34 találat a(z) belföldi cimkére

Magyarországon bejelentett munkaviszony távmunkában Németországból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkavállalónk Németországba költözik (családjával) és onnan végezné távmunkában a munkáját, hogyan adózik, a tb megfizetése hogyan teljesül? Hol lesz jogosult egészségügyi ellátásra? Hogyan néz ki a gyakorlatban a magyarországi bérszámfejtése (járulékok levonása stb.)? Tudomásom szerint egy belföldi illetőségű munkavállaló külföldi foglalkoztatás esetén is belföldön marad adóztatható a munkaviszonyból származó jövedelme után, ehhez az egyik feltétel a 183 napot meg nem haladó külföldi tartózkodás (vagy a kiköltözést követően nem az adóévet vesszük alapul, hanem folyamatosan kell a kint töltött időt számbavenni Németország esetében?). Mi a helyzet, ha az illető belföldi (magyarországi állampolgár) munkavállaló, belföldi a munkaviszonya (Magyarországon bejelentett munkajogviszony),csupán külföldről végezné azt távmunkában? Mikortól kell (ha kell) állandó lakcímmel rendelkeznie Németországban, azaz meddig lehet ideiglenes lakcímmel Németországban tartózkodni, azaz mikortól beszélhetünk arról, hogy az illető életvitelszerűen él kint és dolgozik onnan távmunkában? Milyen kötelezettségei/kötelezettségeink (nekünk mint munkaadónak) vannak? Megállja-e a helyét az a szabály a fentiek alapján, hogy nekünk mint munkáltatónak gondoskodnunk kell arról, hogy a járulékkötelezettségeket a jogszabályoknak megfelelően kell megállapítanunk, szem előtt tartva, hogy az EU-s szabályozás és általában a szociális biztonsági egyezmények a munkavégzés helyéhez rendelik a járulékfizetést? Csilla

Több vendég vette igénybe a szálláshelyeket Cikk

2018. májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – közölte a KSH.

Belföldi egyéni vállalkozó Belgiumban értékesít Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy belföldi egyéni vállalkozó (alanyi mentes), aki webshopot üzemeltet és ruhákat értékesít magánszemélyeknek. Kiköltözik Belgiumba, de 3-4 hetente hazajár, mivel a vállalkozását továbbra is folytatja itthon. De szeretne értékesíteni a Belgiumban élő magyaroknak is, ottani átvétellel. Az a kérdésem, hogy keletkezik-e Belgiumban telephely, mivel kint is értékesít? Kell-e neki belga adószámot kérnie? Ha nem keletkeztet az értékesítés telephelyet és nem kell adószám sem, akkor a számlázás a szokásos módon történik alanyi mentes minőségben magánszemély felé? Köszönöm a választ!

Munkavégzés nagykövetségen Kérdés

Vállalkozásunk alvállalkozóként végez építőipari tevékenységet a közeljövőben egy EUs országbeli magyar nagykövetségen. Ez a HÉA irányelvek alapján külföldön végzett szolgáltatásnak minősül – a következményeivel együtt. A helyzet megítélését a munkavégzés helyének státusza bonyolítja számunkra. Kérdéseink: – Mi lesz a teljesítés helyszíne (külföld, vagy a nagykövetség státusza miatt belföld)? – Amennyiben külföld a teljesítési hely, akkor a nagykövetségre vonatkozik-e adómentesség? – A fenti válaszokból következően a helyi vagy a magyar áfaszabályok szerinti áfafizetési kötelezettség terheli vállalkozásunkat? – A Magyarországon bejelentett munkavállalókra – akik a munkát végzik –, milyen további bejelentési és adófizetési kötelezettség vonatkozik? Válaszukat előre is köszönöm.

Mi fán terem az adóügyi illetőség? Cikk

Az adóügyi illetőség (a továbbiakban illetőség) a magánszemélyek országhatáron átnyúló jövedelemszerzésével összefüggő adózási ismeretek szürke zónájába szorult fogalom. Cikkünk rávilágít a legfontosabb tudnivalókra.

Belföldinek nem minősülő választott tisztségviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretém segítségét kérni az alábbi esetre vonatkozóan: magyarországi állami vállalat (köztulajdonban álló gazdasági társaság) a Tbj. szerint nem belföldi személyt választana választott tisztségviselőnek, felügyelőbizottsági tagnak. Járulékalapot képező jövedelem eléri a minimálbér 30 százalékát, így Magyarországon biztosítottnak minősülne. Magyarországon bejelentett lakcímmel nem rendelkezik, EGT tagállam (Ausztria) állampolgára, EGT tagállamban biztosítottnak minősül, A1 nyomatványt tud hozni, ezért csak szja-levonás terhelné tiszteletdíját. Az uniós szabályok alapján a több tagállamban tevékenységet folytató személy kizárólag egy tagállamban lehet biztosított. Mivel szja-köteles jövedelme keletkezik, ezért a 08 bevallásban szerepeltetni kell majd. Kérem abban a segítségét, hogy megfelelő-e a gondolatmenet, illetve hogy a nevezett személy biztosítottnak minősül-e, illetve milyen további teendők állnak fenn az adóazonosító jel igénylésén kívül. Kell kérnünk részére TAJ számot? NAV felé történő bejelentés terheli-e a "foglalkoztatót"? Válaszát előre is köszönöm!

Webáruház értékesítése az áfában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra vonatkozna, hogy ha egy cég webáruházat működtetne külföldi szerverről, akkor a webáruház által generált értékesítése belföldinek számít-e vagy külföldinek abban az esetben, ha egyébként belföldi a társaság, és magyarországi partnereknek értékesít? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi és belföldi cég lehet-e kapcsolt vállalkozás? Kérdés

Belföldi cégben ügyvezető a kérdéses magánszemély (itt a felesége a tulajdonos). Fogorvosi tevékenységet végez. Külföldi (angol) cégben ügyvezetőként dolgozik (a tulajdonosi háttér egészen más). A külföldi cég munkát szerez a belföldinek, amit a belföldi kiszámláz felé. A külföldi páciens felé az angol cég számláz. Mire kell nagyon figyelnünk? Kapcsolt vállalkozásnak minősül? Ha igen, ez hogy jelenik meg a két cég között? Válaszát előre is köszönöm.

Bérleti díj Kérdés

Lányom külföldre költözött. Munkahelye és biztosítása is van Hollandiában. Magyarországon van egy ingatlana, amit már korábban is bérbe adott egy cégnek. Kérdésem az lenne, hogy továbbra is a magyar törvények szerint adózik-e, és hogy az egészségügyi hozzájárulást is kell-e fizetnie, mivel a cég továbbra is bérli az ingatlant?

Több vendég, drágább szobák, nagyobb költés a szállodákban Cikk

2017. augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8, a belföldi vendégeké 2,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – jelentette a KSH.

Jócskán nőtt a júniusi idegenforgalom Cikk

2017. júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 16, a belföldi vendégeké 8,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – jelentette a KSH.

Ezekből az országokból érkezett sok vendég Magyarországra Cikk

2017. márciusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,0 százalékkal bővült, a belföldi vendégeké az egy évvel korábbihoz hasonló volt. Több vendég, rövidebb időre szállt meg a kereskedelmi szálláshelyeken, amelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 9,0 százalékkal nőtt, jelentette a KSH.

Adóköteles-e a kiküldetéskor adott napi 500 forint? Kérdés

Belföldi kiküldetés során (mely meghaladja a napi 6 órát) adott 500 forintos költségtérítés után kell-e szja-t fizetni a dolgozónak? Köszönettel: Endre

Belföldi kft. EU-s tagállamban végez munkát Kérdés

1. Egy kft. az ügyvezető (közreműködő) és 10 fő alkalmazott EU-s tagállamban végez munkát. A két cég egymás között hogyan számlázza le az elvégzett munkát? A munkavállalók a magyar kft.-nél vannak be jelentve. 2. Magyarországon bejegyzett cég kölcsönözhet-e munkaerőt EU-s tagállamban, milyen feltételei vannak? A dolgozói kiküldetésnek EU-s tagállamba milyen feltételei vannak? Hány hónapig lehet kiküldetében lenni?

Áfás viszony kapcsolt vállalkozások, anyacég és fiókja között Cikk

Külön vagy együttesen, csoportban adóalanyok-e a kapcsolt vállalkozások, illetve hogyan kell megítélni a külföldi anyacég belföldi fiókja közötti ügyleteket? A kérdés az Európai Bíróságot is megjárta.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó költség – áfa

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Cégtelefon magánhasználata

Kelemen László

adószakértő, jogász

Készpénzes számla

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close