6 találat a(z) bt.-kültag halála cimkére

Kültag halála: egyszerűsített végelszámolás, kényszertörlés Cikk

A betéti társaság kültagja elhunyt. Eljárhat-e a beltag a végelszámolás érdekében, illetve milyen adminisztrációs és adózási kötelezettségei vannak a cégnek, ha a cégbíróság törli? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Bt.-kültag halála Kérdés

Örökösödés: bt.-kültag halála Kérdés

Tisztelt Adózóna! Segítségüket szeretném kérni. Sajnálatos módon elhunyt édesanyám 2020. 10. 13-án. Bt.

Tagi kölcsönös bt.-tag halála Kérdés

Hogyan lehet, illetve lehet-e végelszámolni egy bt.-t, melynek kültagja elhunyt, a társaságnak tagi kölcsön tartozása van, egyéb követelése, illetve kötelezettsége nincs.

Bt.-kültag elhalálozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő probléma megoldásához kérném a segítségét. Ügyfelem egy kft. tulajdonosa, a kft. ügyvezetője az élettársa. 2003-ban ügyfelem édesanyja alapított egy bt.-t, amelynek ügyfelem a kültagja, de ő nem vett részt a bt. tevékenységében, sőt a családi kapcsolat megromlása miatt nem is volt tudomása a bt. tevékenységéről évekig. Az édesanyja meghalt, így most az ügyfelemnek kell rendeznie a bt. zárását. A könyvelési anyagokból kiderült, hogy már évek óta gyakorlatilag nem működött a bt., de adótartozása és pótléktartozása van: 221 000 Ft. A pénztárban összesen 29 000 Ft van. A tartozás kifizetéséhez szüksége van kölcsönre a bt.-nek, viszont ügyfelem végelszámolással szeretné megszüntetni, de ha tagi kölcsönt nyújt, akkor még ajándékozásiilleték-fizetési kötelezettsége is keletkezne a bt.-nek. A Tao. tv. 3. számú mellékletének 13. pontja szerint, ha az adózó visszafizetési kötelezettség nélkül véglegesen átad pénzeszközt, és rendelkezik a juttatásban részesülő nyilatkozatával, amely szerint a juttatás adóévében a juttatást az eredményében bevételként elszámolta és az adózás előtti eredménye, adóalapja e juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, továbbá az e bevételre jutó társasági adót megfizeti, amelyet a társasági adóbevallás elkészítését követően nyilatkozat útján igazol, amennyiben a juttatásban részesülő vállalkozási tevékenységet nem végez, akkor az adózónak nem kell adóalapot növelnie? Előre is megköszönöm: Zsmami

Mi a teendő halálozás esetén? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a sajnálatos eset történt, hogy egy bt. kültagja és egyben alkalmazottja életét vesztette. Az egyik kérdésem a bérszámfejtéssel és a munkaviszony végével kapcsolatos. Az illető hosszú ideje táppénzellátásban részesült, tehát van tavalyi szabadsága és idei is. Ugyanúgy számfejtek, mintha közös megegyezéssel kilépett volna, tehát megváltom pénzben a szabadságát? Kinek fizeti ki a cég a járandóságát? Úgy tudom, hogy az örökösnek jár, de míg a hagyatéki eljárás le nem zárul, addig nem adhatom neki. Továbbá kérdezném, hogy a 08-as járulékbevallást és a 2016. évi szja-bevallást is el kell készítenem? De ki írja majd alá? A táppénzkifizetéssel kapcsolatban pedig azt kérdezném, hogy milyen formában kell jeleznem az OEP-nek, hogy elhunyt. Előre is köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjjárulék-fizetési felső határ

Széles Imre

tb-szakértő

Konszignációs raktár

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs