591 találat a(z) bevétel cimkére

Őstermelő öröksége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő édesapja, aki szintén őstermelő volt, elhunyt októberben. A fia az örökös. Az apa nem értékesítette a megtermelt gabonát, a fia fogja, a hagyatéki végzést követően, illetve még területalapú támogatást fog kapni az apa területeire. Ezeket a bevételeket saját őstermelői bevételként vagy egyéb jövedelemként kell leadóznia és bevallania? Köszönöm válaszát.

Jegyértékesítés bevétele. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk idén elkezdte értékesíteni a Tixa hálózaton, 2020. 06. hóban megtartandó fesztiválra a belépőjegyeket. Természetesen a számla dátuma idei,viszont a számlán feltüntettük, hogy ez a 2020. 06.havi rendezvényre szól. Kérdésem: ezt a bevételt el kell határoljuk a 2020-as év terhére, vagy a számla dátumára könyvelve kell idei bevételként kezelnünk? Köszönöm válaszát!

Társasház felújítási alap Kérdés

Tisztelt Szakértők! 100 lakásos társasház kettős könyvvitelben vezeti a könyvelését. A beszedett felújítási alapot hogyan kell könyvelni? Kötelezettségként kell kimutatni a felhasználásig vagy a tárgyévi bevétel része? Válaszukat köszönöm.

Katás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témába szeretnék kikérni szakértői véleményét! Katás egyéni vállalkozó (fogorvos) NEAK-kal finanszírozási szerződése van. A finanszírozási szerződésnek megfelelően minden hónapban azonos összeget "rezsitámogatás " címén kap. Havonta a rezsitámogatásról bizonylatokat beküldeni nem kell, de a kapott támogatási összegekből finanszírozó költségekről számla, és bizonylati megőrzési kötelezettsége van. (A finanszírozó részéről bármikor ellenőrizhető.) A többi bevételt „fogorvosi alapellátást finanszírozása, fogorvosi alapellátás teljesítési díj, jogviszony ellenőrzési díj” címén kapja. Ezeket az összegeket katás bevételként könyvelem. A szolgáltató havonta elszámolást küld a finanszírozónak, mely alapján a finanszírozó pénzforgalmi kimutatást küld a vállalkozónak, és ez alapján történik a bevételek utalása . A kérdésem az lenne, hogy a rezsitámogatás címen kapott összeg katás bevételnek minősül-e? Vagy jól értelmezem, hogy a „ Kisadózókról szóló törvény a költségek fedezetére vagy fejlesztési célból adott támogatást nem tekinti bevételnek [2. § (12) bekezdés f. pontja]?. Köszönöm megtisztelő válaszát. Üdvözlettel:

Visszlízing: tárgyi eszköz vagy áru? Kérdés

Tisztelt szakértő! Cégünk Németországból vásárolt egy személygépkocsit 2019. 07. hóban. A vásárláskor már tudtuk, hogy egy pénzügyileg kedvező konstrukció miatt egy lízingcégnek el fogjuk adni ezt az autót azért, hogy visszalízingeljük nyílt végű pénzügyi lízing keretében. 08. hónapban ki is számláztuk a lízingcég felé. Tulajdonképpen az autót tárgyi eszközként akartuk és akarjuk használni, hiszen itt egy pénzügyi művelet miatt kerül értékesítésre, mégis felmerül a kérdés, hogy az értékesítés árbevételeként vagy egyéb bevételként számoljuk el az ellenértékét. Előre is köszönöm válaszát!

Magánszemély támogatása nonprofit kft.-nek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély támogatást (adományt) adna nonprofit kft.-nek. Hogyan kell ezt elszámolni a nonprofit kft.-nél? Áfaalap, kell-e róla számlát kiállítani? Milyen bevételnek számít? Köszönöm!

Kivaválasztás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kereskedelemmel foglalkozó kft., amelynek az árbevétele 1,6 milliárd forint felett van. Tulajdonosai 50-50 százalékban magánszemélyek. Ez a 2 (40-40%) magánszemély és egy 3. magánszemély (20%) alapít egy másik kft.-t, amely szerződéses kapcsolatban fog állni az eredeti kereskedelmi kft.-vel, tevékenységük eltérő lesz, de fognak nyújtani egymásnak szolgáltatásokat (tanácsadás, bérbeadás) és a jövőben természetesen külső ügyfeleknek is. Az új kft. gondolkodik a kiva választásában induláskor, a másik kft. árbevétel/létszám adatait figyelembe kell-e venni annak eldöntése során, hogy lehet-e kivaalany az új társaság? Segítségüket előre is köszönöm.

Romlottak az Audi eredményei, de gyorsulásra számítanak Cikk

Kutatási-fejlesztési költségek, új emissziós mérési eljárásra átállás nehézségei, valamint márkák kiszervezése miatt csökkent az év első felében az Audi AG bevétele, működési eredménye és nyeresége. Éves tervében azonban a tavalyival közel megegyező forgalmat és javuló bevételarányos jövedelmezőséget vár a konszern.

Saját termelésű készlet Kérdés

T. Szakértő! Ezer éve a pályán vagyok, de még nem volt termelőüzem ügyfelem, azért kérem a tanácsát a következőhöz. Új kft.-s ügyfelem cukrászüzemet indít. Kicsi üzem lesz, ahol egyedül dolgozik, és süteményeket készít és szállít ki. Kötelező-e a saját termelésű készletek számviteli elszámolása, vagy a költségeket lehet-e mindjárt az 5-ös számlaosztályba könyvelni, és amikor a kiszállítás megtörténik a számla alapján a bevételt a 9-es számla osztályba könyvelni. Év végén pedig leltár alapján a megmaradt és fel nem használt alapanyagokat készletre venni? Félkész és befejezetlen terméke valószínűleg nem lesz, mert egy nap csak annyit készít, amit még akkor vagy másnap kiszállít. Mivel külsős könyvelő vagyok nem is lenne rálátásom, hogy mi van az üzemben. Köszönöm szépen. Bné

Családi gazdaság – traktor értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság egyik tagja (nem a vezető) a családi gazdaság megalakulásakor (2012) bevitt a gazdaságba egy traktort. Adószáma nincs, mivel csak a családi gazdálkodás vezetője értékesít. Kérdésem, hogy milyen bizonylatot kell kiállítani (adásvételi szerződés?), és az eladásból származó bevétel a családi gazdálkodás bevételének minősül-e? Válaszát előre is köszönöm.

Borravaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cukrászda vendégeinek felszolgálást nem biztosít, felszolgálási díjat nem vezetett be. A vásárlók a kiszolgáló eladóknak önként különböző összegű borravalót adnak, melyet a cukrászdában külön dobozban gyűjtik. A nap végén mi a teendő az összegyűlt összeggel, nyilván kell tartani, nyomon követni? Elvileg nem osztják szét a dolgozók között. A napi bevétel része lesz, pénztárgépbe be kell rögzíteni? Milyen adófizetési kötelezettség terheli? Szíves válaszát megköszönöm ! Zsmami

Próbaüzem alatti bevétel Kérdés

Tisztelt szakértő! Szolgáltató (szálloda) szektorban működő kft. próbaüzem elrendelése alatt árbevételt szerez. Ennek számviteli és adózási elszámolása érdekelne konkrét példán keresztül levezetve. Például: a próbaüzem alatti költségeket közvetlenül (vagy akár egy technikai számlán keresztül) a beruházásra könyvelem 10 millió forint értékében, miközben az árbevétel 1 millió forint. Az árbevétel csökkenti a próbaüzem beruházási értékét: ezt közvetlenül a 91-es csökkentésével könyvelhetem? Vagy csak a próbaüzem alatt felmerült költségek értékét csökkentem az árbevétellel, és ezt az összeget könyvelem a 161 főkönyvre? A tényleges árbevétel pedig maradna a 91-ben? Milyen kontírozási lépéseim lesznek? A próbaüzem alatti költség a tao és ipa számításánál nem vehető figyelembe, az árbevétel viszont beleszámít? Hogyan változik a könyvelés abban az esetben, ha a próbaüzem alatti árbevétel meghaladja a próbaüzemelés költségét? Válaszukat megköszönöm!

Sportvállalkozás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk sportvállalkozásként részvénytársasági formában működik, látványcsapatsportágban. Elsősorban utánpótlásnevelés a fő tevékenység, amelyet szülői hozzájárulásból, támogatásból fedez, ez mellett azonban felmerülhet a korcsoportokból kikerülő tehetségesebb sportolók játékjogának értékesítése, illetve reklámbevételek is. Kérdésünk az, hogy az egyes bevételi források adómentesek-e, illetve adókötelezettség alá esnek áfa szempontjából, tekintettel az áfatörvény 85. §-ának előírásaira, az arányosítás szabályai hogyan alkalmazandók, illetve hogyan alakul a szülői hozzájárulás bizonylatolása? Köszönettel a segítségükért, válaszukért!

Jogkövetkezmény levonása támogatásból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalányadózást választó mezőgazdasági őstermelő területalapú támogatás jogcímen megállapított 400 ezer forint összegből levonásra került a korábbi évet érintő jogkövetkezmény 300 ezer forint összege. A kifizetésre kerülő 100 ezer forint összeget kell az őstermelőnek bevételként figyelembe venni, amit ténylegesen megkapott, vagy a jogkövetkezmény összegével növelt összeget?

Kártérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy könyvelő cég egyéni vállalkozó ügyfélnek egy kedvezőtlen adózási módot javasolt (átalányadózást javasolt, viszont a bevallásokat a normál adózás szerint készítette). Az önellenőrzés után több milliós adófizetési kötelezettség keletkezett. Ezt a többlet adót kártérítésként részletekben kifizeti a könyvelő cég. Ez bevétel (és egyben adóalap) az egyéni vállalkozónál? Illetve bevétel-e a kártérítésnek azon része, amit arra tekintettel fizetett, hogy a normál adófizetés után lényegesen kevesebb jövedelme maradt?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs