495 találat a(z) bt. cimkére

Katás bt. és az osztalékkifizetés értelmezése Kérdés

Egy előadáson merült fel kérdésként a katás bt. tagjainak osztaléka. A bt. beltagja katás nyugdíjas. A kültag is nyugdíjas, de nem katás. Hogyan értelmezhető az osztalék kérdése, kell-e a nem katás kültagnak osztalékadót fizetnie? Ha igen, a szavazati jog arányában, vagy betétjük arányában? Lemondhat-e kültag a beltag javára az osztalékról? Hány hónapon keresztül kell a kültagnak katásnak lennie, hogy ne fizessen osztalékadót?

Kata egyéni vállalkozóként és bt. kültagjaként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású egyéni katás vállalkozásom mellett a feleségemmel bt.-t szeretnénk alapítani, ahol én lennék a katás kültag. A kérdésem arra irányul, hogy a jelzett vállalkozásokban hogyan alakulna a havi járulékfizetési kötelezettségem? Köszönöm válaszukat !

Bt.-kültag munkaszerződése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. kültagja eddig megbízási jogviszonyban látta el az ügyvezetést, a társasági szerződésben ez szerepel. Köthető-e vele munkaszerződés az ügyvezetés ellátására a megbízási jogviszony helyett, szükséges-e ehhez módosítani a társasági szerződést? Válaszát előre is megköszönve: Könyvelő

Beltag ingatlanszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beltag vásárolna beltagtól ingatlanrészt bt.-n belül. Szeretném tudni a vonatkozó törvényt, hogy ha az összesen tulajdonában lévő ingatlan nem haladja meg a 75 százalékot, akkor a vásárlása illetékmentes-e? A 75 százalékot meghaladó rész úgy tudom illetékfizetési kötelezettséggel jár. Amennyiben a bt. ingatlanát külső személynek értékesíti, akkor ezen rész után kell-e illetéket kell fizetnie? Köszönöm válaszát!

Flotta telefonszámla elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. flottatársának a telefon számlája elszámolható-e? A flottatárs számlája a bt. nevére szól, de a cim nem azonos. Köszönettel!

Szállítmányozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném újra a segítségüket. Egy magyar, áfakörbe tartozó bt. vállalja szállítmányozóként, hogy csomagot juttat el Magyarországról harmadik országbeli címzetthez. Az esetek többségében egy magyarországi szálloda bízza meg, hogy a nála megszálló vendég csomagját juttassa ki külföldre. A csomagot a bt. saját nevében adja fel, így a fuvarozó cég felé áfamentes számlát állít ki. Kérdésem, hogy a bt. a szálloda felé állíthat-e ki az áfatörvény 102. § alapján mentes számlát? Válaszukat előre is köszönöm!

Áfamentes határ Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem "A" része, hogy adott egy újonnan alakuló kft., amelynek a 100 százalékos tulajdonosa egy bt. A bt. beltagja a vezető tisztségviselő a kft.-ben, amit havi 10 000 forint megbízási díjért lát el. Alkalmi foglalkoztatással be lehet-e jelenteni a cégvezetőt, ha a cég tevékenységében is időnként részt vesz, vagy kell kötni egy külön munkaszerződést pl. heti 10 órára. A bt.-ben mint főállású kata-s vállalkozó fizeti meg a havi 50 000 forintot. A "B" rész szintén ide tartozik. Ha az új cég, amely az áfában alanyi adómentességet választott és létesítő okirata 10. 01-jén kelt, 10. 09-én jegyezték be a kft.-t az adószáma pedig 10. 08-ától érvényes, akkor mennyi pontosan az alanyi adómentesség határa 2019-es évre, illetve a társasági adó bevallásakor melyik dátumot kell beírni a kezdésnek. Üdvözlettel: F.László

Pénzforgalmi áfa értékhatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzforgalmi áfaelszámolás alá tartozó bt. esetében, az áfatörvény 196/C § (1) alapján a termékértékesítéséket és a szolgáltatásnyújtásokat említi, ami beleszámít a nettó 125 millió forintos értékhatárba év elejétől kezdődően. A kérdésem az, hogy ebbe az értékhatárba beleszámít a kiszámlázott előleg is? Ha beleszámít, akkor csak az az előleg számít bele, amely be is folyt? Konkrétan előlegről van szó, nem előre fizetésről. Van olyan előleg, amely csak ki lett számlázva, de még nem folyt be. Fontos lenne tudni, mert nagyon az értékhatár közelében van a cég. Ha csak a befolyt előleg számít bele az értkesítésen kívül, akkor még nem érte el az értékhatárt, viszont, ha az az előleg is amely nem folyt be, akkor viszont igen. Köszönettel várom gyors válaszukat!

Számla kiállításának napja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy egyéni vállalkozó, valamint bt. állithat-e ki szombati nappal számlát? Válaszát előre is köszönöm.

180 vállalkozás jut ezer lakosra Cikk

Több mint 1,9 millió gazdasági szervezetet tartottak nyilván a múlt év végén, 2,1 százalékkal, azaz 38 ezerrel többet, mint 2017-ben – írja a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Világgazdaság szerdai száma.

Beltag bérkivétje megszűnés előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Évek óta tevékenységet alig folytató bt. (kettős könyvvitelt folytató evaalany) szeretné megszüntetni a vállalkozását. A jelenleg is munkaviszonyban lévő nyugdíjas beltag a meglévő pénzkészlet erejéig kivehet-e bért? Az eva előtti időszakból van eredménytartalék. Köszönettel

Ügyvezető jogviszonya kft.-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek két ügyvezetője van, akik egyúttal a vállalkozás tagjai. Mindkét ügyvezető 0 forintért, megbízási jogviszonyban látta el feladatait, mivel mindkettő gyesen volt. Ez megfelel 36 órás munkaviszonynak? Az A ügyvezetőnek lejárt a gyese, és azóta a katás bt.-ből fizeti az 50 000 forintot, mint főállású. Ez megfelel 36 órás munkaviszonynak? B ügyvezető jelenleg is gyesen van. Kérdésem: kell-e kötniük munkaszerződést a 2 ügyvezető taggal ügyvezetői feladatuk ellátására? Mennyi lehet a minimális munkabér? Van erre szabaly, ha például napi 1 órában látják el feladatukat, például havi 5000 forintért? Köszönöm!

Szocho-fizetési kötelezettség Kérdés

Kérdésem, hogy bt. nyugdíjas tulajdonosának a más nem önálló tevékenységből származó jövedelme után meg kell-e havonta fizetni a szociális hozzájárulást?

Osztalékelőleg után szocho Kérdés

Ha bt. beltagjának havi 200 ezer forint nem önálló tevékenységből származó jövedelme van és a 2019-es év során 10 millió forint osztalékelőleget vesz ki, akkor kell-e fizetnie szociális hozzájárulást? És ha igen, mennyit? A havi 200 ezer forint után a bt. megfizeti a szociális hozzájárulást. Válaszukat előre is köszönöm! Zalka Ferenc

Osztalékról rendelkezés Kérdés

Kettős könyvvitelről áttért bt. 2019. 01. 01-től. A beszámolóban kell-e rendelkezni a cégnek az osztalékról? Vagy csak meg kell fizetni az osztalék utáni adót kiváltó adót?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs