653 találat a(z) bevétel cimkére

Magánszállásadó korhatár előtti nyugdíjas keresete Kérdés

Adott egy korhatár előtti nyugdíjas (nők 40), aki adószámos magánszemélyként magánszállásadással foglalkozik. Kérdésem: a kereseti korlát (161 000X18) figyelésénél az egy év alatt elért bevételét, vagy a bevétel-költségek vagyis a jövedelmét kell-e számolni?

Adomány Kárpátaljára Kérdés

Egy jótékony célú rendezvény bevételéből könyveket vásárolnak, melyeket kárpátaljai gyerekek kapnak meg. Kérdésem a következő. 1. Én mint a könyveket értékesítő cég kinek számlázom le a könyveket? Az előadó nem kér pénzt, ő névtelen marad. A rendezvényszervező a bevételből vásárolja meg a könyveket. A könyveket a kiadó, azaz én, az értékesítő szállítom le az adományt elfogadó országba. 2. Az értékesítés belföldi értékesítésnek számít, és áfát számolok utána, vagy exportértékesítésnek számít, és az adományozott dolga intézni a vámolást, ha kell fizetni utána?

Családi gazdaság tagja és egyben katás egyéni vállalkozó Kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki jelenleg családi gazdaság tagja és emellett márciusban indítunk egy katás egyéni vállalkozást, akkor a bevételt hogyan állapítom meg. A családi gazdaság is alanyi mentes kompenzációs rendszer mellett és a katás egyéni vállalkozás is ez lenne. A családi gazdaság 4 főből áll, tehát a bevételek 25 százaléka lenne erre az egyéni vállalkozóra eső a családi gazdaság bevételéből? És ha lesznek katás bevételei, akkor az értékhatárt összességében figyelni kell a 12 000 000 forintot, hogy ne lépje át? Vagy a családi gazdaságból ki kellene lépnie? Előre is köszönöm válaszát! N. Tünde

Másodállású katás vállalkozó csed alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Heti 40 órás mukaviszony melletti kata alany egyéni vállalkozó csed-et kap. Alkalmazott mellett folytathatja-e vállalkozási tevékenységét? Lehet-e bevétele?

Egyéni vállalkozó szünetelés alatti bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki másfél éve szünetelteti a működését, 2020-ban 1 millió forint bevételhez jutott. Ez az összeg egy része annak a vevői követelésnek, amiért a vállalkozó pert indított. Ez a per – 10 év után – a fenti összeg kifizetésével zárult. Hogyan kell elszámolnom a fenti összeget, ha a vállalkozás szünetel? Van-e lehetőség költséget (például végrehajtónak fizetett összeg, illeték) elszámolni ? Köszönöm.

Magánszemélyként lakást ad bérbe? Így csökkenthető a bérbeadás bevétele Cikk

A bérbeadó magánszemély a lakás bérbeadásából származó bevételéből levonhatja az általa más településen bérelt lakás igazoltan megfizetett bérleti díját, olvasható a NAV oldalán közzétett tájékoztatóban.

Őstermelő Kérdés

Őstermelő későn érvényesítette a betétlapot. 2019-ben volt 3 hónap, amikor érvényes igazolványa, de érvénytelen betétlapja volt. Mi a teendő? Az ezalatt keletkezett bevétel (nyugtás) egyéb jövedelem-e, amelynek 84 százaléka szocho- és szja-köteles? Emellett a T1041-en ki, majd be kell az őstermelői státuszt jelenteni, párhuzamosan pedig be majd ki kell jelentkezni az egészségügyi szolgáltatási járulékból? Ez jó, vagy hogy kell eljárni? Köszönettel Éva

Sorsjegy-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó megveszi a Szerencsejáték Zrt.-től a sorsjegyeket, amelyeket azonnal kifizet (NEM bizományos értékesítés). A Szerencsejáték Zrt. elszámolási bizonylattal átadja a sorsjegyeket, majd azonnal önszámlázás formájában számlázza a jutalékot, és az elszámolási bizonylat végén a sorsjegyek eladási árából levonva, megállapítja, hogy mennyi az egyéni vállalkozó által fizetendő összeg. Mit és hogyan kell az egyéni vállalkozónál könyvelni (az egyéni vállalkozó eredményébe számít-e a sorsjegyekből befolyt bevétel illetve kiadás)? A sorsjegy eladásakor az ellenértéket be kell ütni a pénztárgépbe? Amennyiben a vásárló nyer, akkor azt a pénztárgépben milyen jogcímű kifizetésként kell rögzíteni (csak 5000 forint alatti nyereményt fizethet ki az egyéni vállalkozó, a szemközti lottózóban váltható ki az efölötti nyertes összeg. Nap végén a lottózó által kifizetett összeget átadja az egyéni vállalkozónak.)? Hogyan könyvelendő? A kapott összeget szerepeltetni kell a pénztárgépben?

Bevétel elszámolása évek között Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kft. bontási tevékenységet végzett. Költségei 2019. évben merültek fel. A munka 90 százaléka 2019-ben elkészült. Részszámla nem készült róla. Most 2020. évben történne a számla elkészítése a teljes munkáról 2020. januári teljesítési időponttal. Mi fogadható el, milyen kimutatás az évek közötti elszámolásnál (egyszerűsített éves beszámoló készül)? Köszönöm válaszát!

Pénztárgép hajnali záró összege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy hajnalig nyitvatartó vendéglátó egységnél a napi forgalmi jelentésen szereplő napi bevétel összege adózás szempontjából mely időszakhoz tartozik például egy szilveszteri ünnepség alkalmával, hiszen nem lekövethető számunkra, hogy abból arányosan mekkora részösszeg alkotja az előző, illetve a tárgyévi bevételt? Válaszát előre is köszönöm.

Külföldi ingatlan értékesitése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vásárolt egy osztrák ingatlant. Ezt az ingatlant most szeretné egy osztrák cégnek értékesiteni. Abban kérném a segitségét, hogy ezt a kft. milyen formában számlázhatja ki és milyen áfavonzata van? Számvitelileg nyilván bekerül a bevétel a kft. könyvelésében, mert az ingatlant ki is kell vezeti a könyveiből. Várom mielöbbi válaszukat Üdv: Gáspár Ildikó

Bevétel elszámolásának változása 2020. január 1-jétől (1. rész) Cikk

2020. január 1-jétől új szabályok léptek hatályba az árbevételek számviteli elszámolásával kapcsolatosan, ezek azonban csak az értékesítés nettó árbevételének egy jól meghatározott csoportjára alkalmazandóak. Az új előírások jelentős részben a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) alapján kerültek meghatározásra.

Alapítvány – elengedett kötelezettség és üdülési térítés számlázása II. Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea! https://adozona.hu/kerdesek/2019_11_22_Alapitvany_elengedett_kotelezetts_huj - a mellékelt hivatkozásban feltett kérdésre adott válaszát kérem szíveskedjen kiegészíteni, pontosítani! A válasz így hangzott: "Kedves Kérdező! Az ajándékozási illetéknek tárgyát képezi a vagyoni értékű jogról ingyen történő lemondás." A kérdésemben követelésről való lemondás szerepel. Esetleg nem a következő szabály érvényes? "A követelés gazdálkodó szervezetek közötti ajándékozása – ideértve a követeléselengedést és a tartozásátvállalást is – illetékmentes. A mentesség csak a gazdálkodó szervezetek közötti vagyonmozgást mentesíti, azaz mind a követelést engedményezőnek, illetve követelést elengedőnek, mind pedig az engedményesnek, illetve a tartozástól szabadulónak gazdálkodó szervezetnek kell lennie." ... Az Ön válasza: "Igen jól gondolja, nem lesz bevétel, a magánszemélyeknél lesz ingyenesen juttatott bevétel kedvezményes szolgáltatásnyújtás címén." Kérdésem: Alanyi áfamentesként számlázott térítési díj mi lenne az alapítványnál, ha nem bevétel? Nem vállalkozási, hanem egyéb bevétel? A magánszemély által meg nem fizetett rész, a kedvezmény lesz az ingyenesen juttatott bevétel? Kérem tájékoztatását a kiszámítás módjáról (adóalap meghatározásáról) és az adóvonzatáról! Várom mielőbbi válaszát! Köszönöm!

Egyéni vállalkozás megszűnése Kérdés

Tisztelettel köszöntöm! Abban kérném szíves segítségét, hogy ha áfás egyéni vállalkozó úgy dönt, hogy megszűnteti a vállalkozását év közben, akkor milyen bevallási, bejelentési kötelezettség terheli. Mivel vannak tárgyi eszközei, így annak milyen összeg után kell megfizetni az áfájukat és milyen összegben veszem be a bevételek közé megszűnés esetén. A kérdésemre adott válaszát tisztelettel megköszönöm és boldog ünnepeket kívánok! Üdvözlettel: Horváthné Kati

Katából kilépett egyéni vállalkozó bevételei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra irányul, hogy ha 2019 januárjában egy egyéni vállalkozó kilépett a kata hatálya alól, akkor a később befolyt, de még a katás időszak alatt számlázott bevételeit a katás időszakra kell-e figyelembe venni? Felmerült a kérdés, hogy a pénzügyi teljesítés ideje alapján ez már nem a katás időszak bevétele-e? Ebből adódik a következő kérdés: kata bevételi nyilvántartás vezetése folytán csak a ténylegesen befolyt bevételt kell-e figyelembe venni, vagy az összes leszámlázott tételt, függetlenül attól, hogy pénzügyileg rendezve vannak-e? Mi az eljárás fordított esetben: ha az egyéni vállalkozó év közben lép be a katába, és a bevételei csak később, a katás időszakban folynak be?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Online értékesítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Jetski utáni áfalevonás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs