530 találat a(z) cégautóadó cimkére

Cégautóadó Kérdés

Egy szja szerint adózó egyéni vállalkozó egész évben (kivéve augusztust) folyamatosan használja a személygépkocsiját, melynek a költségét útnyilvántartás alapján elszámol (nincs kiküldetési rendelvény). Ilyen esetben mely hónapokra kell cégautóadót fizetni? A törvény azt írja, hogy annak a hónapnak az első napján keletkezik adófizetési kötelezettség, amelyet megelőző hónapban költséget számoltak el a gépjárműre, illetve annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben utoljára számolt el költséget a gépjárműre. Jól értelmezem-e, hogy amennyiben előző év decemberében nem számolt el költséget, akkor adott év januárjára nem kell cégautóadót fizetni, illetve nem kell fizetni augusztus és szeptember hónapokra sem? Válaszukat előre is köszönöm.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: Egy evás társaság autót lízingel. Ebben az esetben keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettség? Véleményem szerint igen, bár klasszikus módon nem számol el költséget az evás cég a gépjárműre. Az is kérdésem, hogyha ennek a cég tulajdonában lévő gépjárműnek az üzembentartója a cég egyik magánszemély tagja lesz, akkor a magánszemélynek (aki nem érvényesít költséget az autójára) már nem keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettsége? Válaszát köszönöm.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy személygépkocsi üzembentartója egy kft., tulajdonosa magánszemély. A kft. költségeket (gázolaj, biztosítás, karbantartás, gépjárműadó) számol el. A cégautóadót kinek kell megfizetnie és bevallania, a tulajdonosnak vagy az üzembentartónak? Segítségét előre is köszönöm!

Autóbérlés magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. magánszemélytől bérelne személygépkocsit. Szeretnék érdeklődni, hogy miként alakul az adózás a kft. és a magánszemély esetében? Ha jól gondolom, akkor a magánszemély tulajdonos fogja megfizetni a cégautóadót negyedévente. A kft. pedig a szerződéses összeg alapján levonja, megfizeti és 08-as nyomtatványon bevallja a 15 százalékos szja-t, illetve a vállalkozást terheli a 22 százalékos eho-fizetési kötelezettség, amit ugyancsak a 08-as nyomtatványon vall be a kft. Ezzel egyidejűleg a kft.-nél a felmerülő költségek (üzemanyag, javítás stb) már elszámolhatók? Válaszát előre is köszönöm.

Alapítványi személygépkocsi cégautóadója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítványnak – központi idegrendszer sérülése miatt mozgássérült gyermekek konduktori tevékenységének támogatására a gyermekek szállítása céljából 2005-ben vásárolt – személygépkocsi után kell-e fizetnie cégautóadót? Köszönettel: Előfizető

Cégautó magánhasználat Kérdés

Tisztelt Antretter Erzsébet! Hivatkozva a"Külföldi autópályadíj, benzin-és parkolásszámla" kérdésre adott válaszára, az lenne a kérdésem, ha megfizeti a társaság a cégautóadót, abban az esetben is kell-e útnyilvántartást, illetve kiküldetési rendelvényt írni és az utazás célját feltüntetni? Ha a külföldi tankolás számlán nincs ráírva a cég neve elszámolható? Válaszát köszönöm.

Személygépkocsi-vásárlás Kérdés

Egy cég személygépkocsit szeretne venni, de a biztosítás sokkal jobb, ha magánember az üzembentartó. Tehát a cég lenne a tulaj, a magánember az üzembentartó? Mi van ilyenkor? A cég elszámolhat értékcsökkenést, és fizet cégautóadót? Az autóval kapcsolatos többi költséggel mi van ilyenkor?

Saját tulajdonú személygépkocsi költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélynek saját tulajdonú személygépkocsi céges használatára tekintettel, kiküldetési rendelvény alapján, a NAV által közzétett üzemanyagár és kilométerenként 15 forintos általános személygépkocsi-normaköltség alapulvételével költségtérítést fizetünk ki. Munkavállalónk kéri, hogy térítsük meg részére a céges üggyel kapcsolatos parkolási díjat is a cég nevére szóló számla alapján. Kérdésem az lenne, hogy kifizethető-e ez a költségtérítés adómentesen? Vagy ez már a NAV által közzétett üzemanyagár, valamint a 15 forint/kilométer általános személygépkocsi-normaköltség alapulvételével kifizetett összeg feletti költségtérítésnek minősül, és így cégautóadó-fizetési kötelezettség keletkezik? Köszönettel: Mónika

Magánszemély ingyenes szolgáltatásnyújtása vállalkozás részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyszemélyes magyar korlátolt felelősségű társaság. A kft. székhelye a magánszemély állandó lakcímeként működő lakás, melyért a magánszemély nem kap semmilyen jellegű juttatást a társaságtól (ingyenes bérleti szerződés alapján). Továbbá a magánszemély ingyenes üzembentartói szerződést kötött saját tulajdonában álló gépjárműjére vonatkozólag a kft.-vel, hogy a kft. gazdasági tevékenységéhez használni tudja, költséget számoljon el. A kft. bejegyzésre került a forgalmi engedélyben, mint üzembentartó. Kérdésünk, hogy helyesen jár-e el a magánszemély, hogy térítés nélkül nyújt szolgáltatásokat a gazdasági társaság számára? Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli az ügylet mindkét szereplőjét? Cégautó megfizetésére a magánszemély kötelezett mint tulajdonos?

Személygépjármű áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk vásárolt egy kilencszemélyes kisbuszt, mely a forgalmi engedély szerint személygépjárműnek minősül. A finanszírozás 50 százaléka önrész, a maradék nyílt végű lízing. A járművel az elsődleges cél a vidékről bejáró dolgozók utaztatása. Ez esetben visszaigényelhető-e az üzemanyag (gázolaj), javítás, illetve lízingdíj, valamint a vételárrész áfája? Kell-e cégautóadót fizetni utána, illetve van-e útnyilvántartás-vezetési kötelezettség? Köszönöm.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Forgalmi engedély szerint a gépjármű kategóriája M1 (személygépkocsi) S.1. 9 ( ülések száma vezetővel 9 fő), együttes tömege 2740 kg. A gépjárműadó törvény cégautó fejezete alapján az adófizetési kötelezettség az Szja tv. 45. §-ban megfogalmazott személygépkocsikra vonatkozik, mely szerint vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas. Cégautóadó-fizetési kötelezettség merül-e fel a fenti gépjármű vonatkozásában?

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: tartós bérletbe adott gépkocsi után a cégautóadót a tulajdonos fizeti, viszont a gépjárműadót az üzembetartó. Ilyen esetben a tulajdonos levonhatja a gépjárműadót a cégautóadóból? Esetemben a bérbeadó kiszámlázza a cégautóadót és nem veszi figyelembe a gépjárműadó összegét. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Urbán Ágnes

Személygépkocsi-kölcsönzés – cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 5 napra kölcsönzött egy személyautót. Erről alanyi adómentes számlát kapott. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a mi cégünknek fenn áll-e cégautó adó fizetési kötelezettsége?

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. vezető tisztségviselője kiküldetési rendelvény alapján költségtérítést számolna el a jogszabály szerint igazolás nélkül elszámolható mértékben a meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma alapján, a NAV által közzétett üzemanyagárral számított üzemanyagköltséget és a kilométerenkénti 15 forintot. Keletkezik-e cégautóadó-fizetési kötelezettsége a magánszemélynek? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Németországból bérelt autó utáni cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft., amelynek a tulajdonosa német állampolgár, a német kapcsolt vállalkozásától tartósan, hosszú távra bérel személygépjárművet. Ebben az esetben a magyar cégnek meg kell fizetni a cégautóadót? Köszönettel:

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs