55 találat a(z) csökkentés cimkére

További adóadminisztráció-csökkentést ígér a PM Cikk

Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben az adóterhelés az Európai Unióban 2017-ben. A címvédésre jó esély van, tavaly ugyanis mintegy 290 milliárd forintot, idén pedig több mint 200 milliárd forintot hagynak az adócsökkentések a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál – írja közleményében a Pénzügyminisztérium. A tárca célja, hogy a vállalkozások adóadminisztrációjának a csökkentésében is ilyen jó eredményt érjen el, ezért az egyszerűsítések idén is folytatódnak. Öt adófajtával kevesebb lett, és mostantól a vállalkozások mentesülnek a havi KSH adatszolgáltatási kötelezettség alól – emeli ki a közlemény.

Olcsóbb lehet a tartós tej Cikk

A tartós tejek fogyasztói árának 8-10 százalékos mérséklődésére számít a tejterméktanács annak révén, hogy a jelenlegi 18-ról 5 százalékra csökkenne az UHT és az ESL tejek általános forgalmi adója.

Adócsökkentéseket is ígér Varga Mihály Cikk

Továbbra is fegyelmezett marad a költségvetés Magyarországon – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Csökkenti a tojás árát a Lidl Cikk

Mától 12-17 százalékkal csökkenti a tojásárakat a Lidl – közölte az áruházlánc.

A miniszter kiszámolta: ennyit nyernek a vállalkozások Cikk

Két és fél százalékponttal csökkennek a vállalkozásokat érintő közterhek, amennyiben az Országgyűlés megszavazza Varga Mihály kedden benyújtott törvényjavaslatát; a nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek elmondta: beváltotta a reményeket a tavaly aláírt novemberi hatéves bérmegállapodás, ezért indítványa értelmében jövő januártól 2 helyett 2,5 százalékponttal lesznek kisebbek a munkáltatói adók.

A munkáltatói járulék további csökkentését tervezi a kormány Cikk

A kormány azt tervezi, hogy jövő januártól a munkáltatói járulékok további fél százalékpontos csökkentését kezdeményezi; ezzel 2018-ban 2,5 százalékponttal lesznek alacsonyabbak a vállalkozásokat érintő közterhek – jelentette be Varga Mihály csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Versenyképességi Tanács őszi első tanácskozása után, sajtótájékoztatón.

Alacsonyabb adókat tervez az amerikai elnök Cikk

Egyszerűbb adórendszert és alacsonyabb adókat tervez az amerikai elnök, aki a múlt héten felvázolta a javasolt adóreform fő vonalait.

Társaságiadó-felajánlás támogatás céljára Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. 2015-évi (1529) társasági adója terhére, a Tao tv.24/A § alapján LÁTVÁNY-CSAPATSPORTNAK adófelajánlást tett támogatás céljából. Erre az adófelajánlásra kötött együttműködési, és kiegészítő szponzori szerződéseket. A felajánlott összeg összesen 2700 ezer Ft. A NAV a folyószámlán (2016-ban) előírt kötelezettség csökkenést, 2700 ezer forintot, és pénzügyi teljesítés csökkenést (kiutalást), 2700 ezer forintot. A kérdésem az lenne, hogy a kötelezettségcsökkenést az egyéb bevételek közé könyvelem? A kiutalást pedig az egyéb ráfordítások és egyéb szolgáltatások közé? Ha a fenti elgondolás nem helyes, szíveskedjen tájékoztatni a megfelelő elszámolási módról! Köszönettel: Lázárné

Garantált bérminimum minimálbérre csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtruha-, lábbeli-kiskereskedelemmel foglalkozunk. Több üzletünk van, van ahol 8 órában bejelentett dolgozónk van, és olyan is, ahol egyszerűsített foglakoztatásban van dolgozónk. Egyszemélyes üzletekről van szó. Van ahol van, és van ahol nincs eladói végzettségük. Eddig bérként a garantált bérminimumot fizettük (161 000 és 806 Ft). A jogszabályokat böngészve a mi tevékenységünk végzéséhez nem találtam kötelezően előírt végzettséget az eladóink részére. Ebből adódóan van-e arra valamilyen lehetőségünk, hogy innentől kezdve csak a minimálbért fizessük részükre? Jelenleg folyamatban van nálunk egy munkaügyi ellenőrzési vizsgálat. Ezt a kérdést feltettem az ellenőrnek is, aki erre azt válaszolta, hogy nem alkalmazhatjuk a minimálbért, mert eddig is a bérminimumot fizettük és nem változott lényegi körülmény. Én azt válaszoltam rá, hogy csak annyi, hogy ez éves szinten nekünk a tavalyi évhez képest milliós nagyságrendű kiadást jelent, amit nem biztos, hogy ki tudunk gazdálkodni. Ez nem elfogadható válasz szerinte. A fentiekben leírtak alapján kérném az ön szakvéleményét. Köszönettel Anita

Járulékcsökkentést szorgalmaz több szakértő Cikk

Jelentős járulékcsökkentésre lenne szükség Magyarország versenyképességének javítása érdekében az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint.

Varga: jön a járulékcsökkentési program Cikk

A kormány tervei szerint 2-3 évre elhúzott járulékcsökkentés valósulhat meg, összekapcsolódva egy olyan rendszerrel, amely a bérnövekedéshez ad többlettámogatást a járulékcsökkentésen keresztül – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán csütörtökön este.

Tényleg jön a járulékcsökkentés? Cikk

Jövő januártól elindul a több éves járulékcsökkentési program, a Figyelő információja szerint azonban ennek valamiképpen feltétele lesz, hogy a cégek emeljék a foglalkoztatottak bérét.

Lakóingatlan-bérbeadás – kollégiumi díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakóingatlanom bérbeadásának bevallása során csökkenthetem-e bevételemet gyermekeim kollégiumi díjával? Igaz, hogy a kollégium szálláshelyszolgáltatásnak minősül, de a hallgatók ideiglenes lakcímen be vannak jelentve és 90 napnál hosszabb ideig tartózkodnak a kollégiumban. Köszönöm válaszát.

Tőkecsökkentés után mikor kell az adót és járulékot megfizetni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előzmények: X társaságnak két tulajdonosa van. A és B tulajdonos elhatározta a tőke csökkentését négy évvel ezelőtt, 500 ezer forintra. A 6 millió forintról 500 ezer forintra történő jegyzett tőke csökkentéssel a tulajdonosok 5,5 millió forintot adómentesen a cégből felvettek. Az eredménytartalék csökkentése a társaság kötelezettségeként előírásra került, de a mai napig nem került kifizetésre. B tulajdonos létrehozta egyszemélyes Z Kft.-jét. A következő ügyletet kívánják lebonyolítani: Z Kft. megvásárol X Kft.-től egy ingatlant. B tulajdonos az eredménytartalékban lévő, tőkecsökkentésből származó követelését Z Kft. részére engedményezi. Z Kft. ezzel az engedményezéssel kívánja kifizetni X Kft.-t, csökkentve ezzel B tulajdonos követelését. Kérdés: A tőkekivonás utáni adót mikor kell megfizetni? Amikor B tulajdonos a Z Kft.-jéből kifizeti magának a követelését, vagy amikor B tulajdonosnak X Kft.-ben megszűnik (vagy lecsökken) a követelése. Jogászok véleménye szerint B tulajdonosnak csak akkor kell az adót és járulékot megfizetni, amikor a tőkerész ténylegesen a birtokába kerül, s mivel azt jelen időben engedményezi a kft.-je részére, az ügylet lebonyolításakor nem kell adót és járulékot fizetni. Kérem szíves állásfoglalásukat a fizetendő adó és járulék időpontját illetően. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Erdei Sándorné

Törzstőkecsökkentés után üzletrész-értékesítés Kérdés

A kft.-nek több cég, és több magánszemély tulajdonosa van. Az évek folyamán a kft. jelentős veszteséget halmozott fel. A tulajdonosok a jegyzett tőke csökkentése mellett döntöttek (eredménytartalékkal szemben számolták el). 1. A tőkecsökkentés esetében a korábban teljesített pótbefizetést is kellett volna arányosan csökkenteni (a pótbefizetést pénzben teljesítették, és lekötött tartalékként került kimutatásra a kft. könyvelésében)? 2. Mivel a tőkecsökkentésnél jövedelem nem került kifizetésre a tagok részére, így a kft. nem számolt el semmiféle közterhet. Helyesen tették így? A tőkecsökkentést követően a társaság tőkeemelés mellett döntött. Sajnos az ebből származó forrást is felélte, és ismét tőkecsökkentést kellett elhatároznia és végrehajtania a tagoknak. Időközben a társaság tulajdonosi köre változott, mert egyes tulajdonok értékesítették az üzletrészüket. Jelentkezett a kft.-re egy vevő, aki rendkívül jelentős vételárat fizetne (a vételár jóval a kft. mérlege alapján reális vételár felett van). 3. A társaság jelenlegi magánszemély tulajdonosa, aki a kft. számára ismeretlen áron vette meg a tulajdonrészét a korábbi tulajdonostól, a tőkecsökkentést követően, egy esetleges eladás során mi után fog adózni, illetve a kft. mit tekintsen szja- és eho- alapnak? A magánszemély tulajdonosoknak nyilatkozni kell arról. hogy mennyiért jutottak hozzá jelenlegi tulajdoni részükhöz, vagy az szja és az ehoalapja a tulajdonosra jutó vételárrész az üzletrész névértéke közti különbözet lesz?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs