407 találat a(z) bejelentési kötelezettség cimkére

Ingatlan bérlése magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. ingatlant (üzlethelyiséget) bérel egy magánszemélytől, abban az esetben a kft.-nek van bármiféle bejelentési, adózási kötelezettsége a bérbevétellel kapcsolatban az adóhatóság felé? Köszönöm válaszát!

Amerikai magánszemély díjazása Kérdés

Egy rendezvényre fotókiállítást szervezünk egy amerikai fotóművész képeiből. A művész személyesen vesz részt a kiállításon és az instrukciói alapján történik a kiállítás berendezése. Nem tud vállalkozásként számlát kiállítani, magánszemélyként veszi fel a díjazást. Megbízási szerződést kötnénk vele. Milyen bejelentési, adó- és járulék-levonási kötelezettségünk van ezzel kapcsolatban? Az USA-val fennálló kettős adóztatást elkerülő egyezmény alapján a szabad foglalkozás kifejtéséből származó jövedelem az USA-ban adóztatható, ha nem tölt 183 napnál többet Magyarországon. Ez alapján adót nem kell levonni, ha illetőségét igazolja. Mi a helyzet a járulékokkal? A díjazás a magyar szabályok szerint biztosítási kötelezettség alá esne (a megbízási dij meghaladja a minimálbér 30%-át). Ha kell járulékot fizetni, milyen azonosítók, adatok alapján kell ezt teljesíteni?

Székhelyszolgáltató-mizéria: be kell-e jelenteni a nagymamát? Cikk

Múlt hétvégén több szakmai fórumon komoly, de legfőképp indokolatlan kedélyhullámokat gerjesztett az az utolsó pillanatos információ, miszerint legkésőbb hétfőn (2017. január 16-án) be kell jelenteni azt a személyt, vállalkozást, aki, amely székhelyet biztosít, szolgáltat egy vállalkozás számára, akár üzletszerűen végzi, akár szívességi használat, illetve bérlet formájában. Cikkünkben levezetjük, miért nem kell pánikolniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek például valamelyik tag nagymamájának lakcímére vannak bejegyezve.

Alapítvány végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogyan történik egy alapítvány végelszámolása? A meglévő vagyonával mi történik? Megszűnés előtt célszerű-e alaptevékenység szerinti költségekre felhasználni a pénzösszegeket? Az alapítói vagyont vissza kell-e fizetni? Mindezeken felül milyen kérdések merülhetnek még fel végelszámoláskor, illetve milyen feladatok, bevallások, bejelentési kötelezettségek vannak, és hova? Kérem, hogy gyakorlatiasan szíveskedjenek a választ megadni, ne csak a jogszabályokra vonatkozó hivatkozással. Válaszukat előre is köszönöm.

Külföldi gyakornok foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk svájci egyetemistát foglalkoztatna, akinek 4 éves a képzése, és 6 hónap gyakorlat kellene neki. Január végétől július végéig foglalkoztatnánk. Milyen teendőink vannak? Megtehetjük, hogy díjazásban nem részesítjük, viszont a szállását fizetjük? Hogyan kell bejelentenünk, illetve milyen szerződést kell kötnünk vele? Köszönöm a segítségüket.

Bejelentési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. évben induló vállalkozás nem jelentkezett be 2016-ban a környezetvédelmi termékdíj bevallásra. Ebben az esetben, ha 2017-ben szeretne bejelentkezni 2016-ra, akkor ezt a 2016-os vagy már a 2017-es nyomtatványom kell megtennie?

Nagyon meglepődhet a családi ház építtetője, ha jön az ellenőr Cikk

Családi házat építtető magánszemély más magánszemélyeket is megbízhat egyes feladatok ellátásával. A hatóságok – a munkaügyi hatóság és az adóhatóság – megítélése szerint ugyan a családi ház építése nem adóköteles gazdasági tevékenység, mégis az építtető vagy az építést végző magánszemély kifizetőnek és munkáltatónak minősül, és be kell jelentenie a ház körül munkát végző magánszemélyeket.

Magyar társaság Németországban nyújtott szolgáltatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar építőipari kft. egy német társasággal, konzorcium keretében elvállalt egy építőipari munkát Németországban. A munka elvégzését saját magyar munkavállalókkal oldanák meg, külföldi kiküldetésben. A felmerült anyag-, illetve igénybe vett szolgáltatás költsége a konzorciumé. Segítségüket kérném, hogy mi a teendője a magyar vállalkozásnak? (Németországban regisztrálni kell, adószámot igényelni, a tevékenységet bejelenteni stb.) Tájékoztatásukat köszönjük. Négy Szakág Kft.

Leégett házban ragadt nyugtatömbök Kérdés

Tisztelt Szakértő! Másodállású egyéni vállalkozó 2014 novemberében kezdte a vállalkozását. A könyvelője sem 2014-re, sem 2015-re nem adott be szja-bevallást. A kezdetektől fogva keletkezett költségszámlák a könyvelőnél voltak. A nyugtatömböket a könyvelő nem kérte el, csupán a bevételeket kiírta belőle. Ennek semmilyen nyoma nincs. 2016 júniusában lakástűz volt, ahol az egész ház leégett, sajnos a nyugtatömbökkel együtt. Erről hivatalos igazolás van a Katasztrófavédelmi Hivataltól. A költségszámlák megvannak, mivel azok a könyvelőnél voltak. Most utólag kellene a 2014. és a 2015. évet újból lekönyvelni, mivel a korábbi könyvelő semmilyen könyvelést nem végzett. Kérdésem, hogy mi a teendő a bevételt igazoló bizonylatok megsemmisülése miatt? Sajnos, ahogy utólag kiderült, a Katasztrófavédelmi Hivataltól kapott igazolást sem küldte be a könyvelő az adóhatóságnak. 1.) Becsüljük meg a bevételt a költségszámlákhoz képes? 2.) A NAV-nak jelezzük a problémát, és majd a hivatal becsül? Előre is köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Nyugta és számla, számlajelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbiban. Gépjármű-alkatrész értékesítésével foglalkozó kiskereskedő, a TEÁOR 4532 szám alapján pénztárgéphasználatra kötelezett. A vevőknek a vásárlásokról a pénztárgép által kibocsátott nyugtát ad. Abban az esetben, ha a vevő készpénzes számlát kér a vásárlásáról, a számlát kibocsátja, a pénztárgépbe a fizetendő összeget beüti. Ha a vevő átutalással szeretné rendezni a vásárlását, szintén számlát bocsát ki, és a bankszámlára fog megérkezni az összeg. A kérdés, hogy a bankba megérkező vásárlások ellenértéről kibocsátott számlákat a NAV felé jelenteni kell, illetve kellett volna? Köszönöm a segítséget.

Egyéni ügyvéd, katás vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy jelenleg katás egyéni vállalkozóként üzletviteli tevékenységet folytató személy a jövőben egyéni ügyvédként kíván működni, szintén katás adózóként. Milyen bejelentési kötelezettségei vannak, milyen hatóságok felé, milyen nyomtatványokon? Köszönettel, VL

2017. évi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. 01. 01-től a legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlákat jelenteni kell a NAV felé? Ennek a részleteit szeretném megkérdezni. Segítségét köszönöm, Ildi

Külföldi munka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Újonnan alapított magyarországi székhelyű egyszemélyes kft. végezne burkolómunkát osztrák fővállalkozónak Ausztriában. A kft. magyar dolgozói minden hét elején kiutaznának Ausztriába és hétvégéig a kft. által ott bérelt szállásról járnának dolgozni. A kft. többnyire Magyarországon vásárolt (áfás számlával igazolt) burkolóanyagokat használna fel a kinti munkához. Az elvégzett burkolás anyag- és munkadíját a magyar kft. a vevő és a szállító közösségi adószámának feltüntetésével (közösségen belüli értékesítés+szolgáltatás) áfa nélkül számlázná ki. A kft.-nek Magyarországra kiszámlázott bevétele nem keletkezne, viszont költségei mindkét országból származnának. A magyar egyszemélyes kft. tagja, az osztrák fővállalkozó cégnek is tagja 50 százalékban. Úgy tervezik, hogy az osztrák cégbe lesz bejelentve és fizetik utána az ottani járulékokat, adókat. Az Ausztriában biztosított tagnak a magyar kft.-ben is kell bért számfejteni? Amennyiben igen, akkor mennyi a minimum összeg? A kft. dolgozóinak bérszámfejtése ugyanúgy történik-e, mint egy Magyarországon dolgozó alkalmazotté, vagy van valamilyen különbség a bérszámfejtésükben? A kft.-nek van-e valamilyen bejelentési kötelezettsége bármilyen osztrák hivatal felé? A törvényi előírásoknak megfelelőek lennének-e a számlázással és az áru beszerzéssel kapcsolatban leírtak? Van-e olyan dolog, amit máshogy kell könyvelni, vagy bevallani, mint egy teljesen Magyarországon működő vállalkozás esetében? Várom segítő válaszukat! Tisztelettel: GK

Földbérleti díj bejelentési kötelezettsége. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélynek másfél milliót forintot meghaladó értékben készpénzben kifizetett földbérleti díj bejelentési kötelezett-e a NAV felé? Válaszát előre is köszönöm!

Munkavállalók bejelentése visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértők! Tíz munkavállalóval létesítettünk munkaviszonyt 2016. november 1-jétől. November 1-jén éjszaka már dolgoztak. Kompletten vettük át őket az előző vállalkozótól, és nem bocsátották időben rendelkezésünkre a dolgozók adatait. Azt szeretném kérdezni, hogy amennyiben az jogviszony kezdete munkaszüneti napra esik van-e arra lehetőség, hogy az ezt követő munkanapon jelentsük be őket visszamenőleg? Amennyiben nincs, milyen következményei lehetnek ebben az esetben az ilyen foglalkoztatásnak? Az említett cég a kiva alanya! Köszönöttel: Krcsik Eszter

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close