312 találat a(z) biztosítás cimkére

Bővíti üzletágait az NN Biztosító Cikk

Elindítja nem-életági üzleti tevékenységét Magyarországon az életbiztosításban élenjáró NN Biztosító – jelentette be sajtótájékoztatón Sztanó Imre, a biztosítócég elnök-vezérigazgatója.

Biztosítás visszavásárlása ¬ szociális hozzájárulási adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk tagi kivétként már 2019 októberében jóval túlvan a minimálbér 24-szeresén. 2019 júniusában visszavásárolt biztosításból 3 387 460 forintot vont ki, melynek szocho alapja a biztosító igazolása alapján 2 845 466 forint, valamint ez "egyéb jövedelemnek" minősül, szintén az igazolás szerint. A biztosítás díját egy gazdálkodó szervezet fizette. Összevonható-e a társas vállalkozásból kivett jövedelem és a biztosításból származó egyéb jövedelem a szocho fizetésre tekintettel? Válaszát előre is köszönöm! Ungvári Andrea

E-kárbejelentő alkalmazás: nem csak a kötelező biztosításhoz jó Cikk

Az ingyenesen letölthető e-kárbejelentő alkalmazást a 2019. januári megjelenése óta több mint 220 ezren töltötték le, és már több mint 4200 kárbejelentés érkezett azon keresztül a biztosító társaságokhoz, valamint a Mabiszhoz – mondta el Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Gigabírság az Uniqa biztosítónak Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 108 millió forintra bírságolta az Uniqa Biztosító Zrt.-t a nem megfelelő állománykezelés, a gyenge belső kontrollrendszer és egyéb hiányosságok miatt – közölte a jegybank, hozzátéve, hogy a hiányosságok alapvetően nem érintik a biztosító jövőbeni megbízható működését.

Családi gazdálkodó gyed mellett Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem 2019. október 10-étől gyeden lesz (szülés előtt volt munkahelye, jelenleg is állományban van). Családi gazdaságot szeretne alapítani ,ő lenne a vezetője a gazdaságnak. Kell-e őstermelőként járulékot fizetnie a gyed ideje alatt? Hogyan lesz biztosított őstermelőként vagy a munkaviszonyban? Köszönettel: Krivikné H.Marianna

Biztosítás és járulékfizetés: meddig diák a diák? Cikk

Sokan fejezték be idén nyáron közép- vagy felsőfokú tanulmányaikat. Ezzel egyidejűleg meg kell ismerniük a rájuk vonatkozó járulékfizetési előírásokat is.

Gazdálkodó szervezet érdekét szolgáló egyéni életbiztosítások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen szíves a következő kérdésben a segítségemre lenni: Gazdálkodó szervezet kockázati életbiztosítást és megtakarítás jellegű életbiztosítást kíván kötni. Mindkét esetben a szerződő, valamint a kedvezményezett is a gazdálkodó. A tájékoztató szerint nem terheli sem a szerződőt, sem a kifizetőt adó- és járulékfizetési kötelezettség addig, amíg a szerződő vagy kedvezményezett személyében változás nem történik, mivel a magánszemély ebben az esetben nem szerez bevételt. Ha módosul a kedvezményezett vagy a szerződő természetes személyre, akkor az addig megfizetett biztosítási díj egy összegben válik a módosításkor adókötelessé. Ezt így helyesen gondolom? Köszönöm a segítséget.

Keresőképtelenség és táppénz: új szabályok az orvosi elbírálásra Cikk

Ez év január 1-jétől néhány ponton módosult a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló kormányrendelet.

Ha ilyen biztosítást kötött, ellentételezésre számíthat Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal elfogadta a 4Life Direct Kft., a Red Sands Life Assurance Company (Europe) Limited és a Red Sands Insurance Company (Europe) Limited kötelezettségvállalását. Ennek értelmében a vállalkozások összesen közel 100 millió forint kompenzációt fizetnek biztosításaik több száz kedvezményezettjének, továbbá olyan programot vezetnek be, amely biztosítja, hogy jövőbeni kereskedelmi kommunikációjuk megfeleljen a fogyasztóvédelmi előírásoknak.

Külföldi illetőségű magyarországi jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldi illetőségűnek számító (lakcíme és jövedelmének nagy része németországi), magyarországi kft.-ben ügyvezető tiszteletdíjának tb- és szja-kötelezettségei kapcsán szeretnénk kérdezni, hogy mivel Németországban biztosított, itt nem kellene a tiszteletdíja után sem járulékokat, sem szochót, illetve szakképzési hozzájárulást fizetni? Ehhez milyen dokumentumokat, igazolásokat/nyilatkozatot kell bekérni tőle a bérszámfejtés részéről? Elég, ha ő nyilatkozik, vagy szükség van Németországból származó hivatalos igazolásra? Ha nincs Magyarországon bejelentett lakcíme, akkor szükség van a NEAK felé a német biztosítottságáról adatot szolgáltatni, vagy magyar lakcím híján passziválni fogják egy idő után? Ha nincs magyarországi lakcíme, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulékot sem fogják számonkérni rajta, akkor sem, ha nem jelentette le a német biztosítottságát a NEAK felé? Szja tekintetében a megbízási díj Magyarországon adózik, így mindenképpen szükség van a magyar adóazonosító jelére, nincs mód a passziválására, jól gondoljuk? Köszönöm válaszukat.

Katások, ekhósok: eltérő biztosítási szabályok Cikk

A társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvény (1997. évi LXXX.) pontosan meghatározza a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyokat, illetve a biztosítás fennállásának feltételeit. Az ezt követő néhány szakasz rögzíti a biztosítás tartamára vonatkozó tudnivalókat, illetve a biztosítás szünetelésnek szabályait. Logikus és egymásra épülő előírásokról van szó, amely viszonylag egyszerűvé teszi a jogalkalmazást. E téren hibával, illetve bizonytalansággal akkor találkozhatunk, ha valaki bizonytalan a jogviszony meghatározásában, vagy – és a következőkben most ezzel foglalkozunk – ha nem (vagy nem csak) a Tbj. törvényben foglaltakat kell az érintett biztosítási jogviszonyával összefüggésben alkalmazni.

Harmadik ország állampolgárságával rendelkező ügyvezető biztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérnénk az állásfoglalását. Van egy márciusban alakult magyar kft., amelynek az ügyvezetője egy harmadik ország állampolgára. Az ügyvezetőnek még nincs munkavállalási engedélye és nincs másik biztosítási jogviszonya Magyarországon. Ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezik pillanatnyilag, melyen szerepel a szálláshelye címe. Az ügyvezetőséget munkaviszony keretében fogja ellátni. Mikortól lehet bejelenteni a munkajogviszonyát (van-e erre megkötés a munkavállalási engedély hiányából vagy bármi másból adódóan)? Szükséges-e a munkavállalási engedély az ügyvezető bejelentéséhez? Ha igen, akkor addig milyen jogviszonyban jelenthető be, vagy kell-e bejelenteni? Kell-e Magyarországon tb-t fizetnie, és milyen esetekben mentesülhet? Válaszát előre is köszönjük.

Nők 40 éves nyugdíjba vonulása 2019-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dolgozónk június 15-én jelezte, hogy nyugdíjba szeretne menni a nők 40 éves szolgálati idejével, amit pontosan ő sem tud, hogy mikor van, március vagy április és ő úgy is igényelte. Ugye 2019-től a nyugdíjas dolgozóknak nincs biztosított jogviszonya, a bérből csak szja-kötelezettség van. Kérdésem az lenne, ha megállapítják neki visszamenőlegesen a nyugdíjat, nekem mi a teendőm? Várom válaszukat. Köszönöm

Külföldön is biztosított egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, aki Ausztriában is egyéni vállalkozóként végez gazdasági tevékenységet. Ausztriában fizeti járulékait. Kell-e Magyarországon is járulékokat fizetnie, vagy elég, ha kér egy igazolást az osztrák biztosítótól, ezzel igazolva a jogviszonyát?

Unit-linked biztosítás visszavásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy kft., ügyvezetője számára unit-linked alapú életbiztosítást kötött, a biztosítási díjról szóló havi számlákat a múlt években egyéb szolgáltatásként könyveltük le. Ügyfelem most úgy döntött, hogy a biztosítási kötvényt vissza szeretnék vásárolni, ami egy egyösszegű befolyó összeget fog eredményezni a cég számláján. A kft. könyveiben a korábbi években befektetett pénzügyi eszközt nem mutattunk ki, hiszen a biztosító biztosítási díjat számlázott ki. Kérdésem, hogy mi a 2019-es visszavásárlás, és az így keletkezett pénzösszeg helyes kimutatása a könyvekben? Segítségét előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Főállású átalányadózó

Széles Imre

tb-szakértő

Katabevétel

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs