84 találat a(z) beszerzés cimkére

Költségek megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Ügyfelem egy nem akkreditált nyelvoktató kft. Vannak bizonyos események és beszerzések, amelyek költségeit az abban résztvevők fizetik egyenlő arányban. A résztvevők között a diákokon kívül a tanárokat is értem. Példával szemléltetve: - Buszbérlés tanulmányi útra: a bérleti díjat leosztják, a diákok kifizetik a rájuk eső részt, de a tanárra eső részt a társaság szeretné kifizetni. - Tanórára oktatási anyag beszerzés: a diákok kifizetik a saját részüket, de amit a tanár használ, azt a társaság szeretné kifizetni. A beszerzési számlák a teljes költséget tartalmazzák, nem lehet megosztottan kérni, hogy csak a tanár költsége legyen rajta. Milyen megoldás lehetséges a költségek elszámolására a kft.-ben? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Gyártóberendezés beszerzése EU-ból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországból szereztünk be egy nagyértékű gyártóberendezést, melyet a magyarországi üzemünkben a német vállalkozó szakemberei szerelnek össze. Az összeszerelés költsége a vételár részét képezi. Az említett ügylet közösségen belüli termékbeszerzésnek minősül vagy a teljesítési hely az áfatörvény 32. §-a alapján a termék fel-összeszerelésének helye? Válaszát előre is köszönöm!

Hajó beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne. Egy alkalmazottakkal rendelkező társaság úgy döntött, hogy hajót kíván vásárolni (vitorlás vagy yacht) Horvátországból, vagy esetleg más közösségi országból. A cég teljesen más profilú kereskedelemmel foglalkozik, ezt kizárólag azért tenné, hogy a dolgozóknak rekreációs céllal pihenést biztosítson a nyári időszakban. Kérdésem egyrészt arra vonatkozna, hogy az áfa levonásba helyezhető-e, másrészt arra, hogy a számviteli elszámolhatóságot korlátozza-e bármilyen jogszabály, illetve, hogy van-e más olyan kötelezettség, melynek eleget kellene tenni ezzel a vásárlással kapcsolatban? Válaszát köszönöm.

Klímaberendezés beszerzése Kérdés

Egy kft. klímaberendezést vásárol (mely 2 kültéri és 6 beltéri egységből áll ), az erről szóló számla tartalmazza a beszerelési költségeket, a régi rendszer lezárását, a berendezések lebontását, elszállítását, vezetékek csatornába helyezését, a falvésést, a törmelék elszállítását. Kérdésem: a klímabeszerzés és minden költsége aktiválandó az ingatlanra, vagy kezelhető az eszköz az ingatlantól független tárgyi eszközként? Utóbbi esetben a klímaberendezéseket egyenként (azaz 8 darab klíma berendezés) kell felvenni a nyilvántartásba, vagy az egészet egy egységnek kell tekinteni ? Ez esetben milyen értékcsökkenéssel lehet számolni ?

Tehergépjármű a vállalkozásban Kérdés

Egy kft. tevékenységei között szerepel a fuvarozás, melyhez kisteherautókat vásárol nettó+áfa összegért. Tárgyi eszközként kerül be a könyvekbe. Ezek a járművek általában mind használt (javításra szoruló gépkocsik), ezért alacsony a bekerülési értékük. Használja a vállalkozás egy-két évig, majd értékesíti. 1. Mekkora darabszámig nem tekintendő sorozatértékesítésnek? Ezt évente kell-e vizsgálni? 2. Például vásárolt 300 000 Ft+áfa összegért egy tehergépkocsit. Melyet eladott egy év múlva 500 000 Ft+áfa összegért. Ilyen esetben figyelembe kell-e venni a figyelési időt? Ha igen, akkor az áfabevallás mely soraiban kell szerepeltetni? Köszönöm válaszát! Tisztelettel

Használt személygépkocsi, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Osztrák adóalanytól magyar adóalany két használt személygépjárművet vásárol. Az egyik személygépkocsit bérbeadja egy másik kft.-nek, a másik személygépkocsit pár hónap bérbeadás után eladja a bérbevevőjének. Hogyan alakul az ügyletek áfa-elszámolása beszerzéskor és utána? Köszönöm válaszukat!

Ekáer-köteles vagy sem? Nehéz kérdések, példákkal Cikk

Az adózók számára még mindig gyakran okoz fejtörést, hogy termékek fuvarozott értékesítésénél, beszerzésénél terheli-e őket ekáer-bejelentési kötelezettség.

Nyílt végű lízing könyvelési tételei a havi számlák alapján Kérdés

A beszerzéskori tételek könyvelési tételei megvannak az archívumban. Konkrétan az a kérdésem, hogy a 368-as számláról hogyan tűnik majd el az áfa?

Iparűzési adó Kérdés

Egyéni vállalkozónál az iparűzési adó kiszámításánál és az anyagköltségnél figyelembe lehet venni a 100 ezer forint alatti tárgyieszköz-beszerzést is?

Garázsáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem négy új építésű teremgarázst szándékozik venni a kft.-jébe. Ezek a leendő új székhely mellett fekszenek. A cég kettő garázst a saját munkatársai, valamint ügyfelei parkoltatására használna, kettőt pedig bérbe adna. Kérdésem a következő: levonhatom-e a beszerzés áfáját? Ha igen, milyen feltételekkel? Lakóingatlannak nem minősülő ingatlan esetében az adókötelezettséget választotta a cég. Válaszát előre is köszönöm!

Kenőolaj közösségen belüli beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi illetékességű gyártó cég anyavállalattól, közösségen belülről szeretne kenőolajat vásárolni saját felhasználásra egyik termelőgépükbe. A vásárlás mértéke kb negyedévente 50-60 liter kenőolaj lenne, melynek értéke kb 140 euró. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben is jövedékiengedély-köteles a beszerzés? Válaszát előre is köszönöm.

Kell-e fuvarlevél, ha van számla? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. Angliából szerez be termékeket. A szállítást az eladó vagy harmadik fél végzi. Az eladó tételes számlát ad a termékekről. A szállító nem ad bizonylatot/fuvarlevelet az áru átvételéről, csak utólag állít ki számlát a teljesítésről. Több esetben tapasztaljuk, hogy az áfalevonás jogosságának igazolására előnyös a fuvarozás okmányaival rendelkezni. Az előző esetben azonban a felek hajlanak arra, hogy a szállítást, átvételt igazoló okmányokat mellőzzék, könnyedén kezeljék. Helyes-e, ha valóban elengedjük ezeket a dokumentumokat (fuvarlevelet/átvételt igazoló bizonylatot)? Ha nem, mivel lehet hatásosan rámutatni az ügyfélnél, hogy alaposabban járjon el? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: S.G.

Kiva és új tárgyi eszköz beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiva törvény 20. §-ával kapcsolatban szeretnék néhány kérdést feltenni: (3)a, (4)a: jól értelmezem, hogy csak a cégbíróságon jegyzett tőkeváltozások jelentenek módosító tételt, aminek saját tőke módosító hatása is van? Tehát a lekötött tartalékba könyvelt pótbefizetés nem lesz csökkentő tétel? A jegyzett tőke leszállítása eredménytartalék javára sem lesz növelő tétel, hiszen a saját tőke nem csökken? (6): jól értelmezem, hogy ha 2016-ban, mint utolsó társasági adós évben van 1000 ezer Ft negatív tao-alapom, de az elvárt társasági adót megfizetem, és 2017-ben van 10 000 ezer Ft személyi jellegű kifizetésem és 1500 ezer Ft pénzügyileg rendezett új tárgyi eszköz beszerzésem, akkor a 14%-os 20. § b) szerinti kiva-adómból 2017 végén 1000 ezer Ft kedvezményt vonhatok le? Szintén ehhez a ponthoz: ha 2017 ben leszek kivaalany, és nincsen elhatárolt veszteségem, de van 3000 ezer Ft jegyzett tőke emelésem 2017-ben, ami a saját tőkét is növelte, illetve 3000 ezer Ft új tárgyi eszköz beszerzésem, akkor ha egyéb módosító tételem nincsen, és a személyi jellegű kifizetések alapján fizetendő kiva-adóm ezt meghaladja, akkor a 3000 ezer Ft-ot levonhatom teljes egészében már a 2017-es kiva-adómból? Szintén ide: Hogy kell kezelni a nyílt- és zárt végű pénzügyi lízinget? Az adott évi tőketörlesztések összege vonható le mindig az adot évi kiva-adóból, ha egyéb feltételek fennállnak? Az új tárgyi eszköz beszerzés a negyedéves kiva-előlegből nem vonható le, csak év végén számolható el?

Eszköz beszerzése svájci cég németországi beszállítójától Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyfelem cége végezne egy munkát egy magyarországi cégnek. (Biogáz üzem gépészeti átalakítása.) Nincs építési engedély, így ez nem fordított áfás. Az ügyfelünk egy svájci cégtől venne igénybe egyrészről szolgáltatást (tervezés, telepítés, programozás stb.), másrészről rendelne gépészeti és egyéb eszközöket, amit Magyarországon építene be. A kérdés: kell-e a svájci cég felé áfát fizetnie, ha a svájci cégtől vásárolt eszközöket, a svájci cég Németországból veszi, nem is kerül Svájcba, hanem egyenesen Németországból Magyarországra szállítják? Ha ez igazolható, akkor ez minősülhet-e közösségi beszerzésnek áfa szempontjából? A másik kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy Svájc és Magyarország között akár import akár export szemponjából van-e vám? Előre is köszönöm a segítséget!

Személygépkocsi áfájána visszigénylése Kérdés

Gépkocsit forgalmazó kereskedéssel foglalkozó kft. 2016. december hóban forgalomba helyezett 5 gépkocsit. Az értékesítés is megtörtént, de az áfa összege felszámításra került. A beszerzést terhelő áfa nem került levonásba (az áfatörvény 124. § d) alapján. A jelenlegi beszállító nem így értelmezi az áfatörvényt. A beszerzéshez kapcsolódóan levonásba helyezhetjük-e a személygépkocsi áfatartalmát, amit továbbértékesítettünk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Felmondáskori bér kifizetésének napja

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavégzés helye

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close