612 találat a(z) bevétel cimkére

Földhasználati jog bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem segítségüket: egy zrt. 10 éves határozott időre földhasználati jogot biztosít a vele szerződéses kapcsolatban álló kft.-nek, mely kft. tulajdonosa a zrt. területére – a földhasználattal érintett földterületre – épített építmény(ek)nek. A földhasználati jog bejegyzése folyamatban van. A földhasználati jog ellenértékének a pénzügyi rendezése részletekben, negyedévente lesz esedékes, a tárgy negyedévet követő hónap 15. napjáig. A zrt. a földhasználati jogról a számlát a teljesítéskor fogja kiállítani egy összegben a kft.-nek. Kérdésem: A zrt. a földhasználati jog ellenértékét hogyan számolja a bevételei között? El kell-e határolni a bevételt 10 évre, vagy a számla teljesítéskori évi időszakának a bevétele lesz, annak ellenére, hogy a díj 10 évre szól és a díj ellenértékét is 10 év alatt kapja meg? Köszönöm.

Katás egyéni vállalkozó bevétele Kérdés

Munkaviszony melleti egyéni vállalkozó bevételi nyilvántartást vezet. 2019. januárban 4 db számlát állított ki, de csak egy számlát fizettek ki bankon keresztül, a másik 3 számla februárban kerül a bankszámlájára. Áfa szempontjából alanyi mentes. Kérdésem a következő: ha januárban kapja meg a bevételt, ha jók az ismereteim, akkor az februári bevételnek számít? Ez azért sarkalatos kérdés, mivel februártól szüneteltetni akarja a vállalkozását, vagy ezt csak márciustól teheti meg, mert a bevétele februárinak számít? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Hável Györgyné

Ingatlanértékesítés: szerzési időpont, bevétel, költség Cikk

Hogyan kell kiszámítani a bevételt, ha a megszerzett ingatlanon bővítés, ráépítés is történt az értékesítés előtt? Melyek az elszámolható költségek? A NAV ingatlanértékesítés adóztatásának információs füzetét ezekkel a témákkal folytatjuk.

Katás egyéni vállalkozó szünetelés alatti bevétele Kérdés

Abban a hónapban fizetik ki a számláját, amikor teljes hónapban szünetelteti a vállalkozását. A NAV szerint ez katás bevételnek számít. Kell-e a pénz beérkezésének hónapjában katát fizetnie? Ha igen, akkor ezt a kötelezettségét hova kell bejelentenie és milyen nyomtatványon?

Társasház mérlege Kérdés

Társasházunknak üzlethelyiségek bérbeadásából és közös költségből van bevétele. Egyszeres könyvelésre vagyunk jogosultak. El kell készítenünk a számviteli törvény szerinti egyszeres éves beszámolót (egyéb szervezetek szerintit). Ezt be kell küldeni valahová? Köszönettel:

Őstermelő – erdőtelepítési támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tételes elszámolást választó őstermelő vagyok, az értékesítés bevétele meghaladta a 4 millió forintot. Így nem nyilatkozhatok a 20 százalék számla meglétéről, tételesen kell elszámolnom a költségeket. A kérdés, amiben a segítségüket kérem, hogy az erdőtelepítésre kiutalt támogatást is a bevételekhez kell-e adni, ezzel is tételesen el kell-e számolnom. A teljes telepítési támogatás 60 százalékát kaptam meg 2018-ban a terület ellenőrzése után, a további 40 százalékot a következő három évben utalják majd ki, a további ápolási kiadásokra. Természetesen a munka nagy részét saját magunk végeztük, a támogatásból számlával keveset tudunk lefedni. Így nagyon nagy összeget kellene fizetnünk adóban. Tehát a kiutalt támogatás bevétel-e, el lehet-e határolni belőle? Kérem az erdőtelepítési támogatásról fejtsék ki részletes, gyakorlatias válaszukat. Köszönöm előre is a válaszukat.

Katás egyéni vállalkozó szüneteltetés alatt befolyó bevétele Kérdés

A működés ideje alatt kiállított számla kiegyenlítése a szüneteltetés megkezdését követően érkezett meg. A NAV véleménye szerint ez katás bevételnek számít. Az egyéni vállalkozónak kell a bevétel megszerzésének hónapjában katát fizetnie? És ha igen, akkor milyen nyomtatványon, és mit kell bejelentenie?

Kata és bérbeadás Kérdés

Kedves Szakértő! Katás alanyi mentes egyéni vállalkozónak 2018-ban az alábbi bevételei voltak : kata bevétel 6 millió, lakásbérlet 3 millió, szálláshely-szolgáltatás 2 millió forint. Ezek alapján elveszti az alanyi mentességét és áfát kell fizetnie, valamint belép az áfakörbe? Hogyan hat ez a katás vállalkozásra? Köszönettel várjuk a választ.

Ingatlan bérbeadása – 3 kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Az Szja tv. 17. § (3a) pontja szerint: Ingatlan bérbeadása esetén nem minősül bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, e személytől vásárolt szolgáltatásnak (így különösen a közüzemi szolgáltatásnak) a bérbeadó által a bérbevevőre – az igénybevétellel arányosan -–áthárított díja. A fentiek alapján a bérlő által a tulajdonosnak megtérített társasházi közös költséget is lehet „nem bevételnek” tekinteni? 2. Az erdő művelési ágú mezőgazdasági ingatlan után egy összegben kifizetett, több évet illető bérleti díj is adómentes, ha a bérleti időszak meghaladja az 5 évet? 3. Az erdőbérleti díj összege igazodhat-e az erdőben évente kitermelt fatömeg nagyságához? Üdvözlettel: Pálkerti Norbert

Értékesítés magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ismerősöm külföldről rendel különböző apró háztartási dolgokat, melyeket utána továbbértékesít. Most már olyan mértékű a kereslet a termékek iránt, hogy elkezdett izgulni, magánszemélyként meddig teheti ezt meg anélkül, hogy a hatóság felfigyelne rá. Tudomásom szerint az szja-törvény alapján évi 600 ezer forintig adómentesen értékesíthető ingóság. Alkalmazható ez a szabály az ő helyzetére? Vagy már vállalkozást kell alapítania? Ez esetben problémát jelenthet, hogy a legtöbbször Kínából beszerzett termékek eladója nem biztosít a magyar szabályoknak megfelelő számlát. Katás vállalkozás esetén – ahol a beszerzési számla nem kerül költségként elszámolásra, maga a bevétel dokumentálása a lényeg – ez a "rossz" bizonylat kezelhető volna esetleg az áru eredetének bizonyítására? Várom szíves tanácsát, mi a korrekt és törvényeknek megfelelő megoldás Ön szerint. Válaszát előre is köszönöm!

Alanyi mentes katás egyéni vállalkozó havi bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás főállású egyéni vállalkozó alanyi mentességet választott, és így 12 millió forintig áfamentes. Havonta egymillió forintig számlázhat-e, be kell tartania ezt a korlátot, vagy lehet olyan hónap is, hogy egyáltalán nincs bevétele (nyilván megfizeti a katát) és a következő hónapban 3 milliós bevétele van, utána például 2 millió, majd megint nincs bevétel. Év végén összesen nem haladja meg a bevétele a 12 millió forintot. A gazdasági éve 01-07-12.31-ig tart. Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel: BM

Átalányadózás esetén a tárgyi eszközök értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó a tevékenységéhez (italautomaták karbantartása) használt tehergépjárműjének értékesítésének bevétele beletartozik-e az átalányadó (15 millió forint) összeghatárába? Előre is köszönöm. Üdvözlettel. Reinhardt Éva

Fiatal gazda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a fiatal gazdák támogatásával kapcsolatos. Az egyéni vállalkozó 2016-ban kapott a 24/2015 (IV. 28.) MvM rendelet alapján fiatal mezőgazdasági termelők jövedelempótló támogatását, az odaítélt összeg 90 százalékát, melyet 5 év alatt kell felhasználnia. Nemrégiben volt az szja törvényben ezzel kapcsolatban változás, és már egyértelműen költségek fedezetére és fejlesztési célra igénybe vehető támogatásnak minősül ez a támogatás. 2016-ban a NAV-tól állásfoglalást kértünk, erre válaszul a NAV a támogatást már így minősítette. A megkapott támogatás összegét nem számoltuk el bevételként, de a cél szerinti felhasználás költségeit sem számoltuk el költségként. Példával: almatermelés költsége (anyag, szolgáltatás): 100, almaeladás árbevétele: 140. A 100 költség elszámolásra került a támogatással szemben. Ezért év végén 140 bevétellel szemben nem volt költség, 140 jövedelem után adózott. (Ha elszámoltuk volna a 100 költséggel szemben a 100 támogatást, akkor is 140 a jövedelem.) Kérdésem, hogy helyesen jártunk-e el? Ha nem, mi a helyes levezetés, illetve a jövőre vonatkozóan hogyan kell-e szja szerint elszámolni a támogatás összegét, és a költségeket?

Katás vállalkozó és őstermelő is egyben Kérdés

Katás vállalkozás (szolgáltatási tevékenység) mellett őstermelői tevékenységet is folytat, melynek bevétele 600 ezer forint alatt van. A kérdésem az lenne, hogy a katás bevallásban az őstermelői bevételt kell-e szerepeltetni? Köszönettel.

Családi gazdaság tagja katás: így kell felosztani a bevételt Cikk

Az utóbbi időszakban több kérdés vetődött fel azzal kapcsolatban, hogy a családi gazdaságok esetében hogyan kell a bevételt felosztani, ha a családi gazdaság vezetője a kisadózókról szóló törvény (Katv.) hatálya alá jelentkezett be. Jogos a kérdés, mivel a Katv. nem rendelkezik a családi gazdaságokról, míg az szja-törvény 6. számú melléklete ezzel kapcsolatosan egyértelmű iránymutatást ad.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs