195 találat a(z) cég cimkére

Kft.által nyújtott kölcsön Kérdés

Egy kft. egyik tagjának ,aki munkaviszonyban ügyvezető a cégben, visszatérítendő kölcsönt szeretne adni. Amennyiben jegybanki alapkamat+5%-os kamattal adja, jól gondolom , hogy társasági adóalapot sem érint, és a munkavállalónak sem keletkezik adófizetési kötelezettsége? Hátrányuk, adófizetési kötelezettségük keletkezik a feleknek? A kölcsönt a cég pár hónapra adná, eseti jelleggel. A szerződésben a kölcsön célja ismeretlen.

Kötelező cégmódosítás: kikre vonatkoznak az új szabályok? Cikk

Bár már nem annyira friss az a jogszabályi előírás, mely újabb adminisztratív terhet ró a hazai vállalkozásokra, mégis most válik aktuálissá, ahogy egyre közeledik a megadott végső határidő. 2012-ben több lépcsős szabályozással alakult ki, hogy milyen adatokat kell legkésőbb 2013. február 1-jétől valamennyi hazai gazdasági társaság esetén tartalmaznia kell a cégjegyzéknek. Napjainkban, amikor az adatvédelem egyre nagyobb figyelmet és hangsúlyt kap, akár meg is lenne kérdőjelezhető ezen új rendelkezések létjogosultsága, melynek indokaként a hatékonyabb hitelezői védelmet jelölte meg a jogalkotó. De miről is van szó?

Januártól módosítanák a szakképzési hozzájárulásra vonatkozó szabályokat Cikk

2013-tól módosulhat a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény, ennek nyomán a cégek - gyakorlati képzés vállalása esetén - ismét elszámolhatnák a saját munkavállalók képzésére fordított költségeket.

Ingatlannal rendelkező társaság adókötelezettsége Esemény

Ezek a cégek kérhetnek adóvisszatérítést Cikk

A társasági adó (Tao) tv. egy korábbi rendelkezésének értelmében az adó alapja csökkenthető volt a megfizetett helyi iparűzési adó (HIPA) mértékével, feltéve, hogy az adózónak nem volt az állami, vagy önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása az év utolsó napján. Az adóhatóság ezt a kitételt önkényesen, nagyon leszűkítetten úgy értelmezte, hogy nem lehetett az adófolyószámlán szereplő egyetlen adónemben sem hiány még abban az esetben sem, ha egyébként az adófolyószámla összevont egyenlege pozitív összegű volt. A Legfelsőbb Bíróság (LB) több, egymástól független ítéletében elmarasztalta ezt az adóhatósági gyakorlatot.

Vagyonosodási vizsgálat vár a céges trükközőkre Cikk

Az adóhatóság az idén a vagyonosodási vizsgálatoknál korábban nem alkalmazott kiválasztási szempontokat is figyelembe vesz, köztük a csaló cégek tulajdonosainak és vezetőinek vagyongyarapodását is figyeli - írja a Napi Gazdaság.

Hogyan és hol adózik a külföldi munkát vállaló magyar vállalkozás Cikk

Családi kft.énk Németországban szeretne takarítási munkákat vállalni. Az ottani adózási és biztosítási viszonyok ismertek számunkra, de itthon milyen kötelezettségünk van, mivel itthon semilyen tevékenységet nem folytatunk? Olvasói kérdésre, az Adózóna szakértője válaszol.

Matolcsy csomagja bedöntheti a még működő cégeket Cikk

A „csomagoknak” visszatérő eleme az áfa-beszedés hatékonyságának növelése. A növekvő áfa-beszedés lehetőségét a NAV azzal táplálja, hogy folyamatosan azt kommunikálja, Magyarországon az európai átlagot meghaladó az áfacsalás. Kevés szó esik arról, hogy a NAV nyilatkozatát követően kerültek nyilvánosságra azok az Európai Bírósági ítéletek, melyek cáfolták a NAV vélelmét. Nem az áfacsalások száma volt átlagon felüli, hanem a NAV uniós áfa irányelv ismerete átlag alatti.

kedvezményezett átalakulás Kérdés

Kedvezményezett átalakulással, kiválással létrejött cégek felelnek-e a a kiválás előtti cég kötelezettségeiért, amennyiben a kötelezettség a kiválás előtt keletkezett.

Tételes adó: ennyit kell fizetni januártól Cikk

Ki választhatja a tételes kisadózást és mennyit kell fizetnie 2013 januártól? Olvasói kérdésre Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője válaszol.

Ügyvezető bejelentése Kérdés

Magyar cég ügyvezetője román állampolgár, Romániában él,ott biztosított. Magyarországon TAJ száma, adószáma nincs, juttatást nem vesz fel a cégben. Be kell-e jelenteni? Ha igen, akkor hogyan?

Csapdahelyzetek: a volt társas vállalkozó szolgálati ideje Cikk

Noha a társadalombiztosítási jogszabályok alkalmazásában nincs „erősebb” és „gyengébb” biztosítás, a munkaviszonyban álló dolgozók ellátásaik elbírálása során kedvezőbb helyzetben vannak, mint a társas vagy egyéni vállalkozók.

Bérkompenzáció egyéni vállalkozóknál Cikk

Igénybe vehetem a kompenzációt egyéni vállalkozóként a saját magam után számított szociális hozzájárulási adó tekintetében,ha teljesítem az elvárt béremelés feltételeit?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

A következő két kérdésre szeretnénk választ kapni: 1. Kapcsolt vállalkozás-e, ha egy Bt, ahol X magánszemély és Y magánszemély 50-50 %-ban tulajdonosok, ezenkivül feleség és férj, Kft. ahol X magánszemély feleség 50 %-ban Z magánszemély 50 %-ban tulajdonos és a bt. dolgozik és számláz a kft.-nek? 2. Kapcsolt vállalkozás-e, ha ugyanez a Bt, ahol X magánszemély és Y magánszemély 50-50 %-ban tulajdonosok és feleség-férj. Ez a bt X magánszemélynek /feleség tulajdonában lévő ingatlanon/ dolgozik és számláz?

Személyes közreműködés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Bt. nyugdíjas beltagja a társasági szerződésben üzletvezetőként szerepel. Mivel a Gt szerint az üzletvezetés nem minősül személyes közreműködésnek és más tevékenységet nem végez a beltag, valamint jövedelmet nem vesz fel,meg kell-e fizetnie a 6390 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close