476 találat a(z) bevétel cimkére

Katás bevétel-e a területalapú támogatás? Kérdés

Katás egyéni vállalkozó kapott területalapú és AKG támogatást. Beleszámít-e a katás bevételébe?

Katás bevétel bankszámlára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi kérdésben: katás bevételnek számít-e, ha az egyéni vállalkozó számlát állított ki 2390 forintról és a bankszámlájára a vevő tévesen 2890 forintot utalt át, a 2890-2390= 500 Ft? Köszönöm a segítséget.

Katás adózó szüneteltetés alatt bevételt szerez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: katás kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó tevékenységét már 2 éve szünetelteti, de a 2017-es évben bevétele keletkezett, eladta tárgyi eszközét (teherautó) ebben az esetben ez katás bevételnek számít-e vagy nem, és mi után adózna? Köszönettel: Kissné

Egyéni vállalkozói tevékenység megszűnése, áfa Kérdés

Ügyfelem jelentősebb összegű áfát kapott vissza miután megszüntette az egyéni vállalkozói tevékenységét. Elszámolható-e ezzel az összeggel szemben a 2017. évi vállalkozói veszteség vagy a teljes összeg bevételnek minősül? Köszönöm

Mezőgazdasági tevékenységet végző egyéni vállalkozó bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az szja-bevallásra vonatkozik: Egyéni vállalkozó (nem rendelkezik őstermelői igazolvánnyal. csak mezőgazdasági tevékenységet végez: melyik szja-bevallási nyomtatványon (13 v. 12) számolja el a bevételeit és költségeit? Köszönöm válaszát.

Kuponos eladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vevő vásárol x összeggel feltöltött kártyát az összeg töredékéért kuponos cégtől. Az x összeggel feltöltött kártyát a beváltó cég adja ki a kuponért cserébe. A kártya kiadásakor ugye nem keletkezik árbevétele a cégnek, csak az összeg levásárlásakor. Hogyan szabályos? Mikor és kinek kell árbevételként az adót megfizetni ezután? A kártya mint egy bankkártya, fizetőeszközként működik. A kuponos cég bizonyos időközönként a beváltott kuponok összegét átutalja a kártya kibocsátójának. Kérem segítsen, hogy mi a szabályos eljárás. Még egy kérdés: egy másik ügylet kapcsán a céget megbüntették, mert nem ütötte be a gépbe a 100 Ft értékű kupont a vásárlásnál, csak a kedvezményesen értékesített áru értékét. A hatóság szerint a 100 Ft-ot is be kellett volna ütnie. (A 100 Ft-os kuponnal százalékos kedvezményre lett jogosult a vevő. Ebből a 100 Ft-ból semmit nem kap vissza a cég a kupon értékesítőjétől. Nem a kuponos cégnek lett volna ez bevétel, mivel ez nekik marad bevétel, nem?) Köszönettel.

Katás betegsége Kérdés

Tisztelt Szakértők! Heti 36 órás bejelentett munkaviszonnyal rendelkező bt. beltag kata szerint adózik, és 25 000 forint katát fizet. 2017 július közepén alakult a bt. Hosszabb ideje betegeskedik, ami miatt táppénzen van főállásában, mert az fizikai munka, de a vállalkozást tudja működtetni. Októberben felvett egy alkalmazottat, aki majd tudja helyettesíteni őt abban az esetben, ha kórházba kerülne, illetve segít neki a vállalkozás ügyeiben. November hónapban nem tudta ellátni tevékenységét, de az alkalmazott közreműködésének köszönhetően bevételt tudott realizálni. Kérdés, hogy ebben az esetben a november hónapra az orvosi rózsaszín szelvények másolatával mentesülhet-e a kata fizetési kötelezettség alól? Ha igen, akkor a novemberben szerzett bevételt is lefedheti-e a 7., 8., 9.,10., 12. hónapkora befizetett kata? Tehát ha novemberben 600 000 forint bevétele volt, valamint júliustól októberig 3 800 000 forint és decemberben 300 000 forint bevételt realizált, az éves szinten 4 700 000 forint. Ezt "lefedi" az 5 havi kata, és különadó nem keletkezik? Köszönettel:

Családi gazdálkodó élethivatásszerűségének számítása Kérdés

Tisztelt szakértők! Az lenne a kérésem, hogy egy példán keresztül mutassák be, milyen módon kell kiszámítani, hogy egy családi gazdálkodó mikor minősül élethivatásszerű tevékenységet végzőnek? Csak a rájutó bevételt költséget kell figyelembe venni vagy az összes bevételt? A kormányrendeletben erre nincs utalás. Az összes jövedelem számításánál csak a bérjövedelmet kell hozzáadni, de mi van olyankor, ha egyéb nem önálló tevékenységből is van jövedelme (tagi jövedelem, tiszteletdíj, bérbeadásból származó jövedelem)? Arról sem rendelkezik, hogy a bérjövedelem esetén (mivel csak ezt nevesíti) a bruttó vagy a nettó jövedelmet kell érteni? A támogatásokat figyelembe kell venni vagy sem? Ezért kérném, hogy egy komplett számításon keresztül szíveskedjenek ezt levezetni. Segítségüket köszönöm.

Banki ajánlóprogram kedvezményények könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A pénzintézetek ügyfélkörük növelése érdekében jóváír az ajánló cégnek x forintot, ha az általa ajánlott cég számlát nyit nála, és teljesíti a feltételeket (x db jóváírás/x db terhelés). Hogyan kell lekönyvelni az ajánló cégnél az ajánlási jóváírást: pénzügyi bevételként, egyéb bevételként, vagy bankköltség jóváírásként? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Számviteli törvény szerint melyik évi bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy tanácsadói iroda, amely 2017.12. hóban az ügyfeleinek a 2018-as évre vonatkozó adózási és egyéb jogszabályi változásokról készített egy összefoglalót, a cégre vonatkozóan (felkészülés a 2018-as évre címmel). Ezenkívül elkészítette a 2018-as évre az üzleti budget-et. A számla ellenértéke a 2017-es évben be is folyt a tanácsadó kft. bankszámlájára. Kérdés: a munka a 2017-es évben teljesült, de a 2018-as évre vonatkozó tartalommal. A tanácsadó iroda részére ez 2017. évi vagy 2018. évi bevétel? A számlát befogadó cég részére ez 2017. évi vagy 2018. évi költség? Válaszát előre is köszönöm.

Kettős könyvvitel – eva – melyik évben bevétel? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy evás, a számviteli törvény hatálya alá tartozó kft. Ez a kft. 2017.12. hóban leszámlázott egy munkát, amely a 2018-as évre egy átalánydíjas szolgáltatást foglal magába. A számla ellenértéke 2017.12. hóban be is folyt a kft. bankszámlájára. A kérdésem arra irányul, hogy ezt a bevételt a 2017-es vagy a 2018-as beszámolóban kell árbevételként figyelembe venni és az adót (eva + ipa) megfizetni? Véleményem szerint függetlenül attól, hogy a pénz a bankszámlára befolyt a 2017-es évben, a 2018-as év árbevétele lesz, hiszen arra az időszakra vonatkozó átalánydíjas szolgáltatásról van szó. Válaszát előre is köszönöm.

Mezőgazdasági őstermelő termőföld-értékesítése Kérdés

Magánszemély 1991. évben termőföldet vásárolt 1/1 tulajdoni illetőségben. Magánszemély 2010. évtől kezdődően – napjainkban is – mezőgazdasági őstermelői tevékenysége keretében hasznosítja ez előzők szerint megvásárolt termőföldet: azon növénytermesztési tevékenységet folytat, illetve területalapú támogatást vesz igénybe rá. A termőföld az őstermelői kiadásai, költségei között nem került elszámolásra, a tárgyi eszköz nyilvántartásában sem szerepel, mivel azt a tevékenysége megkezdését megelőző három éven túl vásárolta. (Amennyiben elszámolhatta volna, abban az esetben is költségnek nem minősülő kiadásként vehető figyelembe mivel tárgyi eszköz, ugyanakkor értékcsökkenés sem számolható el figyelemmel az szja törvény 11. számú mellékletnek II. 2. f) pontja alapján.) Magánszemély 2018. évben értékesíteni kívánja az 1991. évben megvásárolt termőföldet. Kérdésünk: A termőföld értékesítésre az szja tv. XI. fejezet szerinti ingatlan értékesítésre vonatkozó vagy az szja tv. 2. sz. Melléklet I. 2. pontja szerinti előírásokat kell alkalmazni, azaz mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó bevételét növelő tétel? Amennyiben része a mezőgazdasági őstermelői bevételnek: - a bevétellel szemben költségként elszámolható-e a bekerülési érték mint nyilvántartási érték (tárgyi eszköz nettó értéke)? - minden esetben figyelembe vehető a nyilvántartási érték, vagy csak abban az esetben, ha a kiadás elszámolható (3 éven belüli), és elszámolásra is került és szerepel a tárgyieszköz-nyilvántartásban?

Szép bevételekre számítanak a belföldi turizmusban az idén is Cikk

Növekedési rekorddal zárta a tavalyi évet a belföldi turizmus, 15 százalékkal nőtt 2017-ben, a vendégéjszakák 70 százaléka 1-2 napra szólt a Szállás.hu átfogó éves elemzése szerint.

Östermelő adásvételi szerződéssel számolhat-e el költéget? Kérdés

Ügyfelem adásvételei szerződéssel vásárolt egy használt rotációs kapát. Érvényesíthető-e a költségek között? A másik kérdésem: ha az évi 4 millió forint bevételt meg nem haladó őstermelő nyílatkozik, hogy 20 százalék költségszámlával rendelkezik, akkor ez kimondottan csak számlás költség lehet? Elöre is köszön a segítséget Üdvözlettel: Kutasi Gabriella

Kata Kérdés

Egyéni vállalkozást szeretnék indítani kezdő táncosként. Produkciókra fogok szerződést kötni vállalkozóként különböző színházakkal a kínált szerepkörtől függően. Választhatom-e a főállású kata szerinti adózási módot abban az esetben, ha az éves bevételeim túlnyomó része egy társulattól származik? Elkülönül-e a munkaviszonytól ez a foglalkoztatás, mivel saját eszközöm a testemen kívül jellemzően nincs, illetve a produkcióknál a jelmezt és a sminket, fodrászt, illetve a vidéki fellépések esetén az utazást és a szállást is értelemszerűen a színház biztosítja?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Biztosítás adóvonzata 2

Szipszer Tamás

adószakértő

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Tervezett kata szigorítás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close