1027 találat a(z) bevallás cimkére

Szja, átalányadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az szja törvény 53. § (3) bekezdés g.) pontja szerint 2016. január 1-jétől átalányadózást folytató közúti áruszállító egyéni vállalkozó – év közben – 2019. március 1-jétől átléphet-e a kisadózás adózási formában és lehet-e ettől az időponttól kisadózó egyéni vállalkozó? Szja-bevallásban mikor és hogyan jelenthető az átalányadózás 2019. február 28-ai megszüntetése? A szíves válaszadását előre is köszönöm.

Kata-kizárás Kérdés

Tisztelt szakértők! Katás főállású adózású egyéni vállalkozót december 31-ei 100 ezer forint feletti tartozása miatt kizárja a NAV. Erről a határozatot január 28-án küldték meg, és jogerőre február 14-én emelkedett. A tartozás a jogerőre emelkedésig sem lett kiegyenlítve. Kérdésem: a kizárásról még kap az egyéni vállalkozó külön határozatot? És ebben az esetben melyik nappal kerül ki a kata adózás alól? December 31. vagy február 28.? És ilyenkor mi a további teendő? T101E nyomtatványt kell beküldeni? És jól gondolom, hogy 30 nap van arra, hogy ha február 28-a kizárás napja, elkészíteni a 19KATA bevallást, IPA záró bevallást? A vállalkozó szeretné folytatni a vállalkozási tevékenységét. Be kell saját magát jelentenie a T1041-es nyomtatványon mint főállású egyéni vállalkozót? Vagy ezt nem szükséges megtenni, mert csak az adózási formája változik meg? Illetve felmerült az a lehetőség is, hogy 03. 01-jétől szünetelteti a vállalkozását, ezt a T101E nyomtatványon tudjuk jelezni, valamint a webes ügysegéden? Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

Részvényopció adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Évekkel ezelőtt részvényopciót (RSU) kapott valaki az anyacégtől, amelyet három évig nem adhatott el. Tavaly eladta. Valószínűleg a NYSE-n (The New York Stock Exchange) és a vételárat átutalták a magyarországi bankszámlájára. Hol kell ezt vagy kell-e ezt szerepeltetni az szja-bevallásban, és milyen adókulccsal adózik? Segítségüket előre is köszönöm!

Kata – szja Kérdés

Katás egyéni vállalkozónak milyen határidővel kell beadnia az szja-bevallást? 2018-ban 05. hótól volt katás az egyéni vállalkozó. Katabevallást 2019.02.25-ig kell beadni, az szja-bevallást pedig 2019.05.20-ig? Köszönettel: Bakonyváriné

Elhatárolt prémium kivás társaságnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva szerint adózó társaság prémiumot határolt el az előző évre, azaz a bevallást érintő évben a bérköltség között szerepel a prémium összege. Kérdésem, hogy az elhatárolásként év végén lekönyvelt prémium után az arról az évben beadott záróbevallásban, vagy a következő évben, a tényleges kifizetéskor kell bevallani és befizetni a kivát? Köszönöm a választ!

Javításra behozott termék ideiglenes áfája visszaszállításkor Kérdés

A társaság EU-n kívülről gépet hoz be javításra. Vámoláskor importáfát kell fizetnie utána, melyet befizetés után a bevallásban levonásba helyezünk. Javítás után a gépet visszaszállít kerül az adott EU-n kívüli országba. Ekkor újra megállapít a vámhatóság egy áfatételt, ami visszakérhető. Ha a társaság visszakéri ezt az összeget, akkor úgy gondoljuk, hogy a társaságnak fizetendő adója keletkezik. Ha ez így van, akkor az áfabevallás melyik sorában kell ezt a fizetendő adót szerepeltetni? Illetve helyes-e ez az eljárás, tekintettel arra, hogy a két importáfa összege esetenként el is tér egymástól?

Átalányadós egyéni vállalkozó szünetelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném, hogy főfoglalkozású átalányadós egyéni vállalkozó 2018. 08. 01-jétől szünetelteti e tevékenységét, ha most 2019. évben újraindítja, átalányadósként tudja folytatni? A 2018. évi szja-bevallásában a 2019. évre való választást jelölnie kell? Előbb küldje be az szja-bevallást és utána indítsa újra a vállalkozását? Köszönöm a segítséget.

Tárgyi eszköz beszerzés áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! A 1965 áfa bevallásban külön be kell jelölni, hogy a beszerzésből mennyi jut a társaság működését szolgáló tárgyi eszköz beszerzésére, melynek áfa tartalma (termelőgép, gépsor stb) 27 százalék. Emlékszem, hogy volt visszaigénylési lehetőség a tárgyi eszköz beszerzésre is, amennyiben áfája elérte a 250 000 forintot. Például egy havi bevalló (2017. év adatai alapján lett havi) tárgyi eszközt szerez be, de a tárgyévben nem érte el az egymillió forintot a befizetése, a tárgyi eszközre jutó áfát akkor is vissza igényelhette. A bevallás átnézésekor találtam egy külön sort 77. a tárgyi eszköz beszerzés értékét kell itt feltüntetni és a hozzá tartozó áfát. Viszont visszaigénylési jogcímként, vagy egyéb más helyen nem láttam, hogy jelölhető lenne ennek külön visszaigénylése. Ha viszont erre nincs mód, akkor miért kell külön is feltüntetni a tárgyi eszköz beszerzési értékét? Szíves válaszukat előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: Anderlik István Gyuláné

Mellékfoglalkozású katás Kérdés

2018. évben mellékfoglalkozású katás lettem, havonta fizetem a 25 ezer forintot. Főállásban alkalmazott vagyok. Érdeklődöm, hogy 2018. év után a bevallást hogyan kell elkészítenem? Mennyit kell még fizetnem? Köszönöm előre is a vál

Megbízási jogviszony FEOR száma Kérdés

Tisztelt Szakértők! A 2019. évi 08-as bevallás ragaszkodik a FEOR szám-hoz megbízási és tiszteletdíjas jogviszonyban (41-es), erről eddig semmilyen információval nem rendelkeztünk. Nem kellett volna a FEOR-t módosítani? Vagy legalább is jobban közzétenni a változást, hogy ezentúl FEOR szám nélkül nem tudjuk a 08-as bevallást elkészíteni. A 1041-es bejelentésnél nem kell a FEOR. Akkor a bevallásnál miért? De ez már így nem is FEOR? Válaszukat várva, üdvözlettel Molnár Istvánné

Itt az ideje a katás bevallásnak Cikk

A tevékenységüket folyamatosan végző katás egyéni vállalkozóknak 2019. február 25-éig kell benyújtaniuk az éves bevallásukat, a 18KATA nyomtatványon, s ugyanezen kell bevallani, ha a katás vállalkozás átlépte a bevételi értékhatárt, és emiatt büntetőadót kell fizetnie. (Ha az szja-törvény hatálya alá tartozó jövedelmük is van, akkor május 20-áig a 18SZJA bevallást is be kell nyújtaniuk.)

Végelszámolás befejezése, cégbíróság az eljárást felfüggesztette Kérdés

Tisztelt Adószakértő !Az alábbi témával kapcsolatosan a https://adozona.hu/kerdesek/2019_1_8_Vegelszamolas_befejezese_qun – a cégbíróság felfüggesztette 90 napig a végelszámolást befejezését, vagyis a társaság törlését (az adóhatóság ellenőrzése miatt). További kérdésem merült fel a témával kapcsolatosan, hogy ebben az esetben milyen bevallásokat kell beküldenem, kell-e egyáltalán beküldeni, míg az eljárás fel van függesztve? Köszönettel: MOBIZ KFT

Katás bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. évben mellékfoglalkozású katás lettem, havonta fizetem a 25 ezer forintot. Főállásban alkalmazott vagyok. Érdeklődöm, hogy 2018. év után a bevallást hogyan kell elkészítenem? Mennyit kell még fizetnem? Köszönöm előre is a választ.

Őstermelők szochója: nincs összhang a bevallási szabályok között Cikk

Az őstermelők szociális hozzájárulási adójának idei bevallási, befizetési és elszámolási kötelezettsége kapcsán több kérdés fogalmazódott meg olvasónkban. Véleménye szerint nincs összhang a vonatkozó törvény és az 58-as bevallás között. Kérdés például, hogy az év közben bevallott adó előleg lesz vagy végleges adó. Ha előkerül egy bevételi vagy költségszámla, akkor amiatt mindig önellenőrizni kell majd a korábban benyújtott bevallásokat? Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

1908 bevallás változás Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! A NAV tájékoztatója alapján a 08-s bevallás 08 lapján már nem csak a biztosított személyekről kell adatot szolgáltatni. Kérdésünk az lenne, hogy ez az adatszolgáltatási kötelezettség minden foglalkoztatottra kiterjed-e, vagy csak azokra, akik jövedelmet vesznek fel? Például a megbízási jogviszonyban foglalkoztatott, de díjazásban nem részesülő személyeket (különös tekintettel a megbízási jogviszonyban lévő, nem tag ügyvezetőkre) jelenteni kell az M lapon? Köszönettel:

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás számvitele

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kötelezettség és nyilvántartásban szereplő követelés összevezetése 3.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Rokkantsági ellátás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close