdés

Tisztelt szerkesztőség! Egyéni vállalkozó egy alkalmazottat foglalkoztatott egy másik faluban lévő egyszemélyes üzletében. A dolgozója 7 év munkaviszonyt követően elment szülni, a boltot bezárták. A gyermeke beteg, ezért 10 éves koráig otthon lehet vele gyesen. Közben szült egy másik gyermeket, majd ismét visszatért az első gyermekével gyesre. A dolgozó nem tudja vállalni, hogy egy másik városba, 30-40 kilométerre járjon dolgozni, a beteg gyermeke miatt. Ő nem hajlandó felmondani, a munkáltatói felmondásra számít. 17 év munkaviszony után jár neki a felmondási idő és a végkielégítés, hiába csak 7 év volt a ténylegesen munkában töltött ideje? Az egyéni vállalkozónak azóta nincs más alkalmazottja, a vállalkozása csődbe ment, már csak ő maga dolgozik még valameddig, amíg az árukészletét megpróbálja kiárulni. Gondolkozik azon, hogy visszaadja a vállalkozói igazolványát. Az árbevétele még a saját járulékait sem fedezi. Mi történik akkor, ha visszaadja a vállalkozói igazolványát, és nem tudja, mert nincs miből kifizetni az alkalmazottja felmondási időre járó bérét, végkielégítését? A két szülésre, felmondási időre, végkielégítésre tekintettel körülbelül 1 millió forint lenne járulékokkal együtt az összes terhe. Az alkalmazott munkaviszonya megszűnik a vállalkozói igazolvány visszaadásának napjával? Mi lesz azzal az összeggel, ami járna neki, de nincs miből kifizetni? Itt nincs felszámoló, végelszámoló, ekkor is van lehetőség a bérgarancia-alapból való igénylésre? Köszönettel.

Befuccsolhatnak az argentínok Cikk

Negatív kihatású felülvizsgálat alá vette Argentína már most is mélyen spekulatív államadós-besorolásait a Standard & Poor's egy kamatfizetési kötelezettség nem teljesítése miatt, de a cég egyelőre vár a csődosztályzat megállapításával, mert lát esélyt az argentin kormány és az érintett kötvénybefektetők közötti megegyezésre.

Figyeljen üzleti partnerére! Lehet, hogy már több céget is bedöntött! Cikk

Magyarországon az elaprózott cégstruktúrához nehezen átlátható tulajdonosi szerkezet társul. A csaknem 600 ezer magyarországi cég közel egymillió aktuális állapot szerinti tulajdonosa és cégvezetője szövevényes kapcsolati hálót alkot, s a vállalkozások jelentős része kapcsolódik tönkrement, bedöntött vagy adósságot görgető más cégekhez.

Megszűnési hullám tizedeli a cégvilágot Cikk

Február óta 3000 fölött van a havonta megszűnő cégek száma, a mögöttünk álló időszak minden idők háromhavi rekordját hozta. „Ha ez az ütem fennmarad, idén akár 40 ezer céget is törölhetnek a nyilvántartásból” – véli Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató ügyvezetője.

Még több fizetésképtelen cég Cikk

Kelet-Közép-Európában a fizetésképtelenségi eljárások száma tavaly újabb rekordra, 70 ezerre nőtt - derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből. A csőd-, a felszámolási és végelszámolási eljárásokat magában foglaló fizetésképtelenségi eljárások száma egyaránt emelkedett a térségben, Magyarországon az összes vállalkozáshoz képest a fizetésképtelen cégek arányát mutató fizetésképtelenségi ráta 2,3 százalékos volt.

Nyugdíj előtt áll? Gyesen van? Így járhat, ha csőd fenyegeti munkáltatóját Cikk

Bárkivel előfordulhat, hogy munkáltatója átmeneti (vagy reményei szerint átmeneti) pénzügyi nehézségekkel küzd, amit többek között a bérköltség visszafogásával próbál áthidalni, illetve rosszabb esetben a csőd bejelentéséig némi időt nyerni. A munkavállalók, a nyugdíjba készülők, a gyesen, gyeden lévők számára ez halmozott hátrányokkal járhat.

Jönnek a nyugdíjbiztosító ellenőrei! Cikk

Jövőre elsősorban azokat a vállalkozásokat ellenőrzik a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, amelyek nem vagy hiányosan tettek eleget nyugdíjjal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) közzétette 2014. évi ellenőrzési tervét.

Mi a teendő, ha nem fizet az üzleti partner? Cikk

Minden cégnek volt olyan üzleti partnere az elmúlt 2 évben, amely fizetésképtelenné vált: az általuk okozott bevételkiesés általában nem haladja meg a cég forgalmának 10 százalékát – derül ki az adósságspirálba jutott cégek megmentésével foglalkozó Reconcept ügyfelei körében végzett felméréséből. A kárt súlyosbíthatja, ha a cég alacsony árréssel vagy rossz áfa-pozícióval dolgozik. A cégek nem optimisták, hasonló eredményekre számítanak 2014-ben is, közel 45 százalékuk azonban semmit sem készül tenni védekezésül. A Reconcept szerint szerződéses kikötésekkel a cégek csökkenthetik a nem realizált bevételek okozta kockázatot.

Gyed, gyes után járó szabadság Kérdés

Lányom 3 gyermekkel volt gyed-en, majd gyes-en. Közben a munkahelye csődbe, illetve felszámolás alá került, amely még most is tart. A tulajdonosok szerint nincs pénze a cégnek a lányomat megillető szabadság kifizetésére. Kérdésem az, hogy milyen lehetősége van a Bérgarancia Alaptól megkapni a járandóságot? Ha van erre lehetőség, milyen módon kell kérelmeznie és a járandóságból milyen mértékű (hány százalék) térítésre számíthat? Válaszukat köszönöm!

Új Ptk: nem sumákolhatnak a cégvezetők a csődeljárás után Cikk

Sok jogszabály módosul a jövő év március 15-én hatályba lépő új Polgári törvénykönyv (Ptk.) miatt, változás lesz például, hogy ingyen lehet majd hozzájutni csoportosított céginformációhoz, a volt cégvezető pedig kötelezhető lesz arra, hogy a csődeljárás során ki nem elégített követeléseket maga fizesse meg .

Valódi alternatíva lehet a csőd? Cikk

Míg az év első két hónapjában több mint 4 ezer felszámolás, mindössze csupán 23 csődeljárás indult Magyarországon. Az idén életbelépett kedvező jogszabályi változásoknak köszönhetően ugyanakkor az eddig marginális szerepet betöltő csődeljárás növekvő számú esetben a felszámolás reális alternatívájává válhat, ami az életképes cégek megmentését eredményezheti.

Csődhullámra számít a GKI Cikk

A magyarországi cégek szerint a tavalyi, csődrekordot hozó év után az idén is enyhén növekszik a tönkremenő vállalkozások száma, különösen erőteljes csődhullámra számítanak a kereskedelemben és a járműkereskedelemben, a mezőgazdaságban és a közösségi szolgáltatásokban - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. kedden.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Reprezentáció, üzleti ajándék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kifizetőt terhelő 40 százalékos kata II

Szipszer Tamás

adószakértő

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs