463 találat a(z) bejelentési kötelezettség cimkére

Ekáer – garanciális csere Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem magyarországi adóalany, aki Olaszországból szerzett be korábban termelőberendezéseket, melyek ekáerbejelentési kötelezettséget vontak maguk után. Ennek ügyfelem eleget is tett, az ügylet itt le is záródott volna, de a berendezések meghibásodtak, és az olasz beszállító garanciális cserét kínált fel. Ügyfelem visszaszállítja Olaszországba a hibás berendezéseket, és ezek helyett újakat szállít Magyarországra, sőt, az eredeti darabszámnál több berendezést fog szállítani, de azok is a garanciális vállalás részeként érkeznek, számlázásra és fizetésre már nem kerül sor, az áruk csak szállítólevéllel fognak mozogni. Kérdésem, hogy a meghibásodott berendezések visszaszállítása és/vagy a csereberendezések behozatala ekáerbejelentési kötelezettséget fog-e maga után vonni, ha egyéb paraméterei alapján a kötelezettség fennállna (érték és tömeg alapján), de nem fog hozzá számla kapcsolódni, mert csak garanciális cseréről van szó? Segítségét előre is köszönöm.

2 millió forintos összeghatár bejelentésének eltörlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó, aki alanyi adómentes, vesz a vállalkozása céljából egy ingatlant egy kft.-től. A vételárból 10 millió forint készpénzben lenne teljesítve. Az megállapításra került már, hogy erre az ügyletre az 1,5 millió forintos készpénzfizetési korlát nem vonatkozik, mert az alanyi adómentes egyéni vállalkozó nem pénzforgalmi számla nyitására kötelezett. Az is megállapítást nyert, hogy az Art. 2018.01.01-től hatályos új változata szerint egy ilyen ügylet már nem bejelentésköteles a NAV felé (a 2 millió forint feletti készpénzforgalom bejelentési kötelezettsége megszűnt). Azonban az egyik NAV ügyintéző azt mondta, hogy csak a bejelentési kötelezettség szűnt meg, attól még tilos a 2 millió forint feletti készpénzforgalom Magyarországon (tehát ha egy ilyen eset kiderül, bírságolnak, viszont bejelentési kötelezettség nincs, mert nem kötelezik az adózókat arra, hogy tegyenek bejelentést önmagukra, hogy szabályt szegtek, és a NAV bírságolja meg őket). Mivel azonban nem találtunk ilyen szabályt, újra felhívtuk a NAV-ot. Az másik NAV ügyintéző már nem tudott ilyen szabályról. Ezért a kérdésünk az, hogy létezik-e ilyen szabály, és ha igen, akkor hol találjuk meg, pontosan hogyan szól. Előre is köszönjük válaszát!

Itt a NAV legújabb listája a feketén foglalkoztatókról Cikk

Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók legfrissebb feketelistáját, amelyen összesen 4093 foglalkoztató virít. Közülük 320 munkaadót ismételten, a korábbival azonos és ugyanazon telephelyen elkövetett jogsértés miatt sújtott bírsággal az adóhatóság, illetve a bíróság.

Pénzforgalmi áfa – 100 ezer forint jelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Százezer forint áfát elérő számlákról egy pénzforgalmi áfás vállalkozásnál a kifizetés időszakában, vagy a számlateljesítés időszakában kell adatot szolgáltatni? Köszönettel.

Illeték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, kell-e jelenteni a lemondott osztalék összegét a NAV-nak? Ha igen, hogyan? Köszönöm: Kerestély Anna

Bejelentési kötelezettség 2 millió forint felett Kérdés

Harmadik országbeli magánszemélynek történő értékesítés esetén van-e bejelentési kötelezettség, ha az ellenérték akár 2 millió forintot meghaladó? Vegyi árukról van szó, és megkapja a cég a CMR okmányokat. Valamint jogos-e, ha 0 forintos áfával számláznak?

Kapcsolt vállalkozások bejelentési kötelezettsége pontról pontra Cikk

A kapcsolt vállalkozásoknak rendkívüli bejelentési kötelezettségeik vannak az adózással összefüggésben, és a társasági adókötelezettséghez kapcsolódóan más tájékoztatási teendőkkel is számolniuk kell.

Jövedéki termék előállítására alkalmas gép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem a nyomdaiparban tevékenykedik, és műanyag fóliák marásához különböző oldószereket használ, még 2015 során olyan oldószer-desztilláló berendezést vásárolt, amellyel a termelési folyamat során felhasznált oldószert a képződő melléktermékből vissza lehet nyerni, és azt újra fel lehet használni. A gép elméletileg alkalmas lenne pálinkafőzésre, bár az oldószer visszanyerése és a nagyüzemi körülmények ezt nem teszik gyakorlatilag kivitelezhetővé. Kérdésem, van-e azzal kapcsolatos NAV felé történő jelentési kötelezettsége ügyfelemnek, hogy bár nem állít elő jövedékiengedély-köteles terméket, de arra alkalmas a berendezés? Ha igen, azt milyen nyomtatványon kell megtenni, kell-e emiatt jövedéki engedélyt kiváltania ügyfelemnek? Ha az esetleges jelentési kötelezettséget ügyfelem pótolja, mi az a bírságtétel, aminek kiszabására számíthat? Segítségét előre is köszönöm

Külföldi munkavégzés Japánban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi leányvállat Japánba küldené a munkavállalóját az anyacéghez kb. 2 hónapos munkára. Munkavállaló szerződése szerint a cég üzleti partnereinél, így Ázsiában is munkát végezhet. Ez esetben rá nem vonatkozik a 44 napos munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatási korlát? Erre az időre vonatkozó munkabérét a magyarországi leányvállalatnál kell számfejteni és az itteni törvények szerinti adókat, járulékokat megfizetni? A fenti munkavégzéssel kapcsolatban milyen bejelentési kötelezettségeink vannak a magyar hatóságok felé? Mire hívná még fel figyelmünket a munkavégzéssel kapcsolatban? Köszönettel várom válaszát.

Jövedéki adó – sörértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Étteremben szeretnénk kézműves sört értékesíteni. Milyen bejelentési, bevallási kötelezettség alá tartozunk? Kell-e egyáltalán jövedéki adót fizetnünk? Van-e bejelentési, engedélyezési kötelezettségünk? Válaszát köszönöm: Tamásiné

Kapcsoltság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam egy cikkben, hogy ha valaki a saját vállakozásának tagi kölcsönt nyújt vagy kölcsönt vesz fel a cégtől, akkor be kell jelenteni a tulajdonost kapcsoltként. Valóban? Ha igen, akkor a szerződés dátuma lesz a nap, amit be kell jelenteni? Ki kell-e utána jelenteni, hiszen a tagi kölcsön eléggé mindennapos lehet? Azt is irták, ha a cég a saját lakását jelölte meg székhelyként, akkor az is kapcsoltságot hoz létre és jelenteni kell. Igaz ez? Ha tényleg igy van, akkor visszamenőleg jelentsük a kapcsoltságot? Milyen törvényi rész vonatkozik erre? Köszönettel várom válaszát.

Forditott áfát is le kell havonta jelenteni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az 50 milliós forditott áfát is le kell-e jelenteni aznap a NAV felé? Az ügyfelem csak fordított áfával dolgozik (építőipar). Köszönöm válaszukat.

Friss lista a NAV-tól a bejelentkezést elmulasztókról Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók legfrissebb listáját, amelyen mindössze 14 szerepel.

Ez a NAV újabb listája Cikk

A NAV közzétette azon személyek listáját, akikről az eljárások során a legutóbbi lista közzététele óta bebizonyosodott, hogy bejelentési kötelezettségüket elmulasztották.

Készpénz engedményezés Kérdés

Engedményezési szerződés alapján fizet készpénzben "C" vállalkozás "A" vállalkozásnak 10 000 000 forintot. Terheli-e bejelentési kötelezettség valamelyik vállalkozást a készpénzfizetési korlát átlépése miatt?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs