34 találat a(z) belföldi cimkére

Külföldi fogalma eltérő az egyes törvények szerint Kérdés

Tisztelt szakértő ! Kettős állampolgár magyarországi bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik, lakcímkártyáján ez van és külföldi lakóhely megnevezés. Úgy tapasztaltam hogy a "külföldi" fogalmát az egyes törvények eltérő módon határozzák meg. Az szja törvényben a 3. § szerint: ... a kettős állampolgár akkor belföldi, ha van Magyaroszágon tartózkodási helye bejelentve a lakcím nyilvántartásban .. . Ez alapján belföldi illetőségű lenne! A Tbj. szerint 4. § u, j, pontok szerint: ... ha nem magyar állampolgár és nincs a lakcím nyilvántartásban bejelentett lakóhelye.... nem belföldi. Ez alapján külföldinek minősülne! Az illetőnek csak Magyarországon van biztosított jogviszonya, és jövedelme, de családja kint él és az idő többségét kint tölti. A kettős egyezményben az illetőség kérdésében mindkét államban lehetséges lakóhely, de a magyar hatóságok szerint lakóhely csak az egyik államban lehet, a másik tartózkodási hely. Hogyan van ez? Én ellentmondásokat látok! Lehet, hogy kétféleképpen kell megítélni, hogyan kell jelenteni a 1608-as adóbevallásban, ahol az szja-t és a járulékokat is be kell vallani, és csak egy lehetőség van az illetőség jelölésére? Köszönettel, várom válaszukat

Nemzetközi személyszállítás áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném a segítségét abban, hogy ha egy személyszállítással foglalkozó cég számláz nemzetközi személyszállítást (ahol az indulás helye belföld, érkezés külföld, illetve visszaút) áfamentesen. Szükséges-e a megbontás belföldi és külföldi útszakaszra, és az erre jutó adóalapokat az áfabevallásban hol kell szerepeltetni, mely sor(ok)ban? Továbbá egy másik kérdés: ha alvállalkozót is igénybe vesz a cég, akkor annak az ÁHK áfakóddal számlázott számlájának az adóalapját szükséges-e feltüntetni valamelyik részletező sorban a levonási oldalon? Köszönöm segítségét!

Kevesebb német, több orosz Cikk

Szeptemberben mind a külföldi- (0,7 százalék), mind a belföldivendég-éjszakák száma (3,0 százalék) emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A belföldivendég-forgalom növekedése ismét meghaladta a külföldiét - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal mai gyorsjelentésében.

Belföldi-külföldi kiküldetés: mit, hogy kell elszámolni 2011-ben? Cikk

A kiküldetésekkel összefüggő szabályozás alapjaiban több éve változatlan, azonban az egykulcsos szja bevetése miatti módosításokat és a kapcsolódó jogszabályok új rendelkezéseit feltétlenül figyelembe kell venni a 2011. évi elszámolásoknál. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó költség – áfa

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Cégtelefon magánhasználata

Kelemen László

adószakértő, jogász

Készpénzes számla

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close