400 találat a(z) cégvilág-rss cimkére

Három tőzsdei cég éves beszámolóját kifogásolja a könyvvizsgálója Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az átláthatóság és a befektetők védelme érdekében mostantól minden évben közzéteszi azon tőzsdei cégek listáját, amelyek éves jelentése olyan beszámolót tartalmaz, amelyet könyvvizsgálójuk minősített véleménnyel látott el. Idén eddig három ilyen kibocsátó van – nyilatkozta Barnóczki Péter jegybanki igazgató az MTI-nek.

Elindult az szja-mentes jövedelmet biztosító nyári diákmunka program Cikk

A nyári diákmunka program 2013 óta futó kezdeményezés, amely elsősorban bértámogatással ösztönöz a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatására. A fiatalok szerdától regisztrálhatnak az idei kiírásra, a 25 év alattiak idéntől szja-mentes munkavégzésük után járó keresetükből még több pénzt tarthatnak meg, költhetnek saját céljaikra – hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Itt az illetékes miniszter válasza a Ryanair nyilatkozatára Cikk

A Ryanair vezérigazgatójának stílusa elfogadhatatlan és hagy maga után kivetnivalót – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán az MTI-vel.

Kiemelten vizsgálja a bankok díjváltoztatásait az MNB Cikk

A pénzügyi különadók és a tranzakciós illeték változása okán a jegybank kiemelten vizsgálja a hitelintézetek díjszabásainak változásait, szükség esetén haladéktalanul vizsgálatot indít a jogsértő pénzügyi intézményekkel szemben – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Miért bünteti a megrendelőt a NAV, ha a beszállító adóelkerülő? Cikk

Az adóhatóság nem áll meg az adócsalásban érintett cégek ellenőrzésénél, mindig megvizsgálja az ilyen láncokkal üzleti kapcsolatban álló adózókat is. Elvárja az adózóktól, hogy minden észszerűen elvárható intézkedést megtegyenek annak érdekében, hogy ne váljanak adócsalás részesévé. A NAV megtagadja a beszállítótól befogadott számlán áthárított áfa levonási jogát, ha úgy ítéli meg, hogy az érintett adózónak észlelnie kellett volna az adócsalásra utaló körülményeket. Mit tehet az adózó a Deloitte szakértői szerint?

A nap kérdése: hogyan változik az egyszerűsített foglalkoztatottak közterhe júliustól? Cikk

Hogyan alakul júliustól a mezőgazdasági idénymunka közterhe a 197/2022. kormányrendelet nyomán, ha 200 ezer forint minimálbérrel számolunk? – kérdezte olvasónk. Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Társadalombiztosítási kérdések katásoknál Cikk

A kisadózó vállalkozások (katások) kapcsán számos visszatérő kérdéssel találkozunk. A következőkben ezek között tallózunk.

A kkv-k több mint fele tervez beruházást Cikk

Bő két év megszorítás és járvány után a kkv-k több mint kétharmada hajtott végre vagy tervez idén beruházást, illetve béremelést, derül ki a Via Credit és az OPTEN közös felméréséből

A nap kérdése: hogyan kell könyvelni a cégautóadót, arra is figyelemmel, hogy a megfizetett gépjárműadót le lehet vonni a fizetendő cégautóadóból? Cikk

Megfelelő feltételek fennállása esetén a fizetendő cégautóadóból levonható a személygépkocsi után az adóalany terhére megállapított gépjárműadó. Az adóhatósághoz ezer forintra kerekített összegben kell az adókat befizetni, viszont a gépjárműadót forintban vetik ki. A cégautóadót melyik összeggel kell csökkenteni, illetve hogyan kell azt könyvelni? A kérdésre Sinka Júlia okleveles adószakértő, számviteli tanácsadó adott választ a „Gépjárművek adózása és számvitele” című kiadvány oldalain.

Munkaalkalmassági vizsgálat: elég lehet-e a háziorvosi igazolás? Cikk

Helyettesítheti-e a jogosítványhoz végzett háziorvosi vizsgálatról kiállított igazolás a szükséges üzemorvosi vizsgálatot? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Kuponok utáni adózás: kell-e szja-t, szochót fizetni? Cikk

Cég bizonyos összegű vásárlás után később (meghatározott időpontig) beváltható kuponokat ad magánszemély vásárlóknak, 1000, 2000 forint, 13 százalék stb. értékben. A kedvezményt a későbbi, bizonyos összeg feletti vásárlásoknál lehet érvényesíteni. A kuponok beváltásakor kell-e szja-t, szochót fizetni? A 13 százalékos kedvezmény minek minősül? Adófizetési kötelezettség keletkezik-e? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Növekvő cégautóadó: hogyan szabadulhat meg tőle az egyéni vállalkozás? Cikk

A cégautóadó jelentős mértékű emelése miatt számos vállalkozó gondolkodik azon, hogy a cégautókat úgymond kiveszik a vállalkozásból, nem számolnak el ahhoz kapcsolódó költségeket. Mentesülhet-e a cégautóadó-fizetési kötelezettség alól az egyéni vállalkozó július 1-jétől, ha onnantól kezdve nem számol el az autóhoz kapcsolódó költséget (üzemanyag, karbantartás stb.)? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Nyári szabadságolás: minden a kiadásáról és a különleges megállapodásokról Cikk

Nyár elején érdemes áttekinteni a szabadságok kiadásának szabályait; figyelmen kívül hagyásuknak ugyanis komoly jogi következményei lehetnek.

29 százalékkal nőtt a magyar pályakezdők bérigénye Cikk

A magyar pályakezdők bérigénye átlagosan nettó 322 000 forint, 29 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest – közölte a Zyntern.com állásportál szerdán az MTI-vel.

Így veszíthetik el a támogatást az energiahatékonysági pályázatokon nyertes cégek Cikk

Akár el is bukhatják a vissza nem térítendő támogatást azok a cégek, amelyek energiahatékonysági pályázat segítségével valósítanak vagy valósítottak meg naperőmű-beruházást. Azzal ugyanis, hogy a napelemes rendszerek hálózatra visszatáplálnak, gyakran előfordul, hogy többet termeltek, mint amit elhasználtak, ezáltal jövedelmük képződik. „Ez pedig automatikusan a pályázat feltételeivel ellentétes helyzetet teremt, mivel a pályázatok saját célú villamosenergia ellátását célzó naperőmű telepítésére szóltak, nem pedig bevételtermelésre” – hívja fel a figyelmet közleményében Lamos Zsolt, az Assix Intersolar ügyvezetője.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs