1027 találat a(z) bevallás cimkére

Nyugdíjas alkalmazott bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. január 1-jétől a nyugdíjas munkavállalók után nem kell járulékokat fizetni. A foglalkoztatónak milyen bevallási kötelezettsége van ez ügyben? A havi 08-as nyomtatványt már nem kell beküldeni? Hogyan jelzi a levont adóelőlegeket? Köszönettel.

Bevallás Esemény

Várja a Nébih a bevallásokat az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról Cikk

Idén is május 31-éig készíthetik el az élelmiszerlánc szereplői, többek között az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozók, élelmiszer-előállítók és -forgalmazók, valamint a közétkeztetők az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról szóló bevallásukat. Az ehhez szükséges elektronikus felület a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjának Ügyfélprofil menüpontjában érhető el.

1829, vagy KIVA bevallás Kérdés

Tisztelt Cím! S.o.s. segítséget kérnék az alábbi problémám helyes megoldására. A helyzet a következő. Társasságunk 2018-évben még a tao hatálya alá tartozott, majd 2019. évtől a kivá-ba léptünk be 2019. 01.01-gyel. Értelemszerűen a 2018. évre a 1829-es bevallást nyújtottuk be. Úgy gondlova, hogy ez igy helyes. Igen ám, de a NAV-tól kaptunk egy értesítést, hogy a 1829 bevallást elfogadni tudják, mert a kiva hatálya alá tartozunk. Próbaként elkészítettem a 18KIVA bevallást, ami a társaságnak többlet befizetést eredményezett. Nem tudom elképzelni, hogy a 2018. évre megfizetett szociális hozzájárulás, szakképzési járulék és a társasági adó összegeit hol, melyik rovatba kell írni. A kiva- bevallásba, hogy csökkentse a magas kiva-befizetési kötelezettséget, amit a társaságunk havonta rendezett. A hibakód: M020. Kérem segítsenek, hogy még ki tudjam javítani, illetve elkészíteni 2018-ra a bevallást. Üdvözlettel Gönczi Katalin

Bevallási határidőre figyelmeztet a NAV Cikk

A vállalkozásoknak május 31-éig kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallást és gondoskodniuk a beszámoló letétbe helyezéséről és közzétételéről. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elektronikus üzenetben hívta fel a tavalyi mulasztók, késve teljesítők figyelmét a határidőre.

Bevallás Esemény

Háromszögügylet és fuvarozás összefüggése Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! A következő kérdéseim lennének: Holland kapcsolt vállalkozásunktól termékeket szerez be a magyar cégünk, és ezt a terméket értékesítjük a cseh vagy osztrák, szintén adóalany vevőnknek. A termék nem kerül be Magyarország területére, hanem közvetlenül Hollandiából Ausztriába, illetve Csehországba szállítják. 1. eset: ha a fuvarozást a holland vállalkozás szervezi, majd továbbszámlázza a magyar cégnek, a magyar cég pedig továbbszámlázza az osztrák vevőnek, ebben az esetben háromszögügyletnek minősül-e az ügylet a magyar fél szempontjából? Ha nem háromszögügylet, akkor az áfabevallás mely során kell bevallanom a beszerzést és értékékesítést? Az értékesítésről vevő részére kiállított számlában milyen áfa-megjelölést szerepeltessek? 2. eset: Ha a vevő intézi a fuvarozást és ő viseli a költségét, akkor a fenti ügylet háromszögügyletnek minősül-e? Ha nem háromszögügylet, akkor hová kell beraknom a beszerzett és értékesített terméket az áfabevallásban? Minek minősül a beszerzés és értékesítés? Az értékesítésről kiállított számlában milyen áfa-megjelölést szerepeltessek? 3. eset: Ha a termék fuvarozásának költségét külön számlában számlázza ki számunkra a beszállító (több fuvar költségét egy számlában számlázza), akkor ez is háromszögügyletnek minősül-e, ha a fuvarozott termék értékesítése háromszögügylet volt. Vagyis ugyanúgy kell-e bevallanom, kezelnem, mint a termékértékesítést? Vagy közösségen belüli szolgáltatásnyújtás lesz? Köszönettel: Kiss Anita

Bevallás Esemény

1853 bevallás, amikor a bérbevevő nem fizetett bérleti díjat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan-bérbeadás kapcsán (ahol a bérbeadó magánszemély 10 százalék költséghányad választása és nyilatkozat mellett, a bérbevevő pedig cég) a bérbevevő nem fizette ki az adóévben minden számláját a bérbeadónak, de elutalta a teljes adóévi számlakötelezettség kifizetői szja-t a NAV felé. Az adóévi 18M30 kifizetői nyilatkozatot úgy állította ki, hogy a teljes évi meg nem fizetett bérleti díj is, mint bevétel szerepel az igazoláson, valamint ennek a meg nem fizetett bérleti díjnak az adója is, mint levont adóelőleg. (A kiállított és befogadott számlák alapján a az abban szereplő összegek – ha időben fizetett volna – „pontosak”, a tartozást a bérbevevő elismerte). A magánszemély szja-bevallásában a bérbeadás bevételek között, és így automatikusan annak adójaként a bevalláson csak az adóévi, pénzügyileg rendezett összeg fog szerepelni, ami kevesebb lesz, mint az igazoláson szereplő összeg. A fentiek alapján helyesen járunk-e el, és milyen összegben kell a magánszemély szja-bevallásában a kifizető által levont és befizetett szja-t szerepeltetni? Ha a kifizető által levont szja-t beállítjuk a magánszemély bevallásába jelentős adó-visszaigénylése lesz a magánszemélynek. Másik kérdésem, hogy a kifizetőnek lehetősége van-e önellenőrizni a kiadott 18M30 adatlapot, és nyilván a 1808-as bevallásokat azzal, hogy tévesen szerepeltet adatot benne, több adót fizetett be, és így a visszaigénylés őt illetné meg? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Társasági adó, rehabilitációs hozzájárulás, innovációs járulék: erre figyeljen a bevalláskor! Cikk

Összegezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a társasági adóalapra és adókedvezményre, az innovációs járulékra és a rehabilitációs hozzájárulási adóra vonatkozó szabályokat 2018-ban nem megfelelően alkalmazó adózók ellenőrzésekor tapasztalt jellemző hibákat. Az adóhatóság honlapján közzétett összeállítás adónemenként és a kockázatelemzéssel feltárt anomáliák szerinti bontásban mutatja be a problémákat.

Bevallás Esemény

Bevallás Esemény

Katás bt. meghatalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha valaki a rokonsági körében levő katás bt. NAV ügyfélkapus, cégkapus dokumentumait, bevallásait a saját nevében meghatalmazással intézi, szükséges-e megbízási szerződést kötnie a bt.-vel? Ha igen, lehet 0 Forint is a megbízási díj? Az említett személy nem tagja a bt.-nek. Köszönöm.

Támogatások elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő Lepsényi Mária ! 2019.04.22 én feltett kérdésemet pontosítanám : Egyéni vállalkozó 2017.04.05-2018.04.26-ig szüneteltette az egyéni vállalkozását. Ezen időszak alatt látom az MVH lekérdezésből hogy kapott támogatásokat: területalapú, zöldesítés, fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatást. Hol szerepeltem a 1753 ésa1853 bevallásban ezen bevételeket? Egyéni vállalkozóról van szó. Köszönettel.

Ügyvédi iroda felszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes ügyvédi iroda 5. éve "szünetel" nem végez tevékenységet. A vállalkozó a közszférában helyezkedett el. A 08-as bevallások helyett csak nyilatkozat lett beküldve, ezt elfogadja a NAV, vagy pótolni kell a 08-ast? A felszámolásával kapcsolatos feladatot szeretném kérdezni, lépésről-lépésre, valamint a folyószámláján lévő némi túlfizetést milyen feltételek fennállása esetén, mikor utalják ki, és ha már nincs céges számlája, a saját számlájára is? Válaszát köszönöm szépen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás számvitele

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kötelezettség és nyilvántartásban szereplő követelés összevezetése 3.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Rokkantsági ellátás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close